Parallel Search

Search

Go
Show

Απόψεις :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( "οικογενειακό δίτερμα" για την ψηφιακή ) 

"Οικογενειακό δίτερμα" για την ψηφιακή

ΒΟΥΛΗ

Μαθαίνω για τα πολυλεκτικά σύνθετα

Ο Μάνος σε ρόλο αντιπολίτευσης- Επίθεση Ρέππα στον Καραμανλή

«14 νεκροί παύουν να είναι σύμπτωση…»

Τα πολυλεκτικά σύνθετα είναι τριών ειδών:

Ρεπορτάζ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ

Πολλές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν χθες στη Βουλή με αφορμή την πτώση του τρίτου ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, με κορυφαία αυτή των βουλευτών και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Λεβογιάννη.

- σύνθετες λέξεις που αποτελούνται από τρία ή και περισσότερα συνθετικά (λέγονται και πολυσύνθετα)

ΑΘΗΝΑ.-

Οι βουλευτές Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ Π. Βαρδίκος, Δ. Κρεμαστινός, Φ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Β. Παπανικόλας, Κ. Σφυρίου και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Νίκος Λεβογιάννης, σε κοινή δήλωσή τους, αφήνουν πολλά υπονοούμενα για τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ. μισός + κακόμοιρος (κακή + μοίρα) ? μισοκακόμοιρος

Σε… οικογενειακή υπόθεση για το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε η συζήτηση για την ψηφιακή τηλεόραση στη Βουλή, μετά την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης το βράδυ της Τρίτης.

Και σημειώνουν:

- ονοματικά σύνολα (επίθετο + ουσιαστικό ή ουσιαστικό + ουσιαστικό σε γενική), που έχουν παγιωθεί και έχουν αποκτήσει δική τους σημασία (λέγονται και λεξικές φράσεις)

Αν μάλιστα εξαιρέσει κανείς τον ανεξάρτητο βουλευτή Στέφανο Μάνο, ο οποίος επωμιζόμενος το ρόλο της "νεοφιλελεύθερης" αντιπολίτευσης, κατήγγειλε όπως συνηθίζει, "τον κρατικό παρεμβατισμό που είναι διάχυτος και σε αυτό το νομοσχέδιο", η υπόλοιπη συνεδρίαση αναλώθηκε σε επί μέρους παρατηρήσεις και συστάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, ώστε να γίνουν κάποιες βελτιώσεις τις οποίες και ο ίδιος ο υπουργός δεν απέκλεισε.

«Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη - με την πτώση των ελικοπτέρων - παύει να είναι σύμπτωση.

παιδική χαρά = χώρος με κούνιες, τραμπάλες κτλ., όπου παίζουν τα παιδιά (και όχι η χαρά που δείχνουν ή νιώθουν τα παιδιά)

Ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, πάντως, επέκρινε έντονα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, για την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κι εμείς εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας».

φακοί επαφής = διορθωτικοί φακοί που φοριούνται πάνω στα μάτια αντί για γυαλιά.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα τον κατηγόρησε ότι προέβη στην ενέργεια αυτή "διότι έχει σχέση με συμφέροντα και φορείς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια…".

Εξάλλου, οι βουλευτές της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης, Αναστάσιος Σπηλιόπουλος και Αθανάσιος Γιαννόπουλος καλούν την κυβέρνηση και ειδικότερα τους υπουργούς Υγείας και Εθνικής Άμυνας να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο των εγγράφων που έχει υπογράψει το ΕΚΑΒ με την ιταλική ανάδοχο εταιρεία.

- δύο λέξεις, συνήθως ουσιαστικά, που συνδέονται χαλαρά μεταξύ τους και γράφονται συχνά με ενωτικό ανάμεσά τους (λέγονται και παραθετικά σύνθετα)

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέτεινε χθες κατά τη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΝΔ ήταν ότι ο Ιούνιος θα είναι σημείο κλειδί για την εφεξής πορεία του κόμματος καθότι κατά το διάστημα αυτό θα διαφανεί και το πραγματικό υπόβαθρο της υπόθεσης Αβραμόπουλου.

Ακόμη να κάνουν γνωστά τα ακριβή αίτια των τριών δυστυχημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 14 ατόμων.

παιδί-θαύμα Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης με ερώτησή του τονίζει ότι υπήρξε αδιαφάνεια στην προμήθεια των ελικοπτέρων. τιμές-έκπληξη λέξη-κλειδί Πολύ συχνά υπάρχει μεταφορική σχέση ανάμεσα στα δύο συνθετικά: συζήτηση-μαραθώνιος = που διάρκεσε πάρα πολύ.