Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Χρονογράφημα

( ενθυμήματα του αλβανικού έπους 28ης οκτωβρίου 1940 ) 

Ενθυμήματα του Αλβανικού έπους 28ης Οκτωβρίου 1940 Ρεκόρ κατολισθήσεων

Α ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Χαράγματα 28ης Οκτωβρίου 1940 οι καμπάνες χτυπούν, οχλαγωγή μεγάλη, όλοι διερωτώμεθα τι συμβαίνει, τι τρέχει.

Προκαλούνται από τις πολλές βροχές και τα σαθρά πετρώματα

Κείμενο 1 Πέντε ρήματα για το βιβλίο

Πόλεμος, επιστράτευση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

Διαβάζω βιβλία για να κατακτήσω το χρόνο.

Ο Ντούτσε Μουσολίνι με τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση ζητάει να επιτραπεί το πέρασμα του ιταλικού στρατού προς την Μεσόγειο.

Σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πήλιο και Τρίπολη οι κατολισθήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το φαινόμενο εμφανίζει τέτοια συχνότητα τους τελευταίους μήνες ώστε οι ειδικοί μιλούν για ρεκόρ κατολισθήσεων.

Διαβάζοντας, το παρελθόν μού φαίνεται οικείο, το μέλλον φιλικό και προσιτό. Όλη η Ελλάδα επί ποδός.

Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει δεχθεί, σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, δέκα αιτήσεις για μελέτες σε περιοχές στις οποίες τα εδάφη αποκολλήθηκαν τη στιγμή που, όπως λέει ο καθηγητής Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, "στατιστικά, τα σοβαρά και επικίνδυνα περιστατικά κατολισθήσεων φθάνουν τα πενήντα σε έναν χρόνο".

Καταρρίπτω όρια και φραγμούς, σύνορα και προθεσμίες, απαγορεύσεις και φόβους. Από τη Βλάστη επιστρατεύονται 730.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί μετρήσεις, όπως εξηγεί ο κ. Στάθης Στείρος, τοπογράφος μηχανικός και γεωλόγος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας, "η εντύπωσή μας είναι ότι η συχνότητα των κατολισθήσεων είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές, δεδομένου ότι συνήθως το φαινόμενο παρατηρείται με τέτοια ένταση στο τέλος του χειμώνα".

Η φαντασία διαστέλλεται, ο κόσμος γίνεται άπειρος ή μικρός ανάλογα με το κέφι μου. Οι περισσότεροι από αυτούς κατατάσσονται στο 28ο Σύνταγμα Φλωρίνης.

Για την Ελλάδα, η αποκόλληση εδαφών που παρασύρουν στο διάβα τους σπίτια, αλλά και ολόκληρους οικισμούς, δεν είναι πρωτόγνωρη εικόνα.

Όταν όλα σήμερα ελέγχονται και προκαθορίζονται, μονάχα το διάβασμα μού επιτρέπει την ελευθερία. Τα μεταγωγικά του Συντάγματος πλαισιώνονται σχεδόν από Βλαστιώτες με διοικητήν τον εκ Γαλατινής Κοζάνης Τσιακμάκη και βοηθόν τον εκ Βλάστης Κοζάνης υπολοχαγόν Νικόλαον Τζιαφέτταν φοιτητήν νομικής.

Πριν από 40 χρόνια, οι κατολισθήσεις που σχεδόν εξαφάνισαν το Μικρό Χωριό στην Ευρυτανία είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους.

Διαβάζω, άρα είμαι ελεύθερος.

Οι νυχοπάτηδες αυτοί Βλαστιώτες ανέδειξαν το 28ο Σύνταγμα ηρωικό.

Το 1994, τεράστιοι όγκοι αποκολλούνταν από τις πλαγιές στο ύψος της Μαλακάσας, με αποτέλεσμα την καταστροφή της Εθνικής Οδού, ενώ το 1999 τα σπίτια στα χωριά Φρίξα και Χειμαδιό Ηλείας "περπατούσαν" πάνω στις πλάκες των πετρωμάτων που ξεκολλούσαν.

Αγοράζω βιβλία για να κάνω δικό μου τον κόσμο. Συνηθισμένοι από την υπαίθριο ζωή μέσα στα χιόνια ανάβουν φωτιές περιστοιχιζόμενοι από τους αξιωματικούς των και μεταφέροντες ανελλιπώς πυρομαχικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Την ίδια στιγμή, οι κατολισθήσεις στην περιοχή Παναγοπούλα, στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών, αποτελούν καθημερινότητα.

Τον κόσμο των ιδεών, των μύθων, της επιστήμης, του ονείρου. Και ενώ στον κεντρικό τομέα του Μετώπου οι Ιταλοί έφθασαν μέχρι τη Σαμαρίνα, στο βόρειο τομέα που ήταν το 28ο Σύνταγμα, όχι μόνον απέκρουσαν την ιταλικήν επίθεση, αλλά τους απώθησαν προς Ιβάν και Μάροβα.

Κατολισθήσεις ύστερα από σεισμούς έζησαν πρόσφατα η Σκύρος και το χωριό Μενίδι στην Αμφιλοχία.

Μέσα από τις τυπωμένες σελίδες νιώθω να ορίζω καλύτερα το γύρω χώρο, την οικουμένη, ολόκληρο το σύμπαν. Όρθιος ο εκ Βλάστης λοχίας Χρήστος Δάρδας φωνάζει: απάνω τους παιδιά τους Μακαρονάδες, όπου και έπεσε ηρωικώς νεκρός.

Υποχωρούν εύκολα

Αγοράζοντας βιβλία, πλουτίζω σε εμπειρίες και ευαισθησία, γίνομαι συμμέτοχος στο παγκόσμιο αγαθό της γνώσης. Τον Χρήστο Δάρδα ακολουθούν άλλοι δύο λοχίοι από τη Βλάστη, ο Γιάννης Περικετλής και Κωνσταντίνος Ντούλας φονευθέντες και αυτοί.

"Μητέρα" των κατολισθήσεων στην Ελλάδα είναι η Πίνδος, καθώς σε όλο το μήκος της ραχοκοκαλιάς της τα πετρώματα είναι μαλακά και υποχωρούν εύκολα.

Χαρίζω βιβλία στο όνομα της αγάπης.

Οι Ιταλοί προ της σθεναράς αυτής αντιστάσεως του 28ου Συντάγματος πανικόβλητοι οπισθοχωρούν προς Ίβαν και Μάροβα.

"Τα μαλακά πετρώματα, οι συχνές βροχοπτώσεις και οι μεγάλες κλίσεις του εδάφους αυξάνουν τη συχνότητα του φαινομένου στην Κεντρική και τη Δυτική Ελλάδα.

Με μια ποιητική συλλογή εγκαινιάζω έναν έρωτα, με ένα μυθιστόρημα σφραγίζω μια φιλία χρόνων.

Στον κεντρικό τομέα ο αείμνηστος Δαβάκης απωθεί τους Ιταλούς από την Σαμαρίνα και στη Φούρκα συλλαμβάνονται και αιχμάλωτοι Ιταλοί.

Σε αντίθεση με τη Θράκη, τη Μακεδονία και το Αιγαίο, όπου τα πετρώματα είναι πιο ανθεκτικά", αναφέρει ο κ. Λέκκας.

Κάνοντας δώρο ένα βιβλίο που έχω αγαπήσει, δίνω στον άλλο να καταλάβει τα ιδιαίτερα αισθήματα που τρέφω γι' αυτόν. Ω! τι ενθουσιασμός!

Η ποσότητα και η συχνότητα των βροχοπτώσεων "πατούν τη σκανδάλη", λέει ο κ. Στείρος για τις κατολισθήσεις, ενώ το ανάγλυφο του εδάφους και τα επιρρεπή πετρώματα αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες.

Με βιβλία συνοδεύω τα "Χρόνια Πολλά", το "Καλορίζικος", το "Να μας ζήσει", τα "Συγχαρητήρια". Ηπειρώτισσες γυναίκες φορτωμένες πυρομαχικά βοηθούν τον Δαβάκη στα δύσβατα μέρη της Αλβανίας.

"Φέτος, οι βροχές ήταν έντονες και για ικανό χρονικό διάστημα.

Δανείζω και δανείζομαι βιβλία γιατί έτσι αποκτούν πνοή ζωής.

Ο Μουσολίνι πίστευε ότι σε δύο-τρεις μέρες θα έπινε καφέ στην Αθήνα, αλλά απέτυχε οικτρά.

Το έδαφος συνεπώς τροφοδοτείται διαρκώς με νερό, το οποίο εισχωρεί στα πετρώματα και μειώνει την εσωτερική τους συνοχή.

Αλλάζουν χέρια, δραπετεύουν από τα ράφια, παλιώνουν χρήσιμα οι σελίδες τους, κυοφορούν γνώσεις και απόλαυση. Η Γερμανία, προ της αποτυχίας της Ιταλίας στην Αλβανία, την 6η Απριλίου 1941 κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ελλάδος. και εδώ η Ελλάδα είπε ένα δεύτερο ΟΧΙ κατά της Γερμανίας.

Λόγω του βάρους, λοιπόν, που αποκτούν τα βρεγμένα πετρώματα και εξαιτίας της κλίσης στις πλαγιές προκαλούνται κατολισθήσεις", λέει ο επίκουρος καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας.

Τα βιβλία δεν έχουν σπίτι δικό τους και κατοικία. Ανθίσταται στα οχυρά Ρούπελ και εν συνεχεία σε όλη την Ελλάδα και προ παντός στην Κρήτη.

"Όταν τα στρώματα των πετρωμάτων ακολουθούν την κλίση του εδάφους, τότε οι κατολισθήσεις ευνοούνται.

Οι βιβλιοθήκες, ιδιωτικές ή δημόσιες, είναι μονάχα η στάση που κάνουν για να ξεκουραστούν στο άχρονο ταξίδι της επίγειας ζωής τους. Οπότε καθυστέρησε η αποβίβαση των Γερμανών στην Αφρική.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει και η διάταξη των πετρωμάτων", αναφέρει ο κ. Στείρος.

Γράφω βιβλία για να ζήσω.

Εν τω μεταξύ οι Άγγλοι οχυρωθέντες μετά των συμμάχων, απέκρουσαν τους Γερμανούς με μεγάλες απώλειες αναγκασθέντες να συμπτυχθούν προς Ιταλίαν.

Και προσθέτει:

Ερμηνεύω με δικό μου τρόπο τα περασμένα, βλέπω με μάτι αλλιώτικο ό,τι γίνεται ή δε γίνεται, ψυχανεμίζομαι λίγα απ' όσα η ζωή μου δε θα προφτάσει. Είναι δε αληθές αληθέστατο, ότι η Ελλάδα αντέδρασε σε δύο μεγάλες αυτοκρατορίες της Ιταλίας και Γερμανίας και αναπτέρωσε το ηθικό των συμμάχων κερδίζοντες τη νίκη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως ακριβώς εκέρδισε τη νίκη κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ανατολικό μέτωπο της Μακεδονίας.

"Σε περιπτώσεις που ένα μαλακό πέτρωμα, όπως είναι τα αργιλικά, βρίσκεται κάτω από ένα άλλο πιο σκληρό, τότε το αργιλικό διαβρώνεται ευκολότερα από τα νερά κι έτσι υποχωρεί".

Γράφω γιατί έχω την αυταπάτη πως είμαι ένας μικρός θεός: παίρνω αφορμή από το τίποτα και ανασταίνω ζωές, πιάνω στα χέρια μου μολύβι και στήνω ένα χάρτινο σύμπαν αληθινό. Οι Έλληνες έσπασαν το ανατολικό μέτωπο στο Σκρα της Μακεδονίας κατά των Γερμανοβούλγαρων και μετά έσπασε το δυτικό μέτωπο στη γραμμή Ζιγκ-Φρυδ. Γράφω γιατί μονάχα έτσι υπάρχω. Τότε ήταν πόλεμος των χαρακωμάτων.

Κώστας Ακρίβος, περ. της ΕΝΕΒΕ, τεύχ. 1, 2002 ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΙΑΦΕΤΤΑΣ

Ερωτήσεις κατανόησης 1. Γιατί διαβάζει, αγοράζει, δανείζει-δανείζεται και χαρίζει βιβλία ο συγγραφέας; 2. Για ποιους λόγους εκτός από αναγνώστης είναι και συγγραφέας; 3. Εσείς ποια σχέση έχετε με το βιβλίο; Απαντήστε ακολουθώντας τα ρήματα με τα οποία ξεκινάει το κείμενό του ο συγγραφέας.