Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( αμεσως αργοτερα ) 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΡΘΡΟ

8. Άλλες χρήσεις των λέξεων

ΑΜΕΣΩΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Όχι στον πόλεμο! Όχι στην ισοπέδωση!

1. Μερικές φορές σχηματίζοντας διαφορετικές παρομοιώσεις με την ίδια λέξη καταφέρουμε να ορίσουμε καλύτερα το νόημά της.

1 Γιά συναλλαγές με μεγαλύτερες εταιρίες που θα εισάγουν το Ευρώ αμέσως.

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

Να βρεις τρεις παρομοιώσεις που να ταιριάζουν στην καθεμιά από τις ακόλουθες λέξεις και να εξηγήσεις τη διαφορά που υπάρχει στη σημασία τους.

Γιά συναλλαγές με καταναλωτές που προτιμούν να συναλλάσσονται σε εθνικό νόμισμα ώσπου να εισαχθούν τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα του Ευρώ το 2002. Και όμως η Γηραιά Ευρώπη υπάρχει! π.χ. μαλλιά σαν μετάξι: απαλά, μαλακά μαλλιά σαν χρυσάφι: ξανθά μαλλιά σαν του σκαντζόχοιρου: όρθια και σκληρά

2 Για να απλοποιηθεί το εμπόριο και οι επενδύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι γεγονός ότι υστερεί και καθυστερεί.

1. τρέχει σαν………………………… Επειδή αυτοί οι καταναλωτές είναι μιά μεγάλη μερίδα των συναλλαγών σε μετρητά.

Είναι γεγονός ότι είναι διασπασμένη.

2. περπατάει σαν………………….

3 Για να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών με πολλά νομίσματα.

Αλλά, εν τέλει, η πορεία προς τον προαναγγελθέντα πόλεμο του Ιράκ θα ήταν διαφορετική αν δεν υπήρχε αυτή η γερασμένη Ευρώπη.

3. τρώει σαν…………………………

Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Αυτή την οποία τόσο ανοιχτά περιφρόνησε την Κυριακή στο Βερολίνο ο Ντόναλντ Ράμσφελντ.

4. κόκκινος σαν……………………..

4 Επειδή οι χρηματαγορές θα το

Τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε πράγματι ανίσχυρη απέναντι στο νέο δόγμα «του προληπτικού πολέμου» του προέδρου Μπους. 5. ψηλός σαν………………………..

5 Για ν'αποφευχθεί ο πανικός και οι ανωμαλίες της τελευταίας στιγμής, αφού η τελευταία προθεσμία είναι το 2002.

Στους κόλπους της εκδηλώθηκαν οξύτατες διαφωνίες, που δεν επέτρεψαν τη διατύπωση μιας εναλλακτικής στρατηγικής πρότασης, με στόχο να απαλλαγεί η διεθνής κοινότητα από τον Σαντάμ, που εξακολουθεί να τυραννά τον ιρακινό λαό και να απειλεί την ανθρωπότητα.

2. Να συμπληρώσετε τα κενά στις προτάσεις που ακολουθούν με ρήματα που έχουν πρώτο συνθετικό πρόθεση και δεύτερο συνθετικό το ρήμα βάλλω.

Εν αναμονή εκείνων των δημοσίων υπηρεσιών που θα οργανωθούν γιά την εισαγωγή του Ευρώ αργότερα.

Για όσους παρακολουθούν την ευρωπαϊκή πορεία, δεν υπήρξε έκπληξη. Να προσέξετε την ορθογραφία.

6 Για να έχει η εταιρία μιά θετική και

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στους «Ατλαντιστές» και στους «Ευρωπαϊστές» υπήρχαν και έρχονταν στην επιφάνεια με ποικίλες αφορμές: ευρωπαϊκή άμυνα, ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης, πολιτική συγκρότηση της Ευρώπης, ορισμός Ευρωπαίου υπεύθυνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολλά άλλα.

1. Το εκλογικό σύστημα στην δεκαετία του 1880 δεν………………………να ψηφίζει κανείς ένα μόνο κόμμα.

7 Για ν'απλοποιηθούν τα λογιστικά (ειδικά γιά εταιρίες με παραρτήματα στο εξωτερικό)

Οι αντιθέσεις αυτές έχουν πάντα άμεσες πολιτικές ή ιδεολογικές αφετηρίες.

2. …………………….τα δυο κείμενα, το πρωτότυπο και το αντίγραφο, και διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν καμία διαφορά.

΄Ωστε να ετοιμαστεί η εταιρία γιά μιά απότομη αλλαγή από τη μια μέρα στην άλλη, το 2002.

Οι θέσεις που κατά καιρούς υποστηρίζουν η Μεγάλη Βρετανία (συνήθως λέει όχι σε ό,τι ευρωπαϊκό), η Ολλανδία, οι Σκανδιναβικές Χώρες, όλες εν τέλει οι ευρωπαϊκές χώρες, συνδέονται με δεδομένα ιστορικά, οικονομικά, εθνικά ή εθνικιστικά.

3. Το σωματείο μας προτίθεται να……………………..τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, για να μη συμπέσουν με τον εορτασμό της εθνικής επετείου.

8 Για ν'ανταποκριθεί η εταιρία στον ανταγωνισμό.

Φυσικά στην Ελλάδα υπάρχουν πάντα οι αφελείς (;), που σπεύδουν να κάνουν την ισοπεδωτική κατάταξη σε αριστερούς και δεξιούς, προοδευτικούς και μη, ιμπεριαλιστές και αντιιμπεριαλιστές με τις γνωστές αναφορές σε «ευρωπαϊκά αμερικανάκια» σε «Ευρωπαίους νάνους» κ.λπ. κ.λπ. 4. Το γνωρίζω πως διαρκώς με………………………….και με συκοφαντεί στους συναδέλφους μου.

9 Γιατί η εταιρία έχει σχέδια με προοπτική πέρα από το 2000.

Είναι βεβαίως οι ίδιοι που έσπευσαν να μας πείσουν ότι η διοίκηση Μπους δεν έχει καμία διαφορά από τη διοίκηση Κλίντον. 5. Είναι δύσκολο να ……………………………κανείς τις κακές συνήθειες. Οι ίδιοι που με χαρά διαπίστωναν ότι η Ευρώπη δεν υπάρχει στο διεθνές πεδίο, που με ευκολία μιλούσαν για «αμερικανική Αριστερά» και εξομοίωναν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με τον Μπιν Λάντεν. 6. Η πολύμηνη αρρώστια του τον…………………………….

Βεβαίως, η Ευρώπη δεν έχει συγκροτημένη παρέμβαση στη διεθνή σκηνή.

7. Ο Νείλος ………………………….στη Μεσόγειο σχηματίζοντας ένα τεράστιο δέλτα.

Αλλά μετά το κοινό νόμισμα κάνει βήματα πολιτικής ενοποίησης.

8. Όταν μου στείλετε την εγκυκλοπαίδεια, θα σας …………………………..το ποσό.

Αυτή είναι η ιστορική τάση των τελευταίων χρόνων και όχι το αντίστροφο.

9. Τον……………………………σε τέτοιο βαθμό, ώστε είχε γίνει άβουλο όργανό του.

Και η σοβαρότερη αντίδραση στο πολιτικό πεδίο απέναντι στην προσπάθεια επιβολής αμερικανικής κυριαρχίας υπήρξε το «Δεν κατανοώ την ανάγκη αυτού του πολέμου» του Γιόσκα Φίσερ.

10. Οι φορολογούμενοι πρέπει να……………………………τις φορολογικές δηλώσεις τους ως το τέλος του μήνα.

Ναι, του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, που κάποιοι από τους καθ' ημάς «οικολόγους» χαρακτήρισαν «προδότη» όταν ανέλαβε το αξίωμά του. 3. Να εντάξετε τα ρήματα που ακολουθούν σε μία μικρή φράση. Η πραγματικότητα, ευτυχώς ή δυστυχώς, γυρνά την πλάτη στην εύκολη ισοπέδωση. Φροντίστε να χρησιμοποιηθούν εύστοχα.

Και τώρα τι γίνεται; ανακύπτω: π.χ. ανακύπτουν δυσκολίες

Η ελληνική προεδρία αναλαμβάνει ορισμένες πρωτοβουλίες.

αναμοχλεύω

Υποστήριζα και υποστηρίζω ότι είναι ανάγκη να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό.

αναλίσκω

Όταν υπάρχουν τέτοια χάσματα στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, η φιλοδοξία να παίξει η Ελλάδα ρόλο γεφυροποιού ΗΠΑ - Ενωμένης Ευρώπης δεν έχει επαρκή βάση.

αντιδιαστέλλω

Ας ξεφύγουμε λοιπόν από το άγχος της ενιαίας ευρωπαϊκής θέσης.

αντιστρατεύομαι

Φυσικά η ελληνική προεδρία οφείλει να κάνει το καλύτερο, αλλά στη δεδομένη συγκυρία μάς αρκεί και η απλή ευρωπαϊκή συνεννόηση.

απεμπολώ

Η Ευρώπη δεν είναι δυστυχώς ενιαία.

απεργάζομαι

Αλλά έχει αντιστάσεις.

αποκομίζω

Και αυτό είναι το μείζον που δίνει ρόλο στην Ελλάδα μέσα στη συγκυρία και δημιουργεί ελπίδες για την ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας.

αποσοβώ

Η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο μέρα με τη μέρα διαμορφώνεται αρνητικά απέναντι στον πόλεμο.

βαυκαλίζομαι

Οι φιλειρηνικές κινητοποιήσεις συγκινούν εκατομμύρια ανθρώπους και παίζουν τον δικό τους ρόλο.

διατείνομαι

Θα είμαστε εκεί, γιατί αυτό μπορούμε να κάνουμε.

εδράζομαι

Γιατί οφείλουμε ασφαλώς να πούμε όχι στα πολεμικά αμερικανικά σχέδια και αυτό μας ενώνει όλους και όλες.

εκλαμβάνω

Αλλά κάποιοι από μας θα είμαστε εκεί όχι για να λοιδορήσουμε την Ευρώπη, αλλά για να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή προοπτική.

επωμίζομαι

Αυτή μπορεί να είναι, εν τέλει, η ελπίδα για την πολιτική στην εποχή μας.

κληροδοτώ κληρονομώ μετέρχομαι παρακωλύω περιέρχομαι προοιωνίζομαι συμμερίζομαι υποσκάπτω χαλκεύω χρηματίζω

4. Συμπληρώστε τα παρακάτω ουσιαστικά με ένα ή περισσότερα κατάλληλα ρήματα:

π.χ. επιτελεί έργο 1. ………………………………………………………..παρενέργειες 2. ………………………………………………………..προβλήματα 3. ………………………………………………………..τους κανόνες 4. ………………………………………………………..στις υποχρεώσεις μου 5. ………………………………………………………..ευθύνη 6. ………………………………………………………. τα πάθη και τις αδυναμίες του 7. ………………………………………………………..η πληροφορία 8. ………………………………………………………..τα δικαιώματά του 9. ………………………………………………………..το μίσος 10. ……………………………………………………… το βιοτικό επίπεδο

5. Συμπληρώστε τα κενά με το σωστό τύπο του κατάλληλου επιθέτου από αυτά που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο.

αγκάθινος μανιακός ακανθώδης αγκαθερός διάφανος ασυνήθης διαφανής ασυνήθιστος αγκαθωτός άτυχος μανιώδης ατυχής

1. Σε τι χρησιμεύει αυτό το …………………………..πλέγμα; 2. Κούνησε το γέρικο κεφάλι της και είπε στην εγγονή της: "Αχ, παιδί μου, δεν πρέπει να πικραίνεσαι τόσο πολύ. Ο δρόμος της ζωής είναι …………………………". 3. Η συζήτησή τους κράτησε πολλές ώρες, γιατί τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ήταν δύσκολα και …………………… 4. Tου φόρεσαν…………………………..στεφάνι. 5. Τα………………………… νερά του Αιγαίου πελάγους έχουν εμπνεύσει πολλούς ποιητές. 6. Οι αποφάσεις στην εταιρεία λαμβάνονται με ………………… διαδικασίες. 7. Το………………… γεγονός προκάλεσε θλίψη σε όλους τους παρισταμένους. 8. ………………… μάνα! Της πέθαναν όλα της τα παιδιά νέα. 9. Είναι…….. στο πιοτό· γι' αυτό και μέθυσε με δυο ποτηράκια. 10. Είναι ……………………….ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τις επιθέσεις των πολιτικών του αντιπάλων. 11. Είναι………………………..συλλέκτης γραμματοσήμων. 12. Αποδείχτηκε ότι ο φιλήσυχος γείτονάς τους ήταν ο δολοφόνος της υπερήλικης γυναίκας.

6. Να συμπληρώσετε τα κενά επιλέγοντας το κατάλληλο επίρρημα (ή επιρρηματική έκφραση) από το πλαίσιο.

ευχάριστα - ευχαρίστως ιδιαίτερα - ιδιαιτέρως τελείως - τέλεια εκτάκτως - έκτακτα αμέσως - άμεσα απλά - απλώς αδιάκριτα - αδιακρίτως καταρχήν - κατ' αρχάς

1. Το ασθενοφόρο έφτασε στον τόπο του δυστυχήματος…………………………. μετά το τηλεφώνημά τους. 2. Η υπόθεση αυτή με αφορά…………………………………… 3. Δε διαφωνούμε …………………………………., αλλά απορρίπτουμε εντελώς τις θέσεις σας. 4. Είναι………………………….σημαντικό να λέει κανείς σπουδαία πράματα μιλώντας ………………… 5. Tον πήρε…………………………………..και του τα έψαλε. 6. Ο Κ. κατάφερε στη μετάφρασή του να αποδώσει ………………………… το περιεχόμενο και το ύφος του πρωτοτύπου. 7. Στις οικογενειακές μας εκδρομές περνούμε πολύ……………………….., όταν είναι μαζί μας ο μικρός μας γιος, που κάνει συνεχώς αστεία σχόλια και έξυπνες παρατηρήσεις για ό,τι συμβαίνει. 8. Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν…………………………….. απροσδόκητα και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση. 9. Ανέλαβα……………………………… να μεσολαβήσω, για να λυθεί η παρεξήγηση μεταξύ τους. 10. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε ……………………………….., για να συζητήσει τη δραματική τροπή που πήραν τα γεγονότα. 11……………………………………. κοινωνικής καταγωγής όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. 12. Φέρθηκες πολύ …………………………………. Δεν ξέρεις ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνεις στα προσωπικά ζητήματα των άλλων; 13. Περάσαμε……………………………………· μας χάρισες μια εξαιρετική βραδιά που θα τη θυμόμαστε πάντα. Σε ευχαριστούμε πολύ. 14. Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση ψηφίστηκε…………………………….. και κατ' άρθρο στη Βουλή. 15. Μόλις έφθασε στο Παρίσι,………………………………… συνάντησε τους φίλους του και ύστερα επισκέφτηκε τα αξιοθέατα της πόλης.

7. Υποθέστε ότι θέλετε να γράψετε περιληπτικά τις φράσεις που ακολουθούν. Με ποια υπερώνυμα θα αντικαθιστούσατε τα υπώνυμα που υπογραμμίζονται;

1. Στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, ο κινηματογράφος. 2. Ένας επιστήμονας με ηθικές αρχές έχει συνείδηση πως είναι φορέας πνευματικών αξιών και πως, για να τις υπηρετήσει, πρέπει να κοσμείται με τιμιότητα, ειλικρίνεια, αμεροληψία, δικαιοσύνη, ανώτερο ήθος, αξιοπρέπεια και ευγένεια. 3. Ελεύθερα σκέφτεται ο άνθρωπος, όταν είναι απαλλαγμένος από την ιδιοτέλεια, τα πάθη, τις προκαταλήψεις, τους συναισθηματισμούς, την άγνοια, την ωμή βία, την εξωτερική πίεση από δράστες και κέντρα εξουσίας. 4. Η συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη ήταν πάνδημη. Ο λαός είχε φτάσει από κάθε γωνιά της γης με λεωφορεία, τρένα, πλοία, αεροπλάνα και ιδιωτικά αυτοκίνητα. 5. Στην αρχαία Ελλάδα γνώρισαν ιδιαίτερη ανάπτυξη το έπος, η λυρική ποίηση, το δράμα, η ιστορία, η φιλοσοφία και η ρητορική.

Κωνσταντίνος Μαλέας (1879-1928). Σαντορίνη . Λάδι σε μουσαμά(75εκ. Χ 187εκ.).