Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( υπόμνημα για τη συμπεριφορά των δημοτικών συμβούλων ) 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ

1.8 Κινητική θεωρία

Υπόμνημα για τη συμπεριφορά των δημοτικών συμβούλων

Κι όμως, υπάρχουν ελπίδες

Όταν μια μπάλα κτυπά στον τοίχο, ασκεί μια δύναμη σ' αυτόν.

Υπόμνημα πρόκειται να καταθέσει η παράταξη του Κώστα Παπαπολυχρονιάδη στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς για να παρουσιάσει τις απόψεις και τις θέσεις των μελών της όσον αφορά στη συμπεριφορά των δημοτικών συμβούλων.

Ο πόλεμος να αποτραπεί - Η Ευρώπη να πρωταγωνιστήσει

Στην εικόνα (1.38) φαίνονται τα μόρια του αερίου να κάνουν το ίδιο πράγμα στα τοιχώματα του δοχείου στο οποίο βρίσκονται, με τη διαφορά ότι οι μάζες τους είναι πολύ μικρές και οι ταχύτητες τους πολύ μεγάλες, όπως φαίνεται από τα διαγράμματα της εικόνας (1.37).

Αφορμή για την κίνηση του κ. Παπαπολυχρονιάδη στάθηκε η λεκτική διαμάχη -που χθες χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές "ατυχής στιγμή"- που είχε προηγηθεί μεταξύ του ιδίου, του κ. Οικονομίδη και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Μπάμπη Ξανθόπουλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το πλήθος των μορίων είναι τόσο μεγάλο και κτυπούν τα τοιχώματα τόσο συχνά, ώστε το αποτέλεσμα της κρούσης τους να μοιάζει με μια σταθερή δύναμη.

Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη συνεδρίαση ο αρχηγός της παράταξης της αντιπολίτευσης, με έντονο ύφος, είχε απαιτήσει να του δίνονται οι εισηγήσεις των θεμάτων πριν από τις συνεδριάσεις, προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος τον αποκάλεσε "αλεξιπτωτιστή" και άσχετο με το χώρο.

Η λογική και η σημερινή πραγματικότητα μπορούν να σε οδηγήσουν να στοιχηματίσεις ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος στο Ιράκ, αλλά η ηγετική ομάδα Μπους δεν μοιάζει να έχει σχέση μ' αυτές, υποστηρίζαμε στα τέλη Ιανουαρίου απ' αυτές τις στήλες των «ΝΕΩΝ». Διαιρώντας αυτή τη δύναμη με το εμβαδόν του τοιχώματος, μπορούμε να βρούμε την πίεση που ασκεί το αέριο στο δοχείο όπου φυλάσσεται.(Εικ. 1.39)

Όλοι όμως συμφώνησαν να μη δώσουν συνέχεια στο επεισόδιο.

Όσα έχουν συμβεί έκτοτε μοιάζουν να έχουν φέρει πιο κοντά την πολεμική εμπλοκή.

Εικ. 1.38 Η πίεση την οποία ένα αέριο ασκεί στα τοιχώματα του δοχείου όπου φυλάσσεται οφείλεται στις συγκρούσεις των μορίων του με αυτά.

Επίσης στη χθεσινή συνεδρίαση, ύστερα από αίτημα του Σταύρου Ζαμπέτογλου, που έγινε αποδεκτό από το σώμα, ο υπεύθυνος του γραφείου Πληροφορικής του δήμου, Στάθης Αβραμίδης, έκανε μια εκτενή ενημέρωση για το πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να προκύψει την πρώτη ημέρα της νέας χιλιετίας, από τον γνωστό σε όλους "ιό του 2000".

Είναι, όμως, πράγματι έτσι;

Εικ. 1.39 Ένα μόριο του αερίου συγκρούεται ελαστικά με τη δεξιά έδρα του δοχείου και αναπηδά με αντίθετη ταχύτητα.

Ο κ. Αβραμίδης έκανε γνωστούς τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα ο δήμος Καλαμαριάς.

Πριν από το «διάγγελμα προς το έθνος» του Τζ. Μπους, η αμερικανική προπαγάνδα είχε επικεντρωθεί στη δικαιολόγηση της επερχόμενης μονομερούς επέμβασης από τις ΗΠΑ.

Καθοδηγούμενοι από τις προηγούμενες σκέψεις καταλήγουμε στην ακόλουθη σχέση: [pic] (6)

Νέα αγορά στον Φοίνικα

Όμως, η ομιλία Μπους περιστράφηκε στην εξαγγελία της παρουσίας Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να παρουσιάσει τις αποδείξεις παραβίασης εκ μέρους του Ιράκ των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Όπου: p: η πίεση στο εσωτερικό του δοχείου V: ο όγκος του Ν: ο συνολικός αριθμός των μορίων του αερίου που περιέχονται στο δοχείο m: η μάζα του κάθε μορίου.

Το παρών έδωσαν όλοι οι αρχηγοί των παρατάξεων του δήμου, πλην του Κώστα Παπαπολυχρονιάδη από την "Ανανέωση για την Καλαμαριά"

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το περασμένο φθινόπωρο, οπότε μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι ανάλογοι αμερικανικοί λεονταρισμοί το θέμα επανήλθε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και προέκυψε το ψήφισμα 1441.

Η ταχύτητα [pic] ονομάζεται τετραγωνική ρίζα της μέσης τιμής των τετραγώνων των ταχυτήτων των μορίων ενός αερίου ή, συντομογραφικά, υrms (root mean squared).

Την πρότασή του, που ήταν και προεκλογική δέσμευση, για την ανακατασκευή της αγοράς του Φοίνικα, παρουσίασε ο δήμαρχος της Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, στους εμπόρους της περιοχής.

Ταυτόχρονα, στην προαναφερθείσα ομιλία Μπους σημειώθηκε μια στροφή στις κατηγορίες κατά του Ιράκ, αφού στην κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής προστέθηκε η συνεργασία με την Αλ Κάιντα, προφανώς εξαιτίας της προσπάθειας πειθούς της αμερικανικής κοινής γνώμης, μέσω της σύνδεσης με την 11η Σεπτεμβρίου αλλά και της δυσχέρειας αποδείξεων για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Η σχέση (6) συσχετίζει τις μακροσκοπικές ιδιότητες μιας ποσότητας ενός αερίου (όγκο και πίεση) με τις μικροσκοπικές ιδιότητες (μάζα και ταχύτητα) των μορίων που την απαρτίζουν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο ΚΑΠΗ του Φοίνικα, παρουσία όλων των αρχηγών των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, πλην του κ. Παπαπολυχρονιάδη.

Επιπλέον, παράλληλα με τα προηγούμενα σημειώθηκε μια ανοιχτή προσπάθεια «φραξιονισμού» στην Ευρώπη, με κύριο αποτέλεσμα το κείμενο των 8 και αργότερα των 10 του πρώην «υπαρκτού».

Μια και ο όρος [pic] εκφράζει τη μέση μεταφορική κινητική ενέργεια Κ ενός μορίου, έπεται: [pic]

Ο κ. Οικονομίδης, μαζί με τον αντιδήμαρχο της τεχνικής υπηρεσίας, Δημήτρη Τελλίδη, πρότειναν την ανακατασκευή της αγοράς, ενώ σε περίπτωση άρνησης των εμπόρων έδωσαν ως εναλλακτική λύση την επισκευή της.

Τα προηγούμενα υποδηλώνουν πως το τελευταίο εικοσαήμερο έχει συμβεί μια μετατόπιση και από 'κεί που βρισκόμασταν στον αστερισμό της ισχύος και της μονομερούς βούλησης των ΗΠΑ επανήλθαμε στους διεθνείς θεσμούς, δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και παράλληλα στην προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης Μπους κατάκτησης συναινέσεων τόσο στην αμερικανική όσο και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Συγκρίνοντας την τελευταία σχέση με το νόμο των ιδανικών αερίων PV = Ν k Τ εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι: [pic] (7) "Η αγορά είναι η εικόνα της τοπικής κοινωνίας.

Φυσικά η μετατόπιση δεν αρκεί από μόνη της ώστε να αποτραπεί ο πόλεμος και να αφοπλισθεί με ειρηνικά μέσα ο Σαντάμ.

Με τη βοήθεια της σχέσης (7) μπορούμε να ερμηνεύσουμε τη θερμοκρασία ως εκδήλωση της κίνησης των μορίων του αερίου.

Εάν γκρεμιστεί, υπολογίζουμε πως θα χρειαστούμε περίπου 5 χρόνια για να την ξαναφτιάξουμε.

Όμως, περιέχει και παράγει μια δική της δυναμική, καθώς στους διεθνείς θεσμούς δεν παίζει ρόλο μόνον η ισχύς αλλά και τα επιχειρήματα, η πειθώ, ο ορθός λόγος τελικά.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία Kelvin είναι ανάλογη της μέσης μεταφορικής ενέργειας των μορίων ενός ιδανικού αερίου, ανεξάρτητα από την πίεση και από τον όγκο του.

Στο μεταξύ θα κατασκευάσουμε περιφερειακά καταστήματα που θα είναι λυόμενα, γύρω από το πάρκο", εξήγησε ο δήμαρχος στους καταστηματάρχες. Σ' αυτό το πεδίο και μ' αυτούς τους κανόνες η ηγετική ομάδα Μπους δεν δείχνει ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Κατά μέσο όρο τα μόρια ενός ιδανικού αερίου έχουν τόσο μεγαλύτερη κινητική ενέργεια όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία του αερίου.

Ο κ. Τελλίδης είπε πως όταν αρχίσουν οι εργασίες, θα βάλουν καινούργια οροφή, καλύτερη μόνωση, σποραδικά επιχρίσματα, ενώ θα αντικαταστήσουν τα υδραυλικά και θα βελτιώσουν το αποχετευτικό σύστημα.

Κατ' αρχήν η παρουσίαση Πάουελ στις 5 Φεβρουαρίου από όσους δεν ήταν πεισμένοι αντιμετωπίσθηκε minimum με αδιαφορία και maximum με έντονη αμφισβήτηση.

"Υπολογίσαμε στην αρχή ότι θα χρειαστούμε περίπου 20.000.000 δρχ.

«Κερασάκι» σ' αυτή την «τούρτα» η αποκάλυψη ότι η επίσημη έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης περί αποδεικτικών στοιχείων, στην οποία αναφέρθηκε εγκωμιαστικά ο Πάουελ, ήταν «ξεπατικοτούρα» από τρία άρθρα μεταπτυχικακών φοιτητών, περιέχοντας ως και τα ορθογραφικά τους λάθη (!!!)

Απ' ό,τι φαίνεται θα είναι περισσότερα και πιστεύω πως η διοίκηση θα τα διαθέσει", είπε ο κ. Τελλίδης. Ακολουθεί σήμερα η νέα έκθεση των επιθεωρητών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά των καταστηματαρχών υπήρξαν έντονοι προβληματισμοί για το ενδεχόμενο δημιουργίας μεγάλων καταστημάτων που "αφανίζουν" οικονομικά τα μικρά μαγαζιά.

Όλα δείχνουν ότι θα σταθούν στα νέα στοιχεία που έδωσαν οι Ιρακινοί, αλλά και στη συμφωνία τους για τις υπερπτήσεις αεροσκαφών που διασφαλίζουν ακόμα περισσότερο τους ελέγχους.

Αναγνώρισαν βέβαια πως η αγορά βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και οι ελλείψεις είναι αμέτρητες.

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έδειξαν να αποδέχονται - έστω παροδικά - το «τερέν» του Συμβουλίου Ασφαλείας πώς θα μπορέσουν να αγνοήσουν τις προόδους που συντελούνται με βάση το ψήφισμα 1441 που κατά κόρον επικαλούνται;

Ωστόσο ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά στην πρόταση του δήμου. Το μεγαλύτερο μέρος των εξελίξεων που προαναφέρθηκαν σχετίζονται τόσο με τις αντιπολεμικές διαθέσεις της διεθνούς κοινής γνώμης (ας τις δείξουμε κι εμείς το Σάββατο) όσο και με τις ευρωπαϊκές αντιστάσεις.

Ο δήμαρχος, στις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα των εμπόρων, διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, πως δεν προβλέπονται μεγάλα καταστήματα στην περιοχή της επέκτασης και τόνισε πως εάν υπάρχει η ζήτηση ο δήμος θα προτιμήσει να ανοίξει υποκατάστημα κάποιας τράπεζας, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο Φοίνικας. Γι' αυτό όσοι βιάστηκαν να ξεγράψουν την Ευρώπη λόγω του κειμένου των 8, δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τις εξελίξεις.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις όσον αφορά την καλή συνεργασία όλων των δημοτικών συμβούλων.

Γιατί η στάση της Μ. Βρετανίας μπορεί, ίσως, αναδρομικά να δικαιώνει τον Ντε Γκωλ, μπορεί, πιθανόν, να δρομολογεί εξελίξεις στο βρετανικό Εργατικό Κόμμα, αλλά δεν αποτελεί κάτι καινούργιο. Αντίθετα, νέα στοιχεία είναι η πρωτοφανής ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ευρώπης και η ανανέωση και ανθεκτικότητα του γαλλογερμανικού άξονα, που διαμορφώνει - για πρώτη φορά - μια εναλλακτική εκδοχή για τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο. Ως εκ τούτου η δυναμική βρίσκεται στο πλευρό του.

Κι αυτό το δεύτερο καινούργιο στοιχείο υποδηλώνει ότι η ποθούμενη ευρωπαϊκή ενοποίηση και αυτονομία δεν θα επιτευχθεί με σχεδιασμούς επί χάρτου, αλλά στο έδαφος της πραγματικότητας και των αντιθέσεών της. Μπροστά σ' αυτήν τη διαδικασία-πιθανότητα βρισκόμαστε τώρα.

Γι' αυτό η Ευρώπη, μέσα από τις αντιφάσεις της, έχει κατά πολύ καθορίσει τις εξελίξεις έως τώρα και, στη συνέχεια, μπορεί να πρωταγωνιστήσει.