Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ενστάσεις της νέας δημοκρατίας ) 

Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Τι έδειξε γκάλοπ που έγινε για λογαριασμό του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ

5. ΑΘΗΝΑ: ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας

Τους ενώνει μόνον η Ευρώπη

Τα μέτρα του Σόλωνα

Οι όροι του διαγωνισμού προκάλεσαν τις κυριότερες ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε για τις "αδικαιολόγητες καθυστερήσεις" που σημειώθηκαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του προέδρου της επιτροπής, Γιάννη Γιαννακόπουλου

Σχέδιο Ανάν: «Ναι» λένε οι Ελληνοκύπριοι , «όχι» οι Τουρκοκύπριοι

Η καταγραφή των νόμων ικανοποίησε ένα μέρος των πολιτών.

ΑΘΗΝΑ.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Όμως, το οξύ οικονομικό πρόβλημα που ανάγκαζε όσους δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους να γίνουν δούλοι, προκαλούσε συνεχή αναταραχή.

- Οι έντονες αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας και η ένταση για τα διαδικαστικά χαρακτήρισαν την πρώτη μέρα της επεξεργασίας της σύμβασης του μετρό Θεσσαλονίκης, που άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Διαφορετικά αντιλαμβάνονται τα πράγματα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - και το μόνο στο οποίο συμφωνούν είναι η επιλογή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 594 π.Χ., οι Αθηναίοι επέλεξαν τον Σόλωνα, ποιητή και έναν από τους επτά σοφούς, να δώσει λύση στα δύσκολα προβλήματα της πόλης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διά του εισηγητή της, Γιώργου Ορφανού, χαρακτήρισε τη σύμβαση "διάτρητη" και "χαριστική" προς τον ανάδοχο.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ από τις εταιρείες RAI και Frekans, οι δύο κοινότητες έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε μια σειρά από ζητήματα.

Ένα από τα μέτρα που έλαβε ο Σόλωνας ήταν η κατάργηση των χρεών.

Αντίθετα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Λαλιώτης, υποστήριξε ότι "όλες οι διαδικασίες στηρίχθηκαν στη διαφάνεια και τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού".

Η χαρακτηριστικότερη διαφορά είναι στην αντιμετώπιση του σχεδίου Ανάν ­ στοιχείο κρίσιμο, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι είναι πιθανόν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κατά την επίσκεψή του στο νησί στα τέλη του μήνα, να υποβάλει το τελευταίο αναθεωρημένο σχέδιο και να καλέσει τα δύο μέρη να το παραπέμψουν σε δημοψήφισμα.

Απελευθέρωσε αυτούς που είχαν γίνει δούλοι λόγω χρεών και απαγόρευσε στο εξής να δανείζεται κάποιος με εγγύηση την προσωπική του ελευθερία.

Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του προέδρου της επιτροπής, Γιάννη Γιαννακόπουλου, όταν ο πρώτος διαμαρτυρήθηκε για τις παρεμβάσεις του Κώστα Λαλιώτη κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των εισηγητών.

Έτσι, οι Ελληνοκύπριοι σε γενικές γραμμές φέρονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν τη λύση Ανάν, ενώ αντιθέτως οι Τουρκοκύπριοι προσανατολίζονται σε απόρριψή του.

Αυτή είναι η περίφημη διάταξη της νομοθεσίας του Σόλωνα, γνωστή ως σεισάχθεια, με την οποία λυτρώθηκε η αγροτική τάξη.

Οι ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας εστιάστηκαν στους όρους του διαγωνισμού, ενώ έντονη κριτική ασκήθηκε για τις "αδικαιολόγητες καθυστερήσεις" που σημειώθηκαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.

Ιδιαιτερότητες.

Ένα άλλο μέτρο, με το οποίο ο Σόλωνας αποδυνάμωσε το αριστοκρατικό πολίτευμα, ήταν η διαίρεση των πολιτών σε τέσσερις τάξεις.

Ο εισηγητής της, κ. Ορφανός, έκανε λόγο για "σύμβαση που αποτελεί μνημείο αδιαφάνειας και αποτέλεσμα εν κρυπτώ διαπραγματεύσεων που θα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με πάνω από 100 δισ.".

Θα πρέπει, βέβαια, όπως σημειώνουν οι ερευνητές να ληφθούν υπόψη και κάποια στοιχεία ιδιαιτερότητας.

Ως βάση έθεσε το εισόδημα και όχι την καταγωγή.

Ακόμη, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι απουσιάζουν τα δώδεκα παραρτήματα της σύμβασης, για τα οποία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απάντησε ότι κατατέθηκαν στη Βουλή από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Για παράδειγμα, μεταξύ αυτών που απάντησαν στην τουρκοκυπριακή πλευρά, περιλαμβάνονται και έποικοι - σε ένα ποσοστό 20%.

Ανάλογα όρισε και τα αξιώματα.

Παράλληλα, ο κ. Λαλιώτης, ο οποίος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, αρνήθηκε ότι υπήρξε αρνητική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας, πέραν της αρχικής διαδικασίας της διαμόρφωσης των τευχών δημοπράτησης.

Επιπλέον, παρατηρείται φόβος να απαντήσουν οι ερωτηθέντες με ειλικρίνεια λόγω της αναβίωσης του αστυνομικού κράτους μετά την επιστροφή Ντενκτάς.

Παράλληλα, διεύρυνε τον πολιτικό ρόλο της Εκκλησίας του Δήμου, στην οποία έπαιρναν μέρος όσοι είχαν συμπληρώσει το εικοστό έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξαν ότι ο υπουργός έκανε επιλεκτική αναφορά στην αλληλογραφία του ΠΕΧΩΔΕ με την επιτροπή, στην οποία, όπως διατείνονται, εκφράζονται περαιτέρω επιφυλάξεις.

Και, τέλος, αποφασιστικό ρόλο στη μεταστροφή από την «εξέγερση» στην «απαισιοδοξία» φαίνεται να έπαιξε η απογοήτευση, διότι δεν συνάντησαν την ενεργό συμπαράσταση των Ελληνοκυπρίων.

Τα θέματα που συζητούνταν στη συνέλευση του λαού, τα προετοίμαζε η Βουλή των Τετρακοσίων, αν και η ύπαρξη της αμφισβητείται από ορισμένους μελετητές.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Γκεσούλης, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η διαδικασία ανάθεσης υπήρξε διαφανής και στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των εταιριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Αίσθηση προκαλεί ακόμη η πεποίθηση της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων πως δε μπορούν να ζήσουν δίπλα - δίπλα με τους Ελληνοκυπρίους, πεποίθηση την οποία δεν συμμερίζονται οι Ελληνοκύπριοι.

Η δημιουργία της Ηλιαίας, ενός δικαστηρίου στο οποίο συμμετείχαν με κλήρωση άτομα από όλες τις τάξεις, ήταν μέτρο που στόχευε στην καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την εξάλειψη των ανισοτήτων.

"Οι όποιες κατηγορίες", τόνισε, "έχουν απαντηθεί με τον καλύτερο τρόπο στο πλαίσιο της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομιμότητας".

Για να πετύχει, εξάλλου, ο Σόλωνας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, ψήφισε νόμο με τον οποίο στερούσε τα πολιτικά δικαιώματα από όσους δεν έπαιρναν σαφή θέση πάνω στα κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Η επιτροπή θα επαναλάβει τις εργασίες της σήμερα το πρωί, ενώ αποφασίστηκε να κληθούν για να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωπος του ΤΕΕ και οι κ. Πενέλης και Αναστασιάδης, πρόεδροι της επιτροπής αξιολόγησης του έργου.

Αντίγραφο ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο πιστεύεται ότι εικονίζει τον Σόλωνα τον Αθηναίο, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας (Νεάπολη, Εθνικό Μουσείο). Ποιοι ήταν οι άλλοι έξι σοφοί;

Εκτός της ΝΔ, κατά της σύμβασης τάχθηκαν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, ενώ το ΔΗΚΚΙ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια.

Ο ΣΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ Ο Σόλων οργάνωσε το πολίτευμα, όπως ανέφερα πιο πάνω. Οι άνθρωποι όμως συνέχιζαν να παραπονιούνται για τους νόμους του, κατηγορώντας κάποιους και ζητώντας διευκρινίσεις γι' άλλους. Ο ίδιος, επειδή δεν ήθελε να τους αλλάξει ούτε και να είναι παρών προκαλώντας δυσαρέσκειες, ταξίδεψε για εμπορικούς λόγους, αλλά και για να δει τα αξιοθέατα στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι δεν θα επιστρέψει πριν περάσουν δέκα χρόνια. Θεωρούσε πως δεν ήταν δίκαιο να μείνει και να δίνει εξηγήσεις για τους νόμους. Ο καθένας όφειλε να πειθαρχεί σε όσα είχαν θεσπιστεί. Αριστοτέλης, Αθηναίων πολιτεία, 11. 1.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΙΚΑΣ Από τις άλλες περιπτώσεις γάμων κατάργησε την προίκα, ορίζοντας να έχει η νύφη τρία φορέματα και διάφορα σκεύη που είχαν μικρή αξία και τίποτε άλλο. Με τις ενέργειες αυτές ήθελε να δηλώσει ότι ο γάμος δεν γίνεται για να πάρει κάποιος μισθό ή να κάνει μια εμπορική συμφωνία. Ο γάμος γίνεται για να αποκτήσει το αντρόγυνο παιδιά και να ζήσουν όλοι μια όμορφη ζωή και αγαπημένη. Πλούταρχος, Σόλων, 20

Ο ναός του Ολύμπιου Δία στην Αθήνα. Άρχισε να κατασκευάζεται στα χρόνια του Πεισίστρατου.