Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( έρχεται επένδυση από... την αίγυπτο :: 28/3/2006 19:25:03) 

Υπεγράφη χθες το μνημόνιο αλληλοκαταναόησης για τη δημιουργία του εκθεσιακού κέντρου εμπορικών συναλλαγών. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 78 αιγυπτιακές επιχειρήσεις.

4. ΜΕΤΡΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ

Κέντρο εμπορικών συναλλαγών στη Σίνδο, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ

4.1 Όργανα μέτρησης χρόνου

Έρχεται επένδυση από… την Αίγυπτο

Το χρόνο τον μετράμε με τα ποικίλα είδη χρονομέτρων.

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑ

Η λειτουργία των χρονομέτρων και των ρολογιών βασίζεται σε κάποιο φαινόμενο που επαναλαμβάνεται κατά τον ίδιο τρόπο μέσα στο ίδιο, σταθερό πάντοτε χρονικό διάστημα (περίοδο).

Το εφαλτήριο για την ανάπτυξη συνεργασίας ελληνικών και αιγυπτιακών επιχειρήσεων φιλοδοξεί να αποτελέσει το κέντρο εμπορικών συναλλαγών που αποφάσισαν να δημιουργήσουν από κοινού ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αιγύπτου και η 3Γ - Bay of Swiss French AE, μέλος του ομίλου της Ασπίς Ελλάς (μέσα ατομικής προστασίας, εμπόριο ενδυμάτων, είδη διαφήμισης).

Αν το χρονικό αυτό διάστημα το πάρουμε ως μονάδα μέτρησης, τότε η μέτρηση του χρόνου ανάγεται στην απαρίθμηση των επαναλήψεων.

Για το λόγο αυτό χθες ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αιγύπτου και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δέρματος Αιγύπτου Kotb Ibrahim Qoutb και ο διευθύνων σύμβουλος της 3Γ - Bay of Swiss French AE Αναστάσιος Γιασίν υπέγραψαν μνημόνιο αλληλοκατανόησης.

Η λειτουργία των συνηθισμένων μηχανικών χρονομέτρων και ρολογιών (χεριού) βασίζεται στις ταλαντώσεις που εκτελεί ένας τροχός γύρω από τον άξονά του, μέσω οδοντωτών τροχών, καθώς ξετυλίγεται (ξεκουρντίζεται) ένα ελατήριο.

Η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μετά δύο μήνες στο Κάιρο.

Επίσης στα εκκρεμή ρολόγια και στο μετρονόμο ο χρόνος μετράται με τις ταλαντώσεις ενός εκκρεμούς.

Στο εκθεσιακό κέντρο εμπορικών συναλλαγών θα μπορούν να εκθέτουν αντί μικρού τιμήματος (θα καθορίζεται ανάλογα με τα τ.μ. που θα καταλαμβάνει το περίπτερο) όλες οι επιχειρήσεις που το επιθυμούν.

Η λειτουργία των ηλεκτρικών χρονομέτρων βασίζεται στις ταλαντώσεις των ηλεκτρονίων σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.

Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 78 αιγυπτιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ειδών υγιεινής, δέρματος, επίπλου, κλωστοϋφαντουργίας, γυαλιού.

Παράδειγμα ηλεκτρικού χρονομέτρου αποτελεί ο ηλεκτρικός χρονομετρητής ταινίας, ο οποίος λειτουργεί με το ρεύμα του ηλεκτρικού δικτύου και παράγει ταλαντώσεις συχνότητας 50Ηz, δηλαδή 50 ταλαντώσεις σε κάθε δευτερόλεπτο (βλέπε παράγραφο 7.3).

Η έναρξη λειτουργίας του κέντρου εμπορικών συναλλαγών τοποθετείται στις αρχές του 2007, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ως ηλεκτρικό χρονόμετρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα στροβοσκόπιο, το οποίο παράγει φωτεινές αναλαμπές σε ίσα χρονικά διαστήματα.

Όπως τόνισε ο κ. Γιασίν, η κατασκευή του κέντρου, που μελετάται να εγκατασταθεί σε οικόπεδο 8.500 τ.μ. στο 12ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στην περιοχή τη Σίνδου, θα γίνει σε μεγάλο μέρος από ίδια κεφάλαια, ενώ δεν αποκλείεται και ο δανεισμός.

Πολύ ακριβή χρονόμετρα και ρολόγια είναι τα ψηφιακά με κρύσταλλο χαλαζία (quartz).

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και δεν έχουν έρθει σε επαφή με φορείς της πόλης, ένας χώρος, όπως για παράδειγμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα ήταν ιδιαίτερα δελεαστικός με αποτέλεσμα να στραφούν προς αυτόν.

Ο κρύσταλλος συνδέεται με μια μπαταρία, η οποία τον αναγκάζει να ταλαντεύεται και να παράγει ηλεκτρικά σήματα.

"Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Αιγύπτου υποστηρίζει πλήρως το εγχείρημα.

Τα ηλεκτρικά σήματα εμφανίζονται με ψηφιακή μορφή σε οθόνη υγρών κρυστάλλων του χρονομέτρου.

Διασφάλισε μάλιστα επιδότηση για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας η οποία φτάνει έως και το 85% του κόστους συμμετοχής στο κέντρο εμπορικών συναλλαγών", τόνισε ο κ. Qoutb.

Ακόμη ακριβέστερα είναι τα ατομικά χρονόμετρα, των οποίων η λειτουργία βασίζεται στη χαρακτηριστική συχνότητα ταλάντωσης του ατόμου του κεσίου.

Τι θα προσφέρει

Το κέντρο εμπορικών συναλλαγών, που στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών του αραβικού κόσμου με την Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, μεταξύ άλλων θα προσφέρει: στεγασμένο χώρο για τον Αιγύπτιο εκθέτη, εκπαιδευμένο προσωπικό που θα δειγματίζει και θα προωθεί τα προϊόντα στους αντίστοιχους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, νομικούς συμβούλους για την κατάρτιση συμβάσεων εκατέρωθεν, έρευνα αγοράς προς τις δύο κατευθύνσεις και μελέτες σκοπιμότητας για προϊόντα και υπηρεσίες, παρακολούθηση της νομιμότητας των συναλλαγών, δημιουργία μίας ηλεκτρονικής σελίδας με στόχο τη διευκόλυνση των δύο πλευρών και οργάνωση συναντήσεων μεταξύ επιχειρηματιών των κλάδων προς ανάπτυξη συνεργασιών.

Σημαντική χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Γιώργος Μυλωνάς, γνωστοποιώντας μάλιστα και την προσπάθεια που κάνει ο ΣΒΒΕ σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, προκειμένου να φέρει σε επαφή ελληνικές με αιγυπτιακές επιχειρήσεις. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, ιδιαίτερα καταλυτική για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών είναι η δημιουργία κέντρων παρουσίασης.