Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη και στο Mall Athens στην Αθήνα ολοκλήρωσε η βορειοελλαδική εταιρεία Structura.

Μπάνιο σε σαμπάνια! Εισαγωγή: Αναγκαιότητα της διαθεματικής προσέγγισης

Το συνολικό εμβαδόν των έργων της Θεσσαλονίκης έφτασε τα 5.500 τ.μ. και της Αθήνας τα 1.200 τ.μ.

Τι χρειάζεται για ένα απολαυστικό μπάνιο με σαμπάνια; Η σύγχρονη πραγματικότητα γίνεται ολοένα και περισσότερο σύνθετη και παγκόσμια.

Αναλυτικά η κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη υλοποίησε στο Mediterranean Cosmos το Mediterranean Village, το διώροφο περιστύλιο της κεντρικής πλατείας (Hub) με το κεντρικό σιντριβάνι, την εκκλησία του Απ. Ανδρέα, τα σιντριβάνια στους εξωτερικούς χώρους, τέσσερα block WC αλλά και τα γραφεία της διοίκησης του κέντρου.

Εκτός από μία μπανιέρα, άφθονη σαμπάνια και καλή παρέα, χρειάζεται και αρκετά γερές τσέπες. Ένα γεγονός, όπως π.χ. η καταστροφή του δάσους στον Αμαζόνιο έχει συνέπειες στο κλίμα όλου του πλανήτη με αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία, στην υγεία και στη ζωή όλων.

Παράλληλα δημιούργησε οκτώ καταστήματα: Red Green, Ulla Popken, BSB, Celio, Etam, Glou, T.G.I. Friday's και Footlocker.

Αν όμως όχι στην ίδια μπανιέρα, αλλά στο ίδιο ξενοδοχείο πέρασε μια καυτή νύχτα κάποια διασημότητα - όπως, για παράδειγμα, η Κέιτ Μος - τότε τα πράγματα ως προς το τιμολόγιο είναι κάπως… διαφορετικά.

Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί την ανάγκη: α) συνεργασίας όλων των επιστημών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και β) απόκτησης από τον πολίτη βασικών γνώσεων σε θέματα ποικίλων επιστημονικών τομέων, ώστε να μπορεί να τοποθετείται υπεύθυνα στα διάφορα θέματα.

Στο εμπορικό κέντρο Mall Athens η Structura ανέλαβε το Baby Parking και τέσσερα block WC, καθώς και πέντε καταστήματα: Red Green, Ulla Popken, BSB, Celio και Etam. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολυτελές ξενοδοχείο "Portobello" του Λονδίνου, που ύστερα από τη διαμονή του διάσημου μοντέλου με τον αγαπημένο της, Τζόνι Ντεπ, έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις χρεώσεις των "ειδικών" υπηρεσιών.

Αύριο, ως πολίτης, θα κληθείς να πάρεις μια θέση σε ένα πρόβλημα που αφορά π.χ. το περιβάλλον.

Η Structura στεγάζεται στο εμπορικό κέντρο Eurotech στη Θεσσαλονίκη.

Και για να βυθιστείτε σε όχι και πρώτης ποιότητας αφρώδη οίνο, χρειάζονται τουλάχιστον 1.500 ευρώ, ενώ το ριλάξ σε ακριβότερες σαμπάνιες ξεκινά από τα 2.000 ευρώ.

Θα χρειαστεί να πάρεις θέση δημόσια σε μια συζήτηση ή μια διαμαρτυρία για τη χρήση ενός φυτοφαρμάκου, να επιλέξεις τη Δημοτική Αρχή με βάση τις θέσεις της για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής σου, ή να επιλέξεις τους βουλευτές ή ευρωβουλευτές σου με βάση και τις απόψεις τους για σχετικά θέματα.

Δραστηριοποιείται στην κατασκευή ολοκληρωμένων έργων με εξειδίκευση στις ανεγέρσεις ιδιωτικών κατοικιών, στην κατασκευή επαγγελματικών χώρων και χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας.

Και κλείνοντας την πόρτα του δωματίου, μην ξεχάσετε να κρεμάσετε το ειδικό καρτελάκι "Μην ενοχλείτε", διότι μπορεί να βρεθεί μπροστά σας κάποια απρόσεκτη καμαριέρα, που κατά λάθος άδειασε την μπανιέρα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κέιτ και του Τζόνι…

Για να τοποθετηθείς σωστά και υπεύθυνα σε αυτά τα ζητήματα απαιτείται να έχεις βασικές γνώσεις π.χ. χημείας για να γνωρίζεις πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν ως συντηρητικό στα τρόφιμα που προμηθεύεσαι, φυσικής για να κατανοήσεις το μέγεθος του κινδύνου από τις κεραίες ή τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης ενός αναπτυξιακού σχεδίου στο νομό, βιολογίας για να κατανοήσεις την επίδραση των παραπάνω ακτινοβολιών στα κύτταρα και το γενετικό υλικό (DNA).

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κατασκευάσει περισσότερα από 300 ιδιωτικά έργα.

Παράλληλα πρέπει να έχεις βασικές γνώσεις κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης, για να γνωρίζεις τους αρμόδιους για τα θέματα φορείς και τους τρόπους δικής σου ενημέρωσης και παρέμβασης (δίκαιο, πολιτική επιστήμη), την εθνική, ευρωπαϊκή (ευρωπαϊκό δίκαιο) και διεθνή νομοθεσία (διεθνές δίκαιο) που προασπίζεται τα δικαιώματα σου. Τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι κοινωνικά προβλήματα επομένως, βασικές γνώσεις κοινωνιολογίας θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τα αίτια και τις επιδράσεις του προβλήματος στην οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα. Τέλος, η γνώση της ιστορίας του τόπου σου, θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις καλύτερα τις ανάγκες του και να υποστηρίξεις τις ορθότερες λύσεις.

φωτ. 1 Η τρύπα του όζοντος, όπως καταγράφηκε από τη NASA τον Οκτώβριο του 1995, καλύπτει ένα μέρος του Ν. Πόλου (βιολετί χρώμα) ίσο περίπου με τη Νότιο Αμερική. Ποια σχέση μπορεί να έχει η αγορά ενός οικιακού ψυγείου ή κλιματιστικού με την κατάσταση της ατμόσφαιρας του πλανήτη; Επιστήμονες και Οικολογικές Οργανώσεις απέδειξαν τη σχέση της τρυπάς του όζοντος στη στρατόσφαιρα με τη χρήση φρέοντος στα ψυγεία και τα κλιματιστικά. Το Βρετανικό τμήμα της Greenpeace σε συνεργασία με το Παν/μιο του South Bank Polytechnic, κατασκεύασαν οικολογικό οικιακό ψυγείο, αντικαθιστώντας το φρέον με προπάνιο. Μετά από πιέσεις Οικολογικών Οργανώσεων και πολιτών οι Διεθνείς Συνδιασκέψεις για το περιβάλλον απαγόρευσαν τη χρήση του φρέοντος στις παραπάνω συσκευές.

- Να συζητήσετε στην τάξη ανάλογες περιπτώσεις από την επικαιρότητα που γνωρίζετε. Γιατί σήμερα ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται και να διαθέτει βασικές επιστημονικές γνώσεις σε διάφορους τομείς;

πίνακας Ι. Πηγή Unicef 2004

Σήμερα, οι επιστήμες πρέπει να συνεργάζονται για να προτείνουν αποτελεσματικές λύσεις στα διάφορα θέματα (διεπιστημονικότητα) και τα άτομα πρέπει να μπορούν να συνδυάσουν βασικές γνώσεις από όλους τους επιστημονικούς τομείς για να τοποθετούνται στα πολύπλοκα προβλήματα που δημιουργούνται. Αυτό απαιτεί μιαν αλλαγή στον τρόπο σκέψης και εκπαίδευσης (γνώσης), που πρέπει να καλλιεργεί την κρίση και να συνδυάζει γνώσεις από διάφορους τομείς (διαθεματική προσέγγιση της γνώσης).

Στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής θα αποκτήσεις γνώσεις που προέρχονται από τις επιστήμες της Κοινωνιολογίας, η οποία μελετά την οργάνωση των σχέσεων που αναπτύσσονται σε μία κοινωνία, του Δικαίου το οποίο έχει αντικείμενο τη μελέτη των νόμων, των Ευρωπαϊκών Σπουδών, οι οποίες αφορούν την οργάνωση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κλιτικής Επιστήμης, η οποία μελετά την οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας και την πολιτική δράση και τέλος του Διεθνούς Δικαίου, που ασχολείται με τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Παράλληλα, θα καλλιεργήσεις τις γνώσεις σου στην Ιστορία, τη Βιολογία, τη Φυσική, την Οικονομία, την Τέχνη (Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Ζωγραφική) και τη Γεωγραφία.

Οι στατιστικοί πίνακες αποτελούν σημαντική πηγή γνώσης και ενημέρωσης για σοβαρά θέματα που ενδιαφέρουν τον πολίτη. Ο παραπάνω πίνακας αφορά την παγκόσμια οικονομική κατάσταση. - Από ποιους επιστημονικούς κλάδους απαιτείται να έχει βασικές γνώσεις ο αναγνώστης για να κατανοήσει σε βάθος την εικόνα του κόσμου που δίνει ο συγκεκριμένος στατιστικός πίνακας; Πόσο σημαντικό είναι να αναγράφεται η πηγή και η χρονολογία σε έναν στατιστικό πίνακα; Ποια συμπεράσματα για το κοινωνικό πρόβλημα της φτώχειας μπορούν να εξαχθούν από τον πίνακα;

πίνακας 2. Πηγή ΟΗΕ 2004

Οι 7 πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7) δεσμεύτηκαν να αποδίδουν το 0,7% του εθνικού τους πλούτου ως επίσημη βοήθεια ανάπτυξης στον τρίτο κόσμο. Ο παραπάνω πίνακας δείχνει πόσο εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους. - Να σχολιάσετε τα συμπεράσματα σας.