Διδακτικά Βιβλία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

11. Η είσοδος στη Γη της Επαγγελίας: η υπόσχεση του Θεού εκπληρώνεται

α) Ο Μωυσής λέει αντίο στο λαό του

Ο Μωυσής δεν πρόλαβε να μπει στη Γη της Επαγγελίας. Λίγο πριν πεθάνει, μίλησε στο λαό του, τους υπενθύμισε τη Διαθήκη και τους έδωσε οδηγίες. Η πιο βασική ήταν αυτή: «Άκου λαέ του Ισραήλ: Ο Κύριος είναι ο Θεός μας – μόνον ο Κύριος. Ν’ αγαπάς, λοιπόν, τον Κύριο, το Θεό σου, μ’ όλη την καρδιά σου, μ’ όλη την ψυχή σου και μ’ όλη τη δύναμή σου. Να μείνουν στην καρδιά σου οι εντολές αυτές που εγώ σήμερα σου δίνω. Να τις διδάσκεις στα παιδιά σου και να μιλάς γι’ αυτές όταν κάθεσαι στο σπίτι σου κι όταν βαδίζεις στο δρόμο, όταν ξαπλώνεις για ύπνο κι όταν σηκώνεσαι». Όλα όσα είπε περιέχονται στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που ονομάζεται Δευτερονόμιο (= επανάληψη του Νόμου).

Πάνω στο όρος Νεβώ ο Μωυσής με δυναμικά και ζωντανά λόγια έβαλε τους Ισραηλίτες μπροστά στο δίλημμα: «Κοιτάξτε, εγώ βάζω σήμερα μπροστά σας τη ζωή και την ευτυχία από τη μια μεριά, το θάνατο και τη δυστυχία από την άλλη… Διαλέξτε, λοιπόν, τη ζωή για να ζήσετε εσείς και οι απόγονοί σας…».

Λίγο πριν κλείσει τα μάτια του, είδε από μακριά τη γη Χαναάν, ευλόγησε το λαό και απάγγειλε τα λόγια αυτού του τραγουδιού … δυνατά, για να τ’ ακούσει όλη η ισραηλιτική κοινότητα: «Ακούστε, ουρανοί, που θα μιλήσω κι άκουσε γη τα λόγια που θα πω… Το μεγαλείο υμνήστε του Θεού μας. Γιατί είναι … τέλεια τα έργα του… Βρήκε ο Κύριος τον Ισραήλ στην έρημο μες στης ερημιάς τη φρίκη και στων θηρίων τα ουρλιαχτά. Τον φρόντισε, τον παιδαγώγησε, και τον εφύλαξε καθώς την κόρη των ματιών του… Μόνος ο Κύριος το λαό του οδήγησε…».

Ο Μωυσής … πέθανε εκεί στη Μωάβ. Κι οι Ισραηλίτες τον έκλαψαν για τριάντα μέρες.

Οι Ισραηλίτες ονομάζουν τη βασική οδηγία του Μωυσή Σεμά από την πρώτη λέξη (= άκου). Πάντως η απόλυτη αγάπη προς το Θεό αποτελεί το θεμέλιο και για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες (Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό, Ισλάμ).

Ιησούς = Ο Θεός σώζει