Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ελπίδες για βελτίωση ) 

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (431-362 π.Χ.)

Ελπίδες για βελτίωση

Η Ν.Δ. κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο

Κυρίες πηγές μας: ο Θουκυδίδης μέχρι το 411 π.Χ. και στη συνέχεια ο Ξενοφών με τα «Ελληνικά» του, που μας προσφέρουν την πορεία των γεγονότων αυτής της περιόδου.

Και απόκτηση εργατικής κατοικίας με τη μέθοδο του leasing υποσχέθηκε ο υπουργός Εργασίας, στην προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό

ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. ΠΟΛΙΤΗΣ

Ακόμη, τα έργα του Ξενοφώντα Κύρου Ανάβασις και Αγησίλαος, καθώς και οι Βίοι του Πλουτάρχου Νικίας, Αλκιβιάδης, Λύσανδρος και Πελοπίδας είναι πολύτιμες πηγές.

ΑΘΗΝΑ.-

"Γραφικό κοσμικό" αποκαλεί τον έκπτωτο μονάρχη ο νέος σύμβουλος Τύπου του Πρωθυπουργού και υφυπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης. Στην πρώτη συνέντευξή του μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του ο Τηλέμαχος Χυτήρης δίνει το στίγμα της νέας εποχής στο επικοινωνιακό περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Και το στίγμα του κ. Χυτήρη είναι γνωστό και δοκιμασμένο.

Η περίοδος αυτή, που αρχίζει με τον Πελοποννησιακό πόλεμο και τελειώνει με τη μάχη στη Μαντινεία, βλέπει και τις τρεις μεγάλες ελληνικές πόλεις να πορεύονται, μέσα από ψευδαισθήσεις ηγεμονίας στην Ελλάδα, σε μία αναπότρεπτη παρακμή.

Προεκλογικές υποσχέσεις μοίρασε χθες ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στην επιτροπή της Βουλής που συζητούσε το μίνι ασφαλιστικό, επιχειρώντας να δημιουργήσει στους εργαζόμενους ελπίδες για την απόκτηση στέγης.

"Διαχειριστή κρίσεων" τον αποκαλούν οι φίλοι του καθώς διαχειρίστηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την κρίση του 1988 στο Χέρφιλντ, καθώς και την κρίση του 1995 στο Ωνάσειο.

Οι αντίπαλες συμμαχίες στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση εξαιτίας της διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης για τον εσπευσμένο τρόπο κατάθεσης και συζήτησης του ασφαλιστικού, ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι εντός του Μαρτίου θα καταθέσει νομοσχέδιο, που θα προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, που πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), θα μπορούν να αποκτήσουν σπίτι με το σύστημα leasing το οποίο ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ήπιος και διαλλακτικός ο κ. Τ. Χυτήρης εχει κατορθώσει να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ σπάνια γίνεται στόχος.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι από την εξαγγελία για τον περιορισμό απασχόλησης των συνταξιούχων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το "πλαφόν" των 200.000 δραχμών, που ορίζει το αρχικό σχέδιο νόμου ως όριο για την περικοπή κατά 70% της σύνταξης.

Ίσως ένας από τους λόγους αυτής της επιτυχίας του είναι το γεγονός ότι δηλώνει και το εννοεί πως δεν έχει φιλοδοξίες ανόδου.

Όπως, μάλιστα, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, μετά τη συζήτηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, μπορεί το αρχικό "πλαφόν" να αυξηθεί από 15 έως 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Ο κ. Τ. Χυτήρης αποφεύγει να κρίνει και να σχολιάσει τον προκάτοχό του κ. Γιώργο Πανταγιά ο οποίος για πολλούς και επί πολλά χρόνια υπήρξε το κόκκινο πανί στο ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία

Και όταν ερωτάται τι θα του πει μόλις τον συναντήσει, απαντά:

"Άτολμο και εκλογικά κουτοπόνηρο" χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ, Λ. Παπαγεωργόπουλος, λέγοντας ότι από την κυβέρνηση απουσιάζει η πολιτική βούληση και η στοιχειώδης γενναιότητα, που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα τα οποία υπάρχουν στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

"Γιώργο η πολιτική μάς διδάσκει όλους".

"Το νομοσχέδιο αυτό είναι πρόχειρο, αποσπασματικό, χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς στόχους, ιδέες, έμπνευση και χρήμα" τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον κοινωνικό διάλογο ως πρόσχημα, καθώς απέσυρε από αυτόν όλα τα επίμαχα θέματα.

Κύριε υπουργέ, μόλις σας βλέπω σ' αυτή την καρέκλα του Μεγάρου Μαξίμου, μου έρχεται στον νου η παροιμία που λέει "παλιά μου τέχνη κόσκινο".

Ανάλογες ήταν και οι θέσεις των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία, αφού έκαναν λόγο για τις "διαδικασίες ταχυβόλου" που ακολουθεί η κυβέρνηση, σημείωσαν ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν αλλάζει τη συνολική κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στον τομέα αυτό.

Ναι, είναι αλήθεια ότι η πολιτική μου παρουσία συνδέεται με τον Τύπο και την εκπροσώπηση.

Στο μεταξύ, τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι κ. Θ. Γεωργιάδης, Γ. Κουράκης, Γ. Θωμόπουλος και Π. Κουρουμπλής) κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου, με την οποία του ζητούν να προχωρήσει στην επέκταση του δικαιώματος της πρόωρης συνταξιοδότησης έπειτα από 15ετή υπηρεσία και στους νεφροπαθείς.

Είναι ένα γνώριμο έδαφος, στο οποίο κινούμαι και τώρα.

Είστε από το '89 διαχειριστής κρίσεων. Βρεθήκατε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου στις πιο δύσκολες στιγμές του - τώρα είστε στο πλευρό του Κώστα Σημίτη σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά καταφέρνετε να έχετε καλές σχέσεις με τους δημοσιογράφους και με τα πολιτικά στελέχη όλων των τάσεων. Ποια είναι η συνταγή σας;

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε διάφορους κυβερνητικούς τομείς πέτυχαν και πέρασαν μέσα από πολλές δυσκολίες με επιτυχία. Τα έχει αυτά η πολιτική, για να μην πω τα έχει όλα η πολιτική. Ο καθένας βέβαια έχει τον τρόπο του. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαραίτητο να διατηρεί κανείς τη συνείδηση της παράταξης. Εμένα μου αρέσει να είμαι πάντα θετικός, να προσθέτω, να μη δημιουργώ εμπόδια, να συμβάλλω στις εξελίξεις. Και κάτι άλλο, να τιμώ στην πράξη την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν. Θα προσθέσω και κάτι άλλο, για να είμαι ειλικρινής, είναι περίεργο αλλά πρέπει να το πω, δεν έχω "φιλοδοξίες ανόδου". Θεωρώ ότι αυτό που κάνω με γεμίζει απολύτως.

Η πρώτη επικοινωνιακή συμβουλή που θα δώσετε στον Πρωθυπουργό ποια είναι;

Δεν συμβουλεύω τον Πρωθυπουργό, συζητώ με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά και καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνει.

Ακόμη και στελέχη του κόμματός σας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους λένε ότι είναι πλέον πολύ δύσκολο να κερδίσει το κυβερνών κόμμα τις εκλογές, κυρίως απ' τα γνωστά θέματα της καθημερινότητας. Πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση υπάρχει περιθώριο ν' αλλάξει;

Στην πολιτική είναι πολύ δύσκολα όλα και πολύ εύκολα όλα. Εξαρτάται από εμάς. Ένας, ο οποίος υποστηρίζει ότι σε ενάμιση χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές είναι δύσκολο να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αυτός ο ίδιος να μην εργάζεται προς την κατεύθυνση της νίκης. Από την άλλη μεριά, ο πολιτικός χρόνος είναι παρά πολύ μεγάλος, ακόμα κι αν είναι μια εβδομάδα ή ένας μήνας. Επομένως αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας, και να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, να είμαστε κοντά στον λαό και να πιστεύουμε στη νίκη.

Η Ν.Δ. πάντως εμφανίζεται σίγουρη για τη νίκη της στις επόμενες εκλογές κι αυτό το στηρίζει στις δημοσκοπήσεις που είναι σταθερά υπέρ της, γράφεται ότι κάποιες που γίνονται τώρα δείχνουν μια διαφορά 6 μονάδων.

Απ' ό,τι θυμάμαι μέχρι τώρα η Ν.Δ. ήταν πάντα μπροστά στις δημοσκοπήσεις αλλά και πάντα έχανε στις εκλογές. Άλλο δημοσκόπηση, άλλο εκλογές. Ο πολίτης με τη δημοσκόπηση ασκεί μια πίεση και καλά κάνει, στις εκλογές όμως λαμβάνει υπόψη του πολλά και κρίσιμα θέματα πριν ρίξει την ψήφο του. Δεν πειραματίζεται, θέλει αποδείξεις, εχέγγυα για να στηρίξει κάποιον. Η Ν.Δ. κρύβει το πραγματικό της πρόσωπο, κρύβει τις αδυναμίες της μήπως και ξεγελάσει κανέναν. Υποκρίνεται συνεχώς, μέχρι ότι δεν είναι ούτε καν δεξιό κόμμα θέλει να μας πείσει. Οι Έλληνες όμως γνωρίζουν, και συγκρίνουν, ξέρουν τι πέτυχε η χώρα με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ξέρουν ότι μπορεί να πετύχει ακόμα και έχουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Όμως και ο Πρωθυπουργός βάλλεται ξανά και επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για τη διαδοχή του.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ήπιος και διαλλακτικός ο κ. Τ. Χυτήρης. "Διαχειριστή κρίσεων" τον αποκαλούν οι φίλοι του καθώς διαχειρίστηκε δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου την κρίση του 1988 στο Χέρφιλντ, καθώς και την κρίση του 1995 στο Ωνάσειο. (Στη φωτογραφία μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε μια συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο)

Έπεα πτερόεντα. Η πολιτική δεν γίνεται με κουτσομπολιά και ψευτοδιλήμματα, αλλά ασκείται επί του πεδίου της πραγματικότητας. Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει τις αντοχές του και τους δεσμούς του με τον λαό. Ο Σημίτης θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και στην επόμενη αναμέτρηση και θα 'ναι πάλι Πρωθυπουργός, αυτό απαιτούν οι καιροί και οι καταστάσεις. Ας είμαστε σοβαροί…

Κάποιοι λένε ότι επαιξε ρόλο στην τοποθέτησή σας και το γεγονός ότι έχετε καλή σχέση και με τον υπουργό Τύπου. Έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο επικοινωνιακό περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Έτσι είναι;

Βεβαίως, συνεργαζόμαστε καλά και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

Ο Σημίτης έφερε την Ελλάδα πολλά χρόνια μπροστά

"Δεν έχω προκατάληψη με κανένα δημοσιογράφο" δηλώνει ο Τηλέμαχος Χυτήρης και προαναγγέλλει ότι οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι ανοιχτές σε όλους.

Σταθήκατε ενεργά μέχρι σήμερα στον Κώστα Σημίτη, τον στηρίξατε;

Ασφαλώς, ακόμα κι όταν είχα διαφορετική άποψη το εξεδήλωνα όταν χρειαζόταν εκεί που έπρεπε, και πάντως ποτέ από τηλεοράσεως. Μεταξύ μας, το ξέρουμε όλοι, ο Σημίτης είναι ένας καλός πρωθυπουργός, έφερε την Ελλάδα πολλά χρόνια μπροστά και τώρα χρειάζεται ακόμα περισσότερο στον τόπο. Αποτελεί εγγύηση και σιγουριά για τα επόμενα βήματα.

Στη νέα σας θέση, του συμβούλου Τύπου του Πρωθυπουργού, τι είναι αυτό που θα κάνετε και το οποίο δεν έκανε ο προκάτοχός σας;

Δεν μ' αρέσει να γίνεται καμία σύγκριση και με κανέναν γιατί είναι λάθος. Νομίζω ότι ο καθένας, όταν αναλαμβάνει κάτι, κάνει το καλύτερο δυνατόν. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω κι εγώ.

Οι πόρτες σας θα είναι ανοιχτές για όλους τους δημοσιογράφους; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια ακούστηκαν επικρίσεις ότι αποκλείστηκαν δημοσιογράφοι από την ενημέρωση, ότι υπήρχαν δηλαδή "εκλεκτοί" και "μη εκλεκτοί".

Η δουλειά μου είναι να απαντάω και να ενημερώνω όλους τους δημοσιογράφους. Δεν έχω προκαταλήψεις, δεν με πειράζει σε ποιο έντυπο γράφει ο κάθε δημοσιογράφος, σε ποιο μέσο εργάζεται. Όμως δείχνω εμπιστοσύνη και θέλω να ισχύει το ίδιο κι από την άλλη πλευρά. Δεν έχω παράπονο. Άλλο κριτήριο δεν έχω.

Στην προηγούμενη ελληνική προεδρία είχατε ακριβώς τον ίδιο ρόλο. Θυμάμαι στην Κέρκυρα, στη Σύνοδο Κορυφής, ενημερώνατε τους δημοσιογράφους. Το ίδιο που θα κάνετε και τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή τη φορά η προεδρία έχει τις δυσκολίες της λόγω και της κρίσεως στο Ιράκ. Όταν εν μέσω της προεδρίας απειλείται ένας πόλεμος, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις της. Ο Πρωθυπουργός, έχοντας συναίσθηση των στιγμών, συνεκάλεσε τη συνάντηση Κορυφής με σκοπό, ει δυνατόν, την ενιαία φωνή της Ενωμένης Ευρώπης, που δεν είναι υπαρκτή ούτε θεσμοθετημένη, τουλάχιστον ακόμα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΩΣ

Ποιος ασχολείται με… γραφικούς κοσμικούς τουρίστες

Με πλήρη αδιαφορία αντιμετωπίζει ο σύμβουλος Τύπου του Πρωθυπουργού τον ερχομό του τέως στη χώρα μας.

Σας αιφνιδίασε ο ερχομός τους τέως και της οικογένειάς του στην Ελλάδα;

Με τον τέως ο ελληνικός λαός έχει τελειώσει προ πολλού. Η τελευταία πράξη έκλεισε και τυπικά με την αποζημίωσή του. Τώρα είναι ένας γραφικός κοσμικός τουρίστας, ποιον απασχολεί;

Στην αντιπολεμική συγκέντρωση συμμετείχε επισήμως και το ΠΑΣΟΚ δίνοντας την ευκαιρία στη Ν.Δ. να σας κατηγορεί για διγλωσσία μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ πάντα πιστεύει στον ενεργό πολίτη. Η Δεξιά αντίθετα θέλει τον πολίτη αμέτοχο, μακριά, γιατί ουσιαστικά τον φοβάται. Η μεγάλη εκδήλωση του Σαββάτου έδειξε τη θέληση και τα συναισθήματα όλου του κόσμου. Είμαι σίγουρος ότι το νόημά της προβλημάτισε.

Τελικά, είστε ποιητής, δημοσιογράφος ή πολιτικός;

Μου αρέσει να ασχολούμαι με περισσότερα πράγματα και να είμαι δημιουργικός.