Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Η κεραμίστρια Άνετ Γόλφραμ κρατά δύο προτομές του Αμαντέους Μότσαρτ, τις οποίες δημιούργησε στο πλαίσιο του εορτασμού των 250 ετών από τη γέννηση του συνθέτη. Αποτελούν δύο από τα περίπου 25.000 σχέδια που παρήγαγε εργοστάσιο στη Γερμανία για την περίσταση. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/JAN-PETER KASPER

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Ερμηνεία:

Τα αγαλματάκια των Όσκαρ εκτίθενται στη Νέα Υόρκη μέχρι την 1η Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Λ. Άντζελες για τη μεγάλη βραδιά της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Δεν είναι ακριβώς γνωστό γιατί ονομάζονται Όσκαρ. Πιθανότατα από ένα μέλος της Ακαδημίας, που το 1930 θεώρησε ότι το αγαλματάκι έμοιαζε με το θείο της Όσκαρ! (ΠΗΓΗ: Reuters)

Κινέζικοι χαρταετοί

Στον πίνακα (III) φαίνονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Στη Σιγκαπούρη γιορτάζουν το νέο σεληνιακό έτος του σκύλου, δηλαδή την Πρωτοχρονιά, με μία μεγάλη παρέλαση, όπου παρουσιάζονται διάφορα άρματα, όπως αυτή η πεταλούδα. Στην εκδήλωση συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. (ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/HOW HWEE YOUNG)

ΆΝΝΑ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ

Από τη μελέτη του πίνακα φαίνεται ότι η χωρητικότητα του πυκνωτή είναι αντίστροφα ανάλογη με την απόσταση των οπλισμών του.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έλευση της Πρωτοχρονιάς στην Ασία παρουσιάζονται και έργα με την παραδοσιακή καλλιγραφική γραφή της Κίνας. Στο πάρκο της Μπενζίγκ φιλοξενούνται ανάλογα έργα, που φαίνεται να τραβούν ιδιαίτερα την προσοχή των επισκεπτών. (ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/MICHAEL REYNOLDS)

Όταν ήμασταν παιδιά δεν είχαμε ιδέα για τους χαρταετούς των Κινέζων.

[pic] (α)

Ξέραμε μόνο τους απλούς δικούς μας χαρταετούς και τους πετούσαμε μόνο την Καθαρά Δευτέρα. Ήταν τόσο απόλυτα καθιερωμένο το έθιμο, που για καιρό νόμιζα ότι ο αέρας δεν σηκώνει τους χαρταετούς άλλη μέρα. Αργότερα απεδείχθη ότι ο αέρας σηκώνει μεν τους χαρταετούς όποια μέρα φυσάει, φτάνει να έχεις την τέχνη να τους υψώνεις. Αλλά όχι τους κινέζικους. Γιατί αυτοί χρειάζονται κάτι παραπάνω, κάποιο μυστικό που μόνο οι Κινέζοι κατέχουν, φαίνεται. Όπως χρειάζεται να μάθουν τρεις χιλιάδες χαρακτήρες για να διαβάζουν και να γράφουν οι άνθρωποι αυτοί, έτσι και με τους χαρταετούς, προφανώς μυούνται σε τεχνικές που ούτε τις φανταζόμαστε. Παιδευτήκαμε χρόνια με τους υπέροχους κινέζικους χαρταετούς, αφότου πουλιούνται παντού και πάμφθηνα, ρεζιλευτήκαμε με την ανικανότητά μας να τους κάνουμε να πετάξουν και, επιτέλους, η Ντόρα βρήκε το αυγό του Κολόμβου. Για τους κινέζικους χαρταετούς υπάρχουν οι Κινέζοι. Τους κάλεσε να πετάξουν αυτοπροσώπως τους χαρταετούς στον λόφο του Φιλοπάππου την Καθαρά Δευτέρα, συνδυάζοντας το δικό μας έθιμο με τη δική τους τέχνη. Υπέροχη ιδέα που παραδέχεται και ταυτοχρόνως αποδέχεται την παρουσία τους και αναγνωρίζει την ανωτερότητά τους, στου χαρταετού το πέταγμα τουλάχιστον. Έτσι είναι η Αθήνα τώρα πια, γεμάτη δυνατότητες και τέχνες, γεμάτη πλούτο και κρυφούς θησαυρούς, με τους ανθρώπους που την κατέκλυσαν για μια καλύτερη ζωή και κρύβονται στα υπόγειά μας μαζί με τις χάρες και τα ταλέντα τους. Εδώ, στα πόδια μας, μαζεύτηκε πια ο κόσμος όλος και ζητάει μόνο να τον κοιτάξουμε, να του δώσουμε μια ευκαιρία να φανερωθεί. Μπράβο Ντόρα!