Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σύντομη είδηση

( 43 φιλμ α' προβολής στη μικρή οθόνη :: 5/2/2006 19:03:35) 

Αρχής γενομένης από σήμερα μέχρι τέλος του μήνα

Ένα γονίδιο έφερε τον πολιτισμό

Η Αιτωλική συμπολιτεία

43 φιλμ α' προβολής στη μικρή οθόνη

Σπίθα πολιτισμού. Ένα γονίδιο έκανε τη διαφορά ανάμεσα στον Homo sapiens (πάνω) και τον Homo neanderthalis (δεξιά)

Η Αιτωλική συμπολιτεία αναφέρεται για πρώτη φορά τον 4ο αιώνα π.Χ.

Οι σινεφίλ ξέρουν καλά πως οι μήνες του χειμώνα επιφυλάσσουν πάντα τις καλύτερες ταινίες όχι μόνο στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και στη μικρή οθόνη. Ένα γονίδιο δημιουργικότητας, το οποίο εμφανίσθηκε πριν από περίπου 50.000 χρόνια, ήταν ο σπινθήρας που "φλόγισε" το ανθρώπινο μυαλό και που το οδήγησε μέχρι τη σύγχρονη εξέλιξή του.

Αποτελεί ομοσπονδία πόλεων βασισμένη σε δημοκρατικές αρχές.

Ο Φεβρουάριος μάλιστα είναι ο πλουσιότερος σε πρώτες τηλεοπτικές μεταδόσεις ταινιών μήνας του χρόνου λόγω της εγγύτητάς του με τα Όσκαρ. Σε αυτό το γονίδιο οφείλει ο άνθρωπος όλες τις καλλιτεχνικές ικανότητές του.

Κύρια πηγή εξουσίας ήταν η ομοσπονδιακή συνέλευση, στην οποία λάμβαναν μέρος οι πολίτες, όσοι δηλαδή ήταν «Αιτωλοί».

Τα κανάλια λοιπόν της χώρας μας και συγκεκριμένα το Mega, το Star και το Filmnet έχουν προγραμματίσει συνολικά 43 παραγωγές του Χόλιγουντ σε πρώτη πανελλήνια προβολή από σήμερα έως και το τέλος του μήνα.

Σε κατακλυσμιαίες βιολογικές αλλαγές που συνέβησαν στο ανθρώπινο μυαλό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η έκρηξη που σημειώθηκε στην τέχνη, στον πολιτισμό και στην ατομική έκφραση, στην Αφρική, πριν από περίπου 50.000-100.000 χρόνια, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Κλάιν, καθηγητή των Ανθρωπολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.

Η συνέλευση αποφάσιζε για πόλεμο ή ειρήνη, εξέλεγε τους άρχοντες και ψήφιζε τους νόμους.

MEGA

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις στη Γενετική και ιδιαίτερα η ανακάλυψη του πρώτου γονιδίου που συνδέθηκε με τη γλώσσα δείχνουν σαφώς ότι η πολιτιστική επανάσταση του Homo sapiens άρχισε με μία ή περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις που επηρέασαν τη δυνατότητά του να επικοινωνεί με τους ομοίους του.

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Οι Γαλάτες ήταν πέρα από τις Θερμοπύλες και, χωρίς να έχουν ενδιαφέρον να καταλάβουν τις μικρές πόλεις, έσπευδαν κυρίως να λεηλατήσουν τους Δελφούς και τους θησαυρούς του θεού. Σε αυτούς αντιτάχθηκαν οι ίδιοι οι κάτοικοι των Δελφών και από τους Φωκείς οι πόλεις που βρίσκονται γύρω από τον Παρνασσό και ακόμη έφθασε στρατιωτική δύναμη Αιτωλών, επειδή εκείνη την εποχή οι Αιτωλοί βρίσκονταν σε περίοδο ακμής. Όταν έγινε η σύγκρουση, κεραυνοί έπεφταν στους Γαλάτες και βράχοι που είχαν αποσπαστεί από τον Παρνασσό, αλλά παρουσιάστηκαν στους βαρβάρους και μορφές που προκαλούσαν τρόμο εν είδει οπλιτών. Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις, 1.4. 1-4 (μετ. Α. Μαστραπά)

Τέσσερις ταινίες που δεν έχουν προβληθεί ξανά στη μικρή οθόνη της χώρας μας εξασφάλισε για τους τηλεθεατές του το Μεγάλο Κανάλι. Η παραδεδεγμένη ανθρωπολογική άποψη είναι ότι αυτή η μεταβολή, με την οποία οι άνθρωποι άρχισαν να κοσμούν τα σώματά τους και να δημιουργούν τέχνη και συμβολικά αντικείμενα, προέκυψε βαθμηδόν, εξαιτίας κάποιας πολιτιστικής ή δημογραφικής αλλαγής.

Αχαϊκή συμπολιτεία

Στις 8 του μήνα έρχονται οι "Άγγελοι του Τσάρλι: Δράση πέρα από τα όρια" με τις Ντρου Μπάριμορ, Κάμερον Ντίαζ και Λούσι Λιου. Όμως, μολονότι οι βιολογικές ερμηνείες απορρίπτονταν κατά το παρελθόν, δείχνουν σήμερα να ταιριάζουν πολύ καλύτερα στα γεγονότα. Η Αχαϊκή συμπολιτεία εμφανίζεται στο ιστορικό προσκήνιο το 280 π.Χ. ως ένωση τεσσάρων πόλεων της βόρειας Πελοποννήσου. Από τις 18 του μήνα και μέσα σε δέκα ημέρες το Mega θα μεταδώσει άλλες τρεις ταινίες σε πρώτη προβολή, το "Αγγίζοντας τον θάνατο" με τον Στίβεν Σιγκάλ, το θρίλερ "Διαγωγή κοσμία" και την περιπέτεια τρόμου "Τα σαγόνια του τρόμου 2". "Νομίζω ότι υπήρξε μια βιολογική μεταβολή, μια γενετική μετάλλαξη που προώθησε τη σύγχρονη ικανότητα δημιουργίας και νεωτερισμού", υποστηρίζει ο καθηγητής Κλάιν. Στη συνέχεια προστέθηκαν κι άλλες.

STAR

Πρόσφατα, παρουσιάστηκαν πειστικά στοιχεία που στηρίζουν τη θεωρία του: το γονίδιο FOXP2 είναι το πρώτο που αποδείχθηκε ότι επηρεάζει τη μάθηση και τη διαδικασία της γλώσσας.

Οι πόλεις χρησιμοποιούσαν κοινό νόμισμα και κοινά σταθμά.

Γνωστό για την αγάπη του στον κινηματογράφο το STAR έχει προγραμματίσει για το Φεβρουάριο 13 ταινίες σε πρώτη προβολή.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εντόπισαν αυτό το γονίδιο το 2001.

Σε μια προσπάθεια προώθησης της ιδέας της ένωσης είχε θεσπιστεί και διαιτητικό δικαστήριο, αρμόδιο για επίλυση των διαφορών που αναφύονταν ανάμεσα στις ίδιες τις πόλεις.

Απόψε θα προβληθεί το δράμα "Μου ανήκεις!", στις 9 του μήνα η Πάτσι Κένζιτ πρωταγωνιστεί στο θρίλερ "Ο θάνατος έστησε χορό", ενώ στις 11/2 οι τηλεθεατές μπορούν να απολαύσουν ακόμη ένα θρίλερ, το "Τζακ ποτ θανάτου".

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλάιν, αυτό το γονίδιο εμφανίσθηκε πριν από 50.000 χρόνια και τότε ήταν που η ανθρώπινη συμπεριφορά άρχισε να αλλάζει εντυπωσιακά και πληθυσμοί που κατασκεύαζαν μέχρι τότε όμοια εργαλεία, άρχισαν να κατασκευάζουν χειροτεχνήματα που ήταν εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους από τόπο σε τόπο.

Σπουδαίος στρατηγός της Αχαϊκής πολιτείες ήταν ο Άρατος.

Τα θρίλερ συνεχίζονται με τον "Πανικό" (12/2), ενώ στις 17 του μήνα θα προβληθεί για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση η συγκλονιστική ταινία "Μη αναστρέψιμος" με την Μόνικα Μπελούτσι.

Ιδιαίτερη προσπάθεια για ανάπτυξη της συμπολιτείας κατέβαλε και ο στρατηγός Φιλοποίμην, ο οποίος για την αξιοπρεπή στάση που τήρησε απέναντι στους Ρωμαίους έμεινε γνωστός ως «ο τελευταίος Έλληνας» («έσχατος των Ελλήνων»).

Την ίδια ημέρα το Star θα προβάλει και το ρομαντικό δράμα "Αχαλίνωτο πάθος", ενώ στις 23/2 έρχεται η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας "Ανθρώπινο μίσος".

Νόμισμα του κοινού των Αιτωλών. (Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Στις 25 του μήνα θα προβληθεί το θρίλερ "Υποκρίσου πως δεν είδες τίποτα", ενώ οι πρώτες προβολές στο Star κλείνουν στις 27/2 με την περιπέτεια "Ο δράκος της Ταϊλάνδης".

Ο Πύρρος. (Νεάπολη, Εθνικό Μουσείο)

FILMNET

Η εκστρατεία του Πύρρου στη Δύση.

Είκοσι έξι φιλμ σε πρώτη μετάδοση θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι συνδρομητές του Filmnet.

ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ Στα περασμένα χρόνια πολλοί προσπάθησαν να ενοποιήσουν τα συμφέροντα των Πελοποννησίων, κανένας όμως δεν το κατάφερε, γιατί κανένας δεν έδειχνε τούτο το ζήλο για χάρη της κοινής ελευθερίας μα για την εδραίωση της δικής του εξουσίας. Στους καιρούς μου όμως οι πόλεις αυτές έφτασαν σε τόσο μεγάλη προκοπή και τελειότητα, ώστε όχι μόνο συνδέονταν συμμαχικά και φιλικά, αλλά είχαν και τους ίδιους νόμους, τα ίδια μέτρα, σταθμά και νομίσματα, κι ακόμη κοινούς άρχοντες, βουλευτές και δικαστές. Γενικά, μόνο αυτό το σημείο έδειχνε πως όλη σχεδόν η Πελοπόννησος δεν αποτελούσε μια πόλη: οι κάτοικοι της δεν περιβάλλονταν από το ίδιο τείχος· όλα τ' άλλα ήσαν κοινά και παρόμοια για όλους μαζί και για κάθε πόλη χωριστά. Πολύβιος 2. 37. 9-11 (μετ. Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου)

Απόψε ο Ντένζελ Ουάσιγκτον πρωταγωνιστεί στο "Διά πυρός και σιδήρου", αύριο θα προβληθεί το θρίλερ "Άγρυπνος", ενώ στις 8 του μήνα έρχεται ο "Κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανίου". Στις 9/2 ανακαλύψτε το "Μυστικό της Βέρα Ντρέικ", ενώ στις 10 του μήνα σε διπλή πρεμιέρα θα προβληθούν οι ταινίες "Τα κλειδιά του σπιτιού" και "Διπλός στόχος". Στις 11/2 έρχεται η κομεντί "Στη σκιά του έρωτα", στις 12 το "Σκοτεινό χωριό", ενώ στις 13/2 η "Συμμορία των 5". Στις επόμενες δύο ημέρες θα προβληθούν οι περιπέτειες "Ασκήσεις ληστείας" και "Αζούμι: Ματωμένη εκδίκηση", ενώ στις 16/2 θα μεταδοθεί η "Κεχαριτωμένη Μαρία". Η 17η του μήνα περιλαμβάνει δύο πρεμιέρες, τις "Ξανθιές και γκόμενοι" και τα "Πορφυρά ποτάμια 2: Οι άγγελοι της αποκάλυψης", ενώ στις 18 θα προβληθούν οι "Αδελφές στην Νέα Υόρκη". Στις 19 του μήνα έρχεται ο "Ιπτάμενος κροίσος", ενώ στις 20/2 κάνει πρεμιέρα το "Ξέφωτο". Στις 21 του μήνα οι συνδρομητές μπορούν να παρακολουθήσουν το "Φονικό παιχνίδι", στις 22 το ντοκιμαντέρ "Super size me" και στις 23 το δράμα "Η θάλασσα μέσα μου". Δύο ταινίες σε πρώτη προβολή και στις 24 του μήνα, το "Saved" και το "Με το κεφάλι ψηλά", ενώ την επόμενη ημέρα έρχονται οι "Κόνι και Κάρλα". Στις 26 μη χάσετε το "Million dollar baby" του Κλιντ Ίστγουντ, ενώ στις 27/2 θα προβληθεί η ταινία "Πριν το ηλιοβασίλεμα" και στις 28 το "Άλιεν εναντίον κυνηγού".