Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( περί του εκλογικού νόμου ) 

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Στιγματισμός και αξιοποίηση του ελαττώματος

Μικρό εργαστήριο

Περί του εκλογικού νόμου

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

- Σχίστε ένα φύλλο χαρτί στη μέση

Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αλλάξει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, μετά το δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ εκλογικό αποτέλεσμα, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βουλγαράκης με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό. Στιγματισμός, καταναλωτική διαφορετικότητα, αξιοποίηση του ελαττώματος με πρόσχημα την τηλε-φιλανθρωπία για λόγους τηλεθέασης, εκμετάλλευση της διαφοράς για καβγατζήδικα τηλεθεάματα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το τηλεοπτικό προϊόν, αναπαράγοντας τις νοοτροπίες που συντηρούν τους αποκλεισμούς και την εχθρική συμπεριφορά προς τον Άλλο.

- Κρατήστε ένα κοίλο καθρέφτη (μπάνιου) με τεντωμένο το χέρι και κοιτάξτε το είδωλο σας.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών -σημειώνει ο κ. Βουλγαράκης- εδραίωσαν την πεποίθηση στους πολίτες ότι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα έχει μεταβληθεί. Παρά την πιεστική ανάγκη των ανοιχτών κοινωνιών μας για την καλλιέργεια της ανοχής, η τηλεόρασή μας προτιμάει να αναδεικνύει τη διαφορά εκμεταλλευόμενη τις αντιθέσεις για λόγους τηλεθέασης.

- Το είδωλο σχηματίζεται μπροστά ή πίσω από τον καθρέφτη;

"Και οι πλέον δύσπιστοι για τη δυναμική του εκλογικού μηνύματος συμφωνούν ότι η κυβέρνηση Σημίτη υπέστη συντριπτική ήττα", σημειώνει ο βουλευτής υπογραμμίζοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ έχασε και δήμους που εδώ και δεκαετίες θεωρούσε δεδομένους".

Ο άρρωστος και ανήμπορος γίνεται θέαμα σε εκπομπές φιλανθρωπικής προσφοράς, η οποία όμως προϋποθέτει την πιο συγκινητική και δακρύβρεχτη επίδειξη της αδυναμίας του.

- Μετακινήστε αργά τον καθρέφτη προς το πρόσωπο σας Τι συμβαίνει με το είδωλο;

Η κυβέρνηση -υπογραμμίζει στον πρωθυπουργό- βρίσκεται στο δεύτερο μισό της τετραετίας της ενώ στον ορατό ορίζοντα είναι προσδιορισμένες οι ευρωεκλογές.

Η σεξουαλική διαφορετικότητα γίνεται αφορμή για τηλεθεάματα κόντρας μεταξύ πουριτανών και προοδευτικών.

- Επαναλάβετε τη διαδικασία με ένα κυρτό καθρέφτη.

Όλα αυτά καθιστούν αντικειμενικά, το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών υπαρκτό ανά πάσα στιγμή.

Οι φυλετικές διαφορές αξιοποιούνται από δελτία ειδήσεων για τη σκηνοθεσία θεαμάτων που ενισχύουν την ξενοφοβία και τις εθνικιστικές εμμονές.

Για τους λόγους αυτούς ο ελληνικός λαός και φυσικά ο πολιτικός κόσμος, θέλει να γνωρίζει τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, και όπως επισημαίνει ο κ. Βουλγαράκης, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει "εάν είναι στις σκέψεις του να τροποποιήσει καθ' οιονδήποτε τρόπο τον παρόντα εκλογικό νόμο".

Ακόμη και όταν τα σίριαλ ασχολούνται με τη διαφορά, το κάνουν είτε γελοιοποιώντας τον διαφορετικό είτε λειαίνοντας τις αιχμές, αναδεικνύοντας τα εξωτερικά στοιχεία σαν εξωτικό φολκλόρ, σαν συλλογή από κλισέ, που εξορκίζουν εντέλει την ενδεχόμενη βία την οποία γεννούν οι διαφορετικές κουλτούρες.

Σήμερα η απόφαση για την ασυλία

Οι Τσιγγάνοι στο "Ψίθυροι καρδιάς" μπορεί να αντιπαθούν τους μπαλαμούς, να γλεντούν με τους δικούς τους τρόπους, να ντύνονται όσο παράξενα θέλουν, αλλά όλα αυτά τα συμβιβάζει ο έρωτας.

Την άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ, Κ. Καραμηνά και Β. Γιοβανούδα, αποφασίζει σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής.

Η Τουρκάλα στην "Τράπεζα" μπορεί να κρατάει όπλο, να είναι ντυμένη χανουμάκι και να μιλάει τούρκικα, αλλά είναι μια μάνα όπως όλες και μέσα στη γλύκα των συναισθημάτων ακυρώνεται κάθε αντίθεση.

Ήδη, η πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Δικαιοσύνης, έκρινε ότι οι δύο βουλευτές που οι περιπτώσεις τους απασχόλησαν τους προηγούμενους μήνες την κοινή γνώμη, πρέπει να λογοδοτήσουν στο φυσικό τους δικαστή.

Ένας παστέλ αντι-ρατσισμός, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ευνοεί τη γνωριμία με τον Άλλο, την ουσιαστική κατανόηση της διαφοράς, που οδηγεί στην ανοχή.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι κατά την προηγούμενη ψηφοφορία στην Επιτροπή, αρκετοί βουλευτές "καλυμμένοι" από τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, έκριναν ότι δεν συντρέχει λόγος παραπομπής των δύο συναδέλφων τους στη Δικαιοσύνη.

Το γεγονός αυτό καθιστά επιβεβλημένη την τροποποίηση του κανονισμού της βουλής κατά τρόπον ώστε οι εκπρόσωποι του έθνους να δηλώνουν ανοιχτά τη θέση τους για κάθε περίπτωση άρσης της βουλευτικής ασυλίας και να δικαιολογούν τη στάση τους την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας.

Άλλωστε, και ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, από το καλοκαίρι έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να προχωρήσει σε συνεννόηση με τα κόμματα ώστε η συγκεκριμένη τροποποίηση να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής.

Περίπου 100 δισ. τα χρέη νοσοκομείων

Για πλήρη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας κατηγορούν την κυβέρνηση επτά βουλευτές της ΝΔ, με επερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή.

Οι αποδοχές των γιατρών -σημειώνουν- με το μισθολογικό νομοσχέδιο, μετά την κατάργηση ή μείωση των εφημεριών, μειώθηκαν σημαντικά (από 40.000 - 200.000 μηνιαίως).

"Είναι υποχρεωμένοι πλέον οι γιατροί ή να προσφέρουν πλημμελώς τις υπηρεσίες τους ή να παρανομούν, κάνοντας παράνομο ιατρείο", αναφέρουν οι επτά βουλευτές και χαρακτηρίζουν "φρούδες υποσχέσεις" τις δεσμεύσεις για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τη δημιουργία Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Την ίδια ώρα, αναφέρουν, τα οικονομικά των νοσοκομείων βρίσκονται σε δραματική κατάσταση αφού τα χρέη πλησιάζουν τα 100 δισ. και προσθέτουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν και διορισμοί προέδρων ΔΣ, ατόμων με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.

Ελεγχόμενες νέες δίοδοι στα σύνορα

Η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει μια επιπλέον ελεγχόμενη διασυνοριακή δίοδο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για να περιορίσει το κύμα λαθρομεταναστών. Έτσι, εκτός από την Κακκαβιά και την Κρυσταλλοπηγή, θα δημιουργηθούν "προστατευόμενα περάσματα" στις περιοχές Σαγιάδα, Μερτζανή και Δρυμάδες. Το δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης, χθες στην επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.

Στην ίδια επιτροπή οι βουλευτές Γ. Βαρβιτσιώτης (ΝΔ), Γ. Χαραλαμπόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Στ. Παπαθεμελής (ΠΑΣΟΚ) εξέφρασαν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους για τη στρατιωτική συμφωνία Αλβανίας - Τουρκίας, με την οποία επιτρέπεται ο ελλιμενισμός τουρκικών πλοίων, στη θαλάσσια περιοχή του Αυλώνα. Μια τέτοια σύμβαση, όπως είπαν, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας μας. Ζήτησαν μάλιστα από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη, να παράσχει στη Βουλή πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ο κ. Κρανιδιώτης προσπάθησε να τους καθησυχάσει λέγοντας ότι η Τουρκία έχει αναλάβει μόνο την κατασκευή του λιμένος του Αυλώνα και η Ελλάδα έχει τη σαφή διαβεβαίωση της κυβέρνησης της Αλβανίας ότι δεν έχει υπογραφεί η οποιαδήποτε στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, ενώ επιφυλάχθηκε να προσκομίσει το σχετικό έγγραφο στη Βουλή.