Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( να δοθεί προτεραιότητα σε αττική και χαλκιδική ) 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Το πνεύμα του τόνου

Ερωτήσεις - Ασκήσεις

Να δοθεί προτεραιότητα σε Αττική και Χαλκιδική

Ιδιωτεία του κιτς

1. Να σχηματίσετε προτάσεις χρησιμοποιώντας τις επόμενες έννοιες: ανάκλαση, κανονική ανάκλαση, διάχυση, γωνία πρόσπτωσης, γωνία ανάκλασης, είδωλο, κοίλος καθρέφτης, κυρτός καθρέφτης, εστία καμπύλου καθρέφτη.

Ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

2. Πότε συμβαίνει κανονική ανάκλαση και πότε διάχυση;

Την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας Εθνικό Κτηματολόγιο, επισήμαναν οι εκπρόσωποι όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Φαίνεται πως είναι νομοτελειακή διαδικασία να οδηγείται ένα μαζικό μέσο στη φτήνια και στο σκουπιδαριό.

3. Συμπληρώστε τις παρακάτω προτάσεις:

Στη συζήτηση παρενέβη και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για τη διάσπαρτη, όπως είπε, εφαρμογή του κτηματολογίου:

Αλλιώς δεν νοείται γιατί, χρονιάρες μέρες, όλο το φάσμα της ελεύθερης (τρομάρα της) τηλεόρασης, δηλαδή - επί το καπιταλιστικότερον - της ιδιωτικής, άρα της κερδαλεόφρονος, να καταφεύγει στην πιο ξεφτιλισμένη μορφή διασκέδασης, αλλά και πληροφόρησης.

α) Γωνία πρόσπτωσης είναι η γωνία που σχηματίζεται από την …………. και την …………. στο σημείο πρόσπτωσης.

"Στην πρώτη φάση, πρέπει να μπουν η Αττική και η Χαλκιδική, περιοχές όπου καίγονται τα δάση και γίνονται καταπατήσεις", τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

Μόνον όταν μοιράζεσαι τα κέρδη ή μετέχεις σ' αυτά γεμίζεις το κεντρικό σου ειδησεογραφικό δελτίο με ρεπορτάζ από δέκα σκυλάδικα πολυτελείας.

Γωνία ανάκλασης είναι η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ της …………. και της ………….. .

"Κάνω έκκληση.

Διότι σκυλάδικα, και μάλιστα κιτς πολυτελείας, είναι όλα αυτά τα φωταγωγημένα σπήλαια, όπου μερικές άφωνες ημίγυμνες ψωνάρες συμπράττοντας με τραγουδιστές αξιόλογους (το άλλοθί τους) παλαιάς κοπής, που χάνουν το τρένο της δημοφιλίας (εξαιτίας της προβολής από το εμπόριο κακοφωνίας) και σπεύδουν να ξεζουμίσουν ό,τι αρμέγεται από την παλαιά ένδοξη καριέρα τους, συναγωνίζονται σε ένα μονότονο ντάπα-ντούπα συνοδευόμενο από σεισοπυγικές ασκήσεις.

Η προσπίπτουσα ακτίνα, η …………. και η κάθετη στο σημείο πρόσπτωσης βρίσκονται στο ίδιο ………….. .

Λύστε το πρόβλημα το δασικό και της ιδιοκτησίας.

Για τους ερίφηδες των ειδήσεων, που όπως φαίνεται έχουν το ανάλογο γούστο διασκέδασης, αυτό σημαίνει κι αυτό πρέπει να προβάλλεται ως κυρίαρχο ιδεολόγημα προς τον χάσκοντα λαουτζίκο.

Η γωνία πρόσπτωσης είναι …………. με τη γωνία …………..

Για να λυτρωθεί η Ελλάδα από μια κατάρα.

Όπως, όμως, απέδειξε η κρατική τηλεόραση με τη μετάδοση της συναυλίας τού Κότσιρα και του Μπάση από τον Λυκαβηττό, έξι χιλιάδες θεατές στην πλειονότητά τους νέοι εκδικούνται το γούστο της ιδιωτικής τύφλας τραγουδώντας Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, λαϊκούς μεγάλους συνθέτες, μαζί με τους τραγουδιστές. β) Οι επίπεδοι καθρέφτες σχηματίζουν …………. είδωλα.

Γιατί κατάρα είναι οι δίκες που γίνονται στην Ελλάδα για θέματα ιδιοκτησίας, όπως κατάρα είναι ο γεωργικός και κτηνοτροφικός πληθυσμός να μην έχει ιδιοκτησία".

Έρχεται μια γενιά που ανακαλύπτει ξανά την ποιότητα της διασκέδασης, γενιά χαμένη για την ιδιωτική κερδοσκοπία, που εκφράζει το γούστο των μεσαζόντων της λαχαναγοράς. Αν το αντικείμενο πλησιάσει προς τον καθρέφτη τότε το είδωλο του θα ………….. .

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ρ. Ζήση, υποστήριξε ότι οι αρχές και οι στόχοι του νομοσχεδίου "συνδέονται με την αποκεντρωμένη οργάνωση της χώρας, τη σύγχρονη αγροτική πολιτική, με τη χάραξη και εφαρμογή της οικιστικής πολιτικής".

Το μέγεθος του ειδώλου είναι …………. με το μέγεθος του αντικειμένου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι "το κτηματολόγιο αποτελεί το βαρόμετρο της δημοκρατικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας" και ζήτησε την ομόφωνη ψήφιση του σχεδίου νόμου.

Όμως η αριστερή πλευρά του αντικειμένου εικονίζεται στην …………. πλευρά του …………. και αντίστροφα.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Τρυφωνίδης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του κτηματολογίου, παρατήρησε όμως ότι η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί για λόγους προπαγάνδας και εντυπωσιασμού.

4. Η ακτίνα ΑΟ πέφτει σε επίπεδο καθρέφτη, όπως φαίνεται στο σχήμα.

"Το κτηματολόγιο, είπε, από στόχο πανεθνικό μετατράπηκε σε εργαλείο ψηφοθηρίας και μικροπολιτικής.

Η ΟΚ είναι κάθετη στον καθρέφτη.

Η κυβέρνηση δεν λέει ούτε πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία και αποκρύπτει το σημαντικότερο ότι, δηλαδή, δεν έχει εξασφαλίσει τους πόρους".

Κατασκευάστε στο τετράδιο σας ένα παρόμοιο σχήμα και πραγματοποιήστε τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Καταλήγοντας είπε ότι η ΝΔ το ψηφίζει επί της αρχής, υπό την προϋπόθεση ότι, μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, θα εξασφαλιστεί η εγγραφή της δημόσιας περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

α) Μετρήστε τη γωνία πρόσπτωσης.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ Ε. Αποστόλου και του ΔΗΚΚΙ Γ. Ρόκκος.

β) Σχεδιάστε στο σχήμα την πορεία της ανακλώμενης ακτίνας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, είπε ότι το κόμμα του, αν και συμφωνεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, καταψηφίζει, ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, γιατί το θεωρεί, όπως είπε, ένα εργαλείο περαιτέρω κατασπατάλησης της δημόσιας περιουσίας.

γ) Σημειώστε στο σχήμα τη τιμή της γωνίας πρόσπτωσης, ανάκλασης, δ) Σημειώστε στο σχήμα και υπολογίστε τη γωνία που σχηματίζουν η προέκταση της προσπίπτουσας με την ανακλώμενη. (Η γωνία αυτή ονομάζεται "γωνία εκτροπής".)

5. Γιατί μπορούμε να δούμε τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε ένα δωμάτιο την ημέρα, ακόμα κι όταν οι ηλιακές ακτίνες δεν μπαίνουν απ' ευθείας μέσα από τα ανοικτά παράθυρα;

6. Συμπληρώστε τις παρακάτω προτάσεις: α) Ένας κοίλος καθρέφτης μετατρέπει μια παράλληλη δέσμη ακτινών σε ………….. . Το σημείο στο οποίο συγκεντρώνονται οι ακτίνες μετά την ανάκλαση τους λέγεται…………. . Εστιακή απόσταση του κοίλου καθρέφτη ονομάζεται η απόσταση της …………. από την …………. του καθρέφτη. β) Ένας κυρτός καθρέφτης μετατρέπει μια παράλληλη δέσμη ακτινών σε …………. . Το σημείο στο οποίο συναντώνται οι …………. των ανακλωμένων ακτινών ονομάζεται …………. .

7. Φωτεινό σημειακό αντικείμενο βρίσκεται στην εστία ενός κοίλου καθρέφτη. Να σχεδιάσετε την πορεία των ακτινών που προέρχονται από αυτό και ανακλώνται στον καθρέφτη.

8. Μικρό φωτεινό βέλος είναι τοποθετημένο κάθετα στον άξονα κοίλου καθρέφτη, και απέχει από την κορυφή του απόσταση μεγαλύτερη από την εστιακή απόσταση του καθρέφτη. Να σχεδιάσετε το είδωλο του βέλους χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες της εστίας του καθρέφτη.

9. Να κάνετε ότι και στην άσκηση 8, για φωτεινό βέλος που το έχουμε τοποθετήσει μπροστά από κυρτό καθρέφτη.

10. Ένα ρόλοι με δείχτες που δείχνει εννιά ακριβώς, τοποθετείται μπροστά από έναν επίπεδο καθρέφτη. Απεικονίστε με δύο απλά σχήματα πάνω σε μια σελίδα χαρτί το ρόλοι και το είδωλο του. Κόψτε με ένα ψαλίδι τις δύο εικόνες. Μπορείτε να ταυτίσετε είδωλο και αντικείμενο μετατοπίζοντας ή περιστρέφοντας τα, χωρίς όμως να τα σηκώσετε από τη σελίδα;