Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την πρώτη κερδοφόρα χρήση της ανακοίνωσε χθες η Novabank, πέντε χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της και νωρίτερα από τον αρχικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της.

Κλοιός πολέμου σε τιμές - μετοχές

4. Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις από το 15ο ως το 18ο αι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Novabank Γιώργο Τανισκίδη, τα συνολικά αποτελέσματα του 2005 σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ανήλθαν σε 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα οργανικά αποτελέσματα για τη χρήση διαμορφώθηκαν σε 5,4 εκατ. ευρώ προ φόρων και 3,5 εκατ. ευρώ μετά από φόρους.

Επιδείνωση σε Χρηματιστήριο, πληθωρισμό - ενίσχυση του ευρώ

• Η Ευρώπη των κρατών

Τα ενοποιημένα οργανικά αποτελέσματα για την Ελλάδα στην εν λόγω χρήση παρουσιάστηκαν βελτιωμένα κατά 22,4 εκατ. ευρώ προ φόρων.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

• Ανάδυση των εθνικών μοναρχιών

Ο κ. Τανισκίδης ανακοίνωσε επίσης την περαιτέρω επέκταση του δικτύου της τράπεζας με 35 νέα καταστήματα εντός του 2006 και 30 το 2007 σε όλη την Ελλάδα, ώστε κατόπιν προσεκτικής επιλογής των νέων πόλεων όπου προτίθεται να δραστηριοποιηθεί να επιτύχει τη βέλτιστη γεωγραφική κάλυψη για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πελατειακής βάσης της.

Σε κλοιό αρνητικών εξελίξεων βρίσκεται η οικονομία, με αποτέλεσμα οι αγορές να αντιδρούν σημειώνοντας καθίζηση, αλλά και να φτάνουν σε ακραίες τιμές κρίσιμα μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός.

Η Ευρώπη είναι διαιρεμένη από το Μεσαίωνα σε πολλές μικρότερες ή μεγαλύτερες ηγεμονίες και κράτη.

Το 2005 η πελατειακή βάση ξεπέρασε τις 325.000, προσελκύοντας 46.000 νέους πελάτες.

Η κυβέρνηση θεωρεί συγκυριακά τα ακραία φαινόμενα στο οικονομικό τοπίο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Μέσα από τις συγκρούσεις, το άνοιγμα προς τον κόσμο και την ενίσχυση της βασιλικής εξουσίας αρχίζει να αναδύεται βαθμιαία η αντίληψη για το έθνος-κράτος που θα λάβει συγκεκριμένη μορφή το 19ο αιώνα. Ερωτηθείς για την πιθανότητα εξαγοράς τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας από τη Novabank, ο Francisco de Lacerda, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Millennium BCP, μητρικής της Novabank, επισήμανε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της τράπεζας είναι η οργανική ανάπτυξη, δεν υπάρχουν σχέδια για εξαγορές, σε περίπτωση όμως που παρουσιαστεί ευκαιρία, θα εξεταστεί με οικονομικά κριτήρια. Ωστόσο, ο ίδιος έχει ζητήσει να συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα η Κυβερνητική Επιτροπή προκειμένου να εκθέσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι ηγεμόνες στην προσπάθειά τους να συγκροτήσουν ομοιογενή κράτη και να αποκτήσουν ισχύ καταπολεμούν κάθε δραστηριότητα που θεωρείται διασπαστικό στοιχείο. «Η Ελλάδα αποτελεί βασική αγορά δραστηριοποίησης και κορμό των δραστηριοτήτων του ομίλου BCP», ανέφερε.

Στις χθεσινές αρνητικές εξελίξεις ξεχωρίζουν: Όροι-κλειδιά της ενότητας 1. Η Σοφοκλέους, που έκλεισε με πτώση 0,35%, στις 1.564,49 μονάδες, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας. Εθνικές μοναρχίες, συνθήκη της Βεστφαλίας (1648), απολυταρχία, κοινοβούλιο, διαφωτισμός, μερκαντιλισμός-προστατευτισμός, βιομηχανική επανάσταση, κοινωνικές τάξεις 2. Ο πληθωρισμός, για τον οποίο ο υπουργός Οικονομίας προϊδέασε ότι το ύψος του τον Φεβρουάριο θυμίζει τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2002, όταν είχε φτάσει το 4,4% λόγω κακοκαιρίας και εισαγωγής του ευρώ στην κυκλοφορία. 3. Η νέα ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Για πρώτη φορά ύστερα από 4 χρόνια, η ισοτιμία του ευρώ ήταν χθες ίση με 1,1 δολάρια, αφού το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 21% το τελευταίο δωδεκάμηνο. Η εξέλιξη αυτή βοηθεί τη συγκράτηση του πληθωρισμού, αλλά βλάπτει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Ανάπτυξη 3,8%

Ο κ. Χριστοδουλάκης, είπε ότι παρά τη δυσμενή συγκυρία, ο ρυθμός ανάπτυξης του 3,8% που έχει προβλέψει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2003 εξακολουθεί να είναι εφικτός.

Για τον πληθωρισμό χτύπησε, όμως, καμπανάκι αν και υποστήριξε ότι τόσο η άνοδος της τιμής του πετρελαίου όσο και η κακοκαιρία είναι συγκυριακά φαινόμενα.

Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε ότι η συνταγή για την ανάπτυξη είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα συζητηθούν αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας στις Βρυξέλλες.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις αγορές - οι οποίες κυμαίνονταν στο σύνολό τους στην Ευρώπη στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εξαετίας - ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι επηρεάζονται και αυτές από "φαινόμενα επενδυτικής άπνοιας και επιφυλακτικότητας", τα οποία είναι όμως συγκυριακά και δεν αντιστοιχούν σε θεμελιώδεις μεταβολές στις οικονομίες.

Μέτρα στο ΧΑΑ

Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου ετοίμαζε τα μέτρα που πρόκειται να εγκρίνει το σημερινό διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τον περιορισμό των ανοικτών πωλήσεων μετοχών, που θεωρούνται εν μέρει υπεύθυνες για το αρνητικό κλίμα στη Σοφοκλέους. Τα μέτρα στοχεύουν να κάνουν πιο ακριβές τις ανοικτές πωλήσεις.

Στις ΔΕΚΟ

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε χθες ένα ακόμη μέτρο για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, προκειμένου να μην εξελιχθούν τα ελλείμματα και τα δάνειά τους σε βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Ανατέθηκε σε ελεγκτικούς οίκους η διενέργεια ειδικών λογιστικών ελέγχων στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων τους. Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί σε δαπάνες μισθοδοσίας, προσλήψεις, τιμολόγια, δαπάνες προβολής και διαφήμισης, επιχορηγήσεις προς τρίτους, επενδύσεις - δανεισμό, λογιστικό έλεγχο, διαχείριση διαθεσίμων και αμοιβές διοίκησης και στελεχών.

* Βεβαρυμένη και προβληματική χαρακτήρισε η Νέα Δημοκρατία την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της κ. Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν ευθύνεται μόνο η διεθνής αβεβαιότητα, αλλά και η κυβέρνηση με την αδιέξοδη, όπως την χαρακτήρισε, πολιτική της.