Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Με οριακή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες των έξι τελευταίων εβδομάδων, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

ΛΙΟΥΙΣ ΛΑΦΑΜ

Ερωτήσεις

Τη δυναμική της επιβεβαίωσε για ακόμη μία ημέρα η Σοφοκλέους, κινούμενη σε ανοδική τροχιά για δεκάτη συνεχή συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίσθηκε από έντονες διακυμάνσεις.

Πρόσωπα

1. Συζήτησε με τους συμμαθητές σου τα μέσα που χρησιμοποίησε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για να επιβάλει τη θρησκευτική αντιμεταρρύθμιση στις χώρες της Ευρώπης (άξονες αναφοράς: θρησκεία, κοινωνία, πολιτική, τέχνη.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 3.981,06 μονάδες (+1,01%), υποβοηθούμενος από τις «γενναίες» αναβαθμίσεις των τιμών-στόχων της Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς, στις οποίες προχωρά η JP Morgan (για την Εθνική η νέα τιμή στόχος τίθεται στα 49 ευρώ από 43, για την Eurobank στα 40 ευρώ από 33 και για την Πειραιώς στα 28 από 24 ευρώ).

"Ο φονιάς είναι ο τραπεζίτης"

Αξιοποίηση των γνώσεων από τα αντίστοιχα μαθήματα: θρησκευτικά, κοινωνική και πολιτική αγωγή, αισθητική αγωγή).

Στη συνέχεια επικράτησαν τάσεις ρευστοποίησης για αποκομιδή βραχυχρόνιων κερδών, με αποτέλεσμα η αγορά να καταγράψει κατώτερη τιμή στις 3.903,92 μονάδες (-0,94%), απώλειες οι οποίες καλύφθηκαν στο κλείσιμο της αγοράς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διακρίθηκαν οι τίτλοι της Ιντρακόμ (+5,76%), της Βιοχάλκο (+1,99%), της Alpha Bank (+1,77%), της Γερμανός (+1,35%), της Εθνικής (+0,97%) και της ΔΕΗ (+0,92%), ενώ με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (-2,31%), των ΕΛΠΕ (-2,36%) και της ATEbank (-2,15%).

Είναι ό,τι πλησιέστερο σε αριστοκράτη μπορεί να διαθέτουν οι ΗΠΑ. Είναι παράλληλα αριστερός και σφοδρός επικριτής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, με την αναλογία των κερδισμένων προς τις χαμένες μετοχές να διαμορφώνεται στο 1 προς 2,2.

Λιούις Λάφαμ. Πιστεύει πως η αμερικανική δημοκρατία μεταμορφώνεται σε πλουτοκρατία

Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.946,91 μονάδες έναντι 3.941,12 μονάδων της προηγουμένης μέρας, σημειώνοντας μικρή άνοδο 5,79 μονάδων ή σε ποσοστό 0,15%. Η οικογένεια του Λιούις Λάφαμ υπηρέτησε επί γενιές το αμερικανικό κράτος.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 2.172,46 μονάδες, με άνοδο 0,27%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 διαμορφώθηκε στις 3.752,50 (άνοδος 0,06%).

Ο παππούς του είχε κηρύξει, ως δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο το 1945, την έναρξη των εργασιών για τη σύνταξη του Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 679,11 μονάδες, με πτώση 1,62%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 διαμορφώθηκε στις 4.666,63 μονάδες, με άνοδο 0,16%.

Ο προ-προπάππος του είχε ηγηθεί το 1813, ως υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ, μιας αποτυχημένης στρατιωτικής εισβολής στον Καναδά.

Από τις 330 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση, 92 κινήθηκαν ανοδικά, 206 κινήθηκαν πτωτικά, ενώ η τιμή 32 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Ο ίδιος θυμάται τον εαυτό του παιδί να προσφέρει έναν δίσκο με κεράσματα στον Σοβιετικό κομισάριο Εξωτερικών Υποθέσεων Βιατσεσλάβ Μολότοφ και να προσπαθεί να μη σκάσει στα γέλια με την κελεμπία του πρίγκιπα Φάιζαλ της Σαουδικής Αραβίας.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 400,381 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σπούδασε σε ιδιωτικό σχολείο της Νέας Αγγλίας, μετά στο Γέηλ και μετά στην Αγγλία, στο Κέμπριτζ.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 132,785 δισ. ευρώ.

Το 1960 ήταν ανταποκριτής στον ΟΗΕ για την "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν".

Προς διαγραφή 18 μετοχών

Εξήντα ενός χρόνων σήμερα και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού "Harper's", ο Λάφαμ εξέδωσε βιβλίο με τις αντιπολεμικές απόψεις του και τίτλο "Θέατρο Πολέμου".

Την εξέταση του ενδεχομένου διαγραφής των μετοχών 18 εταιρειών, μεταξύ των οποίων και δύο βορειοελλαδικές -Θεμελιοδομή και Ξιφίας- που βρίσκονται σε αναστολή για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών αποφάσισε να εισηγηθεί το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

"Πιστεύω πως η απόσταση ανάμεσα στην πολιτική ολιγαρχία της Ουάσιγκτον και τη δημοκρατία αυξάνεται", λέει στη βρετανική "Γκάρντιαν".

Οι 18 εταιρείες είναι οι εξής: Μπαλάφας Συμμετοχών, Δάριγκ, Δυναμική Ζωή, Ξιφίας, Έμπεδος, Intersonic, Αlfa Αlfa Εnergy, Αlfa Αlfa Συμμετοχές, Όμιλος Ιντεάλ, Έμφασις, Ipirotiki Software & Publications, Κεράνης Συμμετοχών, Domus, ΑΛΤΕ, Elephant, Θεμελιοδομή, Κλωστήρια Κορίνθου και Ράδιο Κορασίδης.

Στο βιβλίο του επισημαίνει μια σχέση ανάμεσα στην τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ - χωρίς βεβαίως να υπαινίσσεται σχέση αιτίου-αιτιατού.

Σε επικοινωνία της «Μ» με το διευθύνοντα σύμβουλο της Θεμελιοδομής Νίκο Οικονόμου επισημάνθηκε πως η βορειοελλαδική κατασκευαστική λειτουργεί κανονικά και δημοσιεύει τις οικονομικές καταστάσεις της στα προβλεπόμενα διαστήματα, ενώ από την πλευρά της εταιρείας τονίστηκε πως το γεγονός ότι η μετοχή της βρίσκεται σε αναστολή δεν είναι λόγος εξόδου της από το χρηματιστήριο.

"Για ποιον άραγε λόγο διαθέτουμε το μεγαλύτερο απόθεμα όπλων στην ιστορία της ανθρωπότητας, αν όχι για να σκοτώνουμε όσους ανθρώπους ανακηρύσσουμε εχθρούς μας; Και γιατί τότε οι εχθροί μας δεν θα πρέπει να σκοτώνουν εμάς;". Η αμερικανική δημοκρατία, υπογραμμίζει, μεταμορφώνεται "σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με πλουτοκρατία. Αυτό συμβαίνει σταθερά τα τελευταία 30 χρόνια, από τον Νίξον και μετά". Η πρόκριση του ατομικού εις βάρος του συλλογικού, που ξεκίνησε επί Ρήγκαν, σήμανε την υποβάθμιση και τον εκχυδαϊσμό της αμερικανικής πολιτικής κουλτούρας, προσθέτει - "Από τη στιγμή που μπορείς να αγοράσεις ένα 4Χ4 και μεζονέτα στη Φλόριντα, τι σε νοιάζει ποιος κυβερνάει τη χώρα;". Και η αλλαγή αυτή στην εσωτερική πολιτική αντικατοπτρίζεται στον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής. "Προσπαθούν να κατευθύνουν τον κόσμο σαν να ήταν μια πολυεθνική εταιρεία και το πράγμα δεν δουλεύει έτσι", τονίζει ο Λάφαμ. "Δεν μπορείς να δίνεις απλώς διαταγές σε λαούς και να περιμένεις να τις ακολουθήσουν. Ο στόχος της ιμπεριαλιστικής οικονομίας είναι να κάνει τον υπόλοιπο κόσμο δουλοπάροικους. Ο φονιάς που βγαίνει από το αεροπλάνο στην Αργεντινή ή τη Μαλαισία είναι ο τραπεζίτης. Η μοναδική γραμμή για την οποία ενδιαφέρονται είναι η γραμμή του αθροίσματος".