Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

ΚΙΝΑ ΑΙΧΜΕΣ Μέρος Α΄ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι: Το άτομο και η κοινωνία 1. Εισαγωγικές έννοιες

Διψήφια ανάπτυξη για το 2005

Σκοπιμότητες στο ημίφως

- Άτομο «φύσει κοινωνικό ον»

Με ρυθμό ανάπτυξης 9,8% έτρεξε το 2005 η κινεζική οικονομία, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της χώρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

- Τι είναι κοινωνία

Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, η Κίνα θα έχει ανοίξει και άλλο το βήμα της σε σχέση με το 2003 και το 2004, αποδεικνύοντας ότι οι προσπάθειες του Πεκίνου να φρενάρουν την οικονομική ανάπτυξη ήταν τελικά ατελέσφορες. Περίεργη τουλάχιστον είναι η επιμονή της κυβέρνησης να απαγορεύσει την τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση της δίκης της 17 Νοέμβρη.

- Ατομική και κοινωνική συμπεριφορά

Η αποτυχία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάπτυξη τροφοδοτείται όλο και περισσότερο από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από κλάδους, όπως οι κατασκευές, που ελέγχονται από το κράτος. Η οχύρωσή της πίσω από ένα νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια στάση η οποία φέρνει πολλά χρόνια πίσω την ελευθεροτυπία και τελικά την ίδια τη δημοκρατία. Στο πρώτο αυτό κεφάλαιο θα γνωρίσεις τις έννοιες της κοινωνίας και του πολιτισμού που επηρεάζουν καθοριστικά τη συμπεριφορά όλων μας.

PEUGEOT

Ούτε αυτός ο ίδιος ο νόμος αποτελεί άλλοθι.

Μπορείς να διαβάσεις λογοτεχνικά έργα από τα Νεοελληνικά σου Αναγνώσματα για να κατανοήσεις ότι οι συμπεριφορές των ανθρώπων καθορίζονται από την κοινωνία στην οποία ζουν.

Ρίχνει στην αγορά το 207

Πολύ περισσότερο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέτει το αλάθητο - αν είναι δυνατόν!

Κλασικά λογοτεχνικά έργα όπως «Οι Άθλιοι» του Β. Ουγκώ, «Ο Ροβινσών Κρούσος» του Ντ. Νταφόε περιγράφουν γλαφυρά την επίδραση της κοινωνικής πραγματικότητας στη ζωή και την προσωπικότητα των ατόμων.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα λανσάρει η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen το νέο της μίνι, 207, στο οποίο στηρίζει πολλές από τις ελπίδες της για ανάκαμψη των πωλήσεων στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.

Έπειτα στη δίκη που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα δεν πρόκειται να δικαστούν ανήλικα κλεφτρόνια ή μοιχοί, ώστε να επιβάλλεται η από του Τύπου προστασία τους.

Εκτός από τη λογοτεχνία και ο κινηματογράφος είναι ένα μέσο που μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα θέματα που θίγονται σε αυτό το βιβλίο.

Το 207 θα συναντήσει στην κατηγορία το Renault Clio, αυτοκίνητο της χρονιάς για το 2006, το Fiat Punto, το Ford Fiesta, το VW Polo, το Opel Corsa και το «ομόσταυλο» Citroen C3.

Η 17 Νοέμβρη θα δικαστεί.

Στη διάρκεια της χρονιάς μπορείς να επιλέξεις και να δεις τις ταινίες που προτείνονται στις εισαγωγές των κεφαλαίων.

Η αγορά των μίνι χαρακτηρίζεται από οξύτατο ανταγωνισμό, ενώ αποτελεί μία από τις βασικές πηγές εσόδων των αυτοκινητοβιομηχανιών, με πωλήσεις 3,5 εκατομμυρίων μονάδων το χρόνο.

Κι αυτό πρέπει να γίνει στο άπλετο φως.

Ταινίες όπως «Μοντέρνοι καιροί» του Τσάρλυ Τσάπλιν, «Αγέλαστος πέτρα» του Φ. Κουτσάφτη, «Ένα αγρίμι στην πόλη» του Φ. Τρυφώ, αλλά και όλες οι ταινίες, που προτείνονται στα επόμενα κεφάλαια, θα σου δείξουν τις επιδράσεις του κοινωνικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Το 207 θα πωλείται παράλληλα με το παλαιότερο 206, ενώ θα κατασκευάζεται στη Σλοβακία, όπου θα λειτουργήσει, εντός του 2006, το νέο εργοστάσιο της PSA, με παραγωγική δυνατότητα 300.000 μονάδων το χρόνο.

Να την παρακολουθήσει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία και να μορφώσει γνώμη γι' αυτή την υπόθεση που ταλάνισε τον τόπο σχεδόν 30 χρόνια.

Το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό μέσο για άντληση πληροφοριών, ενημέρωση και γνώση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Αναρωτιέται κανείς, ποια σκοπιμότητα επιβάλλει η δίκη να γίνει στο ημίφως.

Μπορείς να το χρησιμοποιείς για να αντλείς πληροφορίες που θα συμπληρώνουν και θα επεξηγούν το μάθημα σου.

Καλή αρχή για τους δείκτες

Χωρίς προβολείς.

Για το πρώτο αυτό κεφάλαιο μπορείς να επισκεφτείς τις ιστοσελίδες περιοδικών όπως το «Γαιόραμα» και το National Geographic στις διευθύνσεις www.georama.gr και www.nationalgeographic.gr αντίστοιχα.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους τα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης, χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, που επωφελήθηκαν του άλματος της τιμής του πετρελαίου την Παρασκευή.

Αλλά με τον Τύπο υπό περιορισμό, το μόνο που θα πετύχουν οι εμπνευστές αυτής της απόφασης είναι να τροφοδοτήσουν την καχυποψία των πολιτών.

Από αυτές τις ιστοσελίδες μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες για διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνίες.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν όμως περιορισμένος, καθώς τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου (Νέα Υόρκη και Λονδίνο) έμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Αλήθεια, το θέλουν;

Μπορείς να τις συζητήσεις στην τάξη και να ενημερώσεις τους συμμαθητές σου.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε κατά 0,8% στις 5.450 μονάδες, ενώ τα ίδια κέρδη στις 4.755 μονάδες κατέγραψε ο παρισινός CAC-40.

ΥΓ: Αποδεικτικό της υστερίας που έχει καταλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων. Θα αντιληφθείς με αυτόν τον τρόπο την έννοια της κοινωνίας και των πολιτισμών, που μπορεί να διαφέρουν αλλά αποτελούν κοινή ανάγκη και δημιουργία του ανθρώπου στον πλανήτη.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έκλεισε στο 1,1818 δολ.

Η εξήγηση που δόθηκε, είναι ότι "ειδικοί βεβαιώνουν πως ορισμένα τηλέφωνα μπορούν να μετατραπούν σε κάμερες"! Βλακώδες. Αν πεταγόταν κάποιος ώς τον Γερμανό, θα μάθαινε ότι τέτοια τηλέφωνα, ακόμη, δεν έχουν εφευρεθεί. Εκτός κι αν οι ειδικοί είδαν πρόσφατα καμιά ταινία του Τζέιμς Μποντ…