Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πορτρέτο

( η αντιγόνη της βιρμανίας ) 

Η Αντιγόνη της Βιρμανίας Στο Ωνάσειο ο πρώτος Έλληνας ασθενής που ζει με… μισή τεχνητή καρδιά

Εφαρμογή 5

Η Αουγκ Σαν Σου Κι, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1991, για τον αγώνα της για τον εκδημοκρατισμό της πατρίδας της, της Βιρμανίας, παρά τις δυσκολίες και τον πολυετή κατ' οίκον περιορισμό της από τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία, δε δέχεται να εγκαταλείψει τη χώρα, φοβούμενη ότι δε θα της επιτραπεί ποτέ ξανά να επιστρέψει.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Η μηχανή ενός αυτοκινήτου έχει απόδοση 23%, και σε διάρκεια ενός δευτερολέπτου παράγει έργο 3000 J. Η Αουγκ Σαν Σου Κι, σύζυγος του βρετανού Μάικλ Άρις, καθηγητή της Οξφόρδης, τις τελευταίες ημέρες ζει με την αγωνία για την κατάσταση της υγείας του συζύγου της, που βρίσκεται στα τελευταία του και νοσηλεύεται στη Βρετανία.

Ένας 62χρονος από τη Λαμία είναι ο πρώτος Έλληνας ασθενής που ζει με… μισή τεχνητή καρδιά.

Πόση θερμότητα αποβάλλεται από το αυτοκίνητο στο περιβάλλον; Η δικτατορία, σε μία ένδειξη υπόπτου ιπποτισμού, δήλωσε χθες ότι "συνιστά στην κυρία Σου Κι, η οποία είναι υγιέστατη, να ανταποκριθεί στην τελευταία επιθυμία του συζύγου της (σ.σ. να τον επισκεφθεί).

Το περασμένο Σάββατο, υποβλήθηκε σε εμφύτευση μιας συσκευής-αντλίας, που υποβοηθά τη λειτουργία της καρδιάς, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Λύση:

Ως τώρα η ίδια αρνείται να το πράξει".

Ο ασθενής έπασχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ εδώ και έξι μήνες η κατάστασή του είχε φτάσει στο τελικό στάδιο.

Η αρχή διατήρησης της ενέργειας υποδεικνύει ότι το ποσό της ενέργειας που αποβάλλεται στο περιβάλλον είναι το μέρος της προσφερόμενης θερμότητας που δε μετατράπηκε σε έργο.

Η Αουγκ Σαν Σου Κι δέχτηκε την προσβολή -μια γυναίκα που δεν έχει την ευαισθησία να ικανοποιήσει την τελευταία επιθυμία του συζύγου της- παραμένοντας στη Βιρμανία, σιωπηλή.

Η συσκευή τού έσωσε τη ζωή, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και η τελική του θεραπεία.

Από την σχέση έχουμε: [pic] Το ζευγάρι έχει να ειδωθεί από το 1995, όταν, μετά έξι χρόνια κατ' οίκον περιορισμού, απελευθερώθηκε η Σου Κι.

Αυτά ανακοίνωσαν χθες ο διευθυντής του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Ωνασείου κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, οι καρδιοχειρουργοί κ.κ. Π. Σφυράκης, Ν. Μιχαλόπουλος και οι καρδιολόγοι κ.κ. Α. Μαγγίνας και Σ. Αδαμόπουλος.

Συνεπώς, η θερμότητα που αποβάλλεται είναι: Qx = Qυ – W = 13043,5 J - 3000 J = 10043,5 J. Από τότε δεν έχει επιτραπεί στον Άρις να επισκεφθεί τη Βιρμανία και η κάτοχος του νόμπελ Ειρήνης δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

Ίσως οριστική…

Όταν ο καρκίνος του προστάτη, από τον οποίο είχε χτυπηθεί ο σύζυγός της, έκανε μετάσταση στους πνεύμονες και τη σπονδυλική στήλη, η επίσκεψή του στη Ραγκούν, και γενικά η ταλαιπωρία ενός πολύωρου ταξιδιού, απαγορεύτηκε από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μετεγχειρητική κατάσταση του ασθενούς εξελίσσεται ομαλά μέχρι στιγμής.

Παρ' όλα αυτά, ο καθηγητής ζήτησε και πάλι βίζα.

Αναμένεται να νοσηλευθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για περίπου μία εβδομάδα ακόμα, ενώ η συνολική παραμονή του στο νοσοκομείο θα είναι τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Οι στρατοκράτες δηλώνουν ότι "εξετάζουν την αίτησή του" κι αν την απορρίψουν θα το κάνουν "διότι η κατάσταση της υγείας του είναι τόσο βαριά που οι κυβερνητικές υγειονομικές υπηρεσίες εκπλήσσονται από το αίτημα… αν του επιτρεπόταν ένα ταξίδι στην παρούσα φάση θα ήταν απάνθρωπο".

Μετά την έξοδό του, θα επιστρέφει για έλεγχο μία φορά τον μήνα, διάστημα που σταδιακά θα αραιώνει, ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας του.

Η κυβέρνηση της Βιρμανίας συνεχίζει να επιδεικνύει την ιδιαίτερη ανθρωπιά κι ευαισθησία της με λέξεις.

Η συσκευή που του εμφυτεύθηκε μπορεί να του εξασφαλίσει χρόνο έως ότου βρεθεί κατάλληλο καρδιακό μόσχευμα.

Κι η Αουγκ Σαν Σου Κι συνεχίζει να σιωπά.

Ενδέχεται πάντως, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, να αποτελέσει και την οριστική θεραπεία του.

Η μόνη δήλωση προέρχεται από τον αντιπρόεδρο του κινήματός της, Τιν Όο:

Η συσκευή που εμφυτεύθηκε στον 62χρονο (όπως δημοσιεύθηκε προχθές Πέμπτη στο «Υγεία Δράση και Ζωή» των «Νέων») αποτελεί ένα σύστημα υποστήριξης της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, που τροφοδοτεί το σώμα με οξυγονωμένο αίμα.

"Ανησυχεί γι' αυτόν, αλλά δε θα εγκαταλείψει ποτέ τη χώρα, γιατί γνωρίζει ότι το στρατιωτικό καθεστώς δε θα της επιτρέψει ποτέ να επιστρέψει".

Το σύστημα αποτελείται από την εμφυτεύσιμη μονάδα με τα ανάλογα ηλεκτρόδια και συνδέεται με εξωτερική μπαταρία, η οποία έχει μέγεθος όσο ένα πακέτο τσιγάρων.

Η κόρη του ήρωα Αουγκ Σαν, ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος της Βιρμανίας, είχε δηλώσει στον Άρις, όταν την είχε ζητήσει σε γάμο, ότι "αν ποτέ χρειαζόταν να διαλέξει μεταξύ οικογένειας και πατρίδας, η πατρίδα θα ερχόταν πρώτη".

Έτσι δεν εμποδίζονται οι καθημερινές δραστηριότητες του ασθενή.

Και φαίνεται αποφασισμένη να τηρήσει το δικό της εσωτερικό ηθικό νόμο ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

Ανάνηψη σε 2½ μήνες.

Όπως η αρχαία της αδελφή, η Αντιγόνη.

Η συγκεκριμένη συσκευή έχει μέχρι σήμερα εμφυτευθεί σε περισσότερους από 4.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε όλο τον κόσμο. Ο μέσος όρος ζωής που κερδίζουν οι ασθενείς είναι 560 ημέρες, ενώ έχει καταγραφεί επιβίωση μέχρι και 4½ χρόνια.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πως «ύστερα από περίπου 2½ μήνες παρατηρείται ανάνηψη του μυοκαρδίου» και επεσήμαναν ότι η συσκευή μπορεί να είναι η ελπίδα εκατοντάδων ασθενών, καθώς «από τους υποψήφιους για μεταμόσχευση καρδιάς ασθενείς, μόνο το 1/3 βρίσκει τελικά μόσχευμα. Την ίδια στιγμή, τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας συνεχώς αυξάνονται». Το κόστος της εμφύτευσης (μαζί με τη συσκευή, τα αναλώσιμα υλικά και την επέμβαση) υπολογίζεται σε περίπου 120.000 ευρώ.