Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Απόψεις :: Οικονομική είδηση

( εξαγοράζει τη "μανιτάρια θράκης" ) 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ, ΙΠΠΟΤΟΥΡ ΑΕ

Διατάχθηκε επείγουσα εισαγγελική έρευνα Β' ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Εξαγοράζει τη "Μανιτάρια Θράκης"

Επείγουσα εισαγγελική έρευνα - την οποία αναλαμβάνει, μάλιστα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου - διέταξε χθες ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ευάγγ. Κρουσταλλάκης για τη νέα τραγωδία με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, ύστερα και από σχετικό αίτημα του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας κ. Κων. Στεφανή. Η ελληνική γλώσσα φέρνει στο σώμα της όλα εκείνα τα γλωσσικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο ελληνικός λαός από τότε που άρχισε να μιλάει έως σήμερα.

Στην εξαγορά της βορειοελλαδίτικης εταιρείας "Μανιτάρια Θράκης" και της θυγατρικής της "Chantillon Hellas" προσανατολίζεται η επιχείρηση υποπαραγωγής, παραγωγής και πώλησης μανιταριών ΙΠΠΟΤΟΥΡ ΑΕ. Η έρευνα ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Χαρ. Μαγκλάρα, ο οποίος - σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Κρουσταλλάκη - θα εξετάσει το ενδεχόμενο της διάπραξης ποινικών αδικημάτων από την πλευρά κάθε υπευθύνου για τη μοιραία πτήση.

Όπως φέρνει στο σώμα της και όλες τις πολιτιστικές κληρονομιές της διαδρομής του ελληνικού λαού μέσα στους αιώνες.

Μάλιστα, οι σχετικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε τελικό στάδιο και μέχρι τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι ακριβείς όροι της συμφωνίας. Όπως τονίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στη σχετική παραγγελία του, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας «είναι σκόπιμο να αναζητηθούν στοιχεία και από τους φακέλους των δύο προηγούμενων "ατυχημάτων" ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ, ερευνώντας εάν υπάρχει ταυτότητα αιτίων, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα» (σ.σ.: για τις δύο τραγωδίες που είχαν προηγηθεί εκκρεμούν προκαταρκτικές έρευνες στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθήνας και Νάξου).

Είναι δίκαιο να δεχτούμε ότι στο γλωσσικό και πολιτιστικό παρόν του ελληνισμού συναιρείται το γλωσσικό και πολιτιστικό παρελθόν του.

Οι δύο επιχειρήσεις αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συνένωση, χαρακτηρίζοντάς την εξαγορά στρατηγικής σημασίας κίνηση, καθώς ο νέος όμιλος, που θα προκύψει, εκτιμάται ότι θα ελέγχει το σύνολο της παραγωγής και διάθεσης μανιταριών από τη Λάρισα μέχρι τον Έβρο. Ακόμη, ο κ. Κρουσταλλάκης ζητεί να εξεταστούν και τα πρακτικά των Επιτροπών προμήθειας και παραλαβής των μοιραίων ελικοπτέρων.

Από αυτήν την άποψη το γλωσσικό και πολιτιστικό παρελθόν ενός λαού με γλωσσική και πολιτιστική συνέχεια ζει μέσα στο γλωσσικό και πολιτιστικό παρόν του.

Μέσω της εξαγοράς, η εισηγμένη ΙΠΠΟΤΟΥΡ, η οποία κατοικοεδρεύει στην περιοχή της Καρδίτσας, επιδιώκει την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας και τη διεύρυνση του μεριδίου της στην αγορά.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και η διαστρωμάτωση του λεξιλογίου κάθε λαού, η οποία, αν και αναφέρεται στη γλωσσική του συγχρονία, εντούτοις παραπέμπει εμφανώς και στη γλωσσική του διαχρονία.

Την ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά επιδιώκει και η "Μανιτάρια Θράκης", που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τυποποίηση μανιταριών.

Έτσι, το λεξιλόγιο της ελληνικής γλώσσας διαστρωματώνεται: από λέξεις που κατεβαίνουν από τα αρχαία χρόνια (λέξεις ινδοευρωπαϊκές / αρχικές, λέξεις προελληνικές) και σώζονται έως σήμερα ενεργές· από λέξεις ξενικής προέλευσης που αφομοιώθηκαν από την ελληνική γλώσσα· από απροσάρμοστες ξένες λέξεις· από λόγιες λέξεις.

Εξάλλου, μέσω της εξαγοράς και οι δύο εταιρείες επιθυμούν να προλειάνουν το έδαφος για την εμπορική τους έξοδο στις αγορές του εξωτερικού.

Η ελληνική γλώσσα φτάνει σ' ένα ιστορικό βάθος, ορατό μόνον, τεσσάρων χιλιάδων ετών.

"Οι απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς για κατανάλωση μανιταριών είναι τεράστιες.

Όλος αυτός ο γλωσσικός θησαυρός τής ανήκει.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόνο η Θεσσαλονίκη απορροφά σε μηνιαία βάση 40 τόνους μανιταριών, ενώ αχανής είναι και η αγορά της Αττικής.

Και έχουν την ευχέρεια οι Έλληνες, όταν τον χρειάζονται, να τον ενεργοποιούν.

Η συνένωση των δύο εταιρειών θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στη συνεχώς ογκούμενη εγχώρια ζήτηση και να 'ανοίξουμε' το δρόμο για εξαγωγές στη διεθνή αγορά", διευκρίνισε, μιλώντας στο "Επιχειρείν", ο γενικός διευθυντής της "Μανιτάρια Θράκης", Μάκης Μπαξεβάνης.

Επένδυση 250 εκατ.

Εν τω μεταξύ, επενδυτική δράση, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 250 εκατ. δρχ., υλοποιεί εντός του τρέχοντος έτους η "Μανιτάρια Θράκης". Το πλάνο αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας κονσερβοποίησης μανιταριών, η οποία θα εγκατασταθεί εντός του υπάρχοντος οικοπέδου της επιχείρησης στην περιοχή Αγνάντι Αλεξανδρούπολης.

"Η επένδυση θα διευρύνει την παραγωγική βάση της εταιρείας, ενώ θα ενισχύσει και την οικονομική της θέση", εξήγησε ο κ. Μπαξεβάνης. Ο ίδιος απέδωσε, εξάλλου, μεγάλη σημασία στο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους περίπου 1 δισ., που ολοκλήρωσε η εταιρεία κατά την προηγούμενη χρήση και αφορούσε στον εκσυγχρονισμό της "Μανιτάρια Θράκης" και στην "Chantillon Hellas".

Οι δύο επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχουν σήμερα ποσοστό 45% της αγοράς των μανιταριών στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένουν για το τρέχον έτος παραγωγική δραστηριότητα, που θα προσεγγίσει τους 1.500 τόνους, ενώ η συνολική παραγωγή για το 1998 έφθασε τους 750 τόνους.