Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( ποιος είναι φουκαράς; ο διογένης, ή ο κάθε ανιστόρητος; ) 

Ποιος είναι φουκαράς; Ο Διογένης, ή ο κάθε ανιστόρητος;

ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ

Μαθαίνω ότι:

Κύριε διευθυντά,

Βοήθεια εξ ουρανού για τους σεισμούς

- Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς:

Διαβάζοντας, το άρθρο με τίτλο "Ξεφτίλα…" σ' ένα έντυπο, που διανέμεται δωρεάν σε στάσεις λεωφορείων (τ. 23, 29/9/98) έμεινα έκπληκτος από την άχαρη και απογοητευτική κριτική του "αρθρογράφου", ο οποίος εμφανίστηκε σκληρός και άδικος κριτής.

Από τους ουρανούς θα γίνονται αρωγοί των θυμάτων από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές τα "μάτια" των δορυφόρων, χάρη σε ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ, στο οποίο μετέχουν και δύο Έλληνες επιστήμονες

Γιατί τα μαθαίνουμε όλα αυτά;

Στην κριτική του προσέγγιση ο αρθρογράφος άθελα εξέθεσε τον εαυτό του, από την αρχή κιόλας, αφού εξέλαβε τον Διογένη για το Δημοσθένη, αναφερόμενος στο φαναράκι.

ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Για να κατανοήσουμε ότι: όταν φτιάχνουμε προτάσεις, εργαζόμαστε παράλληλα και στους δύο άξονες, από τη μία συνδυάζοντας και βάζοντας σε λογική σειρά τις λέξεις (συνταγματικός άξονας) και από την άλλη επιλέγοντας τις κατάλληλες λέξεις (παραδειγματικός άξονας).

Ήθελα να ξέρω ποιος είναι φουκαράς ο Διογένης (από τη Σινώπη του Πόντου, φημισμένος κυνικός φιλόσοφος για την ευστροφία του) ή ο οποιοσδήποτε ανιστόρητος που τον αγνοεί;

Στις εικόνες του ραντάρ, μετά τον σεισμό στον κόλπο του Izmit, διακρίνονται με πορτοκαλί χρώμα οι περιοχές όπου υπήρξαν καταρρεύσεις και με μπλε οι παράκτιες περιοχές που καλύφθηκαν από τη θάλασσα (πηγή: NPA) Κείμενο 4 [Χιούμορ και ανάγνωση βιβλίων] Σκίτσα του Κ. Μητρόπουλου, στο Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα, επιμ. Γήσης Παπαγεωργίου, εκδ. Αστραία, 2002

Καμία λοιπόν σχέση του Διογένη με τον Δημοσθένη, το ρήτορα, εχθρό του Φιλίππου και πολέμιο των Μακεδόνων.

Στις αρχές του χρόνου ένας φοβερός κυκλώνας σάρωσε τα νησιά του Νοτιοανατολικού Ειρηνικού.

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αποκαλύπτει το μένος του κατά του εκλεκτού βορειοελλαδίτικου ελληνισμού, του τοπικού Τύπου και εισαγγελέα, ενοχλημένος προφανώς από την αποδοκιμασία των ατοπημάτων του λεξικού και του δημιουργού του, ο οποίος καταδικάστηκε όχι μόνο στη συνείδηση του ελληνισμού, αλλά και αναγκάζεται ν' αποσύρει τα επίμαχα σημεία, που μόνο διχόνοια προκαλούν.

Καθώς οι τηλεπικοινωνίες διεκόπησαν από την ορμή της καταιγίδας, η τύχη 3.700 κατοίκων των Νήσων του Σολομώντος αγνοούνταν για πέντε ημέρες, μέχρι να καταφέρουν να φτάσουν εκεί οι ομάδες διάσωσης.

Τι θέλει λοιπόν;

Αν οι ειδικοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες ενός δορυφόρου, θα είχαν πλήρη εικόνα της κατάστασης τις πρώτες ώρες της καταστροφής.

Ο "ηλίθιος" λαός να επικροτήσει την ελευθερία έκφρασης του υβριστή του;

Αντίστοιχα περιστατικά υπάρχουν πολλά έπειτα από μεγάλους σεισμούς, πλημμύρες, κατολισθήσεις, καταιγίδες κ.λπ., που συμβαίνουν κυρίως σε απομονωμένες περιοχές.

Απεναντίας, θα ήταν ηλίθιος ο κόσμος αν δεν αντιδρούσε αποστομωτικά, εναντίον του Μπαμπινιώτη και των υπερασπιστών του.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η πολύωρη έλλειψη ενημέρωσης για την κατάσταση των θυμάτων κόστισε ζωές.

Ο λαός δεν ανέχεται πλέον οποιεσδήποτε αθλιότητες, που προσβάλλουν την εθνική του αξιοπρέπεια.

Ένα παγκόσμιο επιστημονικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή δύο Ελλήνων επιστημόνων του Τομέα Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδιάστηκε για να αλλάξει τα δεδομένα και να κάνει εφικτή τη χρήση της διαστημικής τεχνολογίας στις φυσικές καταστροφές.

Ο αρθρογράφος στρέφεται και εναντίον του τοπικού Τύπου και μυκτηρίζει τη στάση του (του Τύπου) κατά του λεξικού.

Ο κ. Ισαάκ Παρχαρίδης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στις διαστημικές εφαρμογές στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, και ο κ. Βαγγέλης Λάγιος, καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο, συμμετέχουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Μήπως η εφημερίδα, στην οποία γράφει δεν είναι της Θεσσαλονίκης;

"Το πρόβλημα είναι ότι η υποστήριξη με διαστημικές τεχνικές οργανισμών και μηχανισμών που διαχειρίζονται φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές παραμένει ελάχιστα κατανοητή από τους φορείς και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και πολιτικής προστασίας.

Πώς εξηγείται ότι "τα 4.000 και πλέον φύλλα του τοπικού Τύπου του παίρνουν τ' αυτιά;".

Στις σχετικές διασκέψεις είναι ακόμα άγνωστο θέμα", λέει στα "ΝΕΑ" ο κ. Παρχαρίδης.

Στη συνέχεια συσκοτίζει τα πράγματα εισβάλλοντας σε άσχετα θέματα, καθώς αναφέρει "μήπως θα έπρεπε να ζητήσουμε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην Παλαιά Διαθήκη, την Οδύσσεια, Ιλιάδα και Πλάτωνα, για τα απρεπή σημεία που περιέχουν;".

"Σκοπός του δικού μας προγράμματος είναι να κάνουμε δυνατή τη χρήση τους και να διαδώσουμε την πρακτική αυτή".

Τέλος, από τον άκομψο επίλογο "Αει… χάσου! Ρε "Τυπίδη", εύκολα αντιλαμβανόμαστε σε τι σύγχυση οδηγείται ο σεβαστός αναγνώστης.

Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα διαστημικών εικόνων, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν εναλλακτικά αεροφωτογραφίες, όπως στον σεισμό του '99 στην Αθήνα, όπου φαίνεται ένα από τα εργοστάσια που υπέστησαν μερική κατάρρευση

Πρέπει, επιτέλους, να πάψουν οι άδικες φωνές κατά των δικαίων και τιμίων επικριτών του Μπαμπινιώτη.

Όταν έχουμε σεισμό, είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε άμεσα τις επιπτώσεις του στην πληγείσα περιοχή.

Κανείς δεν μπορεί ν' αντισταθεί στο δίκαιο "γιατί είναι πιο ισχυρό και από το νόμο" (Μένανδρος).

"Οι εικόνες που μεταδίδονται από τους δορυφόρους αποτελούν ένα μοναδικό εργαλείο για φωτογράφηση των πληγεισών περιοχών, παρέχοντας γρήγορη εκτίμηση των ζημιών".

Το λεξικό έχει αρνητικά και θετικά σημεία.

Προς το παρόν, η εφαρμογή γίνεται μόνο σε ερευνητικό επίπεδο.

Έχει ατέλειες, έχει και παραλείψεις.

Οι επιστήμονες μελέτησαν διαστημικές φωτογραφίες από μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία και την Ινδία.

Άλλωστε, "μέτρο του λόγου δεν είναι αυτός που μιλάει, αλλά αυτός που ακούει" (Πλάτωνας).

Ο πρώτος σεισμός έγινε στη Βορειοδυτική Τουρκία τον Αύγουστο του '99, είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ και προκάλεσε μαζικές οικοδομικές καταστροφές.

Μόνο η αλλαγή του ονόματος του λεξικογράφου θα μπορούσε, πιστεύουμε, να περισώσει κάπως την αίγλη του λεξικού.

Ο δεύτερος σεισμός, μεγέθους 7,9 Ρίχτερ, έπληξε το 2001 την Ινδία, ισοπέδωσε πόλεις εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και σκότωσε 30.000 ανθρώπους.

Με εκτίμηση

Για τη μελέτη της πόλης Adapajari, στην Τουρκία, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο εικόνες ραντάρ, πριν και μετά τον σεισμό.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

"Η σύγκριση είναι απαραίτητη, γιατί το σήμα που ανακλάται είναι διαφορετικό πριν και μετά τον σεισμό. Τα επιφανειακά χαρακτηριστικά αλλάζουν μετά τον σεισμό, έχουμε καταρρεύσεις κτιρίων, ρευστοποιήσεις εδαφών κ.λπ., προκαλώντας αλλαγές στη φωτεινότητα των εικόνων".

Στην περίπτωση της ινδικής πόλης Bhuj χρησιμοποιήθηκε μία εικόνα από τον δορυφόρο "Iconos", που παρέχει πολύ καλά αποτελέσματα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξεργασία. "Η εικόνα δείχνει μόνο την πληγείσα περιοχή, ειδικά σε σημεία της πόλης με σχετικά αραιή δόμηση".

Εικόνα σε λίγες ώρες

Όταν γίνει ένας σεισμός, ακόμα και αν ο δορυφόρος δεν σκοπεύει την πληγείσα περιοχή, οι ειδικοί θα μπορούν να τον στρέψουν σε εκείνη την κατεύθυνση και να έχουν εικόνα της μέσα σε λίγες ώρες. "Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών προσπαθεί να τελειοποιήσει τις τεχνικές απόκτησης της πληροφορίας από τον δορυφόρο και της μετάδοσής της", επισημαίνει ο κ. Παρχαρίδης.

Προς το παρόν, οι δορυφόροι παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα μόνο σε περιοχές με αραιή δόμηση, ενώ ο χρόνος που χρειάζονται οι ερευνητές για να πάρουν μια εικόνα ξεπερνά τις 24 ώρες. Τα προβλήματα εφαρμογής της διαστημικής τεχνολογίας θα έχουν λυθεί στο μέλλον, γιατί θα έχουμε περισσότερους δορυφόρους στο Διάστημα, με πολύ καλύτερες δυνατότητες, ενώ θα έχουν βελτιωθεί οι τηλεπικοινωνίες που θα μεταφέρουν τις εικόνες. Παράλληλα, θα υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα επεξεργάζεται τις εικόνες και θα καθοδηγεί τις ομάδες διάσωσης.

Ένα ακόμα πολύτιμο χαρακτηριστικό των δορυφόρων είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για διάφορες φυσικές καταστροφές. Ήδη, η NASA διαθέτει μία υπηρεσία ενημέρωσης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.