Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Της ΛΙΝΑΣ ΤΣΙΡΕΚΑ

Κήρυξαν πόλεμο στο κάπνισμα

Εφαρμογή 4

Όνειρο κάθε Έλληνα μοιάζει να είναι η απόκτηση κατοικίας.

Μεγάλες αντικαρκινικές οργανώσεις συμμάχησαν εναντίον της θανάσιμης συνήθειας

Αντλία θερμότητας Όπως προκύπτει από έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank σε συνεργασία με την Metron Analysis το 2% έως 8% των νοικοκυριών εμφανίζει πρόθεση αγοράς - δόμησης κύριας κατοικίας το 2006, ενώ το 4% έως 18% των νοικοκυριών την επόμενη πενταετία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μια αντλία θερμότητας έχει επίδοση Κ=3 και καταναλώνει ισχύ 1500 W. Στο μεταξύ η πλειονότητα των ερωτηθέντων (45,1%) θεωρεί ασφαλή επένδυση την αγορά κατοικίας, ενώ το 32,5% μάλλον ασφαλή.

Τον πόλεμο εναντίον του καπνίσματος, μιας συνήθειας που σκοτώνει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο μέσω των ασθενειών που προκαλεί, κήρυξαν χθες δύο από τις μεγαλύτερες αντικαρκινικές οργανώσεις στον κόσμο.

(α) Πόση θερμότητα προσφέρει σε ένα δωμάτιο το χειμώνα; Οι συμμετέχοντες στην έρευνα περιμένουν σημαντική άνοδο στις τιμές των ακινήτων τους επόμενους 12 μήνες.

Πρόκειται για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society) και τη βρετανική Cancer Research UK, οι οποίες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, μαζί με τη Διεθνή Ένωση Κατά του Καρκίνου (UICC), σε μια υπερατλαντική συμμαχία με στόχο την οριστική εξάλειψη του καπνίσματος.

(β) Όταν λειτουργεί το καλοκαίρι ως κλιματιστικό, ποια θα είναι η επίδοσή της; Αύξηση από 15% έως 30% αναμένει το 27% των ερωτηθέντων, ενώ το 38,4% περιμένει ότι η αύξηση των ακινήτων θα κυμανθεί από 5% - 15%.

"Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει μια τόσο ισχυρή συμμαχία έναντι μιας τόσο θανάσιμης απειλής", δήλωσε ο δρ Τζον Σέφριν, πρόεδρος της UICC, μιας παγκόσμιας οργάνωσης κατά του καρκίνου, με έδρα τη Γενεύη. Λύση: Στην έρευνα με θέμα "Προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα", που παρουσιάστηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank επισημαίνεται ότι "οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα εμφανίζονται ιδιαίτερα ευνοϊκές, καθώς το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για κατοικία παραμένει ενεργό στο προσεχές διάστημα".

Η συμμαχία θα παρέχει κεφάλαια και υποστήριξη σε νέες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας που προσπαθεί να αντισταθμίσει τη μείωση των καπνιστών στις πλουσιότερες χώρες.

α) Χρησιμοποιούμε τη σχέση (16) και έχουμε: Qυ= K x W = 3 x 1500 J = 4500 J ανά δευτερόλεπτο ή ισχύ 4500 W

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ευρώπη καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής πληθυσμού του 2001, 74% των κατοικιών είναι ιδιόκτητες. "Ο καπνός είναι ήδη η μεγαλύτερη στον κόσμο αιτία θανάτων που μπορεί να προληφθούν", δήλωσε ο Σέφριν σε συνέντευξη Τύπου.

β) Αν το καλοκαίρι λειτουργεί αντίστροφα ως κλιματιστικό, θα απορροφά από το δωμάτιο θερμότητα Qx ανά δευτερόλεπτο και θα αποβάλλει στο περιβάλλον θερμότητα Qυ = 4500 J ανά δευτερόλεπτο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.373 νοικοκυριά στην Αττική και σε 6 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Καβάλα) με τη χρήση ερωτηματολογίου την περίοδο από τη 1 Δεκεμβρίου του 2005 έως και τις 9 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. "Αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, 500 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σήμερα θα πεθάνουν πρόωρα και άσκοπα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα", πρόσθεσε.

Η ενέργεια διατηρείται, και συνεπώς: Qx + W = Qυ ή Qx = Qυ – W = 4500 J - 1500 J = 3000 J

Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της αγοράς κατοικίας.

Η σύμβαση

Ο συντελεστής λειτουργίας για το κλιματιστικό είναι: [pic].

Η πρόθεση αγοράς

Οι οργανώσεις ανακοίνωσαν τη συμμαχία ενώ άρχιζε στη Γενεύη ο τελικός γύρος των διαπραγματεύσεων για τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC). Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα ποσοστά των νοικοκυριών που εμφανίζουν πρόθεση αγοράς / δόμησης κατοικίας τόσο για τους επόμενους 12 μήνες όσο και για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με την τελευταία διετία, κατά την οποία, παρά την ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς του real estate και της στεγαστικής πίστης, μόνο 5,2% των νοικοκυριών φαίνεται να έχει ήδη προβεί σε αγορά ή κατασκευή νέας κατοικίας. Στη σύμβαση αυτή περιλαμβάνονται μέτρα για να περιοριστούν οι διαφημίσεις των προϊόντων καπνού, να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων και να αποθαρρύνονται οι νέοι να αποκτούν τη θανάσιμη συνήθεια του καπνίσματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Eurobank, η ζήτηση για νέες κατοικίες (αριθμός κατοικιών) αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη πενταετία με ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς του παρελθόντος: 3,5% ετησίως έναντι 2,6% την περίοδο 2004-2005 και 2,0% την περίοδο 2000-2003. Η FCTC, η πρώτη διεθνής συνθήκη υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), αναμένεται να υιοθετηθεί από τη γενική συνέλευση της ΠΟΥ το Μάιο.

Στην αυξημένη ζήτηση συμβάλλουν τόσο ότι το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για κατοικία παραμένει υψηλό όσο και ότι οι προοπτικές αγοράς / δόμησης είναι ισχυρότερες για νέα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα, χαμηλό πιστοληπτικό κίνδυνο και υψηλή ζήτηση για μεγαλύτερες κατοικίες σε σχέση με το μέγεθος της μέσης κατοικίας στην περιοχή έρευνας.

Η γενική διευθύντρια της Οργάνωσης, η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, απηύθυνε χθες έκκληση προς όλες τις χώρες να υποστηρίξουν την FCTC και καυτηρίασε εκείνους που καταδικάζουν το περιεχόμενό της ως πολύ αδύναμο.

Η κατοικία ως επένδυση

"Μπορεί κανείς να πιστεύει πως οι καπνοβιομηχανίες θέλουν να υπάρξει μια ήπια συνθήκη χωρίς πολλές φιλοδοξίες, το σίγουρο είναι όμως ότι θα ενθουσιαστούν αν η συνθήκη δεν επικυρωθεί από μεγάλο αριθμό χωρών", τόνισε.

Ασφαλή επένδυση χαρακτηρίζει την αγορά κατοικίας το 45,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα, απαντώντας στην ερώτηση "συμφωνείται ή διαφωνείτε ότι η αγορά κατοικίας στην πόλη σας αποτελεί μία ασφαλή επένδυση".

Η ΠΟΥ προβλέπει πως οι θάνατοι που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων καπνού θα φτάσουν στα τέλη της δεκαετίας του 2020 τους 10 εκατομμύρια το χρόνο και τουλάχιστον το 70% των θυμάτων θα ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Το 32,5% των ερωτηθέντων μάλλον συμφωνεί , το 10,2% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί, το 5,3% μάλλον διαφωνεί και το 4,1% διαφωνεί απόλυτα.

Οι φιλανθρωπικές αντικαρκινικές οργανώσεις που κήρυξαν τον πόλεμο κατά του καπνίσματος θα επιδοτούν με 10.000 ευρώ ετησίως για διάστημα μέχρι δύο χρόνια πρόσωπα ή οργανώσεις που θα διεξάγουν αντικαπνιστικές εκστρατείες σε 12 αναπτυσσόμενες χώρες και θα παρέχουν συμβουλές, τεχνική υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη για τα προγράμματά τους.

Σημαντική άνοδο από 15 έως 30% στις τιμές των ακινήτων μέσα στους επόμενους 12 μήνες αναμένει το 27% των ερωτηθέντων, ενώ το 38,4% περιμένει ότι η αύξηση των ακινήτων θα κυμανθεί από 5%-15%.

Τις επιδοτήσεις θα τις διαχειρίζεται και θα τις διανέμει η UICC, η οποία εκπροσωπεί αντικαρκινικές οργανώσεις σε 90 χώρες, πολλές από τις οποίες δρουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το 11,9% αναμένει αύξηση έως 5%, το 9,4% εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν στάσιμες, ενώ μείωση από 15% έως 30% στις τιμές περιμένει μόλις το 0,1%,

"Πολλές από αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν τους πόρους ή την εμπειρία για να αντιταχθούν στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της βιομηχανίας του καπνού", λέει ο Ντέιβιντ Ζακς, πρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Το μέγεθος κατοικίας και το ιδιοκτησιακό καθεστώς

LINKS:

Το 64,7% των ερωτηθέντων διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία, το 31,8% ενοικιαζόμενη, ενώ το 3,5% απήντησε ότι ανήκει σε άλλη κατηγορία.

* www.cancer.org/

Στην ερώτηση πριν αγοράσετε /κτίσετε σπίτι κατοικούσατε σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία το 65% απάντησε ότι κατοικούσε σε ενοικιαζόμενη και το 27% σε ιδιόκτητη.

* www.cancerresearchuk.org/