Parallel Search

Search

Go
Show

Αθλητικά :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( άναψαν τα αίματα στην καλαμαριά ) 

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

Αρχιτεκτονική

Άναψαν τα αίματα στην Καλαμαριά

Πανωτόκια σε… ευρώ

Οι Μυκηναίοι χτίζουν τα μνημειακά ανάκτορα τους σε υψώματα -ακροπόλεις- τις οποίες οχυρώνουν με γιγαντιαία τείχη.

Μια φραστική διαμάχη μεταξύ του δημάρχου Καλαμαριάς, Χριστόδουλου Οικονομίδη, και του αρχηγού της παράταξης "Ανανέωση για την Καλαμαριά", Κώστα Παπαπολυχρονιάδη, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ήταν αρκετή για να συντάξει ο δεύτερος ένα υπόμνημα, το οποίο θα παραδώσει στον κ. Οικονομίδη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ

Τα τείχη αυτά είναι γνωστά ως «κυκλώπεια» από τους τεράστιους ογκόλιθους που χρησιμοποιούνταν για το χτίσιμο τους.

Ωστόσο ο αρχηγός της παράταξης "Ανανέωση για την Καλαμαριά" διευκρίνισε πως το υπόμνημα δεν θα αναφέρεται σε αξιόποινες πράξεις. Δεν είναι βέβαια μόνο η ξαφνική απόφαση για αύξηση των επιτοκίων σε κάρτες και δάνεια.

Τα μυκηναϊκά ανάκτορα έχουν πιο απλό σχέδιο από τα μινωικά.

Ο κ. Παπαπολυχρονιάδης δήλωσε στη "Μ" πως, εξαιτίας της ελάχιστα σκληρής κριτικής, που άσκησε η παράταξή του, ο δήμαρχος τον αποκάλεσε "αλεξιπτωτιστή", γιατί είναι καινούργιος στο χώρο. Είναι - κυρίως - το γεγονός ότι με την αύξηση, και εφόσον γενικευτεί, παραγράφονται, λέει, απαιτήσεις καταναλωτών από καταχρηστικούς όρους.

Αποτελούνται από έναν προθάλαμο που βλέπει στην αυλή και από το κύριο δωμάτιο που έχει μεγάλη κυκλική εστία στο κέντρο και είναι ο χώρος υποδοχής (τύπος μεγάρου).

"Το χαρακτηρισμό τον είχε δώσει μόνος του ο κ. Παπαπολυχρονιάδης στην πρώτη συνεδρίαση κι εγώ απλώς τον δανείστηκα", απαντά ο Χριστόδουλος Οικονομίδης.

Με άλλα λόγια τα πανωτόκια παίρνουν τα πάνω τους και ο κόσμος τα πληρώνει τώρα και σε ευρώ.

Γύρω υπάρχουν άλλοι δευτερεύοντες χώροι κατοικίας των ηγεμόνων.

Ωστόσο ο αρχηγός της παράταξης "Ανανέωση στην Καλαμαριά" έχει σειρά από ενστάσεις, όσον αφορά στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και ειδικότερα στην έλλειψη συνοπτικών εισηγήσεων για τα υπό συζήτηση θέματα, ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά δύσκολο.

Βέβαια συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και επιχειρηματικοί φορείς καταγγέλλουν τις προθέσεις των τραπεζών.

Για πρώτη φορά τώρα στον ελλαδικό χώρο στήνονται πάνω στους λακκοειδείς τάφους των Μυκηνών λίθινες πλάκες (επιτύμβιες στήλες) με ανάγλυφες σπείρες ή πολεμικές και κυνηγετικές σκηνές που μαρτυρούν τον πολεμικό χαρακτήρα των νεκρών.

Ο κ. Παπαπολυχρονιάδης σε δηλώσεις του στη "Μ" είπε πως δεν είναι λίγες οι φορές, που συζητούντα θέματα, για τα οποία τόσο οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, όσο και ο δήμαρχος δηλώνουν άγνοια και φέρνουν δημοτικούς υπαλλήλους για να κάνουν τις εισηγήσεις.

Οι καταναλωτικές ενώσεις απειλούν με νέες συλλογικές αγωγές, ενώ οι δικαστικές αποφάσεις, που προβλέπουν ότι δεν μπορούν τα επιτόκια να υπερβαίνουν κάποια όρια, μένουν… αποφάσεις.

Περίφημοι είναι επίσης οι μνημειακοθολωτοί τάφοι, όπως ο «θησαυρός του Ατρέα» στις Μυκήνες, που θεωρήθηκε ως τάφος του Αγαμέμνονα, ο «τάφος της Κλυταιμνήστρας» και άλλοι.

Ανέφερε μάλιστα σαν παράδειγμα το θέμα των οπτικοακουστικών μηχανημάτων, που συζητήθηκε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο την εισήγηση έκανε αντιπρόσωπος της εταιρείας "ΑΜΑΛΘΕΙΑ", που έχει αναλάβει και το πρόγραμμα.

Το… «παρήγορο» είναι ότι χθες ανησύχησε και ο αρμόδιος για τα οικονομικά υπουργός.

Από ένα μακρύ, πλαισιωμένο με λίθινους τοίχους διάδρομο, φθάνει κανείς στον κυκλικό θάλαμο που είναι χτισμένος με παρόμοιο τρόπο και έχει θολωτή οροφή.

"Βούλησή μας είναι η αναβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου.

Όχι βέβαια για την οικονομία της αγοράς αλλά προφανώς για τις οικονομίες του κόσμου.

Μετά την ταφή, διάδρομος και θάλαμος σκεπάζονται με χώμα, ώστε ο τάφος έμοιαζε εξωτερικά με χαμηλό λόφο.

Κάποιος πρέπει να ξέρει και γράμματα, όταν είναι δήμαρχος", κατέληξε ο κ. Παπαπολυχρονιάδης, ενώ διευκρίνισε πως το σχόλιο δεν ήταν υπαινιγμός για τον κ. Οικονομίδη, αλλά για τον εκάστοτε δήμαρχο.

Σωστά (σκέφθηκε!) από την πλευρά του.

Τέτοιοι τάφοι έχουν βρεθεί σε πολλά μυκηναϊκά κέντρα.

"Αυτά, που λέει ο κ. Παπαπολυχρονιάδης, δεν αγγίζουν το ενδιαφέρον μου", δήλωσε στη "Μ" ο δήμαρχος και συνέχισε:

Όπου να 'ναι ψηφίζουν.

Κάτοψη του μυκηναϊκού μεγάρου πυρήνα των μυκηναϊκών ανακτόρων. Λιτό, απέριττο, αντικατοπτρίζει τη διαφορετική νοοτροπία του Μυκηναίου σε σχέση με τον Μινωίτη.

"Το δημοτικό συμβούλιο λειτουργεί υποδειγματικά, υπάρχει πλήρης ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, αλλά και για πρώτη φορά ενημερώνουμε για τις προθέσεις της διοίκησης όλο το σώμα, πριν από την ημερήσια διάταξη".

ΥΓ: Οι καταναλωτές.

Ο «Θησαυρός του Ατρέα». Το εντυπωσιακότερο οικοδόμημα μνημειακής αρχιτεκτονικής του μυκηναϊκού κόσμου. Ένας δρόμος μήκους 35 μέτρων οδηγεί στην κύρια είσοδο η οποία στέφεται από ένα «ανακουφιστικό»* τρίγωνο που καλυπτόταν από λίθινη επένδυση.

Σε ό,τι αφορά στις εισηγήσεις των δημοτικών υπαλλήλων, ο κ. Οικονομίδης ξεκαθάρισε πως είναι υποχρεωμένοι να έρχονται στα δημοτικά συμβούλια, για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων αρχηγών της αντιπολίτευσης ήταν ευνοϊκές απέναντι στη νέα διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς και τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος πάντως της Καλαμαριάς φαίνεται δυσαρεστημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ περιμένει να πάρει στα χέρια του και το υπόμνημα του κ. Παπαπολυχρονιάδη.