Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( κομισιόν: δίνει τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής :: 28/3/2006 19:11:19) 

Κομισιόν: Δίνει τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής

γ. Επιδράσεις του Χριστιανισμού στον Ελληνισμό

Δεν δημοσιεύουν στοιχεία κόστους οι ελληνικές εταιρείες

Ο Χριστιανισμός δεν παρέλαβε μόνο πολιτισμικά αγαθά από τον Ελληνισμό, αλλά προσέφερε με την πνευματικότητά του το "καινό" μήνυμα στην ελληνική σκέψη.

Για έλλειψη διαφάνειας στις τιμές που χρεώνουν για την υπηρεσία περιαγωγής (roaming) κατήγγειλε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. Βίβιαν Ρέντιγκ. - Ξεπεράστηκε η απρόσωπη αντίληψη της ελληνικής φιλοσοφίας για τον Θεό. Αφορμή στάθηκε η πρόθεση της Επιτροπής να δώσει τέλος στην υπερχρέωση των Ευρωπαίων που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Οι σχέσεις Θεού και ανθρώπου λαμβάνουν προσωπικό και δυναμικό χαρακτήρα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με την κ. Ρέντιγκ, το πρόβλημα είναι ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν δημοσιεύουν στοιχεία για το κόστος των κλήσεων με περιαγωγή παρά τις δεσμεύσεις.

Ο Θεός μπαίνει στην ιστορία, σαρκώνεται και πάσχει, ανασταίνεται και σώζει τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, οι διαφορές στις τιμές περιαγωγής είναι σημαντικές τόσο από χώρα σε χώρα όσο και από εταιρεία σε εταιρεία:

Είναι Θεάνθρωπος, συνομιλεί και συναναστρέφεται με τον άνθρωπο, χωρίς να χάσει τη θεϊκή του φύση.

Είναι ενδεικτικό ότι η κλήση διάρκειας τεσσάρων λεπτών μέσω κινητού τηλεφώνου κυμαίνεται από 0,20 ευρώ για έναν Φιλανδό που καλεί τη χώρα του από τη Σουηδία έως 13,05 ευρώ για μία κλήση ενός Μαλτέζου καταναλωτή στη Λετονία.

Δεν καταδυναστεύει τον άνθρωπο, αλλά είναι φίλος του.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, διαθέσιμα στοιχεία για το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας υπάρχουν μόνον από τις εταιρείες Cosmote και Q Telecom.

- Η αντίληψη της χριστιανικής πίστης για τον κόσμο διαφέρει από αυτήν της ελληνικής σκέψης, η οποία είναι θεμελιωμένη στη μοίρα που καθορίζεται είτε από τη φύση είτε από τους θεούς.

Από τα ενδεικτικά στοιχεία της Επιτροπής προκύπτει ότι πελάτης της Cosmote, όταν βρίσκεται στη Γαλλία και πραγματοποιεί κλήση τεσσάρων λεπτών στην Ελλάδα, χρεώνεται 4,77 ευρώ.

Ο κόσμος στον Χριστιανισμό είναι δημιούργημα του Θεού, έχει αρχή και τέλος.

O πελάτης της Q Telecom χρεώνεται για την ίδια υπηρεσία 4,78 ευρώ, αν κάνει χρήση του δικτύου της εταιρείας Bouygues, και 4,94 ευρώ, αν κάνει χρήση του δικτύου της SFR.

Θεός και κόσμος στον Χριστιανισμό δεν ταυτίζονται, ούτε το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο από το Θεό.

Στόχος του κανονισμού, τον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει η Επιτροπή τον Ιούνιο, είναι η εξάλειψη όλων των τελών περιαγωγής για εισερχόμενες κλήσεις, όταν ο καταναλωτής βρίσκεται σε άλλο κράτος-μέλος από τον τόπο διαμονής του.

Ο άνθρωπος ζει μέσα στο φυσικό κόσμο, αλλά ο Χριστιανισμός τον απαλλάσσει από την υποταγή του στις φυσικές δυνάμεις και από τη δεισιδαιμονία.

Προτείνεται επίσης ο πελάτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που ταξιδεύει στο εξωτερικό, εντός της Ε.Ε., να χρεώνεται μόνο τις τιμές που συνήθως καταβάλλει στη χώρα όπου είναι εγκατεστημένος.

Είναι ελεύθερος να οικοδομεί τη ζωή του και να επικοινωνεί με τη θέλησή του με τον Θεό. - Στην Ιστορία δε διατηρείται η κυκλική αντίληψη που είχαν οι αρχαίοι γι' αυτήν, αλλά εισάγεται η ευθύγραμμη πορεία που οδηγεί προς τον καινούριο κόσμο, τη "Βασιλεία" του Θεού. Στην ιστορική πορεία κάθε άνθρωπος είναι μια μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα και μάλιστα είναι συνυπεύθυνος με τον Θεό για τον κόσμο. Είναι συνοδοιπόροι.

Κατακόμβη Λατίνης οδού (Ρώμη). Ο Αριστοτέλης διδάσκει τους μαθητές του ανατομία.

- Ο άνθρωπος είναι δημιούργημα, "εικόνα" του Θεού. Σώμα και ψυχή αποτελούν μιαν αδιάσπαστη ενότητα. Δε θεωρείται πια το σώμα φυλακή της ψυχής, όπως υποστήριζε ο Πλάτωνας. Η σωτηρία του ανθρώπου με την "ανάσταση νεκρών" αναφέρεται και στο σώμα. Αυτές οι αρχές για την αξία του ανθρώπου και την αναβάθμιση του σώματος, του υλικού μέρους του ανθρώπου, άνοιξαν νέα πεδία ελευθερίας στην ανθρώπινη ύπαρξη. Το ανθρώπινο σώμα είναι ναός του Θεού και έτσι το πνεύμα παύει να περιφρονεί την ύλη που ως τότε θεωρούνταν κατώτερη. - Οι χριστιανικές αρετές της αγάπης, της καλοσύνης και της ανιδιοτέλειας προστέθηκαν στις αξίες του κλασικού Ελληνισμού, ανανέωσαν και οργάνωσαν την κοινωνία. Το ευαγγελικό μήνυμα της αλληλεγγύης, της ελευθερίας και της ισότητας ανατρέπει κοινωνικά στεγανά και συγκρούεται με κατεστημένα συμφέροντα και ιδεολογίες. - Το πνεύμα της οικουμενικότητας που κομίζει ο Χριστιανισμός ξεπερνά τα γεωγραφικά και πολιτιστικά όρια του ελληνικού κόσμου. Το "ούκ ένι Έλλην και Ιουδαίος" του Απ. Παύλου (Γαλ. 3,28) προκαλεί ρήξη στις παγιωμένες αντιλήψεις περί ανθρώπου. Δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές ή έθνη. Ο απόλυτος ορθολογισμός της ελληνικής σκέψης, η επιμονή πολλές φορές στη φυλετική και στην εθνική ανωτερότητα των Ελλήνων απαλύνονται με τη χριστιανική διδασκαλία. Ανατρέπονται προκαταλήψεις και διακρίσεις, αφού ο Θεός είναι Πατέρας όλων των ανθρώπων και όλοι, ως παιδιά Του, είναι ίσοι απέναντί Του.

Πλάτων και Αριστοτέλης. Νωπογραφία, Μουσείο Βατικανού.

Αν θέλεις κάποιους από τους εθνικούς να εξαιρέσεις από την καταδίκη, Χριστέ μου, τον Πλάτωνα και τον Πλούταρχο εξαίρεσε για χάρη μου? γιατί, και στο λόγο και στον τρόπο ζωής, κοντά στους δικούς σου νόμους γεννήθηκαν? κι αν δεν ήξεραν ότι Εσύ είσαι ο Θεός, τώρα εξαιτίας της καλοσύνης Σου και μόνον πρέπει (να εξαιρέσεις). (Με την καλοσύνη) με την οποία όλους θέλεις να σώζεις δωρεάν. (Ιωαν. Μαυρόπους, Μητροπολίτης Ευχαΐτων. 11ος αι.)