Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( "πράσινο φως" για πράσινη ενέργεια :: 28/3/2006 19:04:40) 

Δ. Σιούφας: Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης

β. Προσφορά του Ελληνισμού στον Χριστιανισμό

"Πράσινο φως" για πράσινη ενέργεια

Από την εποχή του Απ. Παύλου και την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο στην Αθήνα, ο Ελληνισμός άσκησε επιρροή στη μορφή και στον τρόπο έκφρασης του Χριστιανισμού.

Το πράσινο φως της κυβερνητικής επιτροπής έλαβε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας για την προώθηση νομοσχεδίου που επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και αναμορφώνει το πλαίσιο σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ειδικότερα:

Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για μία "νέα πραγματικότητα" με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία, αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά συστήματα.

- Η ελληνική γλώσσα στάθηκε το κατεξοχήν μέσο χάρη στο οποίο οι Πατέρες και οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς μπόρεσαν να μεταγγίσουν τα μηνύματα του Ευαγγελίου στην ψυχή των ανθρώπων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα αυτό, καθώς παράγονται μόλις 615 μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στη Γερμανία για παράδειγμα η παραγωγή φτάνει τα 18.430 και στην Ισπανία τα 10.000 μεγαβάτ.

Η Καινή Διαθήκη, τα περισσότερα από τα έργα των Πατέρων της Εκκλησίας, το Σύμβολο της Πίστεως, οι αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων καταγράφηκαν στην ελληνική γλώσσα.

Με το νομοσχέδιο απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών, υπερπενταπλασιάζεται η εγγυημένη τιμή αγοράς, επεκτείνεται ο χρόνος αγοράς από 10 σε 12 χρόνια, μειώνονται οι προθεσμίες για την αδειοδότηση, αποσαφηνίζεται το τοπίο για τις εκκρεμούσες αιτήσεις και αυξάνεται το ειδικό τέλος για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που φιλοξενούν τέτοιες επιχειρήσεις σε 2,5% για την πρώτη πενταετία και στη συνέχεια σε 3%.

- Εκτός από την ελληνική γλώσσα, στην ανάπτυξη και στην εξάπλωση του Χριστιανισμού συνέβαλε και η ελληνική φιλοσοφία.

Θα δοθούν επίσης φορολογικά κίνητρα για τους ιδιώτες που θα χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή μικρών ποσοτήτων ρεύματος ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ θα θεσπιστούν πρόσθετα κίνητρα και για το φυσικό αέριο.

Οι τεχνικές της ρητορείας και οι συλλογιστικές μέθοδοι της φιλοσοφίας βοήθησαν τον Χριστιανισμό να διατυπώσει με σαφήνεια τα δόγματά του.

Τα κίνητρα αυτά θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς τα τέλη του χρόνου και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2007.

Όροι όπως "πρόσωπο", "υπόσταση", "ουσία", "ενέργεια", "γνώση", "ζωή" απέκτησαν νέο, χριστιανικό, περιεχόμενο και εμπλουτίστηκαν.

Διάψευση για ΔΕΗ

Σε ερωτήματα και προβλήματα της ελληνικής φιλοσοφίας απάντησαν οι Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας, επιχειρώντας μια σύνθεση Ελληνισμού και Χριστιανισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ζητά αύξηση 7,5% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση.

- Ο ελληνικός κόσμος πάντοτε ενδιαφερόταν για τις ηθικές και τις ανθρωπιστικές αξίες, για την παιδεία.

"Οι αυξήσεις γίνονται το καλοκαίρι και αποφασίζονται από τον υπουργό Ανάπτυξης έπειτα από εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ και έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Γι' αυτό και η έννοια του "καλού καγαθού" πολίτη, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός συνδέθηκαν με τη χριστιανική αγάπη, με την χωρίς διακρίσεις ελευθερία όλων των ανθρώπων και με την πίστη στην αλήθεια του Χριστού.

Θα ληφθούν υπόψη τα χαμηλά εισοδήματα, τα μικρά νοικοκυριά και οι μικρές καταναλώσεις, όπως και οι ενεργοβόρες καταναλώσεις που θα επιβαρυνθούν.

- Οι καλές τέχνες του Ελληνισμού, η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, η ζωγραφική, καθώς και η λογοτεχνία, έδωσαν την ευκαιρία στον Χριστιανισμό να εκφράσει τη θεολογία του με μορφές εικαστικές (εικόνες, ψηφιδωτά), αρχιτεκτονικές (ρυθμοί ναών) και με το λόγο (εκκλησιαστικοί ύμνοι, θεολογικός λόγος).

Ακόμη λαμβάνεται υπόψη η υγεία της επιχείρησης, που έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τις ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και στις τιμές του φυσικού αερίου", πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

- Μορφές κοινωνικής ζωής, δημόσιας και ιδιωτικής, των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων πέρασαν στον Χριστιανισμό και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της παράδοσής του. Π.χ. η αρχαία τραγωδία προσέφερε τη μορφή και τη δομή της στη Θεία Λειτουργία, έθιμα των αρχαίων Ελλήνων σχετικά με την ονοματοδοσία, το γάμο, το θάνατο πέρασαν στην καθημερινότητα και στις τελετές του Χριστιανισμού, χωρίς να αλλοιώνεται τίποτα από την αλήθεια της πίστης.