Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κατά 33,8% διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το ενδεκάμηνο του 2005 σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του 2004, αγγίζοντας τα 11,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΓΚΑΛΟΥΖΩ ΝΤΕ ΒΙΛΠΕΝ

Περίοδοι

Η εκτίναξη του ελλείμματος στο 6,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος οφείλεται πρωτίστως στη μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου, εξέλιξη η οποία αντανακλάται στην κατά 35,5% διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο καυσίμων.

Πρόσωπα

Η τέχνη της κλασικής εποχής διακρίνεται σε τρεις περιόδους που ξεχωρίζουν καθαρά μεταξύ τους, παρόλα τα κοινά γνωρίσματα τους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 24,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 7,2% σε σύγκριση με το ενδεκάμηνο του 2004.

Το πάθος και η πολιτική

Στην πρώιμη κλασική τέχνη ή τέχνη του αυστηρού ρυθμού* (480-450 π.Χ.) οι μορφές είναι πιο βαριές και στιβαρές και μερικές φορές σε έντονη στιγμιαία κίνηση. Η διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,659 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και δευτερευόντως στο γεγονός ότι το ισοζύγιο των πλοίων εμφάνισε έλλειμμα 528 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 389 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αντίθετα, κατά την ώριμη κλασική περίοδο (450-390 π.Χ.) οι μορφές παριστάνονται σε ήρεμες στάσεις, ενώ στα γυναικεία αγάλματα τα ενδύματα αρχίζουν να ελαφραίνουν και να αναδεικνύουν την ομορφιά των σωμάτων. Αντιθέτως, χωρίς καύσιμα και πλοία το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 740 εκατ. ευρώ.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χειροκρότησαν την παρέμβασή του. Χάρη στον Ντομινίκ Γκαλουζώ ντε Βιλπέν, η Γαλλία "εξέπληξε" και πάλι.

Στην ύστερη κλασική εποχή (390-323 π.Χ.) οι μορφές θα αρχίσουν πάλι να κινούνται πιο ελεύθερα στον χώρο, τα σώματα να λυγίζουν, οι χειρονομίες να γίνονται πιο εύγλωττες, τα ενδύματα και τα χτενίσματα πιο πολύπλοκα και εξεζητημένα, η έκφραση των συναισθημάτων πολύ πιο έντονη.

Οριακή κατά 2% αύξηση παρατηρείται στο πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών, εξέλιξη που αντανακλά την αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος κατά 6,7% και του ναυτιλιακού κατά 4,1%.

Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Αν δεν υπάρχει αγανάκτηση στο κράτος, δεν μπορεί να λειτουργήσει

Από την άλλη πλευρά, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους της Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 6,1%, ενώ οι ακαθάριστες πληρωμές για μεταφορικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 370 εκατ. ευρώ ή 7,1% και οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 127 εκατ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2002, ο ντε Βιλπέν συζητούσε με τον Κόλιν Πάουελ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για τις εξελίξεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Την ίδια περίοδο το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1,046 δισ. ευρώ, ήτοι 28%, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους που κατέβαλε το δημόσιο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

"Το να κάνεις δύο πολέμους, έναν στο Αφγανιστάν και άλλο στο Ιράκ", είχε εξηγήσει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στον αμερικανό ομόλογό του, "είναι σαν να έχεις δύο γυναίκες: αδύνατο να το χειριστείς". Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 1,002 δισ. ευρώ έναντι καθαρής εισροής 564 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στα 49 του, ο ντε Βιλπέν, διπλωμάτης καριέρας, θεωρούνταν ο "αδύναμος κρίκος" της γαλλικής κυβέρνησης.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην καθαρή εκροή κεφαλαίων ύψους 709 εκατ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους και στην καθαρή εκροή κεφαλαίων ύψους 293 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους.

Στη σύγκρουση στην Ακτή του Ελεφαντοστού ενίσχυσε με τις παρεμβάσεις του την κρίση αντί να την εκτονώσει. Στο υπουργείο του πολλοί είναι οι δυσαρεστημένοι. "Αυτός ο πρεσβευτής είναι ένας μαλάκας! Ποιος τον διόρισε;", είχε ακουστεί να σχολιάζει. Και ακόμη: "Μα πότε θα με απαλλάξουν απ' αυτό το διευθυντή; Μέχρι και ο Βεντρίν, που δεν είναι κανένας φωστήρας, είχε καταλάβει πως έπρεπε να του δώσει πόδι!"

"Αν δεν υπάρχει αγανάκτηση στο κράτος, δεν μπορεί να λειτουργήσει", εξηγούσε το 1999, όταν ήταν ακόμη Γενικός Γραμματέας της προεδρίας του Σιράκ. Το πάθος είναι γι' αυτόν η βάση για την άσκηση πολιτικής. Και το να μιλάει πιστεύει πως είναι το ίδιο με το να δρα. "Πιστεύω στη δύναμη της αλήθειας της γλώσσας", εξηγεί. Μόνο που ο θόρυβος δεν κάνει πάντα καλό όταν είσαι επικεφαλής της διπλωματίας, επισημαίνουν οι επικριτές του.

Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1953 στο Ραμπάτ του Μαρόκου. Γιος βιομηχάνου που διετέλεσε γερουσιαστής, σπούδασε στο Καράκας και στη Νέα Υόρκη, αλλά και στη γαλλική σχολή δημόσιας διοίκησης, την περίφημη ΕΝΑ. Από το 1995 έως τον Ιούνιο του 2002, οπότε και ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν Γενικός Γραμματέας της προεδρίας του Σιράκ, ο οποίος λένε πως τον αντιμετωπίζει σαν το γιο που δεν απέκτησε. Γι' αυτό και του συγχώρησε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του, ότι τον συμβούλευσε το 1997 να διαλύσει τη Βουλή και να κάνει τις εκλογές που κέρδισε η Αριστερά.

"Η Γαλλία", είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο, "θα δικαιώσει άραγε αυτούς που την επικρίνουν για αλαζονική ματαιοδοξία ή, πιστή στον εαυτό της, θα βρει τη δύναμη και τη φαντασία να εκπλήξει άλλη μια φορά;". Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ντε Βιλπέν κατάφερε να εκπλήξει αμφισβητώντας την αμερικανική υπερδύναμη. Από την άλλη, βέβαια, τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνιέται συχνότερα με τον Πάουελ παρά με τον Σιράκ, για να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί την αμερικανική ανυπομονησία, αλλά και το διεθνές δίκαιο. Το σημαντικότερο είναι προφανώς να μην "ηττηθούν" ούτε ο Μπους ούτε ο Σιράκ, μόνο ο Σαντάμ.