Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αφορολόγητα ρέπος ) 

Αφορολόγητα ρέπος

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΓΙΑ ΒΡΑΝΟΠΟΥΛΟ

Επισήμανση:

Νομοσχέδιο για τη δημιουργία ομολόγων "Μπαλαντύρ" ψήφισε χθες το Κοινοβούλιο- Εισαγωγή και τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ από το Φθινόπωρο στο χρηματιστήριο- Με τροπολογίες του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης

Κατονόμασε εκβιαστή και ο Μασσαβέτας

Από τον πίνακα III βλέπουμε ότι το γυαλί έχει συντελεστή γραμμικής διαστολής 8,5 °C-1, ενώ το πυρέξ 3,3°C-1.

ΑΘΗΝΑ.-

Ο Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων

Αν ένα γυάλινο σκεύος έλθει απότομα σε επαφή με το περιβάλλον ή με άλλο σώμα που έχει πολύ διαφορετική θερμοκρασία από τη δική του, θα σπάσει.

Ψηφίστηκε χθες στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Μασσαβέτας ήταν ο μάρτυρας που εξετάστηκε χθες από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση των εκβιασμών. Το γυαλί όπως και το πυρέξ είναι κακοί αγωγοί της θερμότητας, δηλαδή οι διάφορες περιοχές του αργούν να αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία.

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση "πέρασαν" οι δύο τροπολογίες, που κατέθεσε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία νέων ομολόγων "Μπαλαντύρ", στις ρυθμίσεις για τη φοροαπαλλαγή των τόκων από τα ρέπος, καθώς στην εισαγωγή τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο. Ο μάρτυρας ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τυχόν εκβιάσεις που είχε υποστεί ο διοικητής της ΕΤΕ Μιχάλης Βρανόπουλος, λίγο πριν από τη δολοφονία του, από τη 17 Νοέμβρη.

Το γυαλί, όμως, λόγω του μεγάλου συντελεστή γραμμικής διαστολής, θα διασταλεί ανομοιόμορφα στις διάφορες περιοχές του με αποτέλεσμα να σπάσει, σε αντίθεση με το πυρέξ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, χαρακτήρισε τα ομόλογα τύπου "Μπαλαντύρ" πολύτιμο εργαλείο για τη "διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Μασσαβέτας αναφέρθηκε σε ό,τι ο ίδιος γνώριζε σχετικά, κατονομάζοντας μάλιστα ως δράστη των εκβιασμών, που αφορούσαν προσωπική υπόθεση του Μ. Βρανόπουλου, κάποιον από τον εκδοτικό - δημοσιογραφικό χώρο. Να συγκρίνετε τους συντελεστές γραμμικής διαστολής για το μπετόν και για το σίδηρο.

Για την κατάργηση της φορολογίας των ρέπος, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι προωθείται για να τονωθεί η ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων.

Ο Παντελεήμων

Τι συμπεραίνετε για τη σημασία που έχει αυτό για τις οικοδομές;

"Παροτρύνονται οι μικροεπενδυτές και μικροαποταμιευτές να αποκτήσουν μετοχές των δημοσίων επιχειρήσεων και να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό μέρισμα. Και η υπόθεση του Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονος (έχουν κυκλοφορήσει κασέτες με ερωτικές συνομιλίες) φαίνεται ότι θα απασχολήσει τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση εκβιασμών. Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι η φορολόγηση των ρέπος που θεσπίστηκε το 1994 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Όπως έγινε γνωστό χθες από εκκλησιαστικούς κύκλους, θα κληθούν να καταθέσουν ο κ. Παντελεήμων και ο Νικόδημος Γκατζιρούλης (πρώην Αττικής), ο οποίος είχε ενημερώσει σχετικά με τις κασέτες τη Σύνοδο.

Σημειώνεται ότι με την τροπολογία θα μπορούν όσοι αποκτήσουν τη νέα κατηγορία τίτλων του δημοσίου να τους ανταλλάσσουν από 1ης Ιανουαρίου 1999 με μετοχές των ΔΕΚΟ.

Η διερεύνηση της υπόθεσης γίνεται με σκοπό να διαπιστωθεί εάν «κρύβεται εκβιασμός πίσω από τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Ιεράρχη με νεαρό άνδρα».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η παρέμβαση του αντιπροέδρου της βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω απόφαση φανερώνει προχειρότητα.

Καθημερινά ο εισαγγελέας εξετάζει μάρτυρες, πολλοί από τους οποίους προσέρχονται αυθορμήτως να καταθέσουν ό,τι γνωρίζουν για υποθέσεις εκβιασμών.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ι. Τζωάννος, κατήγγειλε ότι "οι μικροεπενδυτές καλούνται να δανείσουν το κράτος για την κάλυψη των ελλειμμάτων, χωρίς να είναι σαφή τα δικαιώματά τους και χωρίς να γνωρίζουν τα προγράμματα εξυγίανσης".

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σωτ. Μπάγια, ο οποίος είχε διατάξει την προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Μετοχοποίηση ΟΤΕ και αντιδράσεις

Προηγουμένως θα κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας ο εκδότης κ. Γρ. Μιχαλόπουλος, του οποίου το όνομα είναι αναμεμειγμένο στην υπόθεση.

Σχετικά με τη ρύθμιση που αφορά τον ΟΤΕ, σύμφωνα με την οποία το 55% του οργανισμού θα παραμείνει στο δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι με τη νέα τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να διατεθεί το 15% των μετοχών στο χρηματιστήριο από το φθινόπωρο. Πρόσθεσε δε ότι θα γίνει εισαγωγή των μετοχών του ΟΤΕ και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία στη βουλή για την επέκταση της μετοχοποίησης του ΟΤΕ από 25% που είναι σήμερα σε 45%.

Πρόθεση κάλυψης της "μαύρης τρύπας" των δημοσίων ελλειμμάτων, μέσω της περαιτέρω μετοχοποίησης του ΟΤΕ, αποδίδει στην κυβέρνηση ο Συνασπισμός και υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού, αλλά η κάλυψη των δημοσίων ελλειμμάτων μέσω της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ο Συνασπισμός, εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί όπως τονίζει υιοθετεί πιστά την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του τέως υπουργού Εθνικής Οικονομίας Στέφανου Μάνου και ζητά την άμεση απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας και παράλληλα τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη του ΟΤΕ.

Απειλή κινητοποιήσεων

Με κινητοποιήσεις, προειδοποιεί η ΓΣΕΕ αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία η οποία, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος με τα συνδικάτα. Η ΓΣΕΕ, υπογραμμίζει την αντίθεσή της στην αύξηση του ποσοστού της μετοχοποίησης γιατί θεωρεί ότι ο ΟΤΕ είναι δημόσια και στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρηση που παρουσιάζει κέρδη τα οποία επιτρέπουν την αυτοχρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων της. Η μετοχοποίηση του οργανισμού πέραν του 25%, καταλήγει η ΓΣΕΕ, εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες για την κάλυψη των ελλειμμάτων στις οποίες αντιτίθενται οι εργαζόμενοι.