Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( χρωστάμε στην ομογένεια ) 

ΕΠΕΣΗΜΑΝΕ ΧΘΕΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

Ο κόσμος των ομηρικών επών

Χρωστάμε στην ομογένεια

Πόσο διαιρεμένη είναι η ενωμένη Ευρώπη;

Οι Έλληνες του 10ου, 9ου και 8ου αιώνα π.Χ., της αποκαλούμενης "γεωμετρικής εποχής", ενδιαφέρονται πολύ για το παρελθόν τους και ασχολούνται με την αναζήτηση της ρίζας τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε έκκληση κοινής δράσης των πολιτικών δυνάμεων για την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου- Περιόδευσε στο νομό των Αγίων Σαράντα όπου θεμελίωσε υδραγωγείο, έργο που σχεδίασε η ΟΝΝΕΔ και η Ένωση Νεολαίας Βορείου Ηπείρου

Π. Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ

Τα ομηρικά έπη αποτελούν τυπικό παράδειγμα.

Συγκλονιστική και μοναδική εμπειρία που μπορεί να συγκινήσει κάθε Έλληνα, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στις περιοχές της ελληνικής ομογένειας στη Β. Ήπειρο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, επιστρέφοντας χθες από την Αλβανία, όπου περιόδευσε στο νομό των Αγίων Σαράντα και επισκέφθηκε τα ελληνικά χωριά Λιβαδειά, Ντερμίσι και Αλίκο.

Πόσο διαιρεμένη είναι η υποτιθέμενη ενωμένη Ευρώπη;

Μορφοποιημένα στη στροφή από τον 9ο προς τον 8ο αιώνα και στηριζόμενα σε μια προφορική παράδοση, τα ποιήματα αυτά έχουν ως στόχο να ξαναζωντανέψουν το παρελθόν, την εποχή του Τρωικού πολέμου, τον καιρό των βασιλέων και των ηρώων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναχώρησε από τα Ιωάννινα στις 10 το πρωί και έφτασε στη κοινότητα Λειβαδιά μετά από μία ώρα όπου τον υποδέχθηκαν με θερμότητα ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, τοπικοί παράγοντες των περιοχών και των γύρω νομών και πλήθος κόσμου.

Η πρόσφατη επιστολή για το Ιράκ των οκτώ κρατών-μελών και υποψήφιων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ερώτημα. Αντίθετα, η ρωγμή στο πολιτικό πεδίο είναι προφανής.

Αρχικά επισκέφθηκε την υπό ανοικοδόμηση εκκλησία του χωριού και το σχολείο και συζήτησε με δασκάλους και εκπροσώπους της κοινότητας για τα τοπικά προβλήματα με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα υποδομών και εκπαίδευσης.

Η επιστολή έδωσε την εντύπωση ότι η Ένωση δεν είναι ενωμένη γύρω από ένα μείζονος σημασίας θέμα της διεθνούς πολιτικής. Η ομηρική βασιλεία δεν έχει καμία σχέση με το γραφειοκρατικό σύστημα του μυκηναϊκού ανακτόρου.

Στη συνέχεια, μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θεμελίωσε το υδραγωγείο της Αγίας Σοφίας στη κοινότητα Ντερμισί.

Πράγματι η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη. Αλλά και η ορολογία έχει αλλάξει γιατί ο ηγεμόνας στον Όμηρο ονομάζεται «βασιλεύς» και όχι άναξ, όπως στις πινακίδες της Πύλου.

Το υδραγωγείο θα προμηθεύει με πόσιμο νερό δυο χωριά και είναι προσφορά της ΟΝΝΕΔ και της Ένωσης Νεολαίας Βορείου Ηπείρου.

Υπάρχουν διαιρέσεις και σχίσματα οικονομικού, πολιτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ Όλο το ενδιαφέρον του ποιητή στρέφεται προς ισχυρές προσωπικότητες, προς την ατομική αρετή και την ανδρεία. Αυτή η αρετή είναι ένα μίγμα θάρρους και πονηρίας σε μεταβλητή αναλογία (Ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας προσφέρουν ένα δείγμα αυτού του μείγματος, αληθινά κλασικό). Αυτές οι θαρραλέες πράξεις κάνουν τους ήρωες να βρίσκονται σε μια αγωνιστική διάθεση. Ο ελληνικός πολιτισμός, μέσα από τα ομηρικά έπη, καθίσταται ένας πολιτισμός «αγώνα». Αυτή η φροντίδα για την έξαρση του ατομικού μεγαλείου υποβάλλει σε σκληρή δοκιμασία την πίστη και το καθήκον. Δεν υπάρχει ίχνος μόνιμης υποταγής. Το μόνο που αντιστέκεται είναι ο δεσμός της φιλίας και αυτός σε προσωπικό επίπεδο, όπως ανάμεσα στον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο. Mathieu de Durant, Precis d'histoire grecque, σ. 60-61 (Μετ. Β.Σ.)

Ο νομάρχης Αγίων Σαράντα, ο τοπικός έπαρχος καθώς και ο πρόεδρος της Ομόνοιας χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ και της ΕΝΒΗ τονίζοντας ότι ανάλογες ενέργειες ενδυναμώνουν και θωρακίζουν τις σχέσεις των ομογενών με την Ελλάδα, ενώ οι πρόεδροι των δύο οργανώσεων τόνισαν ότι οι νεολαία πάντα θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά και να ανταποκρίνεται πρωτοποριακά στα προβλήματα εθνικής σημασίας.

Υπάρχουν διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες, πολιτικοί προσανατολισμοί και δεσμοί.

Στα ομηρικά έπη η πολιτική αστάθεια είναι συνεχής.

Ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στους εκπροσώπους των φορέων και στους κατοίκους αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Αλβανίας τονίζοντας ότι η ελληνική πολιτεία μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί αντάξια στις προσδοκίες και ευθύνες της.

Στην Ένωση υπάρχουν τρεις ομάδες κρατών-μελών από πλευράς πληθυσμικού μεγέθους: οι μεγαλύτερες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία) με έντονες εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ τους, οι μεσαίου μεγέθους χώρες (Ελλάδα, Benelux, Πορτογαλία) και οι μικρότερες χώρες (σκανδιναβικές, κ.ά.) με επίσης έντονες διαφοροποιήσεις.

Οι βασιλείς είναι πολυάριθμοι και απολύτως ανεξάρτητοι.

"Έχουν γίνει προσπάθειες, είπε, αλλά όχι ικανοποιητικές και αποτελεσματικές".

Η διεύρυνση της Ένωσης με την ένταξη δέκα νέων κρατών θα επιτείνει τη «διαφοροποίηση» και θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την επεξεργασία κοινών θέσεων.

Ο καθένας προσπαθεί να στηρίξει τη θέση του στο πλαίσιο ενός συστήματος υπερβολικά ανταγωνιστικού και συνεχώς πρέπει να αποδεικνύει τις ικανότητες του με κατορθώματα, ληστρικές επιδρομές που αποφέρουν μεγάλη λεία, με γιορτές και αγώνες ιδιαίτερα μεγαλοπρεπείς.

"Δεν είμαι, συνέχισε, άνθρωπος του "θα", αλλά αισθάνομαι ότι πέρα και πάνω από τα κόμματα, πέρα και πάνω από τις διαφορές που μπορεί να έχουμε για τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα έχουμε όλοι όσοι υπηρετούμε το δημόσιο βίο της χώρας μας υποχρέωση να ανεβάσουμε την απόδοσή μας".

Θα οξύνει επίσης τις οικονομικές αντιθέσεις.

Η κοινωνία, η ιεραρχία της οποίας στηρίζεται στην κατανομή της λείας, κυριαρχείται από ανισότητα και η διατήρηση της εξουσίας από τον ηγεμόνα δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένη.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών τόνισε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδος - Αλβανίας όχι μόνο θα βοηθήσουν την ευρύτερη περιοχή αλλά και θα επωφεληθούν και οι ομογενείς μας στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου και πρόσθεσε ότι η συμβολή των ελλήνων της Β. Ηπείρου σ' αυτόν το τομέα είναι πολύτιμη και σημαντική.

Όπως δείχνει πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής, στη διευρυμένη Ένωση θα υπάρχουν τρεις ομάδες κρατών-μελών με άνισα επίπεδα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης: η υπεραναπτυγμένη ομάδα που θα περιλαμβάνει τις δώδεκα από τις δεκαπέντε χώρες-μέλη της σημερινής Ένωσης (όλες εκτός από τις Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία), η ομάδα με ενδιάμεσο επίπεδο ανάπτυξης (τρεις χώρες της σημερινής Ένωσης συν η Τσεχία, Σλοβενία, Κύπρος, Μάλτα) και η ομάδα των λιγότερο αναπτυγμένων κρατών (βαλτικές χώρες, κ.λπ.) με κατά κεφαλή εισόδημα γύρω στο 40% του μέσου όρου της Ένωσης.

Όλα αυτά τα στοιχεία ανταποκρίνονται περισσότερο στις συνεχείς αναταράξεις που ακολούθησαν την πτώση της μυκηναϊκής δύναμης και ταιριάζουν σε μια κοινωνία αγροτοποιμενική που ζει από τα προϊόντα της και από τις ληστρικές επιδρομές.

Πλέκοντας το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας αναφέρθηκε στο έργο και στη προσφορά του υπογραμμίζοντας ότι "παρά τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις έχει προσφέρει τα πάντα για να κρατήσει ζωντανή την πίστη μας".

Η αποτελεσματική διακυβέρνηση της έντονα ετερογενούς Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μεγάλη πρόκληση που καλείται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Συνέλευση που επεξεργάζεται το μελλοντικό σύνταγμα της Ε.Ε.

Επομένως η Ιλιάδα και η Οδύσσεια περιγράφουν μια εποχή μεταγενέστερη της μυκηναϊκής, περίπου από τον 11ο μέχρι τον 8ο αιώνα π.Χ..

Στη συνέχεια στο χωριό Αλίκου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των τεσσάρων κατοίκων του χωριού που έπεσαν θύματα του δικτατορικού καθεστώτος στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα το 1990.

Και βεβαίως πολλά μπορούν να γίνουν μέσω της «θεσμικής μηχανικής» και αρχιτεκτονικής.

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες

Στο πλαίσιο των επαφών του με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λίγο πριν αναχωρήσει για τα Ιωάννινα συναντήθηκε με την υπουργό Μεταφορών και Δημοσίων Έργων της Αλβανίας, κ. Ιγκλίτ Σούλι με την οποία συζήτησε κυρίως την ανάγκη να προωθηθούν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις αλλά και θέματα σχετικά με τη θέση, το ρόλο και τις ανάγκες της ελληνικής ομογένειας.

Αλλά η ανάπτυξη γνήσιας και αποτελεσματικής κοινής εξωτερικής πολιτικής που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να εκφράζεται ως ενιαία πολιτική οντότητα απαιτεί κάτι περισσότερο: τη σύγκλιση απόψεων, συμφερόντων, οράματος για το ρόλο της Ευρώπης.

1. Γιατί εξασθενεί η κεντρική εξουσία μετά την πτώση των μυκηναϊκών ανακτόρων;

Το ηθικό χρέος

Και αυτό ίσως να είναι η δυσκολότερη πτυχή του προβλήματος.

2. Πού εγκαθίστανται μόνιμα τα δωρικά φύλα κατά τον 12ο αιώνα π.Χ.;

Σχολιάζοντας αργότερα στα Ιωάννινα το αποτέλεσμα της επίσκεψης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέρριψε ευθύνες στην ελληνική πολιτεία για τις ελλείψεις που διαπίστωσε στην περιοχή και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις από κοινού να ενισχύσουν το ελληνικό στοιχείο στην Αλβανία.

3. Παρατηρήστε την εικόνα με το πλοίο.

"Το ταξίδι πήγε καλά.

Παίρνοντας αφορμή από τη λεζάντα, αναφέρετε δυσκολίες που συνάντησαν οι άποικοι.

Πήγαμε για να εγκαινιάσουμε ένα υδραγωγείο που ήταν πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ και της ΕΝΒΗ.

4. Ποιας κοινωνίας την εικόνα μας δίνουν τα ομηρικά έπη;

Πολύ σημαντικός ο συμβολισμός γιατί τα νέα παιδιά δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πολιτεία". Χαρακτηρίζοντας μοναδική εμπειρία την επίσκεψη επισήμανε ότι οι Έλληνες της Αλβανίας δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν στη μοίρα τους: "Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν κυρίως σε επίπεδο έργων υποδομής αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι έλληνες της Β. Ηπείρου να μείνουν στον τόπο τους: στον τόπο που ζουν χιλιάδες χρόνια ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν. Σ' αυτή τη κατεύθυνση η ελληνική πολιτεία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε ένα χρέος που δεν το έχουμε εκτελέσει στο βαθμό που θα έπρεπε. Η επίσκεψη στη Β. Ήπειρο για κάθε Έλληνα είναι μια μοναδική και συγκλονιστική εμπειρία".

Στη Βόνη αύριο Καραμανλής-Κολ

Ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, θα έχει στη Γερμανία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, όπου μεταβαίνει αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, για να μετάσχει στις εργασίες της Συνδιάσκεψης των ΝΟΔΕ Γερμανίας, στη Βόνη. Ο κ. Καραμανλής επίσης θα έχει συνάντηση και με το μητροπολίτη Γερμανίας και έξαρχο Κεντρικής Ευρώπης, κ. Αυγουστίνο.

Ο Κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ σε δύο ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο και τη Κυριακή, ενώ η συνάντηση με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας έχει προγραμματιστεί για το πρωινό της Δευτέρας.