Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Επιστημονική είδηση

( συνηθεις παθησεις στους ενηλικες ) 

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ "Αποθήκη" 101 δηλητηρίων

Νικίειος ειρήνη

Μασάζ για το αυχενικό σύνδρομο

Το ίδιο μας το σώμα γεμίζει από τοξικές ουσίες

Ο θάνατος των δύο ηγετών είχε ως άμεσο αποτέλεσμα το τέλος του πολέμου.

Του ορθοπεδικού Παναγιώτη Σαλούπη

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Με πρωταγωνιστή τον αρχηγό του αριστοκρατικού κόμματος στην Αθήνα, Νικία, υπογράφεται ειρήνη για πενήντα χρόνια (421 π.Χ.).

Οι παθήσεις που συνήθως αποκαλούμε με το γενικό όρο Αυχεναλγία, Αυχενικό Σύνδρομο, Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, είναι στην πράξη τα συμπτώματα της αυχενικής δισκοπάθειας και της αυχενικής σπονδυλοαρθροπάθειας.

Μπορούμε να φύγουμε μακριά από την πόλη και το νέφος, μπορούμε να πάμε να ζήσουμε υγιεινά στην εξοχή, μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα και να αρχίσουμε να τρώμε μόνο οικολογικά προϊόντα. Μα υπάρχει μια "αποθήκη" τοξικών ουσιών από την οποία δεν θα ξεφύγουμε ποτέ: το ίδιο μας το σώμα.

Η Νίκη του Παιωνίου (Ολυμπία, Αρχαιολογικό Μουσείο). Αφιέρωμα Μεσσηνίων και Ναυπακτίων, συμμάχων των Αθηναίων, στο ιερό του Δία στην Ολυμπία μετά τα γεγονότα της Πύλου.

Στην αυχενική δισκοπάθεια εμφανίζεται αρχικώς δυσλειτουργία με διαταραχές της μοριακής σύνθεσης του μεσοσπονδυλίου δίσκου που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη αυτού και σχηματισμό δισκοκήλης ή προοδευτική αστάθεια μεταξύ των δύο σπονδύλων, αρθρίτιδα και σχηματισμό οστεοφύτων. Ο Μάκλι Λέρνερ, ένας από τους ερευνητές του περιβάλλοντος της Καλιφόρνιας, έκανε τις προάλλες μια δυσοίωνη διαπίστωση, που γράφει γι' αυτήν η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα". Καταλήγει δηλαδή, στην αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια. Ανακάλυψε μέσα στο ίδιο του το σώμα 101 εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων διοξίνες, αρσενικό, μόλυβδο και υδράργυρο. Η εκφύλιση αυτή ανευρίσκεται σε άτομα ηλικίας 15 έως 40 ετών, δεν είναι, λοιπόν, μία γεροντική πάθηση. Συγκεντρώθηκαν εκεί με το φαγητό, την αναπνοή, το πλύσιμο, το ντύσιμο - με δραστηριότητες δηλαδή που έχουμε όλοι μας και που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτές.

Ο λόγος που η δισκοπάθεια προσβάλει συνήθως συγκεκριμένα μεσοσπονδύλια διαστήματα, είναι η αυξημένη κινητικότητα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σ' αυτό το επίπεδο, καθώς και οι αυξημένες υδραυλικές πιέσεις. Ο Λέρνερ δεν εργάζεται σε χημικό εργοστάσιο ούτε ζει σε βιομηχανική περιοχή.

Ως παράγοντες κινδύνου έχουν κατηγορηθεί η συχνή άρση βάρους στην εργασία, το κάπνισμα τσιγάρου και οι καταδύσεις.

Είναι ένας από τους εννέα δραστήριους οικολόγους που δέχθηκαν να λάβουν μέρος σε ένα νέο πείραμα: το πιο ακριβές κλινικό τεστ στον κόσμο για να τον εντοπισμό των χημικών ουσιών που εναποτίθενται στο ανθρώπινο σώμα.

Αντιθέτως, δε φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με τη συχνότητα που κουνάμε το κεφάλι ή το χρόνο που περνάμε σε καθιστή θέση στην εργασία μας, το κάπνισμα πούρου ή πίπας, τη συμμετοχή σε άλλα αγωνίσματα.

Είναι ένα δαπανηρό εγχείρημα (5.000 δολάρια το άτομο).

Η διατροφή επίσης δε φαίνεται να συμμετέχει.

Γι' αυτό χρειάστηκε η χορηγία μιας δημόσιας υπηρεσίας, όπως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια εμφανίζεται σε άτομα που πέρασαν τη μέση ηλικία και είναι αποτέλεσμα προηγηθείσης δισκοπάθειας, γενικευμένης οστεοαρθρίτιδας, κακώσεων της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης ή άλλων παθήσεων.

Οι εννέα οικολόγοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις σε μια από τις καλύτερες αμερικανικές πανεπιστημιακές κλινικές, στην Ιατρική Σχολή Μάουντ Σινάι της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές το 40% τουλάχιστον του πληθυσμού υπέφερε μία φορά στη ζωή του από αυχεναλγία.

Αφού για πολλές δεκαετίες μελέτησαν την ατμόσφαιρα, τις θάλασσες και το έδαφος, οι επιστήμονες στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο ανθρώπινο σώμα, όπου με νέες τεχνικές αναλύουν όλες τις τοξικές και μη ανακυκλώσιμες ουσίες που εναποτίθενται μέσα μας, στο αίμα, στα κύτταρα, στο νευρικό σύστημα.

Τα συμπτώματα και στις δύο παθήσεις, στα αρχικά κυρίως στάδια είναι ίδια.

Στην ιστοσελίδα του Ίντερνετ www. ewg. org μάς προτείνουν ένα πολύ απλό ερωτηματολόγιο με το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε τις συνέπειες που έχουν στο σώμα μας μερικές από τις πιο καθημερινές μας συνήθειες.

Άλγος στον αυχένα με αντανάκλαση στους ώμους, τις ωμοπλάτες, το πρόσθιο τοίχωμα του θώρακα.

Κάθε μέρα που χρησιμοποιούμε σαμπουάν, αποσμητικό, βερνίκι παπουτσιών, κάθε φορά που τρώμε τόνο, που βάζουμε στο πλυντήριο απορρυπαντικό ή που πατάμε πάνω σε συνθετική μοκέτα, διεισδύουν μέσα στο σώμα μας επικίνδυνα δηλητήρια.

Ινιακή κεφαλαλγία.

Οι ασθένειες

Δυσκολία στις κινήσεις και δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Από τις αναλύσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι εννέα οικολόγοι διαπιστώθηκε ότι το σώμα τους περιέχει κατά μέσο όρο περίπου 90 χημικές ουσίες βιομηχανικής προέλευσης, από τις οποίες οι 76 είναι οπωσδήποτε καρκινογόνες, ενώ άλλες μπορούν να προκαλέσουν νευρικές διαταραχές, ορμονικές ανωμαλίες, καρδιαγγειακά προβλήματα, στειρότητα και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μείωση της αισθητικότητας, μούδιασμα στα δάκτυλα, έκπτωση της μυικής ισχύος, είναι αποτέλεσμα πίεσης νευρικών ριζών από δισκοκήλες ή οστεόφυτα.

Βρέθηκαν μάλιστα στο σώμα τους τοξικές ουσίες που έχουν απαγορευθεί στην Αμερική από το 1976 - προφανώς απορροφήθηκαν από το σώμα τους όταν ήταν ακόμη παιδιά και παρέμειναν εκεί.

Σε προχωρημένες καταστάσεις εμφανίζονται διαταραχές της βάδισης, επεισόδια απώλειας της συνείδησης κτλ. Εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, οιστρογόνα, ουράνιο, κάδμιο και άλλα μέταλλα, διαλυτικά που αλλοιώνουν το σύστημα το λεμφαδένων.

Ο ίλιγγος, τέλος, σε σπάνιες μόνο περιπτώσεις έχει σαν αιτία του παθήσεις της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης παρά τα όσα λέγονται.

Το σώμα μας είναι γεμάτο από τέτοια χημικά σκουπίδια, που δεν μπορεί ούτε να τα ανακυκλώσει ούτε να τα καταστρέψει.

Θεραπεία των παθήσεων αυτών με συντηρητικά μέσα δεν υπάρχει.

Στο αίμα των παιδιών

Η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία δεν είναι παρά συμπτωματική αντιμετώπιση των επώδυνων επεισοδίων, τα οποία καλώς ή κακώς θα επαναλαμβάνονται στο χρόνο με διαφορετικής διάρκειας και έντασης συμπτώματα. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, ορισμένα εντομοκτόνα εναποτίθενται στο αίμα των παιδιών σε διπλάσιες ποσότητες από ό,τι στο αίμα των ενηλίκων.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη μόνο σε ένα ελάχιστο αριθμό ασθενών και, πλέον με την εμπειρία που έχουν αποκτήσει ορισμένοι ορθοπεδικοί χειρουργοί, τα ποσοστό επιτυχίας είναι μεγάλα και το αποτέλεσμα οριστικό.

Άλλες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή παιχνιδιών καταλήγουν στον οργανισμό στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Προληπτικά μέτρα για το περιορισμό των κρίσεων είναι κυρίως η αποφυγή άρσης βαρών και η διακοπή καπνίσματος τσιγάρου.

Είμαστε αυτό που τρώμε, έλεγαν οι πρόγονοί μας.

Συνιστάται, επίσης, το θαλάσσιο κλίμα, επειδή είναι σταθερό, γιατί αυτοί που πάσχουν από οστεόφυτα είναι ευαίσθητοι στις μεταβολές του καιρού και η ελάττωση βάρους για τους παχύσαρκους.

Εμείς μπορούμε στο εξής να λέμε ότι είμαστε αυτό που τρώμε, πίνουμε, αναπνέουμε, μυρίζουμε και αγγίζουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.