Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στο αρχείο τέθηκε η υπόθεση του τραυματισμού του 78χρονου εκατομμυριούχου δικηγόρου Χάρι Ουίτιγκτον, ο οποίος πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια κυνηγιού από τον Ντικ Τσένι.

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

2. Γεννήτρια

Τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ έσπευσε να καλύψει ο Τζορτζ Μπους.

Ραντεβού στα τυφλά τη Δευτέρα στη Χάγη

Σε αυτή μετατρέπεται μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική. Η αστυνομία στο Τέξας έκρινε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν διέπραξε κανένα αδίκημα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, αφού διαπιστώθηκε ότι πυροβόλησε κατά λάθος τον φίλο του.

Και οι Αμερικανοί έτοιμοι για τον πόλεμο

Ηλεκτρική πηγή

Για αυτό και έκλεισε το σχετικό φάκελο, ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να ασκηθούν διώξεις.

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο αξιωματικός της αστυνομίας που διενήργησε τη σχετική έρευνα, Τζίλμπερτ Σαν Μιγκέλ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι "η έρευνα ολοκληρώθηκε…

Τέσσερα 24ωρα πριν από το "ραντεβού της Χάγης", όλα παραμένουν ανοικτά στο Κυπριακό.

Επρόκειτο για ένα απλό ατύχημα στη διάρκεια κυνηγιού".

Στην ολλανδική πρωτεύουσα, όπου άπαντες έχουν προσκληθεί από τον Κόφι Ανάν για να υπογράψουν την παραπομπή του σχεδίου του σε δημοψήφισμα, όλοι θα πάνε - ουδείς όμως δεσμεύεται πως θα βάλει την… τζίφρα του.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε κάνει την πρώτη δημόσια δήλωση για το θέμα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις εξηγήσεις που έδωσε ο Τσένι.

Πρώτος και καλύτερος στην άρνηση, φυσικά, ο Ραούφ Ντενκτάς - και ακολουθούν με πολλά "ίσως" και "θα δούμε" οι Ελληνοκύπριοι, η Άγκυρα και (φυσικά) η Αθήνα.

"Νομίζω ότι ο αντιπρόεδρος χειρίστηκε περίφημα το θέμα.

Στη σημερινή συνάντηση Σημίτη - Τάσσου Παπαδόπουλου, πάντως, ελπίζεται ότι κάποια πράγματα θα διευκρινιστούν.

Και νομίζω ότι η εξήγηση που έδωσε χθες είναι μία ισχυρή εξήγηση", δήλωσε σχετικά.

Κατά τις μακρές χθεσινές συσκέψεις στο Μαξίμου, μια φορά, ένα πράγμα ξεκαθαρίστηκε - ότι στη Χάγη θα πάει ο Γιώργος Παπανδρέου (εννοείται, και αυτός, χωρίς καμία δέσμευση ότι θα υπογράψει).

Ο Τσένι πυροβόλησε τον Ουίτιγκτον καθώς κυνηγούσαν σε ράντσο στο νότιο Τέξας.

Και, βέβαια, αυτά αφορούν μια… περιφερειακή εστία αστάθειας, που κρατεί - "αισίως" - 29 χρόνια.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε σάλο στις ΗΠΑ, καθώς τα αμερικανικά ΜΜΕ καταγγέλλουν ότι ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση και οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι χειρισμοί που έγιναν δείχνουν την αδιαφάνεια που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης Μπους.

Στην άλλη εστία αστάθειας - το Ιράκ - τίποτε απ' ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο.

Η αλήθεια είναι πως αφορμή για επικρίσεις έδωσε ο ίδιος ο Τσένι, ο οποίος απέφυγε να αναφέρει το ατύχημα στις αρχές επί ένα εικοσιτετράωρο και το θέμα αποκαλύφθηκε από δηλώσεις που έκανε η ιδιοκτήτρια του ράντσου σε τοπική εφημερίδα, προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκαθάρισε στον κ. Παπανδρέου ότι οι Αμερικανοί θα επιτεθούν, ασχέτως με το τι θα αποφασίσει ο ΟΗΕ, για να διώξουν τον Σαντάμ και να τοποθετήσουν στη θέση του έναν Αμερικανό στρατηγό.

Από την τελική έκθεση της αστυνομίας αποδεικνύεται επίσης ότι ο Σαν Μιγκέλ άρχισε την έρευνα ένα εικοσιτετράωρο μετά το ατύχημα και υποχρεώθηκε να σταματήσει τις ερωτήσεις που υπέβαλε προς το θύμα, όταν μια νοσοκόμα στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται τού είπε ότι ο Ουίτιγκτον έχει ανάγκη ανάπαυσης.

Το μόνο ενθαρρυντικό - σε επίπεδο αντιπολεμικής ηθικής, εννοείται - είναι ότι τουλάχιστον τρεις μεγάλες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία, δεν διστάζουν να λένε ακόμη "όχι" στα σχέδια των Αμερικανών. Αρνούνται έτσι μια νομιμοποίηση που μονάχα σε συμβολικό - και, κυρίως, ευρωπαϊκό - επίπεδο έχει σημασία.

Η δε "μάνα των δικών", αυτή των 19 κατηγορουμένων της 17Ν, δεν φαίνεται να ξεσηκώνει το ενδιαφέρον του κόσμου. Χτες η διαδικασία αναλώθηκε στο αν τελικά θα επιτραπεί στην τηλεόραση να καλύψει ή όχι τη δίκη. Οι περισσότεροι συγγενείς των θυμάτων (αλλά και κάποια θύματα της 17Ν) ζήτησαν να μείνει η τηλεόραση έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Αλλά απόφαση δεν ελήφθη…

Τη ζωή τουλάχιστον 15 ανθρώπων στοίχισε η επίθεση αυτοκτονίας που έγινε χθες σε λεωφορείο στη Χάιφα του Ισραήλ, από Παλαιστίνιο καμικάζι