Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Οικονομική είδηση

( επίκειται... συνάντηση ) 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΥΡΩ

ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ

Ασκήσεις

Επίκειται… συνάντηση

Congratulations!

1. Μιλώντας σε φίλους σου κατά το διάλειμμα αφηγείσαι με τον εξής περίπου τρόπο τα δραματικά γεγονότα βίας που συνέβησαν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Κυριακής:

Σε τρεις μήνες από σήμερα, το ευρώ εισάγεται επισήμως σε έντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

"Χθες έπαθα την πλάκα μου μ' αυτά που είδα στο γήπεδο.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τις συναλλαγές σε ευρώ, ακόμη και στην Ελλάδα, εφόσον συνεργάζονται με εταιρείες από τη ζώνη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΚΥΡΙΕ ΜΠΟΥΣ!

Καμιά πεντακοσαριά οπαδοί κρατώντας κοντάρια και λοστούς μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και τα έκαναν όλα γυαλιά καρφιά …".

Η εισαγωγή του ευρώ, όπως και η εισαγωγή οποιουδήποτε νέου νομίσματος στην αγορά, δεν γίνεται ποτέ αυτομάτως και αφ' εαυτού της.

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, κατορθώσατε όσα ο Χρουστσώφ και ο Μπρέζνιεφ δεν κατόρθωσαν σε ολόκληρο τον Ψυχρό Πόλεμο.

α) Να συνεχίσεις την αφήγηση με το ίδιο ύφος.

Πόσο μάλλον στην περίπτωση του ευρώ, το οποίο δεν θα είναι απλώς ένα νέο νόμισμα, αλλά ένα ενιαίο γιά 11 χώρες νόμισμα που θα χρησιμοποιείται παραλλήλως με τα εθνικά νομίσματα των χωρών αυτών.

Διαλύσατε την Ατλαντική Συμμαχία. β) Να περιγράψεις τα ίδια γεγονότα σε γραπτό κείμενο ως ανταποκριτής μιας σοβαρής εφημερίδας.

Το γεγονός ότι το ευρώ δεν θα χρησιμοποιείται σε μετρητά κατά το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του, δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να το εισάγουν στις συναλλαγές τους αργότερα, παρότι τυπικά επιτρέπεται.

Αντίθετα με άλλους, διά της παρούσης δεν έχω την πρόθεση να σας ψέξω, αλλά να σας συγχαρώ.

2. Να αντικαταστήσεις τις λαϊκές ή οικείες φράσεις που σου δίνονται με άλλες συνώνυμές τους σε ύφος λόγιο: Στην ουσία, σημαίνει ακριβώς το αντίθετο:

Καλά κάνατε.

1. κάνω πλάτες σε κάποιον

Επειδή θα χρησιμοποιείται σε όλες τις λογιστικές εγγραφές, τραπεζικές συναλλαγές, ηλεκτρονικές πληρωμές κτλ., οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να κάνουν μεγαλύτερες προετοιμασίες από αυτές που θα απαιτούνταν αν η εισαγωγή του ευρώ στην αγορά καταργούσε αυτομάτως τα εθνικά νομίσματα.

Κλείσατε τον διακόπτη σε έναν ασθενή που συντηρούσατε τεχνητά στη ζωή, σε έναν άταφο νεκρό.

2. έχει γερές πλάτες

Στην περίπτωση των ελληνικών επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με εταιρείες από τη ζώνη της ΟΝΕ, η προετοιμασία που απαιτείται είναι διπλή.

Όσο για τους νεόκοπους συγγενείς του στην Ανατολική Ευρώπη, μη στενοχωριέστε, δεν θα κλάψουν για πολύ.

3. οι φτέρνες του χτυπούν στην πλάτη

Πρέπει να προετοιμαστούν με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει στα συστήματά τους να λειτουργούν σε δραχμές, ευρώ και όλα τα υπόλοιπα εθνικά νομίσματα.

Ίσα ίσα, όσο θα κρατήσουν τα λεφτά της εξωτερικής βοήθειας που τους δίνετε.

4. βάζω πλάτη

Και επειδή η επένδυση που απαιτείται δεν είναι αμελητέα, θα πρέπει να προσέξουν τι θα επιλέξουν, ώστε σε ένα ως δύο χρόνια που θα ενταχθεί και η Ελλάδα στην ΟΝΕ, να μην υποχρεωθούν να αλλάξουν εξαρχής τα συστήματά τους (αφού τα παλιά θα είναι για πέταμα) και να υποβληθούν σε νέα μεγάλα έσοδα.

Με την ευκαιρία, επιτρέψατέ μου να σας ενημερώσω πως το Τείχος του Βερολίνου έχει πέσει και πως οι Γερμανοί δεν έχουν καμία διάθεση να φιλοξενούν έναν στρατό κατοχής.

5. δεν πήρε χαμπάρι

Τι πρέπει να αλλάξει

Υστερόγραφο: Αλήθεια, ποιος έγραψε το μήνυμα που απηύθυνε προχθές ο Μπιν Λάντεν;

6. έσκασε ο τοίχος

Η εισαγωγή του ευρώ στην αγορά αναγκάζει τις εταιρείες να προχωρήσουν σε αλλαγές των συστημάτων ενημέρωσης και πληροφορικής, του λογιστηρίου και του νομικού τμήματος, της οικονομικής διαχείρισης και του μάρκετιγκ (γράφημα 1).

Ο ίδιος ο Σαουδάραβας πρακτοράκος ή ο Κόλιν Πάουελ, ως παράρτημα στα «επιχειρήματά» του υπέρ του πολέμου στο Ιράκ;

7. το έσκασε

Τις υποχρεώνει επίσης να προσαρμόσουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με τις τυπικές και ουσιαστικές προδιαγραφές της αγοράς του νέου νομίσματος, να αναθεωρήσουν τη στρατηγική και την τακτική τους εφόσον αλλάζουν οι διαστάσεις της αγοράς και εμφανίζονται νέες προοπτικές και νέοι ανταγωνιστές και φυσικά να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

8. έσκασε μύτη

Όλα αυτά δε γίνονται από την μία μέρα στην άλλη, ούτε γίνονται τζάμπα.

9. τούμπαρε το αυτοκίνητο

Κανονικά, η διαδικασία προσαρμογής των επιχειρήσεων θα έπρεπε να έχει αρχίσει από πέρυσι, ώστε να προχωρήσει με ομαλούς ρυθμούς.

10. τον έφαγαν λάχανο

Οι περισσότερες επιχειρήσεις όμως κοιμούνται ακόμη τον ύπνο του δικαίου και πρέπει να ξυπνήσουν έστω και τώρα.

11. τον λύγισαν τα βάσανα

. Όσο για την επένδυση, εξαρτάται από το μέγεθος της εταιρείας.

12. το λέει η καρδιά του

Όποιο και να είναι το ύψος της πάντως, είναι αναγκαίο κακό και πολύ προτιμότερο από το να μην προσπαθήσει καθόλου η εταιρεία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

13. λερώνει την τιμή μου

Το να αγνοήσει τις αλλαγές, θα το πληρώσει αργότερα πολύ πιο ακριβά.

14. του την έφεραν

Σχεδιασμός και αναδιοργάνωση.

15. στο κοντινό μέλλον

Το θέμα είναι ότι άλλες γρηγορότερα, άλλες αργότερα, όλες οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα αναγκαστούν να ασχοληθούν αποκλειστικά με το ευρώ.

3. Οι λέξεις που ακολουθούν ταιριάζουν κυρίως σε ύφος ανεπίσημο και οικείο.

Καταρχάς πρέπει να πάρουν μια στρατηγική απόφαση: θα εισάγουν αμέσως το ευρώ στις συναλλαγές τους ή αργότερα;

Προσπαθήστε να βρείτε συνώνυμες λέξεις που να ανήκουν σε διαφορετικό επίπεδο λόγου και να συνδυάζονται με ύφος πιο επίσημο.

Για να πάρουν αυτή την απόφαση, πρέπει να εξετάσουν σοβαρά τους λόγους (πίνακας 1) που οδηγούν στη μία ή στην άλλη εναλλακτική λύση.

1. κουμαντάρω

Όποια και να είναι όμως η στρατηγική απόφαση, η εταιρία χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα.

2. πρήξιμο

Αν ονομάσουμε "σχέδιο ευρώ" όλη την επιχείρηση-προετοιμασία (γράφημα 2), το πρώτο που πρέπει να κάνει η εταιρεία, είναι να καθορίσει το πεδίο δράσης (γράφημα 3) αυτού του σχεδίου, δηλαδή ποιους τομείς θα συμπεριλάβει (αγορά, προϊόντα, διαύλους διανομής, ανθρώπινο δυναμικό, οικονομική διεύθυνση και λογιστήριο, συστήματα πληροφορικής).

3. ξεχαρβάλωμα

Ο επικεφαλής της εταιρίας θα πρέπει να καλέσει σε σύσκεψη τα υψηλόβαθμα στελέχη, από όλες τις διευθύνσεις και έναν εξωτερικό σύμβουλο ειδικευμένο στους μηχανισμούς του ευρώ.

4. φτιάχνω

Στη σύσκεψη πρέπει :

5. ντόμπρος

* Να δουν τις ημερομηνίες-κλειδιά στο ημερολόγιο.

6. βουτώ

* Να κληθούν οι διευθυντές να εντοπίσουν την επίδραση του ευρώ στα τμήματά τους.

7. ξοδεύω

* Να ορίσουν το πεδίο του "σχεδίου ευρώ" στην εταιρία

8. κοκορόμυαλος

* Να μελετήσουν τα 8 στρατηγικά και τεχνικά σημεία:

9. ψάχνω

1. Πώς θα επηρεάσει το ευρώ τις αγορές της εταιρίας;

10. λαιμαργία

Θα δοθούν ευκαιρίες για την ανάπτυξη των εξαγωγών;

11. ταλέντο

Θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά;

12. λαδώνω

2. Θα επηρεάσει το ευρώ τα προϊόντα και τις υπηρεσίες;

4. Χρησιμοποιούμε πολλές φορές στο λόγο μετοχές παθητικού παρακειμένου με αναδιπλασιασμό (όπως στα αρχαία ελληνικά) σε θέση επιθέτου ή ουσιαστικού για λόγους ύφους ή επειδή οι εκφράσεις έχουν γίνει στερεότυπες.

Θα δώσεις ευκαιρίες για ανάπτυξη νέων προϊόντων;

Χρησιμοποιήστε σε φράσεις τις εξής μετοχές:

Θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η ήδη υπάρχουσα παραγωγή;

1. προσβεβλημένος

3. Θα επηρεάσει το ευρώ την πολιτική εφοδιασμού και προμηθειών της εταιρίας;

2. εγγεγραμμένος

4. Πώς θα επιδράσει το ευρώ στην οικονομική της πολιτική;

3. επιτετραμμένος

5.Τι εκπαίδευση χρειάζεται το προσωπικό για να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο για την εισαγωγή του ευρώ;

4. δεδηλωμένος

6. Ποιες αλλαγές θα επιφέρει το ευρώ στα λογιστικά και τη φορολογία της εταιρίας;

5. σεσημασμένος

7. Ποιες αλλαγές των συστημάτων πληροφορικής θα απαιτήσει η εισαγωγή του ευρώ;

6. εσκεμμένος

8. Ποιές εσωτερικές δομές πρέπει να θεσπιστούν γιά να οδηγήσουν στην εισαγωγή του ευρώ στις συναλλαγές της εταιρίας;

7. εισηγμένος

Αφού απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα και επειδή το "σχέδιο ευρώ" θα πρέπει να εφαρμοστεί σε πλήρη συντονισμό μεταξύ των τμημάτων της εταιρίας (γράφημα 4), θα πρέπει να οριστεί ένας επικεφαλής με σοβαρές ηγετικές ικανότητες και σφαιρική στρατηγική άποψη, ο οποίος θα αναφέρεται μόνον στον πρόεδρο-ιδιοκτήτη ΄ή διευθυντή της εταιρίας.

8. εξεζητημένος

Πέραν του γενικού συντονισμού, στη δική του ευθύνη θα πρέπει να υπάγεται και η διερεύνηση των εξωτερικών πηγών ενημέρωσης και πληροφόρησης (Εταιρίες συμβούλων, τράπεζες, παροχείς λογισμικού κτλ.)

9. συγκεχυμένος

Στη συνέχεια θα πρέπει να οριστεί από ένας επικεφαλής του σχεδίου σε κάθε τμήμα-διεύθυνση, ο ποίος θα πρέπει να προκαλέσει τον προβληματισμό του κάθε υπαλλήλου στο τμήμα και να ακούσει προτάσεις.

10. ειλημμένος

Ανάλογα με το μέγεθος της εταιρίας και τον τομέα της δράσης της, η στρατηγική εισαγωγής του ευρώ θα διαφέρει, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις το σχέδιο πρέπει να επικεντρώνεται στους εξής στόχους :

11. βεβιασμένος

* Να διευρύνει τους ορίζοντες των ευκαιριών που θα προσφέρει το ευρώ και να ελαχιστοποιεί τους πιθανούς κινδύνους.

5. Να βρείτε συνώνυμα επίθετα σε -ης, -ης, -ες που να ταιριάζουν σε πιο επίσημο ύφος και να εντάξετε το καθένα σε μία φράση.

* Να οργανώνει την αλλαγή με το μικρότερο δυνατό κόστος.

1. δυσβάσταχτος

* Να χρησιμοποιεί την εισαγωγή του ευρώ ως ευκαιρία για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της εταιρίας.

2. αποτρόπαιος

Ο γενικός επικεφαλής του σχεδίου ευρώ πρέπει να μπορεί να συνθέσει τις αναφορές των υφισταμένων του και να προτείνει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα, να επισημάνει τις ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία της εφαρμογής του προγράμματος και να εξασφαλίσει την κάλυψή τους.

3. εύγλωττος

Στη συνέχεια θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του σχεδίου και να επεμβαίνει δίνοντας λύσεις, όταν προκύπτει ανάγκη.

4. έξυπνος

Ειδικά στις μεγάλες εταιρίες, για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος, καλό θα είναι να συσταθεί μια Επιτροπή Υποστήριξης του ευρώ, που θα λύνει αμέσως όλα τα πρακτικά ζητήματα που θα προκύπτουν.

5. ξεκάθαρος

Ο γενικός επικεφαλής πρέπει να ενημερώνει για την πρόοδο του σχεδίου, όλους τους συμβαλλόμενους με την εταιρία (πελάτες, προμηθευτές κτλ.), ώστε να μπορούν κι εκείνοι να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να μην δρουν ως τροχοπέδη.

6. ωραίος 7. μισητός 8. φλύαρος 9. μισοπεθαμένος 10. μισοτελειωμένος

6. Υποθέστε ότι παραδώσατε στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας στην οποία εργάζεστε το παρακάτω κείμενο. Αυτός το βρήκε πολύ καλό και ευαίσθητο, αλλά σας υπογράμμισε μερικές λέξεις και φράσεις που, κατά τη γνώμη του, είναι κοινές και πρέπει να τις αντικαταστήσετε με άλλες, για να υπάρχει ομοιομορφία στο ύφος του κειμένου. Σας είπε μάλιστα να αλλάξετε και τη σύνταξη σε κάποια σημεία, αν είναι απαραίτητο.

Και αυτά (τα παιδιά) δικά μας είναι…

"Στις 11 Σεπτεμβρίου 36.615 παιδιά πέθαναν από την πείνα σε όλον τον κόσμο. Τόσα πεθαίνουν κάθε μέρα. Και αυτά δικά μας. Δεν τα έδειξε καμιά τηλεόραση. Δεν έγραψε γι' αυτά καμιά εφημερίδα. Δεν απηύθυνε μήνυμα γι' αυτά κανείς αρχηγός κράτους. Δεν κρατήθηκε πουθενά ούτε ενός λεπτού σιγή. Δεν τα έκλαψε ο Πάπας. Τα χρηματιστήρια λειτούργησαν κανονικά. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπήκαν σε κατάσταση ετοιμότητας. Οι διωκτικές αρχές δεν έκαναν καμιά έρευνα για τους ενόχους. Δική μας είναι η ένοχη σιωπή. Η αλήθεια είναι πικρή τόσο στη ζωή όσο και στο θάνατο, ορισμένοι άνθρωποι "μετρούν" περισσότερο από άλλους συνανθρώπους τους. Την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα, τη δεκαετία της παγκοσμιοποιημένης "ειρήνης και ευημερίας", περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά σφάχτηκαν, έξι εκατομμύρια παιδιά τραυματίστηκαν ή έμειναν ανάπηρα και δώδεκα εκατομμύρια παιδιά έμειναν άστεγα εξαιτίας των πολέμων σε διάφορα μέρη της γης. Και αυτά δικά μας. Δική μας είναι και η ένοχη σιωπή. Γιατί ανεχόμαστε να μην τα δείχνει καμία τηλεόραση, να μη γράφει γι' αυτά καμιά εφημερίδα, να μην απευθύνει μήνυμα γι' αυτά κανείς αρχηγός κράτους, να μην κρατιέται γι' αυτά πουθενά ούτε ενός λεπτού σιγή, να μην τα κλαίει ούτε ο Πάπας. Το κόλπο της σύγκρουσης διαφορετικών και αντίθετων πολιτισμών δε φτάνει για να κρύψουμε τις ενοχές μας. Γιατί όλοι οι άνθρωποι μοιάζουν και μαζί διαφέρουν μεταξύ τους. Μα όσο περισσότεροι άνθρωποι σωπαίνουν, τόσο κάποιοι άλλοι θα βλέπουν σαν έγκλημα είτε τις ομοιότητες είτε τις διαφορές τους".

(από εφημερίδα)

7. Σου δίνεται ένα απόσπασμα στο οποίο ο Ουμπέρτο Έκο ασκεί κριτική σε όσους χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο. Να συνεχίσεις το κείμενο γράφοντας για τις άλλες δύο κατηγορίες (φλύαρους και επιδειξιομανείς) στις οποίες αναφέρεται ο συγγραφέας. Προσπάθησε να έχει το κείμενό σου ειρωνικό ύφος.

Είναι εύκολο να κάνουμε φτηνή κριτική στους ιδιοκτήτες φορητών τηλεφώνων. Αλλά πριν το κάνουμε αυτό, πρέπει να διαπιστώσουμε σε ποια από τις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες ανήκουν. Πρώτα έρχονται οι ανάπηροι. Ακόμα κι αν η αναπηρία τους δεν είναι ορατή είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το γιατρό τους ή τις Πρώτες Βοήθειες. Αξιέπαινη, λοιπόν, η τεχνολογία, διότι έθεσε αυτό το ευεργετικό εργαλείο στην υπηρεσία τους. Δεύτεροι ακολουθούν αυτοί οι οποίοι για σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους πρέπει να είναι διαθέσιμοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (διευθυντές πυροσβεστικών σταθμών ή γιατροί, ειδικοί στις μεταμοσχεύσεις οργίων, οι οποίοι πάντοτε αναμένουν ένα φρέσκο σώμα). Γι' αυτούς το φορητό τηλέφωνο είναι μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία υφίστανται, αλλά δεν απολαμβάνουν. (…) Όλες οι πιο πάνω κατηγορίες αξίζουν το σεβασμό μας. Κατ' ακρίβειαν, για τις πρώτες δυο κατηγορίες είμαστε διατεθειμένοι να ενοχληθούμε ακόμα και την ώρα που γευματίζουμε σε ένα εστιατόριο ή κατά τη διάρκεια μιας κηδείας. (…) Μένουν άλλες δύο κατηγορίες.