Εξώφυλλο

Αριάδνη

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας

της Δήμητρας Μήττα

 • Ο Αίμος και η Ροδόπη μεταμορφώνονται σε όρη.

  Πηγή:

  University of Virginia
 • Ο Αίμος και η Ροδόπη μεταμορφώνονται σε όρη.

  Πηγή:

  University of Virginia

ΡΟΔΟΠΗ

  (όρος, Αίμος)

   

  Η ιστορία της Ροδόπης είναι συνδεδεμένη με της Θράκης. Θεωρούνταν κόρη του θεού ποταμού Στρυμόνα, σύζυγος του Αίμου, μητέρα του Έβρου, επώνυμου ήρωα του ομώνυμου ποταμού. Από τον Απόλλωνα λεγόταν ότι απέκτησε ένα γιο, τον Κίκονα, επώνυμο ήρωα των Κικόνων, φυλής των Θρακών, που το όνομά τους επιβιώνει και στα ιστορικά χρόνια.

  Οι θεοί μεταμόρφωσαν τη Ροδόπη και τον σύζυγό της στα ομώνυμα βουνά της Θράκης εξαιτίας της αλαζονικής τους συμπεριφοράς· θεωρούσαν τους εαυτούς τους Ήρα και Δία, αυτοαποκαλούνταν με τα ονόματα του θεϊκού ζεύγους και επέβαλλαν σχετική λατρεία. (Εικ. 141, 142)

  Ο Ψευδο-Πλούταρχος προσθέτει και μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια: ότι ο Αίμος και η Ροδόπη ήταν αδέλφια, ωστόσο ένιωσαν ερωτικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον, γι' αυτό και έφτασαν στο σημείο να αποκαλούνται με τα ονόματα Δίας και Ήρα που, αν και αδέλφια, έγιναν ζευγάρι, και μάλιστα το υπέρτατο.

  Παράκεινται δ᾽ αὐτῷ ὄρη Ῥοδόπη καὶ Αἷμος. Οὗτοι ἀδελφοὶ τυγχάνοντες καὶ εἰς ἐπιθυμίαν ἀλλήλων ἐμπεσόντες, ὁ μὲν αὐτὴν ῞Ηραν προσηγόρευσεν, ἡ δὲ τὸν ἀγαπώμενον Δία. Οἱ δ᾽ ἀτιμούμενοι θεοὶ τὴν πρᾶξιν μισοπονήρως ἐνεγκόντες, εἰς ὁμώνυμα ὄρη μετέβαλον ἀμφοτέρους. (Ψευδο-Πλούταρχος, περί ποταμών 11.3.1-6)