Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεψαν την παράσταση στην πρώτη συνεδρίαση του 2006, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων τριών εβδομάδων, με το γενικό δείκτη τιμών να κλείνει με οριακή υποχώρηση.

ΕΣΡ

Δυο λόγια για το βιβλίο

Ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε υπεραπόδοση έναντι των δεικτών της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με άνοδο.

"Τα ιδιωτικά κανάλια έχασαν το μέτρο"

Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου έχει στόχο να σε βοηθήσει να γνωρίσεις τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Ο όγκος των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διακρίθηκαν οι μετοχές της ATEbank (+4,76%), της Γερμανός (+4,90%), της Ιντρακόμ (+2,50%), της ΔΕΗ (+2,28%) και των ΚΑΕ (+1,07%). Για αδυναμία αντίληψης και απώλεια του μέτρου από τα ιδιωτικά κανάλια κάνει λόγο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την επίσκεψη του τέως και το αντιπολεμικό συλλαλητήριο μέσα από τα δελτία ειδήσεών τους. Τα θέματα που θα μελετήσεις σε αυτό το βιβλίο δεν είναι γνώσεις για αποστήθιση, είναι γνώσεις απαραίτητες για την πολιτική σου παιδεία, αποτελούν ευκαιρίες να αναπτύξεις διάλογο, να συνεργαστείς με τους συμμαθητές σου, να δραστηριοποιηθείς για τα κοινωνικά προβλήματα γύρω σου. Αντιθέτως με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τίτλοι των ΕΛΠΕ (-2,19%), της Emporiki (-1,74%), της Cosmote (-1,17%) και της Coca Cola (-1,12%).

Την απαρέσκειά του για το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης της είδησης εκφράζει, εξάλλου, στην ανακοίνωσή του το ΕΣΡ, με αφορμή την προβολή της επίσκεψης του τέως από όλους σχεδόν τους ιδιωτικούς σταθμούς και την υποβάθμιση της αντιπολεμικής διαδήλωσης.

Με τον ίδιο τρόπο, αύριο ως πολίτης, θα μπορείς με διάλογο και κοινωνική αλληλεγγύη να λύνεις τα προβλήματα σου: τα τοπικά, τα εθνικά, τα ευρωπαϊκά, τα παγκόσμια προβλήματα.

Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.663,31 μονάδες έναντι 3.663,90 μονάδων της προηγούμενης ημέρας, σημειώνοντας πτώση 0,59 μονάδων ή σε ποσοστό 0,02%, ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 3.682,84 μονάδες (+0,52%). Η αξιολόγηση αυτή "αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την απόλυτη ταύτιση είδησης και εμπορεύματος, τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια κινητοποίηση κατά του πολέμου αποτέλεσε για όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες γεγονός υψίστης σημασίας". Για το λόγο αυτό το βιβλίο έχει πολλά επίκαιρα σχόλια που θα συζητήσεις με τους συμμαθητές σου στο μάθημα.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 2.018,53 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,03%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 διαμορφώθηκε στις 3.423,25 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,77%.

Το Συμβούλιο επισημαίνει πως "απέχει από κάθε μορφή επέμβασης στην ελευθερία των διευθυντών ειδήσεων των καναλιών" και εκφράζει την πεποίθηση ότι "η αντίδραση της κοινής γνώμης για το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο θα ληφθεί υπόψη, ώστε να γίνει κατανοητό ότι οι επιλογές τους δεν συνάδουν με τις έννοιες της πληροφόρησης και της ποιότητας του περιεχομένου των δελτίων". Μέσα από τη συζήτηση θα προβληματιστείς για τα ποικίλα θέματα και θα διαμορφώσεις τις δικές σου θέσεις, γνώμες και απόψεις.

Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 637,60 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,75%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 4.326,57 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,15%. Το ΕΣΡ, επίσης, επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στο Alter για μετάδοση πλάνων από βασανισμούς ζώων από κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Έχει ακόμα πολλές ιδέες για δραστηριότητες και εργασίες, γιατί η γνώση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας δε σταματά σε αυτό το μάθημα, ούτε στην τάξη σου. Ο δείκτης FTSE/Athex International διαμορφώθηκε στις 5.008,60 μονάδες με άνοδο 0,17%.

Η γνώση αυτή: Από τις 320 μετοχές που διακινήθηκαν στη συνεδρίαση 198 κινήθηκαν ανοδικά, 81 πτωτικά, ενώ η τιμή 41 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Αποτυπώνεται στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο, στο διαδίκτυο, στην τηλεόραση, στον τύπο, γι' αυτό και όλα αυτά θα τα βρίσκεις συχνά στο βιβλίο σου. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 155 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50,822 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δοκιμάζεται κάθε στιγμή της ζωής σου, όταν θα χρειαστεί να αναζητήσεις τη βοήθεια μιας υπηρεσίας, να κατανοήσεις και να πάρεις θέση για ένα πρόβλημα, όπως αυτό του περιβάλλοντος, του πολέμου ή του ρατσισμού.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 200 τεμαχίων της Frigoglass στα 8,84 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 17,96 ευρώ και ένα πακέτο 49.951 τεμαχίων της Cosmote στα 18,80 ευρώ.

Το βιβλίο σου δίνει πολλές ευκαιρίες να γνωρίσεις τους τρόπους με τους οποίους θα αναζητάς τις πληροφορίες και τις γνώσεις που σου χρειάζονται κάθε φορά στη ζωή.

Επίσης δύο πακέτα των 2.933 και 3.560 τεμαχίων της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 5,66 και 5,70 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 31.868 τεμαχίων της Γερμανός στα 14,72 ευρώ και ένα πακέτο 300 τεμαχίων της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων στα 1,45 ευρώ.

Χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες ενότητες, όσα και τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής που συμμετέχεις.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 123,91 δισ. ευρώ.

Η πρώτη ενότητα, παρουσιάζει την κοινωνική πραγματικότητα που ζεις σήμερα και τους τρόπους που αυτή οργανώνεται (Κεφάλαια 1-6).

Η δεύτερη την οργάνωση της Πολιτείας στην οποία συμμετέχεις ως νέος και αυριανός πολίτης (Κεφάλαια 7-12).

Η τρίτη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία επίσης ανήκεις (Κεφάλαιο 13).

Η τέταρτη τη Διεθνή Κοινότητα, την παγκόσμια δηλαδή κοινωνία, της οποίας είσαι μέλος (Κεφάλαιο 14).

Και οι τέσσερις ενότητες οργανώνονται σε επιμέρους Κεφάλαια και μαθήματα. Κάθε μάθημα, για να σε βοηθήσει, έχει γραμμένες έντονα τις λέξεις- κλειδιά και στο τέλος αναφέρει σε σχεδιάγραμμα τις βασικές έννοιες. Για την επανάληψή σου, θα βρεις στο τέλος κάθε Κεφαλαίου ερωτήσεις όλων των τύπων στο Κριτήριο Αυτοαξιολόγησής σου.

Ελπίζουμε το βιβλίο να σου δώσει την ευκαιρία να συνεργαστείς με κέφι και ενδιαφέρον στο πλαίσιο του μαθήματος.

Η βιβλιογραφία του γνωστικού αντικειμένου καταχωρίζεται στο βιβλίο του καθηγητή.