Parallel Search

Search

Go
Show

Ενωτικός ο Γ. Αρσένης ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ

3.5. Το φως μέσα στην ύλη: διάθλαση

Εκείνον όμως, που καταχειροκρότησε ο πρωθυπουργός ήταν ο Γ. Αρσένης, ο οποίος περιορίστηκε στα του οίκου του, υποστηρίζοντας ότι υλοποιείται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που οδηγεί σε μια παιδεία ανθρωπιστική και διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των Ελλήνων στη γνώση.

Ας ενημερώσει κάποιος τους αρμόδιους

Ο βυθός της θάλασσας ή της πισίνας φαίνεται πιο ρηχός από όσο είναι στην πραγματικότητα.

Έμφαση στα ελληνοτουρκικά έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος ενώ επετέθη και κατά των ΗΠΑ, χωρίς να παραλείπει να νουθετήσει και την εσωκομματική αντιπολίτευση, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

ΣΙΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Το μισοβυθισμένο καλαμάκι φαίνεται σαν να λυγίζει στην επιφάνεια του νερού Εικ. 3.30).

Διαφώνησαν… νωρίς

Αλήθεια, αιφνιδιαστήκαμε όλοι τόσο πολύ; Για να ερμηνεύσουμε αυτά τα φαινόμενα θα μελετήσουμε πώς συμπεριφέρεται μια ακτίνα φωτός όταν περνά από ένα διαφανές σώμα σε άλλο, για παράδειγμα, από τον αέρα στο νερό.

Οι διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δεν έκρυβαν χθες την έντονη δυσφορία τους για το εκβιαστικό δίλημμα "εμπιστοσύνη ή εκλογές", προ του οποίου τους έθεσε αιφνιδιαστικά ο πρωθυπουργός.

Γιατί από τις αντιδράσεις - των υπευθύνων τουλάχιστον - νόμιζες ότι ο θάνατος των τριών κρατουμένων στις Φυλακές Κορυδαλλού έφερνε, για πρώτη φορά, στην επιφάνεια το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τη διάδοση του φωτός από τον αέρα στο νερό διαπιστώνουμε ότι ένα μέρος από το φως της προσπίπτουσας ακτίνας ανακλάται και ένα μέρος εισέρχεται στο νερό ακολουθώντας διαφορετική διεύθυνση από την προσπίπτουσα.

"Στα μηνύματα του λαού, οι φυσικοί αποδέκτες τους απαντούν με αντι-μηνύματα γεμάτα έπαρση και αλαζονεία", τόνισε στη διάρκεια της παρέμβασής του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Βερυβάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού και πρόσθεσε:

Οι συνθήκες, όντως, ήταν εναντίον τους.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρούμε, όταν φως διαδίδεται από τον αέρα σε γυαλί και σε κάθε διαφανές σώμα.

"Οι 151 ψήφοι που εξασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα δεν θα διορθώσουν το θολό τοπίο που διαμόρφωσε η πολιτική πράξη και η σύγκρουσή της με τις επιθυμίες του λαού".

Διαφορετικά, ίσως να μην είχαν ταραχτεί τα λιμνάζοντα ύδατα.

Γνωρίζουμε ότι η ταχύτητα του φωτός στο νερό, στο γυαλί κ.ά. είναι μικρότερη από την ταχύτητα του στον αέρα.

Ιδιαίτερα οξύς στην κριτική του προς τον πρωθυπουργό, ήταν και ο διαγραφείς πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Κηπουρός ο οποίος παρατήρησε ότι "αν ο κ. Σημίτης ήθελε ενωτική, συνθετική και επομένως ηγετική προσέγγιση του κόμματος και των βουλευτών, δεν θα προχωρούσε στη διαγραφή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα".

Παραμονή Πρωτοχρονιάς όμως η ειδησεογραφία είναι συνήθως φτωχή. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι όταν από ένα διαφανές υλικό το φως περνά σε ένα άλλο διαφανές υλικό, στο οποίο διαδίδεται με διαφορετική ταχύτητα, η διεύθυνση του αλλάζει.

Ο κ. Κηπουρός με την επισήμανση "είμαι ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ότι αν ο πρωθυπουργός δεν αναγνωρίσει δημόσια το λάθος του, τότε θα ψηφίσει "παρών".

Και το θέμα προσφέρεται ούτως ή άλλως για συζήτηση. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διάθλαση.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κατσιμπάρδης σημείωσε ότι στις πρόσφατες εκλογές "οι τοπικές αντιπαραθέσεις δεν ήταν για την αυτοδιοίκηση, αλλά για την κυβερνητική πολιτική".

Η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, για όσους δεν… έπεσαν από τα σύννεφα, αποδείχθηκε στείρα.

Μπορούμε να διαπιστώσουμε πειραματικά ότι κατά τη διάθλαση του φωτός ικανοποιούνται οι ακόλουθοι νόμοι.

Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να επανεξετασθεί το ζήτημα της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, του συστήματος, όπως είπε, που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για συγκλίσεις όλων των δημοκρατικών φορέων.

Τα ερωτήματα που ανέκυψαν ήταν, όπως πάντα, πολλά, αλλά καθόλου πρωτότυπα.

α) η προσπίπτουσα ακτίνα, η διαθλώμενη και η ευθεία που περνά από το σημείο πρόσπτωσης και είναι κάθετη στην επιφάνεια επαφής των δυο υλικών, βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο (Εικ. 3.31 ).

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η κίνηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίου στελέχους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Αν. Πεπονή να διαγραφεί από τον κατάλογο των ομιλητών με την δικαιολογία ότι "καλύφθηκε από τις ομιλίες άλλων συναδέλφων του".

Μάλλον αφελή.

β) όταν το φως περνά από ένα διαφανές σώμα σε άλλο και στο δεύτερο διαδίδεται με μικρότερη ταχύτητα από όση στο πρώτο (όπως όταν περνά από τον αέρα σε νερό) τότε η γωνία διάθλασης είναι μικρότερη από τη γωνία πρόσπτωσης (Εικ. 3.31).

Πάντως απέφυγε να διευκρινίσει, τι εννοούσε με την παρατήρηση ότι "τα θέματα που έχει να θίξει δεν είναι από αυτά που τίθενται στη Βουλή, αλλά σε εσωκομματικούς χώρους".

Πώς μπαίνουν τα ναρκωτικά στις φυλακές, γιατί δεν τα εντοπίζουν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα ανίχνευσης, πώς περνούν απαρατήρητα από τους φύλακες κ.λπ.

Εικόνα 3.29a,b Το ποτάμι φαίνεται πιο ρηχό απ' ότι είναι

Οξύς ο Μ. Έβερτ

Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες απαντήσεις που δόθηκαν στην πρώτη ερώτηση, οι οποίες, σε συνάρτηση με την ευρηματικότητα των πάσης φύσεως εγκληματιών, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα υπόλοιπα, τα πλέον καίρια, έμειναν αναπάντητα.

Εικόνα 3.30 Το καλαμάκι μέσα στο νερό φαίνεται λυγισμένο.

Στην αίθουσα της γερουσίας, όπου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να διεξαχθεί η τριήμερη συζήτηση, αφού στην Κ.Ο. του κόμματός του απευθύνεται ο κ. Σημίτης, τόνισε στην ομιλία του ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Πώς άραγε κυκλοφορούν τα ναρκωτικά κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων και δεν τους… μυρίζουν;

Εικόνα 3.31 Γωνία διάθλασης ονομάζουμε τη γωνία μεταξύ της ακτίνας που διαθλάται και της ευθείας που είναι κάθετη στην διαχωριστική επιφάνεια των δυο υλικών

"Πρώτος γύρος η Βουλή, δεύτερος γύρος η Κεντρική Επιτροπή, τρίτος γύρος το Συνέδριο", είπε ο κ. Έβερτ.

Μυστήριο!

Γνωρίζοντας πώς διαθλάται μία ακτίνα είναι δυνατό να ερμηνεύσουμε τη φαινομενική ανύψωση του πυθμένα της θάλασσας ή της πισίνας (εικ. 3.32) και το φαινομενικό σπάσιμο του μολυβιού στην επιφάνεια του νερού (εικ. 3.33).

Αντί να αιφνιδιάσει με τον ψευτοανασχηματισμό του, ο κ. Σημίτης όφειλε να εντυπωσιάσει με την ομιλία του στη Βουλή, όμως δεν το πέτυχε και γι' αυτό δεν κατόρθωσε να εισπράξει τα χειροκροτήματα, που ανέμενε και αντί αυτών εισέπραξε παγωμάρα από τους βουλευτές του, πρόσθεσε ο κ. Έβερτ.

Τι παθαίνουν ορισμένες φορές τα υπερευαίσθητα μηχανήματα και δεν σημαίνουν συναγερμό;

Εικόνα 3.32 Φαινομενική ανύψωση του πυθμένα.

Ούτε όμως το μήνυμα έλαβε ο πρωθυπουργός, που έχει αποδειχθεί ο πλέον δειλός και αποστασιοποιημένος πρωθυπουργός, που έχω συναντήσει στην κοινοβουλευτική μου θητεία κατέληξε ο κ. Έβερτ.

Ίσως φταίει η προηγμένη τεχνολογία…

Εικόνα 3.33 Φαινομενικό σπάσιμο του μολυβιού

Ηγετική εμφάνιση Άκη

Εντάξει.

Ακτίνες φωτός που ξεκινούν από ένα σημείο του πυθμένα διαδίδονται από το νερό στον αέρα και φθάνουν στο μάτι μας. Υπερκέρασε τον στενό υπουργικό του ρόλο και έκανε αρχηγική εμφάνιση και θέλησε να αναστρέψει το κλίμα "ηττοπάθειας" της παράταξής του.

Το λύσαμε κι αυτό το θέμα.

Στον αέρα το φως διαδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από όση στο νερό. Με μια καθαρά πολιτική ομιλία:

Για τα κυκλώματα που δρουν πίσω από τις ψηλές σιδερένιες πόρτες, φαίνεται πως δεν έχει ακούσει κανείς.

Έτσι μόλις η φωτεινή δέσμη διέλθει από το νερό στον αέρα, η γωνία που σχηματίζει με την κάθετη ευθεία στην διαχωριστική επιφάνεια, αυξάνεται.

-Υπερασπίσθηκε το κυβερνητικό έργο αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Για την ηρωίνη, την κοκαΐνη, το χασίς, τα χάπια που πωλούνται σε τιμές μαύρης αγοράς…

Το φως φαίνεται ότι εκπέμπεται από ένα σημείο που βρίσκεται ψηλότερα από την πραγματική θέση του του σημείου εκπομπής του.

-Αμφισβήτησε τη δυνατότητα της ΝΔ να κυβερνήσει.

Για την εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους ισχυρούς του καταστήματος…

Μας δημιουργείται λοιπόν η εντύπωση ότι ο πυθμένας βρίσκεται ψηλότερα από όσο είναι στην πραγματικότητα.

-Παραδέχθηκε ότι το μήνυμα των δημοτικών εκλογών ήταν μήνυμα δυσαρέσκειας και γι' αυτό θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις, όχι μόνο σε πτυχές αλλά στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ή, πιο σωστά, του συστήματος, ποιος πρέπει να τους ενημερώσει;

Ομοίως, επειδή κάθε σημείο του μολυβιού που βρίσκεται μέσα στο νερό φαίνεται ψηλότερα από όσο είναι στην πραγματικότητα, μας δημιουργείται η εντύπωση ότι το μολύβι είναι λυγισμένο προς τα επάνω.

Απέδωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο γεγονός ότι δεν υπήρξε δίκαιη κατανομή των βαρών για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, σημείωσε όμως ότι το 90% του ελληνικού λαού αποδέχεται ότι η ΟΝΕ είναι εθνικός στόχος.

Εμείς, ο Τύπος δηλαδή, το επιχειρούμε σε κάθε ευκαιρία.

Στο γυαλί το φως διαδίδεται με ακόμα μικρότερη ταχύτητα από όση στο νερό.

-Έκανε άνοιγμα στα αριστερά κόμματα και τάχθηκε υπέρ των κυβερνητικών προγραμματικών συνεργασιών.

Τα θύματα αυτού του ιδιότυπου σωφρονισμού, επίσης.

Διαπιστώνουμε πειραματικά ότι για την ίδια γωνία πρόσπτωσης, η διάθλαση είναι εντονότερη στο γυαλί παρά στο νερό.

-Ανέλυσε την ιδεολογική πλατφόρμα που αναπτύσσεται σήμερα, στην Ευρώπη.

Ανωνύμως πάντα, αφού απομακρυνθούν από τις δαγκάνες, όχι του νόμου αλλά της σκληρής παρανομίας που απειλεί ακόμη και τη ζωή τους, αποκαλύπτουν με όσες δυνάμεις έχουν, τι κρύβεται στον βυθό του έλους.

Γενικά, όσο περισσότερο μεταβάλλεται η ταχύτητα διάδοσης τόσο εντονότερη είναι η διάθλαση.

Ότι, δηλαδή, οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στις δυνάμεις της κοινωνίας και όχι στο μονεταρισμό και τις δυνάμεις της αγοράς.

Ποιος όμως να βάλει το χέρι του σ' αυτό το θολό, παχύρρευστο, πρασινοκίτρινο υγρό, αφού ξέρει τι τον περιμένει;

Τέλος, με τη διάταξη που παριστάνεται στις εικόνες 3.34 και 3.35, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι αν μία φωτεινή ακτίνα συναντήσει κάθετα τη διαχωριστική επιφάνεια των δύο μέσων δεν διαθλάται.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος μπήκε στην αίθουσα μαζί με τον πρωθυπουργό που συνάντησε ιδιαιτέρως, πριν από την ομιλία του.

Καλύτερα να κάνει πως δεν το βλέπει.

Εισέπραξε το θερμότατο χειροκρότημα όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και κέρδισε εντυπώσεις που δεν κατάφερε να κερδίσει ο Κ. Σημίτης την πρώτη ημέρα της ομιλίας του, σύμφωνα με τα σχόλια πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Ας προσέχει μόνο μην πέσει μέσα!

Η Βάσω Παπανδρέου

Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση στρατό εν αναμονή και τόνισε ότι "επαγγέλλεται το νέο, αλλά νέο δεν μπορεί να είναι οι συνταγές του χθες". Μίλησε για συνεργασίες οι οποίες "θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα λαϊκά συμφέροντα χωρίς όρους, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ηγεμονισμούς αλλά και χωρίς μικρομεγαλισμούς". "Το φαινόμενο της ιταλοποίησης της πολιτικής ζωής, τόνισε η κ. Παπανδρέου, πρέπει να κρατηθεί μακριά από τη χώρα", ενώ αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία είπε ότι βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Β. Κοντογιαννόπουλος

Κυβέρνηση οριζόντιας συνεργασίας όλων των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στα πολιτικά κόμματα ζήτησε κατά τη χθεσινή του παρέμβαση ο ανεξάρτητος -διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία- Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Κοντογιαννόπουλος ζήτησε παράλληλα την επανεξέταση του εκλογικού συστήματος.