Parallel Search

Search

Go
Show

Επιστολές :: Επιστολή αναγνώστου

( σχόλιο στις επιστολές στην εφημερίδα ) 

Σχόλιο στις επιστολές στην εφημερίδα

ΚΑΣΠΑΡΟΦ - DΕΕΡ JUΝΙΟR

Δραστηριότητα 2

Φίλες και φίλοι αναγνώστες,

"Παίρνω ρεβάνς για τους ανθρώπους"

Πάρτε δύο χάλκινα καλώδια και ένα κομμάτι κόλληση και πραγματοποιήστε την ακόλουθη σύνδεση (Εικ. 1.17.).

Το 'χουμε αρκετές φορές επισημάνει στο "Σχόλιό μας" και το ξαναεπισημαίνουμε:

Ο Κασπάροφ κέρδισε την πρώτη παρτίδα με τον Deep Junior. Στο ματς αυτό κρίνεται - οριστικά; - αν η στρατηγική ικανότητα του ανθρώπου θα επικρατήσει απέναντι στις τερατώδεις υπολογιστικές ικανότητες της μηχανής

Παρατηρήστε την απόκλιση της δέσμης του παλμογράφου, όταν αυτός βρίσκεται στη μέγιστη ευαισθησία. Χαιρόμαστε πάντα για τις επιστολές, που στέλνετε στη "Μακεδονία" κι αυτό, γιατί κάθε μία επιστολή είναι και ξεχωριστή, εκφράζει το δικό της κόσμο, εκπέμπει το μήνυμά της, διατυπώνει, ακόμη, μια σκέψη, μια ανησυχία, διαμαρτυρία και γιατί όχι:

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ

Θα μπορούσατε αντί για παλμογράφο να χρησιμοποιήσετε ένα μικροβολτόμετρο. Και καταγγελία.

Ο Γκάρι Κασπάροφ έχει απέναντί του τον προγραμματιστή του Deep Junior, ο οποίος έχει μπροστά του την οθόνη ενός laptop και απλώς, μεταφέρει στην ξύλινη σκακιέρα την εντολή του υπολογιστή

Οι επιστολές αυτές με το περιεχόμενό τους συντελούν κάποτε στη λύση προβλημάτων, πότε πότε στον εμπλουτισμό των γνώσεών μας, άλλοτε στο να βλέπουμε παραπέρα και μερικές φορές στην εγρήγορση όλων μας. "Το ματς είναι πολύ σημαντικό για το σκάκι αλλά και για την ανθρώπινη φυλή στο σύνολό της.

Οι επιστολογράφοι βοηθούν, άθελά τους ίσως ακόμα κι εμάς τους δημοσιογράφους, που δεν είναι δυνατόν να καταγράφουμε τα πάντα.

Ελπίζω να αποδείξω ότι οι άνθρωποι-σκακιστές δεν έμειναν χωρίς ελπίδα", είπε ο Γκάρι Κασπάροφ πριν από την εκκίνηση του ματς με τη μηχανή.

Το "τρίτο μάτι" είναι πάντα χρήσιμο στη ζωή στην περαιτέρω έμπνευση, ερεθίζει, σε βγάζει και από τις συνήθειές σου. Αντιμετωπίζει, σε ματς έξι παρτίδων στη Νέα Υόρκη, τον παγκόσμιο πρωταθλητή των σκακιστικών προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, Deep Junior.

Έτσι, η εφημερίδα "Μ" -μέσα από την επιστολή αναγνώστριάς μας- με τίτλο "Σπίτια ανοχής, αντοχής" οδηγήθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ.

Κέρδισε την πρώτη παρτίδα και θέλει να πάρει τη ρεβάνς της ήττας του το 1997, από τον Deep Blue της IBM.

Επίσης, η επιστολή αναγνώστριας και αναγνώστη που με τα γραφόμενά τους στηλιτεύουν την κακή ρύθμιση των σηματοδοτών της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, δεν άφησε την εφημερίδα "Μ", αδιάφορη. Τα προγράμματα σκακιού έχουν γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τις επαφές που είχαμε με διάφορες υπηρεσίες, με σκοπό να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα, πάλι η εφημερίδα "Μ" αναμόχλευσε το πρόβλημα, σχετικά με την κακή ρύθμιση των σηματοδοτών της πόλης, κάνοντας και παρουσιάζοντας αναλυτικό ρεπορτάζ.

Στην αρχή ήταν βοηθοί των σκακιστών. Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση αναγνώστριας, της οποίας, η επιθυμία είναι να μείνει ανώνυμη με ένα τηλεφώνημά της στην εφημερίδα "Μ". Οι επαγγελματίες τα χρησιμοποιούσαν ως αναλυτές, όταν ήθελαν να σιγουρευτούν ότι η προετοιμασία τους δεν έχει "τρύπες" - ότι δηλαδή μία θεωρητική καινοτομία που φαινόταν καλή δεν είχε μια κρυφή απάντηση που μπορεί να τους είχε διαφύγει. Η αναγνώστρια, διαβάζοντας τις επιστολές της κ. Α. Γαβριήλογλου και της κ. Γ. Στογιάννη, για την κατάντια και την εγκατάλειψη του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα υποσχέθηκε βοήθεια μέσα από διασυνδέσεις, που φαίνεται να έχει. Όλοι όμως θεωρούσαν ότι η στρατηγική υπεροχή του ανθρώπου ήταν συντριπτική.

Ο αναγνώστης κ. Ε. Γιουλούντας μας εμπλούτισε αλλά και μας συγκίνησε ειλικρινά με την επιστολή του.

Τα προγράμματα άρχισαν να αυτονομούνται και να τρίζουν τα δόντια στους ανθρώπους εδώ και 6-7 χρόνια, όταν πέτυχαν νίκες επί ισχυρών γκραν μετρ.

Συμπληρώνοντας, το πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα του κ. Αλμπέρτου Ναρ, με τίτλο "Οι μυθικοί Αλλατίνι", στις "Επιλογές" του μηνός Σεπτεμβρίου επισημαίνει ακόμη μερικές ευαίσθητες πλευρές του "μύθου Αλλατίνι".

Οι νίκες βέβαια αυτές επετεύχθησαν με συνθήκες μειωμένου χρόνου σκέψης, σε παρτίδες δηλαδή μιας ώρας.

Όπως:

Σιγά σιγά άρχισαν να τους δυσκολεύουν και σε παρτίδες κανονικού χρόνου (εξάωρες ή επτάωρες).

Ο Ρομπέρτος Αλλατίνι είχε υπαλλήλους Έλληνες, Εβραίους και Τούρκους.

Τα προγράμματα που αναδείχθηκαν ήταν κυρίως γερμανικά - την ισχυρότερη, διαχρονικά, παρουσία έχει ο Deep Fritz, ανάμεσα σε μια δεκάδα προγραμμάτων που βρίσκονται λίγο πολύ στο ίδιο επίπεδο.

Προτιμούσε, όμως, τους Έλληνες, γιατί ήταν πολύ εργατικοί, έντιμοι και εκτιμούσαν πολύ τον εργοδότη τους".

Το ισραηλινό πρόγραμμα Deep Junior (προγραμματιστές του είναι οι Αμίρ Μπαν και Σέι Μπουσίνσκι) έκανε την έκπληξη τα τελευταία χρόνια καταλαμβάνοντας δεσπόζουσα θέση στον χώρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιουλούντας σημειώνει:

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, o Deep Junior κατέχει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

"Οι υπάλληλοι και οι εργάτες προς τιμή του Ρ. Αλλατίνι έστησαν την προτομή του στον πρώτο όροφο του Μύλου.

Ήδη το 1997, πριν η FIDE (Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού) απαγορεύσει τη συμμετοχή των υπολογιστών σε κλειστά τουρνουά ανθρώπων-σκακιστών, ο Deep Junior αναδείχθηκε πρώτος σε τουρνουά κορυφής μειωμένου χρόνου, πετυχαίνοντας δύο νίκες επί των Χίμπνερ (Γερμανία) και Λέκο (Ουγγαρία) και ισοπαλίες με τους Ανάντ (Ινδία), Μπαρέεφ (Ρωσία), Χάλιφμαν (Ρωσία), Ακοπιάν (Αρμενία) και Άνταμς (Αγγλία) - οι περισσότεροι από τους παίκτες αυτούς είναι στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Ακόμα και οι Γερμανοί στην κατοχή δεν άγγιξαν και δεν αφήρεσαν την προτομή.

Τα τρία τελευταία χρόνια έχει χάσει μόνο μία παρτίδα από άνθρωπο.

Πολύ αργότερα η προτομή αφαιρέθηκε για άγνωστους λόγους".

Ο άνθρωπος αυτός δεν είναι άλλος από τον Χριστόδουλο Μπανίκα που, ωστόσο, έχασε στο συνολικό σκορ.

Γιατί αυτό όμως;

Τα δύο ματς του Κασπάροφ με το "τέρας" της IBM (νίκη του Κασπάροφ το 1996, νίκη του Deep Blue το 1997) είχαν πράγματι ιστορική σημασία διότι ήταν η πρώτη φορά που μηχάνημα κέρδιζε εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή.

Αφού, ο Ρομπέρτος Αλλατίνι καθώς και ο γιος του Μωυσής, υπήρξαν ευεργέτες της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, δεν βοήθησαν ιδιαίτερα στη γνώση της εξέλιξης των μηχανών, αφού το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν έπαιξε ποτέ με κανέναν άλλο σκακιστή και ούτε πρόκειται να παίξει, καθώς η εταιρεία το απέσυρε και το κατέστρεψε.

Πέρα από το γεγονός ότι συντελούσαν στην οικονομία και στην ελάττωση της ανεργίας, που υπήρχε τότε στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα γραφόμενα του κ. Γιουλούντα, οι Αλλατίνι ενήργησαν, ώστε να αποκτήσει η πόλη μας ηλεκτροφωτισμό (το 1908), τροχιοδρόμους και δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Αντίθετα σήμερα, έρχεται ο καιρός να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Φίλες και φίλοι αναγνώστες,

Ματ στις μηχανές

Δεν είναι ενδιαφέροντα και χρήσιμα και γεμάτα από αισθήματα επικοινωνίας, όλα αυτά τα παραπάνω που γράφονται από επιστολογράφους ή και δεν είναι αξιοπρόσεκτο, ότι στις "Επιστολές στην εφημερίδα" συμμετέχουν και νέοι και νέες;

Τα δύο καλύτερα σκακιστικά προγράμματα, ο Deep Fritz και ο Deep Junior, ήρθαν αντιμέτωπα μέσα σε τρεις μήνες με τους δύο κατά τεκμήριο καλύτερους σκακιστές στον κόσμο, τον Γκάρι Κασπάροφ και τον Βλαντιμίρ Κράμνικ.

Η επιστολή της ασκούμενης δικηγόρου, της Ζωής Μιζέλη, ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και πέρα για πέρα λογική.

Ο Κράμνικ τον Οκτώβριο αντιμετώπισε τον Deep Fritz σε συνθήκες κανονικού χρόνου.

"Πώς", γράφει, "θα βρούμε εργασία εμείς οι νέοι, όταν μας ζητούν, όπου κι αν πάμε προϋπηρεσία";

Ξεκίνησε εντυπωσιακά προηγούμενος με σκορ 3-1, στο τέλος όμως, και αφού η ποιότητα του παιχνιδιού του έπεσε σημαντικά, το κομπιούτερ ισοφάρισε.

Πώς, Ζωή μου;

Τελικό σκορ: 4-4.

Αφού, οι νέοι κάποτε πρέπει να αρχίσουν, να απασχοληθούν, να δουλέψουν, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να παρουσιάζουν ένα βιογραφικό με προϋπηρεσία.

Ο Κασπάροφ ξεκίνησε επίσης νικηφόρα στο ματς με τον Deep Junior.

Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης υπάρχει το εξής σύστημα:

Μένει να δούμε αν η ιστορία θα επαναληφθεί.

Οι δημόσιες υπηρεσίες ή οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται από την πολιτεία να κάνουν προσλήψεις ανειδίκευτων νέων που έχουν τελειώσει σχολές. Πράγμα που γίνεται εν μέρει κι εδώ (κάρτα ΟΑΕΔ, κ.ά. ). Η διαφορά είναι, ότι στις βόρειες αυτές χώρες ο εργοδότης, είτε είναι δημόσια υπηρεσία είτε ιδιωτική, είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και ν' ασφαλίζει τους μαθητευομένους.

Η χώρα μας, βέβαια, αντί να προοδεύει, να μιμείται, έστω, τα καλά συστήματα άλλων χωρών ή ακόμη και να βάζει τη φαντασία της να δουλέψει, στήνοντας καινοτόμους θεσμούς χρήσιμους και παραγωγικούς για τους νέους προ πάντων, συνεχίζει να λειτουργεί με ρουσφέτια, που είναι σε βάρος της αξιοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Εδώ, όταν οι πολιτικοί πήραν, αναδρομικά, την έτσι κι αλλιώς αδρή αποζημίωσή τους, δήλωσαν, λες και δεν ζουν σ' αυτόν τον τόπο, ότι και οι συνάδελφοί τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παίρνουν την ίδια αποζημίωση.

Δεν κάνανε όμως κανένα λόγο, για τις υψηλές συντάξεις και τους υψηλούς μισθούς των Ευρωπαίων.

Κι εμείς, ο λαός, σιωπήσαμε. Στην Αγγλία, στη Γερμανία και αλλού, έτσι και ακριβαίνει το αυγό, το κρέας κτλ., μισή δραχμή, ας πούμε, ο γυναικείος πληθυσμός, κυρίως, αυτών των χωρών κάνει αποχή.

Έτσι, αντιδράσεις αποτελεσματικές υπάρχουν πολλών ειδών. Ας θυμηθούμε τη Λυσιστράτη (αυτή που λύνει το στρατό) με την πρωτάκουστη διαμαρτυρία που την εξέφρασε με την αποχή των γυναικών από τον έρωτα, έως να αποφασίσουν οι άνδρες να σταματήσουν πια τον πόλεμο. (Δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για έργο, που στηρίζεται στις σχέσεις των δύο φύλων αλλά για έργο με θέμα πολιτικό).

Μια Λυσιστράτη, μια Αντιγόνη καταφέρνει να τα βάλει με άνδρες, με άνδρες ισχυρούς, δίχως απεργίες κι εμείς οι σύγχρονοι θεωρούμε την απεργία ως το καλύτερο μέσον.

Αδιαφορώντας, βέβαια, πόσο οι απεργίες βλάπτουν την οικονομία και όλους εκείνους που δεν έχουν κανένα φταίξιμο.

Παράξενο που εμείς οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μόνο στις απεργίες.

Για τη στήλη επιστολών

ΜΑΡΙΑ ΖΟΝΝΕ