Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( απο τις κινητοποιησεις της ενωσης χειριστων πολιτικης αεροποριας ) 

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

ΚΙΜ ΤΖΟΝΓΚ ΙΛ

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες

Απίστευτη ταλαιπωρία στα αεροδρόμια

Πρόσωπα

1. Το 1981 έγινε σεισμός και η Πλάταια υπέστη πολλές καταστροφές.

Απίστευτη ήταν η ταλαιπωρία των επιβατών από την απεργία των πιλότων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα εκτυλίχθηκαν τραγελαφικές σκηνές.

Ο αφοπλισμός ενός δικτάτορα

Η πρώτη μεγάλη βοήθεια που έφτασε στην πόλη ήταν από την Αθήνα, με επικεφαλής τον δήμαρχο της.

Δε συμφώνησαν τελικά Μαντέλης - πιλότοι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο δήμαρχος της Πλάταιας καλωσόρισε την αποστολή με τη φράση: «Σας περιμέναμε».

Άκαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη, με τους χειριστές αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Η Βόρεια Κορέα γιόρτασε χθες τα 61 χρόνια του "αγαπημένου ηγέτη" της και τα μέσα ενημέρωσης γέμισαν από εγκώμια για τη "διορατική σοφία" και το "ανυπέρβλητο θάρρος" του…

Να αιτιολογήσετε τη φράση σύμφωνα με όσα ξέρετε.

Οι δύο πλευρές ουσιαστικά συμφώνησαν ότι… δε συμφωνούν, και κατά τις πληροφορίες της "Μ", το "πρόβλημα ύστερα από την τελευταία αυτή συνάντηση μεγάλωσε και οι διαφορές μεταξύ συνδικαλιστών και υπουργείου αυξήθηκαν αντί να μειωθούν".

Κιμ Τζονγκ Ιλ. Ο Κλίντον είχε πετύχει με διαπραγματεύσεις τον αφοπλισμό του…

2. Τα αίτια που οδήγησαν στον Πελοποννησιακό πόλεμο μπορούν αναλογικά και στη σημερινή εποχή να προκαλέσουν πολέμους ανάμεσα στα κράτη;

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μαντέλη, ουσιαστικά δε συζητήθηκαν τα προβλήματα των πιλότων, αφού ο υπουργός Μεταφορών μίλησε για την πορεία των οικονομικών της εταιρίας.

Ο Κιμ Τζονγκ Ιλ είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση κληρονομικού δικτάτορα.

Δικαιολογήστε την οποιαδήποτε απάντηση σας με λογικά επιχειρήματα ή και παραδείγματα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαντέλης, από τις ενδείξεις που υπάρχουν, το έλλειμμα για το 1997 θα υπερβαίνει το αναμενόμενο των 7 δισ., ενώ για το 1998, και παρά την αρχική πτώση των εισπράξεων, παρατηρείται αυξημένη κίνηση, που μπορεί να συντελέσει στην εξομάλυνση των οικονομικών της εταιρίας.

Η πολιτική της αυτάρκειας που ξεκίνησε ο πατέρας του, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, κάνει τον λαό του να λιμοκτονεί.

3. Ο Ηρόδοτος έγραψε για τους Περσικούς πολέμους και ο Θουκυδίδης για τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Ο υπουργός Μεταφορών παρέπεμψε τους πιλότους να συζητήσουν τα προβλήματά τους, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα της εταιρίας, με το διευθύνοντα σύμβουλό της, Θεόδωρο Τσακιρίδη.

Εδώ και λίγο καιρό έθεσε και πάλι σε λειτουργία τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο Γιονγκμπιόν και απειλεί να οπλίσει τους πυραύλους του με πυρηνικές κεφαλές.

Ποιος, κατά τη γνώμη σας, είχε δυσκολότερο έργο και γιατί;

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, αλλά δεν αναμένονταν αποτελέσματα, γιατί οι πιλότοι επιμένουν σε αύξηση του ορίου φορολόγησης κατά 2,5% -συνολικό 15%-, υποστηρίζοντας ότι έχουν υποστεί μείωση οι αποδοχές τους.

Θεμιτός στόχος μιας νέας εκστρατείας του Μπους, θα έλεγε λοιπόν κανείς.

(Βλ. και παράθεμα: «Ο Θουκυδίδης σκιαγραφεί τον όλεθρο του πολέμου»).

Η ικανοποίηση όμως αυτού του αιτήματος εξαρτάται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Μόνο που μοιάζει να δέχεται να αφοπλιστεί, αλλά τα "γεράκια" της αμερικανικής κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται.

Ωστόσο οι πιλότοι κατά την έξοδό τους από το υπουργείο τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να μην εκχωρούν τα ρεπό και να μην εργάζονται υπερωριακά.

Και αντί για τις απευθείας συνομιλίες που χρειάζονται για να αποφευχθεί η κρίση, έθεσαν σε ετοιμότητα τα μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά τους.

Σχετικά με το περιστατικό κατά το οποίο πιλότος της ΟΑ προερχόμενος από το Λονδίνο για την Αθήνα με σταθμό στη Θεσσαλονίκη δεν προσγείωσε το αεροσκάφος στην συμπρωτεύουσα, οι πιλότοι υποστήριξαν ότι αν ο συνάδελφός τους προσγείωνε το αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη, θα είχε ολοκληρώσει και το ωράριο εργασίας του, γι' αυτό ο προϊστάμενος επιχειρησιακού ελέγχου τού έδωσε εντολή να πάει απευθείας στην Αθήνα για να μην εγκαταλειφθεί το αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη.

Η πολιτική του Μπους γύρισε το ρολόι πριν από το 1994, όταν οι διαπραγματευτές του Κλίντον είχαν πετύχει με την Πιονγκγιάνγκ μια συμφωνία αφοπλισμού, με την οποία έκλεισε το Γιονγκμπιόν.

Απίστευτη ταλαιπωρία πάντως υπέστησαν οι επιβάτες των αεροπλάνων χθες στα αεροδρόμια της χώρας, όπου σχηματίστηκαν ουρές και οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν και τα τελευταία αποθέματα υπομονής για να μην προκαλέσουν επεισόδια.

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου εμπόδισαν την επικύρωσή της, μέχρι που η κυβέρνηση άλλαξε και ανέλαβαν τα "γεράκια" του Μπους, τα οποία θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τη βορειοκορεατική απειλή για να δικαιολογήσουν το αστρονομικό κονδύλι για τον Πόλεμο των Άστρων.

Τα αιτήματα

Πάγωσαν, έτσι, μια συμφωνία που θα κατέληγε στον τερματισμό του βορειοκορεατικού προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων με αντάλλαγμα τρόφιμα, ρουχισμό και ενέργεια και θα αποκαθιστούσε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τις οποίες είχε υποσχεθεί το 1994 ο Κλίντον.

Από τις 31/12/1998 έληξε η συμφωνία που είχαν υπογράψει οι πιλότοι με τη διοίκηση της ΟΑ για παραχώρηση των ρεπό τους καθώς και για υπερεργασία.

Παράλληλα, ο Μπους περιέλαβε τη Βόρεια Κορέα στον "άξονα του κακού", χαρακτήρισε τον Κιμ "πυγμαίο" και αναξιόπιστο, επειδή "κάνει τον λαό του να πεινάει" και ανακοίνωσε το δόγμα των προληπτικών πολέμων, κάνοντας τον Κιμ να καταλάβει πως, μετά τον Σαντάμ, μπορεί να γίνει κι αυτός στόχος.

Αιτήματα τα οποία υπέβαλαν στον υπουργό είναι κατ' αρχήν η πρόσληψη των μονίμων, που πολλοί από αυτούς έχουν ξεπεράσει το όριο ηλικίας -που ο νόμος το καθορίζει στα 32 χρόνια- και η μη επάνδρωση των Μακεδονικών Αερογραμμών.

Τον Οκτώβριο, ο δικτάτορας προσφέρθηκε να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμα και να επιτρέψει επιθεωρήσεις σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία ειρήνης με τις ΗΠΑ και εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους, αφού το φορολογικό από φέτος ανέρχεται στο 15% επί των αποδοχών τους, και τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση φαίνεται ότι θα αποβεί άκαρπη, αφού ο υπουργός δεν μπορεί να καταστρατηγήσει νόμους του κράτους.

Αλλιώς, είχε πει, θα ασκούσε το δικαίωμα της χώρας του να αποσυρθεί από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών, επειδή αισθάνεται απειλούμενη.

Η όλη διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει με τη διοίκηση της ΟΑ, η οποία, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για να "εξοικονομήσει" πιλότους προτίθεται να καταργήσει τη γραμμή του Σίδνεϊ, η οποία θεωρείται και μη κερδοφόρος.

Και το έκανε.

Τέλος πρόβλημα αντιμετωπίζει η διοίκηση ΕΧΠΑ, από την Πολιτική Αεροπορία, διότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την πτήση του Λονδίνου θεωρούνται ως καταστρατήγηση του κανονισμού πτήσεων.

Ο Κιμ είναι στυγνός δικτάτορας, αλλά έχει δείξει πως θέλει συνομιλίες - έστω και μόνο για να επιβιώσει. Κάθε ημέρα που περνάει και αυτές δεν γίνονται, ενισχύει την πεποίθηση των σκληροπυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ ότι η μοίρα της Βόρειας Κορέας είναι αλληλένδετη με εκείνη του Ιράκ. Και, όπως προειδοποιεί ο Μπρους Κάμινγκς, ειδικός για την Κορέα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, "είναι αρκετά έξυπνοι για να μην περιμένουν να συντρίψει πρώτα ο Μπους το Ιράκ, για να στραφεί στη συνέχεια εναντίον τους".