Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( επί της αντικειμενικής αξίας ο φπα ακινήτων :: 28/3/2006 19:15:05) 

Επί της αντικειμενικής αξίας ο ΦΠΑ ακινήτων

δ. Χριστιανισμός και Ελληνισμός: αντίθεση και σύνθεση

Οι πολίτες που χτίζουν μόνοι τους σε οικόπεδα που τους ανήκουν δεν υπάγονται σε ΦΠΑ

Η σχέση, όμως, Ελληνισμού και Χριστιανισμού, εκτός από γόνιμους συνδυασμούς, δοκιμάστηκε από κρίσεις και συγκρούσεις.

Επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ (19%) σε όλα τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ εξαιρείται οριστικά από την επιβολή φόρου η αγορά πρώτης κατοικίας. Ο εθνικός κόσμος πολέμησε τον Χριστιανισμό με όπλα του τη φιλοσοφία, τη δύναμη της εξουσίας και τους διωγμούς. Σύμφωνα με δύο νέες αποφάσεις, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, ο φόρος θα προκύπτει μεταξύ του τηρούμενου τιμήματος του προϋπολογισμού κόστους ή του απολογιστικού κόστους και της αντικειμενικής αξίας της οικοδομής. Ο Χριστιανισμός, όμως, δεν απέρριψε την ελληνική φιλοσοφία, την τέχνη και τον πολιτισμό? αντίθετα, οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς και οι Πατέρες της Εκκλησίας υποστήριζαν πως "σπέρματα αλήθειας" υπάρχουν και στη σοφία των Ελλήνων. Για την επιβολή του ΦΠΑ η εφορία θα λαμβάνει υπόψη τα μεγαλύτερο από τα δύο αυτά μεγέθη.

Αργότερα, ύστερα από την επικράτηση της ανεξιθρησκίας, παρουσιάστηκε το φαινόμενο να έχουμε εκρήξεις βίας, αυτή τη φορά από την πλευρά των χριστιανών.

Οι κατασκευαστές

Ομάδες φανατισμένων χριστιανών κατέστρεφαν εθνικά ιερά και καταδίωκαν όσους δεν ήταν χριστιανοί.

Υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου στο δημόσιο είναι αποκλειστικά οι επαγγελματίες κατασκευαστές.

Αυτοκράτορες και τοπικοί ηγεμόνες αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν τη βούληση του "όχλου" και να νομιμοποιήσουν τέτοιες ενέργειες.

Παρέχεται, ωστόσο, η δυνατότητα υπαγωγής στο ΦΠΑ και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν ασχολούνται κατ' επάγγελμα αλλά περιστασιακά ή μεμονωμένα με την ανέγερση ή πώληση οικοδομών. Αυτές οι πράξεις δεν χαρακτηρίζουν ούτε εκφράζουν το φρόνημα της Εκκλησίας. Οι πολίτες που χτίζουν μόνοι τους σε οικόπεδα που τους ανήκουν δεν υπάγονται σε ΦΠΑ. Προέρχονται από έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό και καταδικάζονται και από την παράδοση της Εκκλησίας και από τους Πατέρες.

Επίσης, η αγορά πρώτης κατοικίας δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, αλλά εξακολουθεί να υπόκειται στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων, διατηρείται δηλαδή το ισχύον καθεστώς, το οποίο προβλέπει απαλλαγή από το φόρο μέχρι ένα ποσό ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας.

Όταν οι Πατέρες της Εκκλησίας καταδικάζουν τον αρχαίο κόσμο, απορρίπτουν τις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις του, όμως ποτέ δεν απορρίπτουν τους ανθρώπους ούτε προτρέπουν τους πιστούς σε πράξεις βίας κι αντεκδίκησης.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο εξής δεν υπάρχουν ούτε μαθηματικοί τύποι ούτε οτιδήποτε άλλο, αλλά απλή λογική, "μία σαφής, ακριβής, συγκεκριμένη και απόλυτα διαφανής διαδικασία, πλήρως κατανοητή σε όλους".

Η αρνητική, κάποιες φορές, αναφορά στον όρο "Έλλην" στα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας αναφέρεται στους εθνικούς, γιατί σ' αυτούς τους αιώνες η λέξη "Έλληνας" δε δηλώνει καταγωγή, αλλά είναι συνώνυμο όσων ακολουθούσαν την εθνική λατρεία, ανεξαρτήτως καταγωγής ή φυλετικής προέλευσης.

Στόχος του υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου που δεν θα επιδέχεται παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, δεν θα διευκολύνει συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, θα κατοχυρώνει τον πολίτη και την πολιτεία και θα είναι απλό, λειτουργικό και αντικειμενικό.

Ο Χριστιανισμός σέβεται την αρχαία σοφία και τα διδάγματα του ελληνικού πνεύματος.

Ο κ. Μπέζας πρόσθεσε ότι καθορίζονται πλέον με σαφήνεια και τα όρια εντός των οποίων υποχρεούται να κινηθεί ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η νομιμότητα και η διαφάνεια των συναλλαγών.

Ο Ελληνισμός είναι το πολιτισμικό λίκνο μέσα στο οποίο εκφράστηκε η Αλήθεια του Χριστιανισμού. Αυτή την κληρονομιά ο χριστιανός δεν την αποβάλλει. Την κρατάει και την πλουτίζει με νέα έμπνευση: την αγάπη, την πίστη, την ελπίδα για το νέο κόσμο του Θεού.