Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΜΠΟΡΙΣ ΓΕΛΤΣΙΝ Θα χτυπήσουν το ΑΙDS με άλλον ιό! 4. Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να μη διαθέτει την καλύτερη δυνατή υγεία, όμως φαίνεται ότι διαθέτει αυξημένη αίσθηση χιούμορ.

Το σύνθημα: «Ένας κόσμος δίχως AIDS»

Αθηναίοι πολίτες

Απομονωμένος στη ντάτσα του, στο Σότσι, και κατ' εξαίρεση πλέον επισκέπτης του Κρεμλίνου, ο Μπορίς Γέλτσιν δήλωσε "ικανοποιημένος" που το συνταγματικό δικαστήριο απεφάνθη ότι δε δικαιούται να διεκδικήσει το 2000 την επανεκλογή του για μια τρίτη θητεία.

Μπορεί άραγε το θαυματουργό όπλο κατά του ιού του AIDS να είναι ένας άλλος ιός; Τρεις μεγάλες κοινωνικές ομάδες αποτελούσαν τον πληθυσμό της Αθήνας κατά τον 5ο αιώνα, οι Αθηναίοι πολίτες, οι μέτοικοι και οι δούλοι. Σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι προτροπές να παραιτηθεί, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Γιακούσκιν, μετέφερε δήλωση του Γέλτσιν, σύμφωνα με την οποία "η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου βασίζεται σε νομικές και όχι σε πολιτικές εκτιμήσεις. Και όμως, προς τα εκεί φαίνεται να προσανατολίζονται οι επιστήμονες. Οι Αθηναίοι πολίτες αποτελούσαν τη μοναδική κυρίαρχη δύναμη στην πόλη. Η απόφαση δεν είναι η επικράτηση μιας πολιτικής γραμμής, αλλά η νίκη του δικαίου επί των συγκινησιακών παρορμήσεων, που πήραν μεγάλη σημασία στη χώρα μας κατά τις τελευταίες μέρες". Τα μικροσκόπιά τους είναι στραμμένα σε έναν τέτοιον ιό, που ονομάζεται GBV-C. Από αυτούς πήγαζε κάθε εξουσία.

Μια μικρή λεπτομέρεια, που βέβαια δεν αναφέρει η προεδρική ανακοίνωση, είναι ότι ακόμα και αν η υγεία του και το Σύνταγμα επέτρεπαν στον Γέλτσιν να διεκδικήσει την επανεκλογή του, το προσδοκώμενο ποσοστό θα ήταν μονοψήφιο, αφού η δημοτικότητά του δεν ξεπερνά, εδώ και μήνες, το 2% έως 3%.

Οι επιστήμονες δεν εντόπισαν καμιά ασθένεια που να μπορεί να αποδοθεί στον ιό, μολονότι διεξάγουν εντατικές έρευνες από τότε που ανακαλύφθηκε, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αθηναίοι πολίτες ήταν αυτοί που κατάγονταν από πατέρα και μητέρα Αθηναίους.

Απαλλαγμένος από το… άγχος των εκλογών του 2000, ο Γέλτσιν ετοιμάζει τώρα τη δικαστική αντεπίθεσή του εναντίον του κομμουνιστή ηγέτη, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος τον απεκάλεσε δημοσίως "ξεψυχισμένο μεθύστακα" και "αλκοολικό".

Αντίθετα, ανακάλυψαν μια ευεργετική ιδιότητά του: οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί το AIDS φαίνεται να ζουν περισσότερο αν έχουν προσβληθεί και από τον ιό GBV-C. Αυτοί μόνο είχαν το δικαίωμα της συμμετοχής στις εργασίες της Εκκλησίας του Δήμου.

Δικαιολογώντας τις αβρότητες αυτές, ο Ζιουγκάνοφ διερωτήθηκε με… αθωότητα:

Ίσως αυτή η ευεργετική επίδραση του ιού να οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των κυττάρων που ενισχύουν τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Όλοι οι Αθηναίοι πολίτες είχαν τα ίδια δικαιώματα απέναντι στους νόμους.

"Γιατί ενοχλήθηκε;

Ύστερα από έρευνες που έκανε ο Τζακ Στέπλετον στην Άιοβα, διαπίστωσε ότι αν τα λευκοκύτταρα προσβληθούν από τον ιό GBV-C και ύστερα από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, τότε παράγουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες ουσιών που ονομάζονται χημοκίνες και που αναστέλλουν τον ιό HIV.

Ο αλκοολισμός είναι ιατρικός όρος.

Θα μπορούσαν λοιπόν για θεραπευτικούς λόγους οι επιστήμονες να μολύνουν σκοπίμως με αυτόν τον νέο ιό τους ανθρώπους που είναι οροθετικοί στον ιό HIV;

Είναι ασθένεια που δύσκολα θεραπεύεται".

Σίγουρα εγείρονται ορισμένα ζητήματα δεοντολογίας και ασφαλείας.

Αναγνώρισε πάντως στον Γέλτσιν το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, αφού όμως δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα ιατρικά δελτία για την κατάσταση της υγείας του.

Όμως, δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια αρρώστια χρησιμοποιείται εναντίον μιας άλλης.

Προχθές, το τηλεοπτικό δίκτυο NTV αποκάλυψε ότι το πενταπλό μπάι πας, στο οποίο υπεβλήθη ο Γέλτσιν το Νοέμβριο του 1996, ήταν στην πραγματικότητα πολύ σοβαρότερο από όσο είχε επισήμως ανακοινωθεί, λόγω της γενικότερης κατάστασης της υγείας του, που τον καθιστούσε "μη εγχειρήσιμο".

Το 1927, ο Αυστριακός ψυχίατρος Ιούλιος Βάγκνερ-Γιάουρεγκ είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ, επειδή θεράπευε την εγκεφαλική σύφιλη μολύνοντας τους πάσχοντες με το πλασμώδιο της ελονοσίας.

Για το λόγο αυτό, ειδική ομάδα Γερμανών καρδιολόγων ήταν επί ποδός για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μεταμόσχευσης καρδιάς.