Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( εντονότερη αντιπολίτευση με αιχμή την καθημερινότητα :: 16/1/2006 21:04:44) 

Εντονότερη αντιπολίτευση με αιχμή την καθημερινότητα ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

1.3 Η ιστορία

Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε εντατικοποίηση της δουλειάς

Το ωραίο ταξίδι

Πηγές.

Την ανάγκη να υπάρξει ένταση στην αντιπολιτευτική δουλειά του κόμματος επισήμανε στη διάρκεια της σύσκεψης του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στις αρχές του 19ου αιώνα από τους λαούς που κατοίκησαν τη Μεσοποταμία δεν ήταν γνωστοί παρά μόνο οι Βαβυλώνιοι, οι Ασσύριοι και οι Χαλδαίοι, από τις λίγες και συγκεχυμένες πληροφορίες των ελληνικών, των εβραϊκών και αιγυπτιακών κειμένων, ενώ οι Σουμέριοι, οι Ακκάδιοι, οι Ελαμίτες, οι Κασσίτες και άλλοι λαοί της περιοχής ήταν άγνωστοι.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να υπάρξει ένταση στην αντιπολιτευτική δουλειά του κόμματος, με αιχμή τα προβλήματα της καθημερινότητας, αντιπολιτευτική συνταγή που ακολούθησε η ΝΔ ενόσω βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις απέδωσε καρπούς.

ΤΟ 1996, ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ προγραμματικές του δηλώσεις ως πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης μίλησε και για εξωτερική πολιτική.

Οι πρώτες όμως συστηματικές ανασκαφές και η αποκρυπτογράφηση της σφηνοειδούς γραφής άνοιξαν νέους ορίζοντες για την έρευνα και την ιστορία, διαμορφώνοντας έναν ιδιαίτερο επιστημονικό κλάδο την Ασσυριολογία.

Παράλληλα έγινε γνωστό πως η επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία ως γνωστό επικεφαλής θα είναι ο Θ. Πάγκαλος, θα συγκροτηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Προκάλεσε μάλιστα εντύπωση καθώς αναφέρθηκε αποκλειστικά στην Ευρώπη.

Σχεδιαστική αναπαράσταση ενός ζιγκουράτ

Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αρκετά διευρυμένη, ενώ θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αν. Λοβέρδου σε αυτήν.

Μερικές ώρες αργότερα ήρθαν τα Ίμια και το "ευχαριστώ τις Ηνωμένες Πολιτείες" από το βήμα της Βουλής.

Η προϊστορία. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ συντάσσονται με τις απόψεις του Γ. Παπανδρέου αναφορικά με ο τι πρέπει να αφορά η επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ήταν, νωρίς - νωρίς, το "μέα κούλπα" του Σημίτη, που έσπευσε, τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Την 7η χιλιετία π.Χ. στις βόρειες περιοχές της Μεσοποταμίας φαίνεται ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μετασχηματισμού στον τρόπο ζωής του ανθρώπου: από το κυνήγι και τη συλλογή των καρπών - θηρευτικό ή συλλεκτικό στάδιο οικονομίας - ο άνθρωπος περνά στη συλλογική ζωή, τη μόνιμη κατοίκηση και την καλλιέργεια της γης - παραγωγικό στάδιο. Όπως υποστηρίζουν, δεν πρέπει να περιοριστεί στα «άκρως απαραίτητα», όπως αυτά τα ορίζει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά πως πρέπει να ανοίξουν ορισμένα ζητήματα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι οι σχέσεις εκκλησίας - κράτους και ζητήματα που θα εμβαθύνουν τη δημοκρατία και θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια στον τόπο.

Καλός ο ευρωπαϊσμός, καλύτερος ο υπερατλαντικός ρεαλισμός.

Την 5η χιλιετία π.Χ. στις νότιες περιοχές η γεωργική παραγωγή ήταν ευκολότερη, αφού η συλλογική ζωή και η φύση της χώρας δημιουργούσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό μιλάνε για την ανάγκη ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών της δικαιοσύνης, την καθιέρωση των δημοψηφισμάτων για θέματα μείζονος σημασίας και την ενίσχυση της περιφέρειας. ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, αρχές του 2003, ο Σημίτης, ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες για το Ιράκ. Έτσι στη Μεσοποταμία συντελέστηκε για πρώτη φορά το μεγάλο επίτευγμα της κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης του ανθρώπου.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε:

Με δεδομένη την κόντρα Γαλλο-Γερμανών και Βρετανο-Ισπανο-Ιταλών, πολλοί έβλεπαν την πρωτοβουλία να κατευθύνει το ευρωπαϊκό ιστιοφόρο σε βραχονησίδα. Στο χώρο αυτό ο άνθρωπος πέρασε στο παραγωγικό στάδιο και στην οργάνωση της παραγωγής του.

«Θεωρώ ότι ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να τεθεί.

Ωστόσο, κεκλεισμένων των θυρών, αφού επήλθε σύνθεση απόψεων και τέλειωσε η συζήτηση, ο Σιράκ σηκώθηκε, πήγε στον Σημίτη και του είπε:

Σφραγιδοκύλινδρος από λάπις λάζουλι της Ακκαδικής περιόδου. Φέρει παράσταση αγώνα ενός ήρωα με ζώα. (Λονδίνο, Βρετανικό Μουσείο)

Αν στη χώρα μας αρθεί η μονιμότητα, οι κομματικές επιλογές θα είναι εκείνες που θα διαμορφώσουν το υπαλληλικό και υπηρεσιακό στάτους στις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες έτσι θα απαξιωθούν».

"Costas, δεν περίμενα ότι θα τα καταφέρεις.

Ανάγλυφη παράσταση ήρωα-θεού που ταυτίζεται με τον Γκιλγκαμές. Από το ανάκτορο του Σαργκόν Β'.

Στη συνεδρίαση σχολιάστηκε και το θέμα της αιματηρής ληστείας στο κέντρο της Αθήνας και διατυπώθηκε η άποψη πως το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας, όχι μόνο σε σχέση με τη σημερινή ληστεία αλλά και σε σχέση με τα τελευταία επεισόδια στα Εξάρχεια.

Φελισιτασιόν!".

Οι Σουμέριοι. Σήμερα θα συνεδριάσουν οι συντονιστές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους θα απασχολήσουν θέματα επικαιρότητας και πολιτισμού.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ των "15" "εκτίμησε", κατά δήλωσή του, και ο Τζορτζ Μπους.

Την 4η χιλιετία π.Χ. στην περιοχή της Χαλδαίας η ζωή οργανώνεται συστηματικά με την άφιξη ενός δημιουργικού λαού, των Σουμερίων.

Βλέπετε, τα κείμενα της Ένωσης είναι σαν τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Σχετικά με την προέλευση τους η επιστημονική έρευνα δεν έχει δώσει ακόμα πειστική απάντηση.

Δείχνουν στρογγυλά και ανιαρά, αλλά αφήνουν έντονη γεύση στον ουρανίσκο.

Στα μέσα περίπου της χιλιετίας οι Σουμέριοι οργανώνονται σε πόλεις οι οποίες διακοσμούνται με μεγάλα ανάκτορα, με πρωτότυπους ναούς, τα ζιγκουράτ, και οχυρώνονται με ισχυρά τείχη.

Οι "συνέπειες" που, κατά το κείμενο, θα υποστεί ο Σαντάμ αν δεν αφοπλιστεί αυτοβούλως, ερμηνεύονται ήδη από τους Αμερικανούς με τη λέξη που τους αρέσει: "πόλεμος".

Η καθεμιά λειτουργεί ως κέντρο της γύρω περιοχής, η οποία περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό οικισμών.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΙΤΗ δεν είναι ότι ένωσε τους Ευρωπαίους σε ανεκτή από όλους διατύπωση, αλλά ότι, σιωπηρά, μίκρυνε το υπερατλαντικό χάσμα με τις ΗΠΑ.

Η πολιτική τους οργάνωση σε ανεξάρτητες πόλεις παρουσιάζει αναλογίες με την πολιτική συγκρότηση που δημιουργήθηκε αργότερα στην αρχαία Ελλάδα.

Το δράμα του είναι πως τα στιγμιότυπα από το CNN έγιναν σάντουιτς ανάμεσα στην τελευταία έκρηξη του Πάγκαλου, την κατολίσθηση της ημέρας και το ζεϊμπέκικο στραβοπάτημα του Παύλου.

Οι Σουμέριοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατόρθωσαν να βελτιώσουν τους όρους ζωής τους και να συμβάλουν στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Σε αναλογία με την καβαφική Ιθάκη, η Ευρώπη έδωσε στον Σημίτη "τ' ωραίο ταξίδι", τελικός προορισμός όμως παραμένει η Ελλάδα.

Ανακάλυψαν τον τροχό και τον χρησιμοποίησαν για την άρδευση της γης, την κατασκευή του άρματος και σε άλλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Προχώρησαν στον υπολογισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Βελτίωσαν τον τρόπο καλλιέργειας με τη χρήση μεταλλικών εργαλείων και την τελειοποίηση του αρότρου. Παράλληλα, επιδόθηκαν και στον τομέα της κτηνοτροφίας· πρώτοι αυτοί κατόρθωσαν να επιτύχουν την αποβουτύρωση του γάλακτος. Στην κατασκευή των κτηρίων, εξαιτίας της έλλειψης ξυλείας και πέτρας, χρησιμοποίησαν τον άργιλο που διέθετε σε αφθονία η χώρα. Έτσι επινόησαν τη χρήση της ψημένης στον ήλιο πλίνθου ως οικοδομικό υλικό. Από το ίδιο αυτό υλικό κατασκεύασαν πήλινες πινακίδες που τις χρησιμοποιούσαν ως γραφική ύλη. Οι ανασκαφές στις σου μερικές πόλεις έχουν φέρει στο φως χιλιάδες πινακίδες, γραμμένες με σφηνοειδείς χαρακτήρες. Η έλλειψη πρώτων υλών και ιδιαίτερα μετάλλων οδήγησε τους Σουμέριους έξω από τα όρια της χώρας τους. Ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις με άλλους λαούς - στον Καύκασο, τη Μ. Ασία, τις Ινδίες - και για να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους επινόησαν ορισμένα μέτρα και τα πρώτα νομίσματα, ράβδους χρυσού και ασημιού ή δαχτυλίδια. Οι μεταλλικές ράβδοι και τα δαχτυλίδια σφραγίζονταν, πράγμα που αποτελούσε εγγύηση για την ποιότητα και την ποσότητα του μετάλλου τους. Οι Ακκάδιοι. Την 3η χιλιετία π.Χ. τα πρώτα φύλα σημιτικής καταγωγής ήρθαν στη Μεσοποταμία πιθανότατα από τις έρημους της Αραβίας. Εγκαταστάθηκαν στις βόρειες περιοχές της Χαλδαίας, όπου ίδρυσαν δικές τους πόλεις. Δεν άργησαν όμως να συγκρουστούν με τους Σουμέριους. Οι εισβολείς, με αρχηγό τον Σαργκόν Α, κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν και να ιδρύσουν το πρώτο μεγάλο βασίλειο στη Μεσοποταμία με πρωτεύουσα την πόλη Ακκάδ (περίπου το 2350 π.Χ.). Έτσι οι Ακκάδιοι, όπως ονομάστηκαν από τους ιστορικούς τα πρώτα σημιτικά φύλα, γίνονται οι άμεσοι διάδοχοι και συνεχιστές του πολιτισμού των Σουμερίων. Τους επόμενους αιώνες ήρθαν στην περιοχή και άλλα σημιτικά φύλα.

Στήλη από βασάλτη με τη νομοθεσία του Χαμμουραμπί. Στην κορυφή της στήλης παράσταση του βασιλιά Χαμμουραμπί που στέκεται όρθιος μπροστά από το θεό Σαμάς. (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου)

Το Αρχαίο Βαβυλωνιακό κράτος. Το 18ο αι. π.Χ. οι σημιτικοί λαοί της Μεσοποταμίας εισήλθαν σε περίοδο μεγάλης ακμής. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον Χαμμουραμπί, ένα σπουδαίο ηγεμόνα που κατόρθωσε να ενώσει όλους τους λαούς της περιοχής σε ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα τη Βαβυλώνα, την πρώτη μεγαλούπολη της ιστορίας. Ο Χαμμουραμπί κυβέρνησε το μεγάλο κράτος του ως απόλυτος μονάρχης. Το οργάνωσε διοικητικά και παραχώρησε στους υπηκόους του νομοθεσία. Αυτή την εποχή γράφτηκε και το πρώτο λογοτεχνικό έργο, το «έπος του Γκιλγκαμές». Την ακμή του αρχαίου Βαβυλωνιακού κράτους ακολούθησε περίοδος συνεχών ταραχών από το 16ο αι. π.Χ. μέχρι το 12ο αι. π.Χ., που οφείλονται στις εισβολές άλλων λαών, όπως των Χετταίων, των Κασσιτών κ.ά.

3. Οι νόμοι του Χαμμουραμπί «Εγώ ο Χαμμουραμπί, είμαι ο βασιλιάς της δικαιοσύνης, στον οποίο ο Σαμάς εμπιστεύθηκε το νόμο. Τα λόγια μου είναι διαταγές· οι πράξεις μου δεν έχουν τις όμοιές τους· χωρίς σημασία είναι μόνο για τους ανόητους… Εάν ένας ευγενής βγάλει το μάτι ενός μέλους της αριστοκρατίας, να του βγάλουν το μάτι. Εάν ένας ευγενής σπάσει το κόκαλο ενός άλλου ευγενούς, να του σπάσουν το κόκαλο. Εάν ο ταύρος ενός ευγενούς είναι φονιάς, και εάν οι αρχές της πόλης έχουν γνωστοποιήσει σε αυτόν ότι ο ταύρος του είναι φονιάς, αλλά αυτός δεν κάλυψε τα κέρατα του ζώου ούτε το έδεσε, εάν αυτό το ζώο σκοτώσει ένα μέλος της αριστοκρατίας, τότε ο ευγενής θα πληρώσει μισή μνα ασημιού. (αποσπάσματα)

4. Η πόλη της Βαβυλώνας Έτσι, λοιπόν, τειχίστηκε η Βαβυλώνα που είναι δύο τμήματα, γιατί στη μέση της περνάει ποταμός, που ονομάζεται Ευφράτης. Έρχεται από την Αρμενία, είναι μεγάλος, βαθύς, έχει ορμητικό ρεύμα και εκβάλλει στην Ερυθρά θάλασσα. Από την κάθε μεριά της πολιτείας το τείχος, κάνοντας μια γωνιά, φτάνει ως την όχθη του ποταμού. Από εκεί ξεκινάει άλλο τείχος, από οπτές πλίνθους, που ακολουθεί την όχθη του ποταμού. Η πολιτεία έχει σπίτια με τρία και τέσσερα πατώματα και τη διασχίζουν ίσιοι δρόμοι, που είναι παράλληλοι με τον ποταμό ή εγκάρσιοι. Εκεί που κατέληγε καθένας από τους δρόμους αυτούς, στην ξερολιθιά κοντά στον ποταμό, υπήρχαν μικρές πύλες, όσες και τα δρομάκια. Ήταν μάλιστα χάλκινες και έβγαζαν στο ποτάμι. Ηρόδοτος, Α, 180 μετ. Αγγ. Βλάχου.

Οι Ασσύριοι. Στα μέσα του 12ου αι. π.Χ. κυριάρχησε τελικά ένας λαός που κατοικούσε τις ορεινές βόρειες περιοχές της Μεσοποταμίας, οι Ασσύριοι. Πρόκειται για λαό σκληροτράχηλο και πολεμικό. Επικράτησαν μέχρι τα τέλη του 7ου αι. π.Χ. σ' ολόκληρη τη Μεσοποταμία, επεκτείνοντας τις κατακτήσεις τους ανατολικά στην περιοχή του Ελάμ και δυτικά στη Συρία μέχρι και την Αίγυπτο. Στο απόγειο της δύναμης τους έφθασαν τον 7ο αι. π.Χ., όταν βασιλιάς ήταν ο Ασσουρμπανιπάλ και πρωτεύουσα του κράτους η Νινευί. Το Νέο Βαβυλωνιακό κράτος. Το 612 π.Χ. οι υποτελείς λαοί ξεσηκώθηκαν. Οι Βαβυλώνιοι με συμμάχους τους Μήδους - κατοίκους του Β. Ιράν - κατέλαβαν τη Νινευί και την κατέστρεψαν. Πρωτεύουσα του νέου Βαβυλωνιακού κράτους έγινε πάλι η Βαβυλώνα που διακοσμήθηκε με μεγάλα και εντυπωσιακά κτήρια, όπως «οι κρεμαστοί κήποι», ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Σε μεγάλη ακμή έφτασε το Βαβυλωνιακό κράτος, όταν βασιλιάς του ήταν ο Ναβουχοδονόσορ. Αυτός επέκτεινε την εξουσία του μέχρι τις ακτές της Μεσογείου, κυρίευσε την Ιερουσαλήμ (587 π.Χ.) και έσυρε τους Εβραίους στη «βαβυλώνια αιχμαλωσία». Η ξένη κατάκτηση. Το 538 π.Χ. το νέο Βαβυλωνιακό κράτος καταλύθηκε από τον Κύρο Β', το βασιλιά των Περσών. Έκτοτε ολόκληρη η Μεσοποταμία αποτέλεσε τμήμα της περσικής αυτοκρατορίας μέχρι και την κατάκτηση της από το Μ. Αλέξανδρο (330 π.Χ.).