Parallel Search

Search

Go
Show

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ελπίδες για άρση του αδιεξόδου ) 

Από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Γεωργίας με την ΠΑΣΕ θα εξαρτηθεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Πλαστά «200άρια» σε 3 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Μαθαίνω ότι:

ΑΡΓΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ - ΠΑΣΕ

Παρτίδα με πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ έχει διασκορπιστεί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. - Με πολύ απλά λόγια το επιχείρημα είναι το "σύνολο των λογικών προτάσεων με τις οποίες υποστηρίζουμε μια πεποίθηση ή μια θέση".

Ελπίδες για άρση του αδιεξόδου

Μετά τον εντοπισμό 125 τέτοιων χαρτονομισμάτων στη Χρυσούπολη Καβάλας, παρόμοια βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ χθες κατασχέθηκαν άλλα 20 στη Βέροια, όπου συνελήφθησαν δύο 22χρονοι Έλληνες.

- Για την υποστήριξη μιας πεποίθησης ή μιας θέσης ή την αντίκρουση μιας άλλης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ή περισσότερα επιχειρήματα.

Το αίτημα της Πανθεσσαλικής να συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας, τελικώς έγινε δεκτό και ίσως οδηγήσει στην εκτόνωση της κατάστασης - Η ΑΤΕ χθες προέβη στην εξειδίκευση των κυβερνητικών μέτρων για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών

Τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα - μαϊμούδες θεωρούνται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «πολύ καλής ποιότητας», καθώς οι παραχαράκτες κατάφεραν και αντέγραψαν πιστά αρκετά από τα ευδιάκριτα σημεία ασφαλείας. Αυτή η χρήση επιχειρημάτων στην έκφραση των απόψεών μας ονομάζεται επιχειρηματολογία.

Η σημαντικότερη εξέλιξη στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων, συνέβη αργά χθες το βράδυ και αφορά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Ανωμερίτη και της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών.

Η ανησυχία για την πετυχημένη παραχάραξη είχε τονιστεί και σε σεμινάριο που είχε οργανώσει στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και συνέπεσε με την κατάσχεση των πρώτων ευρώ των 200. Σε κάθε επιχείρημα υποστηρίζουμε μια θέση με βάση κάποιους λόγους.

Η συνάντηση αυτή, η οποία ορίστηκε για τις 3.30 το μεσημέρι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη βουλή, εκτιμάται ότι ίσως οδηγήσει στην αποκλιμάκωση, καθώς σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, οι αγρότες επιζητούν ορισμένες διαβεβαιώσεις, προκειμένου να αποχωρήσουν.

Τα τελευταία 20 κατασχέθηκαν όταν η Αστυνομία ενημερώθηκε από ιδιοκτήτη περιπτέρου στη Βέροια ότι δύο νεαροί αγόρασαν τσιγάρα και μία κάρτα κινητής τηλεφωνίας με ένα χαρτονόμισμα των 200 και στη συνέχεια εκείνος αντελήφθη πως ήταν πλαστό.

Τις προτάσεις με τις οποίες διατυπώνουμε αυτούς τους λόγους τις ονομάζουμε προκείμενες και την πρόταση που υποστηρίζεται από τις προκείμενες την ονομάζουμε συμπέρασμα.

Το αίτημα της Πανθεσσαλικής για συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, αρχικώς είχε απορριφθεί από τον κ. Ανωμερίτη και το γεγονός αυτό ανέβασε τους τόνους και την αγωνιστική διάθεση στον κόμβο της Βιοκαρπέτ.

Αμέσως έγινε κινητοποίηση και λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκαν δύο 22χρονοι από το Κορδελιό Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας.

Στη χθεσινή απογευματινή συνέλευση των αγροτών, με τη συμμετοχή και των φορέων της Καρδίτσας, στη Βιοκαρπέτ ο Βαγγέλης Μπούτας, κατήγγειλε τον υπουργό Γεωργίας, λέγοντας ότι φυγομαχεί.

Οι συλληφθέντες υποστήριξαν ότι τα πλαστά τα προμηθεύτηκαν από άγνωστο Αλβανό, ο οποίος αναζητείται.

Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο κ. Μπούτας ο υπουργός Γεωργίας, προσχηματικά χρησιμοποίησε τη δικαιολογία της παρουσίας του στη Βουλή για να μην συναντηθεί με την ΠΑΣΕ.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισήμαναν πάντως πως τα χαρτονομίσματα της συγκεκριμένης παρτίδας που διοχετεύθηκε από τη Βουλγαρία, όπως είχαν ομολογήσει οι δύο συλληφθέντες στη Χρυσούπολη Καβάλας, δόθηκαν τόσο σε ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και σε Αλβανούς για να τα προωθήσουν στην ελληνική αγορά.

Η χθεσινή συγκέντρωση των φορέων της Καρδίτσας συνοδεύτηκε παράλληλα με ωριαίο αποκλεισμό του οδοστρώματος, ο οποίος διήρκεσε από τις 6.30 έως τις 7.30 το απόγευμα.

Βέβαιο θεωρείται πως πρόκειται για παραχαραγμένα που εκτυπώθηκαν από το ίδιο εργαστήριο.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές πάντως, χαρακτήρισαν ημίμετρα που θολώνουν τα νερά, την εξαγγελία των ρυθμίσεων των αγροτικών χρεών και ζήτησαν γραπτές και αναλυτικές διαβεβαιώσεις για το ποιους αφορούν και από πότε θα ισχύσουν αυτές οι ρυθμίσεις. Παράλληλα κάλεσαν όλους τους αγρότες να ενισχύσουν τον αγώνα τις επόμενες ημέρες. Στη χθεσινή συγκέντρωση των φορέων της Καρδίτσας, χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Χρήστος Τέγος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Γούλας.

Όλοι πλέον αναμένουν τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης μεταξύ υπουργού και ΠΑΣΕ, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν τα τρακτέρ, ακόμη και σήμερα.

Ποιους αφορούν

Στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σχετικά με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προχώρησε χθες η Αγροτική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα, όπως είχε γράψει από προχθές η "Μ", ρυθμίζει τα χρέη λήξης μέχρι 31/12/96, διαγράφοντας τους τόκους ποινής και το 50% των λοιπών δεδουλευμένων τόκων. Στη ρύθμιση αυτή περιλαμβάνονται και οι μη πληρωθείσες οφειλές του 1997, οι οποίες προήλθαν από κλαδικές κρίσεις ή καταστροφές ειδικά στους νομούς Καρδίτσας για τους βαμβακοπαραγωγούς και στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας για τους ροδακινοπαραγωγούς.

Το υπόλοιπο της οφειλής κεφαλαιοποιείται και αποτελεί νέο δάνειο, δεκαετούς διάρκειας, με επιτόκιο το εκάστοτε ισχύον βασικό επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανείων της ΑΤΕ, μειωμένο κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες για τα δύο πρώτα χρόνια του δανείου.

Επίσης, αναπροσαρμόζονται και επιβαρύνονται με το παραπάνω, μειωμένο κατά τέσσερις μονάδες, επιτόκιο, όλα τα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα δάνεια των αγροτών.

Από το μέτρο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως ανακοίνωσε η ΑΤΕ, υπολογίζεται ότι επωφελούνται περίπου πενήντα χιλιάδες αγρότες, ενώ από τη μείωση των επιτοκίων κατά τέσσερις μονάδες στα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα δάνεια θα επωφεληθούν όλοι οι αγρότες.

Δικαιούχοι των νέων ρυθμίσεων είναι οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μικρές επιχειρήσεις του γεωργικού, του κτηνοτροφικού και του αλιευτικού κλάδου, καθώς και οι θερμοκηπιακές μονάδες.

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση θεωρεί αδικαιολόγητη την περαιτέρω παραμονή των αγροτών στις εθνικές οδούς.

Ο κ. Ρέππας ανέφερε επίσης ότι παρά την ικανοποίηση των αιτημάτων των αγροτών μια ομάδα από αγρότες της Θεσσαλίας παραμένει στις επάλξεις και αυτό, όπως ανέφερε, αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση ότι η ομάδα αυτή κινείται με βάση πολιτικά και κομματικά κριτήρια.

Ι. ΓΙΑΤΣΙΟΣ