Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Διάφορα :: Επιστολή αναγνώστου

( τα αδέσποτα σκυλιά και εμείς ) 

Τα αδέσποτα σκυλιά και εμείς Γενετικά μεταλλαγμένα τσιγάρα!

Διαβάζω και γράφω

Κυρία Ζόννε,

Μεταλλαγμένα τσιγάρα. Θα βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν τη συνήθεια

1. Στο πλαίσιο του μαθήματος των Καλλιτεχνικών, επισκεφτήκατε ηλεκτρονικά ή πραγματικά μια έκθεση ζωγραφικής με έργα Ελλήνων ζωγράφων στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με αφορμή το γεγονός της επίθεσης ενός σκύλου στην Ασπροβάλτα εναντίον παιδιών και στη συνέχεια τη δολοφόνια του σκύλου, θέλω να εκφράσω ορισμένες σκέψεις μου για το θέμα των αδέσποτων σκύλων. Τα πρώτα γενετικά μεταλλαγμένα τσιγάρα έκαναν την εμφάνισή τους προχθές στην αμερικανική αγορά με το όνομα "Quest".

Σας έκαναν εντύπωση οι παρακάτω πίνακες.

Είναι, πλέον, γεγονός, ότι στη Θεσσαλονίκη τα αδέσποτα σκυλιά έχουν πληθύνει σε τέτοιο βαθμό που προκαλούν πρόβλημα στους κατοίκους.

Αλλάζοντας τη γενετική δομή του καπνόφυλλου, ώστε να έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη, η εταιρεία που κατασκευάζει το συγκεκριμένο τσιγάρο πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να κόψουν σταδιακά τη συνήθειά τους.

Σε ένα κείμενο δύο παραγράφων, το οποίο θα στείλετε σε ένα φίλο σας με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (μαζί με τις εικόνες-πίνακες), περιγράψτε το περιεχόμενο των πινάκων, ξεκινώντας από τα γενικότερα χαρακτηριστικά και πηγαίνοντας στα ειδικότερα.

Για την όλη αυτή κατάσταση δεν φταίνε βέβαια τα αθώα αυτά πλάσματα, αλλά οι άνθρωποι. Το εν λόγω τσιγάρο κυκλοφορεί σε τρεις διαφορετικές σε περιεκτικότητα νικοτίνης εκδοχές:

Σπ. Βασιλείου, Ο μικρόκοσμος της οδού Γουέμπστερ, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το πρόβλημα. Το Quest 1 περιέχει κατά 17% λιγότερη νικοτίνη από ένα συνηθισμένο ελαφρύ τσιγάρο, το Guest 2 έχει κατά 58% λιγότερη νικοτίνη, ενώ το Quest 3 δεν έχει σχεδόν καθόλου νικοτίνη.

Θ. Βρυζάκης, Πολεμική σκηνή, Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Έχω, δε, την αίσθηση ότι οι σύλλογοι και οι διάφορες εταιρίες ζώων που στήθηκαν δεν έφεραν κανένα θετικό αποτέλεσμα στον τομέα της εξάλειψης των αδέσποτων σκύλων και έχω ακόμα την εντύπωση ότι έγιναν περισσότερο για άλλους σκοπούς, παρά γι' αυτό καθαυτό το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια δοκιμών που έγιναν στη Φλόριντα από την εταιρεία Vector, η οποία κατασκευάζει το προϊόν, οι καπνιστές είπαν ότι έχει τη γεύση ενός συνηθισμένου τσιγάρου.

2. Διαβάζοντας μια εφημερίδα συναντήσατε το διπλανό σκίτσο. Το συμπέρασμα βγαίνει από το γεγονός ότι ο γιος μου έπεσε θύμα αδέσποτου σκύλου και κανένας σύλλογος ή φιλοζωική εταιρία δεν έδωσε λύση στην περισυλλογή του αδέσποτου σκύλου. Η εταιρεία δεν ισχυρίστηκε ότι το Quest 3 περιορίζει το μονοξείδιο του άνθρακα ή τις χημικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Ποια "συμπεριφορά" αρκετών τηλεοπτικών καναλιών σατιρίζει ο σκιτσογράφος; Είναι κρίμα να την πληρώνουν τα ζώα από λάθη και παραλείψεις δικές μας. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή τσιγάρου που δεν προκαλεί εθισμό και μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. - Σε ένα κείμενο τριών παραγράφων (300 λέξεις), που θα δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική ή έντυπη εφημερίδα του σχολείου σας, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί υπερπροβάλλουν γεγονότα βίας, δυστυχημάτων κ.λπ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ Ο Τζον Μπανζχάφ, μέλος της αντικαπνιστικής ομάδα ASH, είπε ότι υπάρχουν χιλιάδες βλαβερές χημικές ουσίες σε ένα τσιγάρο πέρα από τη νικοτίνη και αναρωτήθηκε γιατί να επιλέξουν οι καπνιστές να αγοράσουν ένα τσιγάρο χωρίς νικοτίνη, αφού οι περισσότεροι καπνίζουν για τη νικοτίνη.

Σκίτσο του Ακοκαλίδη, στο Έλληνες γελοιογράφοι του 20ού αιώνα, επιμ. Γήσης Παπαγεωργίου, εκδ. Αστραία, 1999