Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( η νδ "χρωματίζει" την ευρωκάλπη ) 

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το ακροατήριο στην κατάμεστη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της χθεσινής ημερίδας, όταν πήρε το λόγο ο κ. Καραμανλής, ο οποίος στο τέλος αποθεώθηκε από εκατοντάδες οπαδούς της ΝΔ.

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Η διαμόρφωση των φυλετικών κοινοτήτων

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΥΨΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Τροχονόμος

Με τις κινήσεις των ελληνικών φύλων που σημειώνονται κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα π.Χ. και την εγκατάσταση τους στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας σταθεροποιείται η διανομή τους στην εδαφική έκταση και διαμορφώνονται τα μόνιμα πλέον χαρακτηριστικά τους.

Η ΝΔ "χρωματίζει" την ευρωκάλπη

ΆΝΝΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ

Ο γεωγραφικός παράγοντας έπαιζε πρωταρχικό ρόλο σε αυτές τις μετακινήσεις.

Ενθουσιώδη υποδοχή του επεφύλαξαν εκατοντάδες οπαδοί και στελέχη του κόμματός του, ενώ ο ίδιος έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι "δεν υπάρχει καμία δύναμη να σταματήσει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία"

Στέκεται στη γωνία Αιγίνης και Παξών, φορώντας ένα γιλέκο κίτρινο που γράφει «τροχονόμος».

Γενικώς, παρατηρείται μια κίνηση από τα βόρεια προς τα νότια.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ.

Είναι νεαρή, είναι όμορφη και φορά ένα γυάλινο κρεμαστό σκουλαρίκι.

Οι Δωριείς, το τελευταίο ελληνικό φύλο που μετακινείται μαζικά, από την Πίνδο όπου ζούσαν, μετακινήθηκαν προς το Νότο και εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο και σε ένα τμήμα της Στερεάς.

"Η αντιπαράθεση με τη σημερινή κυβέρνηση είναι σκληρή και θα γίνει σκληρότερη, γιατί επιτέλους δεν χωρούν άλλα ψέματα και υποκρισίες", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια ομιλίας του στην Κομοτηνή, εγκαινιάζοντας ατύπως μεν ουσιαστικά δε από τη Βόρεια Ελλάδα την προεκλογική του εκστρατεία.

Είναι στενός εκεί ο δρόμος και το οδόστρωμα, χρόνια πριν ανοιχτεί η εθνική της Καλαμάτας ή δοθεί στην κυκλοφορία η περιφερειακή της Πάτρας, είναι τόσο γεμάτο λακκούβες και λοφάκια που αξίζει να γίνει αξιοθέατο, να έρχονται οι τουρίστες να το επισκέπτονται και να τους κόβουν εισιτήριο.

Στη συνέχεια προωθήθηκαν σε μερικές από τις Κυκλάδες (Μήλο, Θήρα) και αργότερα στην Κρήτη.

Ο κ. Καραμανλής έκλεισε με την ομιλία του τις εργασίες της ημερίδας με θέμα: "Ο Ευρωπαίος πολίτης στον 21ο αιώνα" που διοργάνωσε η ομάδα ευρωβουλευτών ΝΔ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διερωτώμενος συχνά "εάν είναι αυτή η Ελλάδα του 21ου αιώνα", έστρεψε συχνά τα βέλη του προς την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικό κράτος.

Απίστευτης ποικιλίας λοφάκια και λακκούβες σε ελάχιστα τετραγωνικά, και πάντα, μα πάντα, ακόμα και το καλοκαίρι, νερά και λάσπες που κυλάνε σε μικρά ρυάκια.

Οι Θεσσαλοί, που ζούσαν και αυτοί στην περιοχή της Πίνδου, εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Θεσσαλία, εξαναγκάζοντας τους παλαιούς κατοίκους της, Βοιωτούς και Αιολείς, τους μεν πρώτους να μετακινηθούν προς τη σημερινή Βοιωτία, τους δε δεύτερους να μεταναστεύσουν στη Λέσβο, στην Τένεδο και στα βόρεια της Μικράς Ασίας.

Κατά την είσοδό του στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ο κ. Καραμανλής έγινε δεκτός με ζωηρά χειροκροτήματα και επευφημίες τις οποίες προκάλεσε και πάλι στην κατακλείδα της ομιλία του στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι στην πορεία της ΝΔ "δεν υπάρχει καμία δύναμη να μας σταματήσει, δεν υπάρχει κάτι να μας τρομάξει".

Στο μεταξύ κυλάν και τ' αυτοκίνητα σε διαρκή ροή, χτυπολογώντας ρόδες και πιτσιλώντας πεζούς, κυλά κι ο χρόνος και χτυπά το κουδούνι του Σχολείου στην Αιγίνης, διότι υπάρχει και Σχολείο μέσα σ' αυτό το στρίμωγμα, σχολείο - πολυκατοικία, μοναδικό στο είδος του, αξιοθέατο κι αυτό.

Τέλος, οι Ίωνες των βόρειων παραλίων της Πελοποννήσου καταφεύγουν στην Αττική, στην Εύβοια και στις Κυκλάδες.

Παράλληλα υποσχέθηκε στο πολυπληθές του ακροατήριο ότι η πορεία της ΝΔ προς τις ευρωεκλογές "θα είναι μεγαλειώδης και νικηφόρα".

Τότε εμφανίζεται η τροχονόμος, με τα σγουρά μαλλάκια της κι ένα κασκόλ πολύχρωμο, χαμογελά στα παιδιά που τρέχουν και στις μαμάδες που τα κυνηγούν ακροβατώντας στα στενά περάσματα που αφήνουν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Οι νέες κοινότητες είναι φυλετικές.

Αναφερόμενος στις επιλογές και επιδιώξεις της ΝΔ σχετικά με τις εξελίξεις προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, επεσήμανε ως στόχο μια πολιτικά ολοκληρωμένη Ευρώπη και όχι μια Ευρώπη λογιστική".

Κρατά μια σφυρίχτρα, αλλά δεν την χρησιμοποιεί, τα αυτοκίνητα κόβουν ταχύτητα από μόνα τους, κάτι οι λακκούβες, κάτι το πορτοκαλί γιλέκο και τα σγουρά μαλλιά, το χρωματιστό κασκόλ και το σκουλαρίκι.

Και το κράτος που δημιουργείται από τη συνένωση πολλών κοινοτήτων είναι φυλετικό.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "επιχειρεί να νοθεύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό" τονίζοντας ότι η χώρα "θα μπει στην ΟΝΕ", αλλά με σημαντική καθυστέρηση.

Ξαφνιάζονται οι περαστικοί, για λίγο μέσα στην ένταση που χρειάζεται το περπάτημα στον άθλιο δρόμο, την αίσθηση του χάους που κυριαρχεί, νιώθουν πως κάτι ακόμα υπάρχει κοινωνικό σ' αυτή τη γειτονιά, δεν είναι τελείως ζούγκλα πια η κατάσταση, κάτι έχει απομείνει ή κάτι περίσσεψε από αυτό που στ' αλήθεια αξίζαμε, δεν χάθηκαν όλα.

Αρχηγός του είναι ο βασιλιάς, ο οποίος εκλέγεται από τη συνέλευση των πολεμιστών.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής ασκώντας δριμεία κριτική στις κυβερνητικές επιλογές έκανε λόγο για κράτος "αντιπαραγωγικό, σπάταλο, διεφθαρμένο σε πολλές περιπτώσεις και πάνω απ' όλα αναξιόπιστο με θύματά του γενικά τους ανθρώπους τους κύριους αποδέκτες της μάστιγας της ανεργίας", τους αγρότες, που, όπως είπε, "κρατούν ζωντανή την περιφέρεια", "αλλά βρίσκονται σε αδιέξοδο" και ενέταξε τις πρόσφατες ρυθμίσεις αγροτικών χρεών στο πλαίσιο των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Αργότερα το αξίωμα μεταβάλλεται σε κληρονομικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε γνώστης των χαρακτηριστικών και των προβλημάτων της περιοχής επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για αποτυχία στην αποκατάσταση των Ποντίων παλιννοστούντων, για αναίρεση των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου "πριν καλά-καλά στεριώσουν".

Η κυριότερη αρμοδιότητα του βασιλιά είναι η αρχιστρατηγία, γι' αυτό στο αξίωμα του βασιλιά εκλέγεται ο ικανότερος πολεμιστής.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για "φυγομαχία" στις διαπραγματευτικές μάχες που δόθηκαν στις Βρυξέλλες για κρίσιμες αποφάσεις στην αγροτική πολιτική χαρακτήρισε "ανίκανους" τους εκπροσώπους της στον αγροτικό τομέα.

Ελληνικό πλοίο προσεγγίζει σε άγνωστο, ίσως εχθρικό, τόπο. Γεωμετρικό αγγείο του 8ου αιώνα (Μουσείο Ελευσίνας).

Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε εκδήλωση ευρωβουλευτών και με αντικείμενο τις εξελίξεις προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, έδωσε το στίγμα ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα έχουν έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα.

Ο Πρώτος ελληνικός αποικισμός

Την ίδια στιγμή έντονη ήταν η αίσθηση ότι η συνολική παρουσία του στην Κομοτηνή αποτέλεσε τονωτική ένεση για τα τοπικά κομματικά στελέχη, αλλά και για τους οπαδούς της ΝΔ η οποία κατέγραψε μια οδυνηρή ήττα στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου για την αυτοδιοίκηση.

Ο πρώτος ελληνικός αποικισμός

Οι εισηγητές

Η ανώμαλη κατάσταση που επικράτησε στην Ελλάδα μετά τις μετακινήσεις των ελληνικών φύλων κατά τον 12ο αιώνα π.Χ., η γενική στενότητα του χώρου και ο οικονομικός μαρασμός και η ανασφάλεια υποχρέωσαν συμπαγείς ομάδες Ελλήνων να μεταναστεύσουν προς τα νησιά του Αιγαίου και τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας.

Σε δύο ενότητες που περιελάμβαναν διακεκριμένους ομιλητές διαρθρώθηκαν οι εργασίες της χθεσινής ημερίδας.

Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε κατά φυλετικές ομάδες και τον 10ο αιώνα η μετανάστευση αυτή έλαβε τη μορφή ενός ευρύτατου αποικισμού.

Οι όροι "Ευρωπαίος πολίτης" ή "ευρωπαϊκή ιθαγένεια" που ακούμε συχνά από τα ραδιόφωνα ή τις τηλεοράσεις ή διαβάζουμε στις εφημερίδες δεν είναι συνθήματα ή διαφημιστικά "logos", αλλά νομικοί όροι με σαφές δεσμευτικό περιεχόμενο που καθορίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις", τόνισε ο ευρωβουλευτής Παύλος Σαρλής, κύριος εισηγητής με θέμα της ομιλίας του τον "Ευρωπαίο Πολίτη στον 21ο αιώνα" στη χθεσινή ημερίδα.

Η κίνηση αυτή έμεινε γνωστή ως Πρώτος ελληνικός αποικισμός.

Ο κ. Σαρλής απαρίθμησε σε συντομία μερικά "από τα πλεονεκτήματα" τα οποία οι υπήκοοι των κρατών - μελών της ΕΕ αποκομίζουν ως Ευρωπαίοι πολίτες και τα οποία απορρέουν αμέσως ή εμμέσως από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, του Άμστερνταμ και του Σέγκεν, αλλά και από σωρεία οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους και στο πλαίσιο που έθεσαν οι τρεις αυτές συνθήκες.

Όπως τονίσαμε προηγουμένως, οι Αιολείς, πιεζόμενοι από τους Θεσσαλούς, εγκαταστάθηκαν αρχικά στη Λέσβο και στην Τένεδο και στη συνέχεια ίδρυσαν αποικίες στο βόρειο τμήμα της μικρασιατικής παραλίας, σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Τρωάδα στα βόρεια μέχρι τον κόλπο της Σμύρνης.

Κλείνοντας την εισήγησή του και απευθυνόμενος προς τους μουσουλμάνους το θρήσκευμα Έλληνες, τους κάλεσε "ξεπερνώντας ιδεολογικοπολιτικές προκαταλήψεις και τεχνητές διαχωριστικές γραμμές" να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που τους απονέμει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να ανέβουν "στο τρένο της Ευρώπης όπου η θέση γι' αυτούς υπάρχει όπως υπάρχει για τους λοιπούς Έλληνες".

Είναι η περιοχή της Αιολίδας.

Στη θεσμική εξέλιξη της ΕΕ αναφέρθηκε η βουλευτής Α΄ Αθηνών Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες αυτές και οι επιπτώσεις τους στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης "θα κριθούν στην πράξη".

Οι Ίωνες ξεκινώντας από την Αττική, την Εύβοια και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο εγκαταστάθηκαν στη Χίο, στη Σάμο και στο κεντρικό τμήμα των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Παράλληλα χαρακτήρισε την ΟΝΕ "κλειδί" για τις περαιτέρω εξελίξεις και επεσήμανε πως η εθνική προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάγκη "να γίνει η Ευρώπη του Άμστερνταμ περισσότερο "πολιτική" κάτι που, όπως είπε, προϋποθέτει εθνική προετοιμασία και ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα.

Είναι η περιοχή που ονομάστηκε Ιωνία.

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη η διεθνολόγος Σοφία Καλαντζάκου για το "πραγματικό νόημα της Ε.Ε.", ο καθηγητής του Παντείου Θεοδόσης Παλάσκας με θέμα: "Ο Έλληνας πολίτης απέναντι στην πρόκληση και τις ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης" ο ευρωβουλευτής Κωστής Χατζηδάκης για την "Περιφερειακή Ανάπτυξη" και ο αν. γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος με θέμα της εισήγησής του "Η πρόκληση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

Οι Δωριείς εγκαθίστανται στη Ρόδο, στην Κω και στο νότιο τμήμα των παραλίων της Μικράς Ασίας, όπου ιδρύουν τη δωρική εξάπολη.

Στην κοινότητα Αλίκου ο κ. Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των τεσσάρων κατοίκων του χωριού, που έπεσαν θύματα του δικτατορικού καθεστώτος, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα το 1990.

Οι πρώτοι Έλληνες άποικοι ασχολούνται στην αρχή με τη γεωργία. Γρήγορα όμως επιδίδονται στο εμπόριο και ταχύτατα οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας αναπτύσσονται σε εύρωστα εμπορικά κέντρα. Την οικονομική ανάπτυξη ακολουθεί η πολιτισμική άνθηση.