"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

Γ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

α) Η πρόκληση με την ποικιλία των ερεθισμάτων που προσφέρει η διασύνδεση του προσωπικού Η/Υ με το Διαδίκτυο (Internet) είναι μεγάλη. Η σοφία και η σύνεση λείπει από τους εμπορικούς κατασκευαστές προγραμμάτων, που αποβλέπουν στο κέρδος αλλά και από τους χρήστες τους. Οι ανώριμοι χρήστες, ανήλικοι και ενήλικες, γίνονται παθητικοί δέκτες οποιασδήποτε πληροφορίας και εικόνας που αποπροσανατολίζει τον άνθρωπο από την αλήθεια και προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εμπόριο σάρκας, πώληση ναρκωτικών, προπαγάνδα θρησκειών και αιρέσεων, παιχνίδια με βία βρίσκονται μέσα στις σελίδες του Διαδικτύου και αναζητούν πελατεία. Καρφωμένος στην οθόνη του υπολογιστή του ο άνθρωπος του 21ου αιώνα, αν δεν έχει ανώτερο σκοπό στη ζωή, θα πιθηκίζει με ένα νου μόνιμα αιχμαλωτισμένο.

β) Η προσκόλληση του ανθρώπου στην οθόνη ενός υπολογιστή με πολλές εφαρμογές, χωρίς έλεγχο, μπορεί να καταστρέψει τη ζωντανή επικοινωνία με τους συνανθρώπους, τη γλώσσα, τη φιλία και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Υποβαθμίζεται ο άνθρωπος όταν του ζητείται με φωτογραφίες μέσα από το Διαδίκτυο να συνάψει γνωριμίες και να γνωρίσει τον κόσμο. Το παιχνίδι στις γειτονιές που δημιουργούσε φιλίες και καλλιεργούσε συναισθήματα κινδυνεύει να χαθεί από το ψυχρό αντίπαλο Η/Υ.

γ) Η ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση της πληροφορικής μπορεί να παραβιάσει το ιδιωτικό απόρρητο πάνω σε θέματα οικογενειακά, ιατρικά κ.ά.

Η Εκκλησία είναι υπέρ της πληροφορικής που χρησιμεύει είτε για την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, είτε για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών από την εγκληματικότητα. Όμως, είναι ανάγκη να εναρμονισθεί η χρησιμότητα της πληροφορικής για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας με το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικής ζωής κάθε ανθρώπου.

Με τη Συνθήκη Σένγεν ο ΕΚΑΜ (Ενιαίος Κωδικός Αριθμός Μητρώου) που θα δοθεί σε κάθε πολίτη μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας. Είναι όμως δυνατό, χωρίς την ύπαρξη κάποιων φραγμών, να χρησιμοποιηθεί για την αστυνόμευση της προσωπικής ζωής των πολιτών και την κατάργηση του ατομικού απόρρητου (τραπεζικού, ιατρικού, κ.ά.)

Η Εκκλησία με το απόρρητο της ιερής εξομολόγησης διαφυλάσσει πάντα την αξία του ανθρώπου ως εικόνα του Θεού σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται. Εξασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη, δεν εξευτελίζει τον άνθρωπο, δεν εκθέτει ούτε χρησιμοποιεί για εκμετάλλευση την προσωπική του ζωή, αλλά με τη χάρη του Θεού και τη μετάνοια τον επαναφέρει σώο ψυχικά στην κοινωνία. Όταν οι νόμοι είναι εμπνευσμένοι από το πνεύμα της Εκκλησίας τότε προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβονται την προσωπική ζωή και βοηθούν τον άνθρωπο στον αγώνα του για να γίνει καλύτερος, χωρίς να τον εξευτελίζουν, να τον απογοητεύουν και να τον περιθωριοποιούν.