Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ανακωχή βάιτσμαν - νετανιάχου ) 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και ο πρόεδρος, Έζερ Βάιτσμαν, σφίγγουν τα χέρια έχοντας αποφασίσει -προς το παρόν- να προχωρήσουν σε ανακωχή στη μεταξύ τους διαμάχη.

Οδηγός

1.9 2ος Νόμος της Θερμοδυναμικής

ΙΣΡΑΗΛ

ΚΡΑΒΒΑΡΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Όλοι ξέρουμε ότι το παγωτό το καλοκαίρι λιώνει γρήγορα και ότι ένα παγωμένο αναψυκτικό ζεσταίνεται.

Ανακωχή Βάιτσμαν - Νετανιάχου

Η γοητεία της εξερεύνησης

Ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί το αντίστροφο, γιατί η θερμότητα δε ρέει αυθόρμητα από ένα ψυχρό αντικείμενο στο θερμό περιβάλλον του, αλλά πάντα ρέει αυθόρμητα από το θερμό προς το ψυχρό.

Ενώ ο πρόεδρος του Ισραήλ, Έζερ Βάιτσμαν, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου, αποφάσισαν εφεξής να λύνουν τις διαφορές τους κατ' ιδίαν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκρινε το Ισραήλ για την απόφασή του να επεκτείνει τα όρια της Ιερουσαλήμ

Όλοι όσοι ακούνε τη λέξη Κράββαρα (την έχουν ακουστά ως Γκράβαρα - λανθασμένα φυσικά) αναρωτιούνται πού άραγε να βρίσκεται αυτή η περιοχή της Ελλάδας. Κανείς τους δεν ξέρει ούτε ένα από τα τουλάχιστον 45 χωριά που σώζονται σ' αυτή την «άγνωστη» γωνιά του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ κάποιοι έχουν περάσει από εκεί χωρίς να το καταλάβουν!

Η αυθόρμητη αυτή ροή της θερμότητας βρίσκεται στο επίκεντρο ενός από τους πιο σημαντικούς νόμους της επιστήμης: του δεύτερου νόμου της Θερμοδυναμικής.

Την απόφασή τους να κρατήσουν τις όποιες διαφορές τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να τις επιλύουν σε προσωπικό επίπεδο ανακοίνωσαν χθες ο Ισραηλινός πρόεδρος, Έζερ Βάιτζμαν, και ο πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η μικρή γεωγραφική ενότητα των Κραββάρων μοιάζει να αιωρείται πάνω σε βουνίσιες ορθοπλαγιές γεμάτες με τις πεζούλες της φτώχειας. Διατύπωση που σχετίζεται με τη θερμότητα (ροή ενέργειας): Διατύπωση Clausius: Η θερμότητα ρέει πάντα αυθόρμητα από ένα σώμα υψηλής θερμοκρασίας σε ένα σώμα χαμηλής θερμοκρασίας και ποτέ αντίστροφα.

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά την ωριαία συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες, ανέφερε ότι αποφάσισαν να επιλύουν τις διαφορές τους ιδιαιτέρως "για το καλό της χώρας".

To ταξίδι ξεκινά από την Άνω Χώρα Ναυπακτίας (ή αλλιώς Μεγάλη Λομποτινά), το χωριό που μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους λεγόταν ότι ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας των Κραββάρων.

* Λέγοντας αυθόρμητα εννοούμε «από μόνη της», χωρίς την κατανάλωση έργου.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε και διαβάστηκε στους δημοσιογράφους, καθώς κανένας από τους δύο δεν προέβη σε δηλώσεις, αναφέρεται ότι "και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι για το καλό της χώρας τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται μεταξύ τους και όχι δημοσίως".

Η Μεγάλη Λομποτινά από την άλλη είναι ένα όμορφο χωριό στημένο στα 1.000 μέτρα ύψος και από το ξενοδοχείο «Κρυστάλ» που αποτελεί πόλο έλξης στην περιοχή ανακαλύπτεις ένα υπέροχο κομμάτι της «ελληνικής Ελβετίας» πνιγμένο στα έλατα.

Η θερμότητα όμως μπορεί να κινηθεί και κατά την αντίστροφη φορά (από το ψυχρό στο θερμό), αλλά μόνο αν την αναγκάσουμε να το κάνει ξοδεύοντας έργο γι' αυτό.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε ύστερα από μεσολάβηση του Μεΐρ Σιτρίτ, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Λικούντ, του Βενιαμίν Νετανιάχου, και κρίθηκε απαραίτητη καθώς τις δύο προηγούμενες ημέρες Βάιτσμαν και Νετανιάχου αντάλλασσαν βαρείς χαρακτηρισμούς με δημόσιες δηλώσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τώρα τον χειμώνα με το πολύ χιόνι το τοπίο μοιάζει ονειρεμένο, σαν να βγήκε από παραμύθι και οι επισκέπτες ξέρουν να το τιμούν εδώ και πολλά χρόνια.

Για παράδειγμα, τα αιρκοντίσιον, τα ψυγεία, οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές τις οποίες θα γνωρίσουμε αργότερα και οι οποίες κάνουν ακριβώς αυτό: μεταφέρουν θερμότητα από το ψυχρό σώμα στο θερμό περιβάλλον, δηλαδή ενεργούν αντίθετα με την αυθόρμητη και φυσική τάση ροής της θερμότητας. Τη διαμάχη πυροδότησε η δήλωση του Έζερ Βάιτσμαν για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ώστε να υποβληθεί στη λαϊκή ετυμηγορία η πολιτική που ακολουθεί ο Βενιαμίν Νετανιάχου.

Μόνο που αγνοούν ότι βρίσκονται στα Κράββαρα!

Για να το πετύχουν όμως αυτό, απορροφούν ενέργεια (ηλεκτρική ή άλλης μορφής). Ο πρωθυπουργός απάντησε στην πρόκληση την επομένη παραχωρώντας τηλεοπτικές συνεντεύξεις με τις οποίες κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι στην πραγματικότητα παίρνει το μέρος των Αράβων.

Το χωριό Αμπελακιώτισσα και το ομώνυμο μοναστήρι με τον εκπληκτικό πάτερ Ραφαήλ (αριστερά). Λαϊκά γλυπτά στη συνοικία Ροντηρέικα του Πλάτανου (επάνω)

Η παρέμβαση Βάιτσμαν αντιμετωπίστηκε στο Ισραήλ ως ανοιχτή πρόκληση στην πολιτική που ασκεί ο Νετανιάχου, αφού ο ίδιος ο πρόεδρος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι ο πρωθυπουργός "τον έχει παραπλανήσει" επανειλημμένα σε ό,τι αφορά την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί το Ισραήλ σε διεθνή απομόνωση.

Ο πιο εύκολος και σύντομος προορισμός από την Άνω Χώρα Ναυπακτίας είναι το χωριό με το περιώνυμο μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας.

"Ο Μπίμπι ζει σε κατάσταση ευφορίας, στον κόσμο του, αποκομμένος από την πραγματικότητα", είπε ο πρόεδρος στην εφημερίδα "Γέντιοθ Αχρονόθ".

Δεν είναι αστείο ότι τούτο το μοναστήρι στήθηκε στα 1455 και οι πρώτοι μοναχοί έμειναν εκεί από τα 1470.

Ο Νετανιάχου ανταπάντησε λέγοντας ότι ο αρχηγός του κράτους παίρνει το μέρος του Αραφάτ και των αραβικών κρατών και καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν ακόμη περισσότερη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε από βοσκούς στο σημείο λένε ότι παλιότερα ήταν στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας.

"Είμαι σίγουρος ότι στις αραβικές πρωτεύουσες σήμερα, στη Γάζα, τη Δαμασκό και το Κάιρο, γελούν με ικανοποίηση", είπε.

Από την Αμπελακιώτισσα, το ομώνυμο χωριό που τον χειμώνα μένουν γύρω στους 20 κατοίκους, επιστρέφουμε στην διασταύρωση για το χωριό Πόδος και χωνόμαστε στο υπέροχο δάσος από έλατα.

Ο Βάιτσμαν, ο οποίος πρωτοστάτησε στη διαδικασία που οδήγησε στην υπογραφή της συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο το 1979, είναι γνωστός για την ευθύτητα του λόγου του.

Από την πρώτη στιγμή που αντικρύζεις τον Πόδο καταλαβαίνεις ότι μπαίνεις στο φοβερό «βασίλειο» με τις πεζούλες.

Από την εκλογή του Νετανιάχου το Μάιο του 1996, ο πρόεδρος έχει έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή.

Αυτές οι σκαλισμένες με κόπο αναβαθμίδες που έθρεψαν πολλές γενιές, όταν τα χωριά αυτά έσφυζαν από ζωή.

Ωστόσο η θέση του, η οποία έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, δεν του επιτρέπει να διαλύσει την Κνεσέτ και να προκηρύξει εκλογές, αλλά η πρόταση-βόμβα που έκανε τη Δευτέρα προξένησε ακόμα ένα πλήγμα στην ήδη κλονισμένη πολιτική αξιοπιστία του Νετανιάχου.

Τώρα διαλύονται σιγά-σιγά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εδώ και μήνες αντιδρά στις προτάσεις της Ουάσιγκτον για να βγει από το αδιέξοδο η ειρηνευτική διαδικασία.

Εάν κάποιος θα ήθελε να δει ένα αυθεντικό Κραββαροχώρι της περασμένης χιλιετίας θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο από τον Πόδο στην Ελευθέριανη, να συνεχίσει 600 μέτρα ίσια μετά την διασταύρωση (όπου δεξιά πάει για Χόμορη) και να αντικρύσει τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Πλατανιά.

Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ένα επιπλέον 13,1% των εδαφών της Δυτικής Όχθης με αντάλλαγμα τη λήψη περαιτέρω μέτρων από την Παλαιστινιακή Αρχή εναντίον των τρομοκρατικών ενεργειών που στρέφονται κατά του Ισραήλ.

Καλλιτεχνικές δημιουργίες με πρωταγωνιστή το χιόνι και τα πεζούλια των Κραββάρων

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου, απορρίπτοντας τη Δευτέρα το αίτημα του Βάιτσμαν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δήλωσε ότι η συμφωνία "είναι πάρα πολύ κοντά" και πρόσθεσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας εμποδίζεται από την άρνηση των Παλαιστινίων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στον τομέα της ασφάλειας. Η θέα των γκρεμισμάτων από ψηλά δεν είναι αρκετή… δοκιμάστε να περπατήσετε και θα καταλάβετε ακριβώς, θα νιώσετε πρωτόγνωρες συγκινήσεις, είναι σίγουρο!

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε χθες ότι η υπομονή των Παλαιστινίων με το Ισραήλ "στη μάχη της ζωής ή του θανάτου" σχετικά με το μέλλον της Ιερουσαλήμ έχει πλέον εξαντληθεί. Το ταξίδι όμως θα πρέπει να συνεχιστεί. " Η υπομονή της παλαιστινιακής ηγεσίας και του λαού μας έχει εξαντληθεί. Χόμορη, Χάνι του Λιόλιου, Άγιος Δημήτριος, Πλάτανος, Ποκίστα, Δορβιτσιά είναι μερικοί μόνο από τους οικισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε, ολοκληρώνοντας την πρώτη σας επαφή με την άγνωστη γεωγραφική ενότητα των Κραββάρων. Το μόνο που μας έμεινε είναι να υπερασπιστούμε την Ιερουσαλήμ με όποιο τρόπο μπορούμε", είπε ο Αραφάτ σε ειδική συνεδρίαση του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, αναφερόμενος στα σχέδια του Ισραήλ να επεκτείνει τα διοικητικά όρια της ιερής πόλης και να ενισχύσει την ισραηλινή παρουσία σε αυτή.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Για την απόφασή του αυτή το Ισραήλ δέχτηκε χθες αυστηρή κριτική από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι εάν δεν υπήρχε το ξενοδοχείο «Κρυστάλ» (τηλ. 26340-41555-6) που μοιάζει με «όαση» για τους πρωτευουσιάνους, κανείς δεν θα ήξερε τον δρόμο για την Άνω Χώρα Ναυπακτίας!

Περισσότεροι από 40 ομιλητές συμμετείχαν στη συζήτηση, που διεξήχθη έπειτα από σχετικό αίτημα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ομάδας 22 αραβικών κρατών.

Είναι τόσο άρτιο στις υπηρεσίες που προσφέρει, ώστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι προσπαθείς καιρό για να βρεις δωμάτιο ελεύθερο.

Στην ουσία όλοι οι ομιλητές κατέκριναν το ισραηλινό σχέδιο, το οποίο, όπως είπαν, θα επεκτείνει την δικαιοδοσία των τοπικών αρχών της πόλης και στους γύρω εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, θα αλλάξει την ισορροπία του πληθυσμού στην ιερή πόλη και θα θέσει σε κίνδυνο την ήδη παραπαίουσα ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Πριν από την Άνω Χώρα, στην Ελατού λειτουργεί και ένας καλός κοινοτικός ξενώνας (τηλ. 26340-53060), ενώ ξενώνας πλέον λειτουργεί και στο χωριό Αμπελακιώτισσα. «Δρυάδες» (τηλ. 26340-41633). Στον Πλάτανο επίσης υπάρχουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Γρηγορόπουλου (τηλ. 26340-61424).

ΦΑΓΗΤΟ

Κατ' αρχήν το φαγητό του «Κρυστάλ» στην Άνω Χώρα παραμένει νόστιμο και πολύ περιποιημένο, συνοδευόμενο από καλό κόκκινο κρασί και καρυδόπιτα με σοκολάτα! Για χάρη των επισκεπτών λειτουργούν στην Άνω Χώρα και δύο καλές ταβέρνες - η «Αποδοτία» και το «Πλατάνι». Καφενείο και ταβέρνα έχει και η Αμπελακιώτισσα, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις συστήνεται ανεπιφύλακτα η στάση και το φαγητό στο Χάνι του Λιόλιου. Στον Πλάτανο θα βρείτε ανοιχτή την ταβέρνα «Ρόμας» απέναντι από το άγαλμα του Καραϊσκάκη. Στην Δορβιτσιά νόστιμο φαγητό έχει στην ταβέρνα του Μανίκα που είναι όλο τον χρόνο ανοιχτή.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Οι περισσότεροι χωματόδρομοι δεν έχουν δύσκολα κομμάτια γιατί είναι καλοπατημένοι και στηρίζονται σε έδαφος με πέτρα. Οι παρακάτω μερικές χιλιομετρικές αποστάσεις θα σας φανούν χρήσιμες. Από την Ναύπακτο μέχρι την Άνω Χώρα η απόσταση είναι γύρω στα 50 χιλιόμετρα, αλλά μην περιμένετε να κάνετε λιγότερο από 1,5 ώρα για να φτάσετε (χιόνι σίγουρα θα βρείτε αυτή την εποχή). Από την Άνω Χώρα μέχρι το χωριό Αμπελακιώτισσα υπολογίστε 15 χλμ., ενώ μέχρι τον Πόδο 12. Πόδος-Χόμορη 17 χλμ. (κυρίως χωμάτινα) και από εκεί υπολογίστε άλλα 14 μέχρι το Χάνι του Λιόλιου. Το Χάνι απέχει από τον Πλάτανο 10 ασφάλτινα χιλιόμετρα (τρομερή ορεινή διαδρομή με απίστευτη θέα) και από τον Πλάτανο η Ποκίστα απέχει 7 χλμ. (άσφαλτος), η Δορβιτσιά 13 και η Ναύπακτος 52.