Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Οικονομική είδηση

( φθάνει τα 70 δολ. το πετρέλαιο :: 20/1/2006 19:29:16) 

Οι αναλυτές πιθανολογούν ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων ιστορικών ρεκόρ πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι.

Αδήλωτα ενοίκια του 2001

Ερωτήσεις-Δραστηριότητες

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ στις αγορές λόγω Αλ Κάιντα, Ιράν και Νιγηρίας

329.496 ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν εισοδήματα που εισέπραξαν

1. Για ποια πράγματα και καταστάσεις χρησιμοποιούμε σήμερα τον όρο "κλασικός";

Φθάνει τα 70 δολ. το πετρέλαιο

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ

2. Αναζητήστε νεοκλασικά κτίρια και άλλα κλασικιστικά έργα που τυχόν υπάρχουν στο άμεσο περιβάλλον σας ή κτίρια και έργα που γνωρίζετε από την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις.

Θύμα των εξαιρετικά εύθραυστων γεωπολιτικών ισορροπιών πέφτουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, καθώς οι απειλές της Αλ Κάιντα, η κόντρα του Ιράν με τη Δύση και η υπό διαρκή απειλή πετρελαϊκή παραγωγή της Νιγηρίας έχουν στείλει στα ύψη την τιμή του μαύρου χρυσού.

Τέσσερις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων είτε δεν δήλωσαν τα ενοίκια που εισέπραξαν το 2001, είτε δήλωσαν λιγότερα από αυτά που εισέπραξαν.

Η τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης έσπασε χθες ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 68 δολαρίων το βαρέλι, κερδίζοντας περισσότερο από ένα δολάριο, για να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Πρόκειται για 329.496 ιδιοκτήτες που πιάστηκαν στο δίχτυ διασταυρώσεων στοιχείων που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Μάλιστα στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια (ακόμα και για αγορές το 2012!) η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε χθες σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, ύψος δαπάνης ενοικίου και όνομα ιδιοκτήτη) που δήλωσαν οι ενοικιαστές για τη φορολογική χρήση 2001, προέκυψε ότι 936.520 ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις εισοδήματα από ενοίκια. Ανάλογα κέρδη στα 66,28 δολ. κατέγραψε και το λονδρέζικο μπρεντ.

Τι έδειξαν οι διασταυρώσεις

Οι αναλυτές πιθανολογούν ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων ιστορικών ρεκόρ πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι, εφόσον διατηρηθεί η σημερινή αβεβαιότητα.

Από τις διασταυρώσεις προέκυψε ότι 110.191 ιδιοκτήτες δήλωσαν εισοδήματα από ενοίκια μικρότερα από αυτά που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές, ενώ 219.305 δεν δήλωσαν καθόλου εισοδήματα από ενοίκια. Στη Νιγηρία, που είναι η όγδοη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγός χώρα του πλανήτη, ήδη η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 220.000 βαρέλια, καθώς ένοπλες ομάδες εξτρεμιστών απειλούν με νέες επιθέσεις τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας στο δέλτα του Νίγηρα. Πάντως, για 607.024 ιδιοκτήτες ακινήτων η διασταύρωση των στοιχείων έδειξε ότι είχαν δηλώσει εισοδήματα από ενοίκια ίσα με τα μισθώματα που δήλωσαν ως δαπάνη οι ενοικιαστές. Όσον αφορά το Ιράν, η διελκυστίνδα με τις δυτικές χώρες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προκαλούν σοβαρούς πονοκεφάλους στις αγορές, καθώς το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή δύναμη του ΟΠΕΚ και τέταρτη παγκοσμίως.

Ο έλεγχος του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επικεντρώνεται πλέον τόσο στη διερεύνηση των 219.305 φορολογουμένων, οι οποίοι εμφανίζονται, ενώ είχαν εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων, να μην το έχουν δηλώσει στην Εφορία, όσο και σε αυτούς που δήλωσαν μικρότερο εισόδημα από ενοίκια σε σχέση με αυτό που εισέπραξαν.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι αν του επιβληθούν κυρώσεις για την επανέναρξη του πυρηνικού του προγράμματος, θα απαντήσει με τη διακοπή των πετρελαϊκών εξαγωγών του, μία εφιαλτική προοπτική από τη στιγμή που ήδη ο ΟΠΕΚ δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του.

Αποκλίσεις

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αγορές τρομοκρατήθηκαν χθες και από δύο νέες εξελίξεις: τις απειλές της Αλ Κάιντα ότι θα χτυπήσει ξανά τις ΗΠΑ, και το πολικό ψύχος που πλήττει τη Ρωσία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, ορισμένοι από αυτούς τους φορολογουμένους μπορεί να πιάστηκαν στην παγίδα των διασταυρώσεων λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν μεταξύ του φορολογουμένου που εισπράττει το ενοίκιο (και δηλώνεται από τον ενοικιαστή) και αυτού που εμφανίζεται στο συμβόλαιο μίσθωσης του ακινήτου.

Από τις διασταυρώσεις προέκυψε, επίσης, ότι ένας στους δέκα φορολογουμένους που δήλωσαν δαπάνη ενοικίου το 2001 ανέγραψε στις φορολογική του δήλωση λανθασμένο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του ιδιοκτήτη. Ειδικότερα, για τη φορολογική χρήση του 2001 δήλωσαν δαπάνη ενοικίου 1.153.684 φορολογούμενοι και από αυτούς δήλωσαν λανθασμένους ΑΦΜ ιδιοκτητών οι 117.082. Όσοι από αυτούς δεν καταφέρουν να αποδείξουν στην Εφορία ότι κατέβαλαν ενοίκια το 2001 θα αναγκαστούν να επιστρέψουν την έκπτωση φόρου που καρπώθηκαν λόγω της δαπάνης ενοικίου.

Αυτόματος εντοπισμός

Σημειώνεται ότι φέτος οι ενοικιαστές-φορολογούμενοι που θα δηλώσουν ανύπαρκτους ΑΦΜ ιδιοκτητών θα εντοπίζονται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης. Μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων στα ενοίκια, στο στόχαστρο των ελέγχων θα μπουν τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.