Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "πυρά" καρατζαφέρη κατά τσοχατζόπουλου ) 

ΟΞΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

ΑΙΧΜΕΣ 2. Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

"Πυρά" Καρατζαφέρη κατά Τσοχατζόπουλου

Άλλοι τρόποι

Ο κόσμος των ομηρικών επών

Ο βουλευτής της ΝΔ επικαλούμενος δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ" υποστήριξε ότι Αμερικανός υποστράτηγος εισέβαλε στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Άμυνας και άρχισε να… ψάχνει τα χαρτιά του

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ

Η Γραμμική γραφή Β είχε εξαφανιστεί μαζί με την πτώση των μυκηναϊκών ανακτόρων.

Από το "Γιάγκηδες go Home" περάσατε στην οσφυοκαμψία απέναντι στους Αμερικάνους, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση στο πρόσωπο του Άκη Τσοχατζόπουλου ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Καρατζαφέρης χθες στη Βουλή.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων, οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται έτοιμες να κάνουν μεταβολή και να προχωρήσουν σε αυξήσεις. Όμως, το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ. μία νέα γραφή εμφανίζεται στον ελληνικό κόσμο.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε "ψευδή, ασύστολα και φανταστικά σενάρια" τις καταγγελίες του κ. Καρατζαφέρη για ανακρίσεις που εικάζεται ότι έγιναν από Αμερικανούς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Είναι γεγονός ότι τα κέρδη των τραπεζών έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της κατάρρευσης του Χρηματιστηρίου και της μείωσης των εσόδων από την αγορά ομολόγων. Είναι ένα αλφάβητο που προέρχεται από το φοινικικό, αλλά με πολλές προσαρμογές και παραλλαγές.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε εντονότατη κόντρα και ακούστηκαν βαρύτατες κατηγορίες, όπως ότι η κυβέρνηση "ξεβρακώθηκε" από τον Αμερικανό υποστράτηγο Χ. Κένεβαν, που μπήκε στο γραφείο του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Πεντάγωνο και άρχισε να ψάχνει τα χαρτιά του.

Η μείωση αυτή, όμως, μπορεί να αντιμετωπισθεί και με άλλους τρόπους, πέρα από τον εύκολο της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια. Το φοινικικό αλφάβητο δεν περιέχει παρά μόνο σύμφωνα.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος διέψευσε όχι μόνον αυτή την πληροφορία, αλλά και εκείνη που έφερε το υπουργείο Άμυνας να έχει διοχετεύσει απόρρητα έγγραφα του ΝΑΤΟ στη Ρωσία.

Οι τράπεζες οφείλουν να θέσουν αυστηρότερο πλαίσιο χορήγησης δανείων και να προχωρήσουν στην εφαρμογή προγραμμάτων λειτουργικής αναδιάρθρωσής τους. Είναι δυνατόν να αποδοθεί μια σημιτική γλώσσα γραπτώς χωρίς φωνήεντα, γιατί κυρίως τα σύμφωνα δημιουργούν τη ρίζα της συλλαβής.

Ο κ. Καρατζαφέρης όμως επικαλέστηκε σχετικό δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ", γεγονός που άναψε τα αίματα.

Στόχοι θα πρέπει να είναι η μείωση των επισφαλειών και η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους. Όμως, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί σε μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, όπως η ελληνική, όπου τα φωνήεντα καθορίζουν τη φωνητικότητα της συλλαβής.

"Τι είναι επιτέλους η Ελλάδα, είναι κυρίαρχο κράτος;

Για να μην την πληρώνουν συνέχεια οι δανειολήπτες και οι μικροκαταθέτες…

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ Λοιπόν εκείνο τον καιρό η ελληνική φυλή που, στις πιο πολλές περιοχές, γειτόνευε με τους Φοίνικες ήταν οι Ίωνες. Αυτοί πήραν ως μαθητές τα γράμματα από τους Φοίνικες, κι αφού άλλαζαν ελαφρά τη μορφή τους, τα χρησιμοποιούσαν, και χρησιμοποιώντας τα, τους έδωσαν όνομα. Κι όπως το' θελε και το δίκιο, μια και τα είχαν φέρει στην Ελλάδα οι Φοίνικες, τους έδωσαν την ονομασία «φοινικήια». Ηρόδοτος, Ιστορία, Ε, 58 (Μετ. Η. Σπυρόπουλου)

Πώς προσκυνάμε έτσι τον Αμερικανό, κύριε υπουργέ Εθνικής Άμυνας;", διερωτήθηκε σε οξείς τόνους ο βουλευτής της ΝΔ για να προσθέσει:

Από το φοινικικό στο λατινικό αλφάβητο. Με γέφυρα το ελληνικό (βλέπε και σελίδα 19) Ποια η ομοιότητα ανάμεσα στα δύο αλφάβητα;

"Μπαίνει μέσα ένας υποστράτηγος ξαφνικά και ανοίγει τα συρτάρια του ΥΕΘΑ…

Οι Έλληνες, επειδή το φοινικικό αλφάβητο είχε πολλά σύμφωνα, πήραν μερικά από αυτά και τα μετέτρεψαν σε φωνήεντα.

Είναι ανώτερος από τον υπουργό ένας υποστράτηγος που έρχεται εδώ και ξεβρακώνεστε μ' αυτό τον τρόπο;".

Με το σύστημα αυτό συντελείται μια σημαντική πρόοδος γιατί για πρώτη φορά, στη γραφή, οι ήχοι μεταδίδονται με φωνήεντα και σύμφωνα.

Για να στηρίξει τις εκφράσεις περί "οσφυοκαμψίας της κυβέρνησης έναντι των Αμερικανών", ο κ. Καρατζαφέρης υπενθύμισε τις τηλεοπτικές εικόνες από την επιθεώρηση των αποχωρητηρίων στο Λιτόχωρο, λέγοντας:

Αυτή η απλοποίηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε η γραφή να γίνει κτήμα περισσότερων ανθρώπων και όχι μόνο λίγων γραφέων.

"Την ίδια στιγμή που ο υπουργός άνοιγε τα συρτάρια του στον Αμερικανό υποστράτηγο, επέβαλε σε έναν Έλληνα ταξίαρχο στο Λιτόχωρο να επιθεωρεί τις τουαλέτες -και το έδειξε η τηλεόραση-, όπου θα πήγαινε να κατουρήσει ένας στρατιώτης των ΗΠΑ…"!

Τώρα αρκετοί άνθρωποι αποκτούν τη δυνατότητα να διαβάζουν και να γράφουν, να συμμετέχουν γενικότερα στη γνώση και στον πολιτισμό.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε φανταστικά σενάρια τα περί διαρροής εγγράφων του ΝΑΤΟ και μίλησε για σκόπιμη παραπληροφόρηση, καλώντας τον κ. Καρατζαφέρη "να μην αναπαράγει ψεύδη και πλαστές πληροφορίες που όλοι διαψεύδουν.

Από το ελληνικό αλφάβητο γεννήθηκε το λατινικό.

Και εμείς και οι ΗΠΑ".