Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Επιστολή αναγνώστου

( ας ενδιαφερθούμε για τους αγίους τόπους ) 

Ας ενδιαφερθούμε για τους Αγίους Τόπους Ένοχα τα χάμπουργκερ

Γ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

Μετά την προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους επέστρεψα στην πατρίδα γεμάτη προβληματισμό.

Δεν διαπιστώθηκε άμεση σχέση ανάμεσα σε ακρυλαμίδη και καρκίνο

Μάθαμε προηγουμένως να συνδυάζουμε, να μετακινούμε λέξεις-φράσεις οριζόντια σε μια πρόταση. Είδα και κατάλαβα πολύ καλά την αδιαφορία γενικά των εδώ ιθυνόντων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο, όχι όμως οριζόντια, αλλά κάθετα. Η "Αγιοταφική Αδελφότητα" αγωνίζεται για να διαφυλάξει ως παρακαταθήκη τους Αγίους Τόπους.

Από την προκαταρκτική έρευνα δεν διαπιστώθηκε σχέση ανάμεσα στον καρκίνο και στην ακρυλαμίδη, μια ουσία που υπάρχει στις τηγανητές τροφές. Μήπως όμως τα χάμπουργκερ προκαλούν εθισμό;

Περίεργο ε; Μόνη όμως αγωνίζεται, γιατί δεν νοείται μοναστήρι μ' έναν μοναχό ή μια μοναχή.

Τα χάμπουργκερ. Μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές αλλαγές, οι οποίες κάνουν τον άνθρωπο να μη μπορεί να ελέγξει πόσο τρώει

Ας δούμε μαζί κι αυτή τη "μαγική" λειτουργία της γλώσσας. Δεν νοείται οι φύλακες του Παναγίου Τάφου να μην επαρκούν.

Πέρυσι είχαν διαπιστωθεί σε μελέτες ανησυχητικά υψηλά επίπεδα ακρυλαμίδης σε τροφές όπως οι τηγανητές πατάτες, το ψωμί και τα πατατάκια, και οι επιστήμονες δεν ήξεραν τι συμβουλές να δώσουν στους καταναλωτές.

περ. "Βιβλιοθήκη", εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 2004

Το Πατριαρχείο μόνο του επιβιώνει.

Η ακρυλαμίδη προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως κάνει το ίδιο και στον άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει πως ουδείς γνωρίζει τελικά αν τα υψηλότερα επίπεδά της σε μια τροφή δημιουργούν πρόβλημα.

Μια φορά το χρόνο γίνεται, βέβαια, έρανος, αλλά δεν φθάνει.

Ξεκίνησαν έτσι διάφορες μελέτες για το θέμα και χθες δημοσιεύτηκαν στη βρετανική καρκινολογική επιθεώρηση "British Journal of Cancer" τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης.

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και μη ενημερωμένοι.

Οι Σουηδοί και οι Αμερικανοί ερευνητές που την πραγματοποίησαν δεν διαπίστωσαν ότι υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής στα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά.

Με τα χρόνια -και με πολλή αγανάκτηση, σκέπτομαι -ίσως τα προσκυνήματα που ολοκληρωτικά ανήκουν στους Έλληνες έτσι, που είναι εγκαταλελειμμένα δεν θα υφίστανται ως ελληνικά και ως Ορθόδοξα.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν πάντως πως η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγια που είχαν απαντηθεί το 1999 για διαφορετικό σκοπό και συνεπώς είναι πολύ πρόωρο να απορριφθεί κατηγορηματικά μια τέτοια σχέση.

Λυπάμαι κι απευθύνομαι σε όλους, μα σε όλους, ότι η παρουσία μας στους Αγίους Τόπους είναι απαραίτητη γι' αυτό πρέπει και τα προσκυνήματα να βοηθηθούν ηθικά και υλικά.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

"Η ανακάλυψη, πέρυσι, πως πολλοί τύποι τροφών περιέχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαμίδης ήταν ανησυχητική, αφού η ακρυλαμίδη θεωρείται πιθανόν καρκινογόνος", δήλωσε η δρ Λορελάι Μούτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, που ηγήθηκε της έρευνας. "Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας αυτής, μπορούμε να ανησυχούμε λιγότερο απ' όσο είχαμε πιστέψει".

Τροφές φαστ φουντ

Στο μεταξύ, το βρετανικό περιοδικό "Νιου Σάιεντιστ" έγραψε χθες πως μια σταθερή δίαιτα με χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και τροφές με πολλά λιπαρά και πλήρεις θερμίδων όχι μόνον αυξάνει το βάρος αλλά, σύμφωνα με μερικούς επιστήμονες, πιθανόν και να προκαλεί εθισμό.

Ερευνητές που μελέτησαν τις βιολογικές επιπτώσεις των τροφών φαστ φουντ ανακάλυψαν πως αυτές μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές αλλαγές, οι οποίες κάνουν τον άνθρωπο να μην μπορεί να ελέγξει πόσο τρώει. Τα γεύματα φαστ φουντ παρέχουν στον οργανισμό σχεδόν ολόκληρη τη συνιστώμενη ημερήσια δόση θερμίδων και λίπους σε ένα γεύμα. Καθώς τα κιλά τους αυξάνουν, οι άνθρωποι γίνονται ανθεκτικότεροι στην ορμόνη λεπτίνη, η οποία συνδέεται με το βάρος και την όρεξη, καθώς και σε ένα εγκεφαλικό πεπτίδιο που αποκαλείται γαλανίνη και έχει σχέση με τη δημιουργία της διάθεσης για φαγητό. "Καθώς το λίπος αυξάνεται, ο εγκέφαλος χάνει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στη λεπτίνη", εξήγησε ο Μάικλ Σβαρτς, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο Σιάτλ.

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης αν η κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά και ζάχαρη προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο σαν αυτές που προκαλεί ο εθισμός στα ναρκωτικά. "Πολύ εύγευστες τροφές και πολύ ισχυροί σεξουαλικοί ερεθισμοί είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να ενεργοποιήσουν το σύστημα ντοπαμίνης τόσο ισχυρά όσο τα ναρκωτικά τα οποία προκαλούν εθισμό", δήλωσε στο περιοδικό ο Τζον Χέμπελ, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου Πρίνστον στο Νιου Τζέρσι.