Εξώφυλλο

Αριάδνη

Μορφές και Θέματα της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας

της Δήμητρας Μήττα

ΑΣΠΑΛΙΔΑ

    (ξύλινο άγαλμα)

     

    Και για την Ασπαλίδα, κόρη του Αργαίου και αδελφή του Αστυγίτη, δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν υπήρξε μεταμόρφωση ή αντικατάσταση. Καταγόταν από τη Μελίτη της Φθίας, που στα χρόνια της κυβερνιόταν τυραννικά από τον ιδρυτή της Μελιτέα, τον οποίο οι ντόπιοι δεν ονόμαζαν καν, ενώ οι ξένοι του είχαν δώσει την προσωνυμία Τάρταρος[7], προφανώς για τον τρόπο που κυβερνούσε αλλά και γιατί άρπαζε όποια κοπέλα του άρεζε.[8] Θέλησε και την Ασπαλίδα αλλά η κόρη απαγχονίστηκε πριν φτάσουν οι στρατιώτες να την πάρουν. Για να εκδικηθεί τον θάνατό της, ο αδελφός της, νέος πολύ, ντύθηκε με τα ρούχα της αδελφής του, κάτω από τα οποία έκρυψε ένα σπαθί. Με αυτό σκότωσε τον Μελιτέα, όταν βρέθηκε μπροστά του σαν Ασπαλίδα. Οι κάτοικοι της πόλης έριξαν στο ποτάμι το σώμα του τυράννου τους, που το μετονόμασαν σε Τάρταρο από το παρατσούκλι του βασιλιά τους, ανέβασαν στην εξουσία τον φονιά του και αναζήτησαν το πτώμα της Ασπαλίδας. Αυτό όμως είχε εξαφανιστεί και στη θέση του οι θεοί έβαλαν ξύλινο άγαλμα δίπλα στης Άρτεμης. Οι ντόπιοι το ονόμαζαν Ἀσπαλίς Ἀμειλήτη Ἑκαέργη και προς τιμή του οποίου καθιέρωσαν λατρεία· κάθε χρόνο οι κοπέλες κρεμούσαν έναν τράγο που δεν είχε πάει ακόμη με θηλυκό, γιατί και η Ασπαλίδα κρεμάστηκε παρθένα.

    7 Με την ονομασία αυτή αποδιδόταν στα ομηρικά και τα ησιόδεια έπη η πιο βαθιά περιοχή του κόσμου, πιο κάτω και από τον Άδη.

    8 Ο Μελιτέας ήταν γιος του Δία και της Νύμφης Οθρηίδας. Από φόβο για την Ήρα η μητέρα του τον άφησε έκθετο στο δάσος αλλά το παιδί σώθηκε με τρόπο θαυμαστό και τράφηκε από σμήνος μελισσών. Μεγάλωσε κοντά στον Φάγρο, αδελφό του από την ένωση της μητέρας του με τον Απόλλωνα, που είχε πάρει χρησμό ότι θα σώσει κάποιον που είναι αδελφός του και τρέφεται από μέλισσες· γι' αυτό ονόμασε το παιδί Μελιτέα. Το παιδί μεγάλωσε γρήγορα, έγινε γενναίος, έδειξε αρχηγικές ικανότητες και ίδρυσε στη Φθία την πόλη στην οποία έδωσε το όνομά του, Μελίτη.