Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αμείωτα συνεχίζονται στην Πρίστινα οι διεργασίες για την εκλογή στην προεδρία του Κοσσυφοπεδίου του διαδόχου του εκλιπόντα Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, υπό την πίεση των διεθνών παραγόντων να μη χαθεί χρόνος και να μην καθυστερήσει η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος της επαρχίας.

Τι… Αβάνα, τι Ελασσόνα! Πούρα η μια και… πούρα η άλλη

Αγγελάκος Κωνσταντίνος

Ο νέος πρόεδρος του Κοσόβου θα εκλεγεί από τη βουλή του Κοσόβου κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει το πολυήμερο πένθος στην περιοχή για τον θάνατο του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ

Δελή Χριστίνα

Ο πρώτος λόγος ανήκει στο κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσόβου του αποβιώσαντα Ρουγκόβα.

ΛΑΡΙΣΑ

Κατσαρού Ελένη

Έτσι, χθες το προεδρείο του αποφάσισε να προτείνει για νέο πρόεδρο της περιοχής τον γενικό γραμματέα του κόμματος Φατμίρ Σεϊντίου.

Στην Κούβα. Καπνοπαραγωγοί από την Ελασσόνα μυήθηκαν στα μυστικά της κατασκευής πούρων

Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος

Έκριναν ότι ο νέος πρόεδρος του Κοσόβου πρέπει να προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή, όπως συνέβη και με τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ο οποίος δύο φορές είχε εκλεγεί πρόεδρος της περιοχής.

Το πρώτο βήμα έγινε: οι διάσημες ποικιλίες καπνών της Κούβας ευδοκιμούν θαυμάσια και… στην Ελασσόνα.

Μπαλιάμη - Στεφανάκου Δέσποινα

Ο Φάτμιρ Σεϊντίου, αουτσάϊντερ μέχρι τώρα, θεωρείται μετριοπαθής και υπήρξε στενός συνεργάτης του Ρουγκόβα.

Το δεύτερο βήμα ακολούθησε: αντιπροσωπεία του Δήμου Ποταμιάς Ελασσόνας ταξίδευσε στην πατρίδα των πιο φημισμένων πούρων στον κόσμο, στην Αβάνα, και μυήθηκε από τους Κουβανούς στα μυστικά της καλλιέργειας του καπνού, αλλά και της κατασκευής των πούρων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Κρίνεται ως ευρύτερης αποδοχής από τα δύο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη -τον Ντάτσι και τον Χαζίρι.

Τα προβλήματα στην καπνοκαλλιέργεια έκαναν τους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας να αναζητήσουν νέα προϊόντα που θα μπορούσε η καλλιέργειά τους να αποδώσει στην περιοχή τους, αλλά και να τους εξασφαλίζει ένα καλό εισόδημα.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Υπέρ της υποψηφιότητάς του αναμένεται να τοποθετηθούν και τα άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Κόσοβο, όπως το τρίτο σε ψήφους "Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου".

Ξεκίνησαν λοιπόν δοκιμαστικά και καλλιέργησαν σε περιορισμένη έκταση δύο νέες ποικιλίες καπνού, που προορίζονται για την κατασκευή πούρων.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ Από τις τάξεις αυτού προέρχεται ο πρωθυπουργός Μπαϊράμ Κοσούμι, ο οποίος πέρυσι αντικατέστησε στο αξίωμα αυτό τον αρχηγό του κόμματος και πρώην οπλαρχηγό του UCK, Ράμους Χαραντινάι, μετά την απαγγελία εις βάρος του από το ΔΠΔ της Χάγης κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου.

Πρόκειται για τις ποικιλίες Habanas και Conecticut F98.

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Κατά τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Πρίστινα, Γιαχ Λούκα, ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί πιθανότατα από τις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που πήραν στα χέρια τους οι καπνοκαλλιεργητές στην Ποταμιά Ελασσόνας, οι συγκεκριμένες ποικιλίες έχουν υψηλή στρεμματική απόδοση και ταυτόχρονα υψηλή εμπορική τιμή, αφού η κατώτερη ποιότητα τιμάται 20 ευρώ το κιλό και η ανώτερη φτάνει τα 100 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που μαζί με τις επιδοτήσεις οι ποικιλίες που έως τώρα καλλιεργούσαν δεν ξεπερνούσαν τα 7 ευρώ το κιλό.

Με απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού, Γυμνασίου και του Λυκείου τυπώνονται από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και διανέμονται δωρεάν.

Επιπλέον τόνισε ότι ο μελλοντικός πρόεδρος του Κοσόβου ταυτόχρονα θα είναι και επικεφαλής της αλβανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου και ότι "δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από τον αγώνα για την ανεξαρτησία".

Βεβαίως, οι δύο νέες ποικιλίες είναι έξω από το σύστημα των επιδοτήσεων. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

Η πρώτη παραγωγή καπνών για πούρα έχει ήδη ξηρανθεί και πλέον βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης, κατά το οποίο αποκτά τη γεύση και το άρωμά του.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Παζάρια για παράδοση Μλάντιτς

Οι αντιπρόσωποι της Ποταμιάς με επικεφαλής τον δήμαρχο Γ. Τσούτσο ταξίδεψαν στην Κούβα και συναντήθηκαν στην Αβάνα με τον διευθυντή της καπνοβιομηχανίας PARTAGAS κ. Roberto Collazo Torres - η οποία είναι η μοναδική βιομηχανία που παράγει χειροποίητα πούρα - όπως επίσης και με τον διευθυντή της TABACUBA κ. Osvaldo Encarnation.

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Μυστικές επαφές με την οικογένεια του καταζητούμενου πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς, έχει η σερβική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Ζόραν Στάνκοβιτς.

Η Tabacuba είναι ο Εθνικός Κουβανικός Οργανισμός Καπνού, από τον οποίο επίσης ενημερώθηκε για θέματα καλλιέργειας, εμπορίας και συσκευασίας των πούρων.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Β' Τάξη 1ου Κύκλου Ισχυρίσθηκε, πάντως, ότι το υπουργείο του δεν εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις για την παράδοσή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΘΗΝΑ

Στο μεταξύ, σε φυλακή του Βελιγραδίου κρατείται ο απόστρατος συνταγματάρχης του σερβοβοσνιακού στρατού, Γιόβο Τζόγκο, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για παροχή προστασίας και βοήθειας στον Ράτκο Μλάντιτς. ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ο Γιόβο Τζόγκο, υπεύθυνος ασφάλειας του Μλάντιτς στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη το 1992-1996, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, παρουσιάστηκε για ανάκριση στην αστυνομία μετά από αίτημα αξιωματικών του σερβικού στρατού και διατάχθηκε η προφυλάκισή για 30 ημέρες, καθώς θεωρείται ύποπτος για υπόθαλψη εγκληματία. Αγγελάκος Κωνσταντίνος

Το όνομά του για πρώτη φορά αναφέρθηκε τον περασμένο χρόνο, όταν ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Σερβίας Γκόραν Πέτροβιτς υποστήριξε ότι τον Μλάντιτς προστατεύουν συντονισμένα ο στρατός της ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου και ο στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και ότι την επιχείρηση με το σερβοβοσνιακό στρατό συντονίζει ο Γιόβο Τζόγκο.

Φιλόλογος, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δελή Χριστίνα Φιλόλογος, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κατσαρού Ελένη Δρ. Φιλόλογος, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος Δρ. Φιλόλογος, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μπαλιάμη - Στεφανάκου Δέσποινα Φιλόλογος, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Μπαλάσκας Κωνσταντίνος Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ Σκαύδη Δήμητρα Φιλόλογος, Σχολικός Σύμβουλος Μπίστα Πολυξένη Δρ. Φιλόλογος, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κουρταλίδης Αθανάσιος Φιλόλογος, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ Βρυώνη Γιώτα Δελή Χριστίνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Βρυώνη Γιώτα

Περιεχόμενα 1η Ενότητα «ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ μου έδωσαν ελληνική» Συγγραφική ομάδα «Έκθεση-Έκφραση» Α' Ενιαίου Λυκείου: Γεωγραφικές και κοινωνικές ποικιλίες στη γλώσσα μας………… Παραλογή: Ο ΣΚΛΑΒΟΣ (από ανέκδοτη συλλογή)……………………….. Γ. Μακρυγιάννης: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ………. Α. Παπαδιαμάντης: ΤΟ ΨΟΦΙΜΙ εκδ. Δόμος……………………………………………. Κ. Θεοτόκης: ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ» εκδ. Άγρα…………………………………………….. Ε. Κακναβάτος: [ΛΕΞΕΙΣ] Εκδ. Άγρα ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ Τ. ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΩΝΥΜΙΕΣ Εκδ. Διάτων……….. Θωμ. Ψύρρας: Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2η Ενότητα Οι ανησυχίες των νέων ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)……………………. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ -ΜΙΚΡΗ ΑΓΓΕΛΙΑ - ΑΙΤΗΣΗ.. Μ. Κοντολέων: ΓΕΥΣΗ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟΥ εκδ. Πατάκη…………………………………………. Κ. Καβάφης: ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ… ΣΟΦΟΚΛΗ: ΑΝΤΙΓΟΝΗ στιχ. 680 - 723 (μετάφραση Κ. Τοπούζη), εκδ. Επικαιρότητα………………………………… Γ. Πανούσης: ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ (από τον Τύπο)…………………………………….. 3η Ενότητα Εμείς και οι «άλλοι» Η. Βενέζη: Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ εκδ. Εστία. Ρ. Γαλανάκη: Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΙΣΜΑΗΛ ΦΕΡΙΚ ΠΑΣΑ εκδ. Άγρα…………………………………………….. Γ. Ιωάννου: ΤΑ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ εκδ. Κέδρος………………………………………….. Σωτ. Δημητρίου: ΣΑΝ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ, ΛΕΛΕ ΜΟΥ εκδ. Πατάκη…………………………………………. Δ. Κουμάνταρος: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, (από τον Τύπο)……………………………………. ΚΟΜΙΚΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ………………………………… 4η Ενότητα Διαδρομές στο χώρο της τέχνης Μ. Χατζιδάκις: ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΣ (από τον Τύπο)……………………………………. Ν. Γκάτσος: ΑΘΑΝΑΣΙΑ εκδ. Πατάκη ………………………………………. ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: ΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ……………………….. 5η Ενότητα Ταξίδι στην Ιστορία Κλωντ Μοσέ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ (απόσπασμα) εκδ. Θεμέλιο Παύλος Μάτεσις: [ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ], από το βιβλίο «Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ» εκδ. Καστανιώτη………………………………….. Έλλη Αλεξίου: [ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ], από το βιβλίο «ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ» εκδ. Καστανιώτη………………………………….. Γ. Σεφέρης: [Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ], από τη συλλογή Μυθιστόρημα Ι………………………………………… Τ. Πατρίκιος: Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΡΙΩΝ εκδ. Διάττων………………………………………… 6η Ενότητα Ο άνθρωπος ως πολίτης Αριστοφάνης: «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» (απόσπασμα) μετάφρ. Κ. Ταχτσής, εκδ. Ερμής……………. Θουκυδίδης: «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ» (αποσπάσματα) μεταφρ. Α. Βλάχος……………………………….. Μπ. Μπρεχτ: «ΑΝ ΟΙ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» εκδ. Θεμέλιο…………………………………………. Μ. Δούκα: Ο ΦΙΔΟΤΟΠΟΣ εκδ. Κέδρος………………………………………….. Μ. Αναγνωστάκης: ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΝΟΜΟΤΑΓΟΥΣ (και παράλληλο κείμενο): ΤΟ ΣΚΑΚΙ εκδ. Στιγμή…………………..