"Institute of Educational Policy" Books

Search

Go
Show

32. "Χριστός Ανέστη!"

H θρησκευτική ηγεσία του λαού καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο. Οι κατακτητές της χώρας του τον σταύρωσαν. Αφοσιωμένοι φίλοι του τον κήδεψαν. Ξένοι στρατιώτες φρουρούσαν τον τάφο του. Τέλος λοιπόν στον Ίδιο μαζί με όσα δίδαξε, έπραξε, έδειξε και υποσχέθηκε; Ένα επίγραμμα τη Μ. Παρασκευή το βράδυ περιγελά:

"Μάταια φυλάς τον τάφο, εσύ φρουρά· γιατί δεν θα κρατήσει μέσα του το μνήμα Αυτόν που είναι η ίδια η ζωή".

Την έκπληξη της Ανάστασής του ούτε οι μαθητές και οι μαθήτριες του την περίμεναν. Και όμως τον ξαναείδαν ζωντανό, συναντήθηκαν μαζί του, τον άκουσαν, μίλησαν, χάρηκαν, γέμισαν με δύναμη και ελπίδα για συνέχεια μαζί του.

α' Λκ 24, 1: Την επόμενη μέρα όμως μετά το Σάββατο, από τα βαθιά χαράματα, ήρθαν οι γυναίκες στον τάφο με τα αρώματα που είχαν ετοιμάσει· μαζί τους ήταν και μερικές άλλες. Βρήκαν τότε την πέτρα κυλισμένη από το μνήμα και, όταν μπήκαν σε αυτό, δεν βρήκαν το σώμα του Κυρίου Ιησού. Καθώς απορούσαν γι' αυτό, φάνηκαν μπροστά τους δύο άντρες με αστραφτερές στολές. Κι ενώ κατατρομαγμένες είχαν σκυμμένο το πρόσωπό τους στη γη, τις ρώτησαν: "Τι ζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς; Δεν είναι εδώ, αναστήθηκε! Θυμηθείτε τι σας είπε, όταν ακόμα ήταν στη Γαλιλαία. Σας είπε ότι ο Υιός του Ανθρώπου θα παραδοθεί στα χέρια των εχθρών του Θεού, θα σταυρωθεί και την τρίτη μέρα θα αναστηθεί". Θυμήθηκαν τότε τα λόγια του. Μτ 28, 9: Καθώς όμως πήγαιναν να πουν τα νέα στους μαθητές του, τις συνάντησε ο Ιησούς, και είπε σ' αυτές: "Χαίρετε!" Αυτές τον πλησίασαν, έπεσαν στα πόδια του και τον προσκύνησαν. Τότε λέει σ' αυτές ο Ιησούς: "Μη φοβάστε! Πηγαίνετε να πείτε στους αδερφούς μου να φύγουν για τη Γαλιλαία, και εκεί θα με δουν". Λκ 24, 9: Επέστρεψαν λοιπόν από το μνήμα και ανάγγειλαν όλα αυτά στους έντεκα μαθητές και σε όλους τους άλλους. Αυτές που τα έλεγαν αυτά στους αποστόλους ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή, η Ιωάννα, η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και οι υπόλοιπες που ήταν μαζί τους. Τα λόγια αυτά τους φάνηκαν φλυαρίες και δεν τις πίστευαν. Ο Πέτρος όμως σηκώθηκε και έτρεξε στο μνήμα. Όταν έσκυψε, είδε τα σάβανα μόνα και γύρισε σπίτι του γεμάτος απορία γι' αυτό που είχε γίνει.

β' Λκ 24, 36: (Την ίδια μέρα) ενώ μιλούσαν γι' αυτά, ο Ιησούς στάθηκε ανάμεσα τους (στους μαθητές) και τους λέει: 'Ειρήνη σ' εσάς!" Αυτοί από την ταραχή και τον φόβο νόμιζαν ότι έβλεπαν φάντασμα. Εκείνος τους είπε: "Γιατί είστε τρομαγμένοι και γιατί γεννιούνται στην καρδιά σας αμφιβολίες; Κοιτάξτε τα χέρια μου και τα πόδια μου, για να βεβαιωθείτε ότι είμαι εγώ ο ίδιος. Ψηλαφήστε με και δείτε· ένα φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά, όπως βλέπετε εμένα να έχω". Και λέγοντας αυτά τους έδειξε τα χέρια και τα πόδια του. Αυτοί από τη χαρά και την έκπληξή τους δεν πίστευαν στα μάτια τους. Τους ρώτησε ο Ιησούς: "Έχετε τίποτε φαγώσιμο;" Αυτοί τότε του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι και ένα κομμάτι κηρήθρα με μέλι. Τα πήρε και τα έφαγε μπροστά τους. Ύστερα τους είπε: "Αυτά εννοούσα με τα λόγια που σας έλεγα όταν ήμουν ακόμη μαζί σας, ότι δηλαδή θα εκπληρωθούν όλα όσα είναι γραμμένα για μένα στον Νόμο του Μωυσή, στους Προφήτες και στους Ψαλμούς". Τότε τους φώτισε τον νου, για να καταλαβαίνουν τις Γραφές, και τους είπε: "Οι Γραφές λένε ότι έτσι πρόκειτο να γίνει·… να πάθει ο Μεσσίας, να αναστηθεί από τους νεκρούς την τρίτη μέρα και να κηρυχτεί στο όνομα του μετάνοια και άφεση αμαρτιών σε όλα τα έθνη, αρχίζοντας από την Ιερουσαλήμ. Εσείς είστε μάρτυρες όλων αυτών. Κι εγώ θα σας στείλω αυτό που σας υποσχέθηκε ο Πατέρας μου. Εσείς καθίστε στην Ιερουσαλήμ ωσότου ο Θεός σας οπλίσει με τη δύναμή του".

Άγγελος δείχνει τον άδειο τάφο. Τοιχογραφία του 13ου αι. στην Ι. Μονή Μιλέσεβα (Σερβία)

Ερμηνευτικά 1. Σχετικά με το άδειο μνήμα έχουμε από το ευαγγέλιο κατά Ματθαίον κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες: Όταν οι γυναίκες με τα μύρα έφτασαν μπρος στον τάφο, έγινε σεισμός. Αστραφτερός άγγελος κύλησε την πέτρα του τάφου. Γυναίκες και φρουροί τρόμαξαν. Οι φρουροί έφυγαν και ανέφεραν όσα συνέβησαν στους αρχιερείς. Αυτοί έκαναν μαζί με άλλους σύσκεψη και αποφάσισαν να δωροδοκήσουν με άφθονα χρήματα τους στρατιώτες λέγοντας τους: "Να πείτε πως 'τη νύχτα που εμείς κοιμόμασταν ήρθαν οι μαθητές του και τον έκλεψαν'. Κι αν αυτό φτάσει στα αφτιά του Ρωμαίου διοικητή, εμείς θα τον πείσουμε και θα σας απαλλάξουμε από κάθε ευθύνη…" Οι στρατιώτες πήραν χρήματα κι έκαναν όπως τους δασκάλεψαν (Μτ 28, 1-15). 2. Πρόκειται για τη μαθήτρια του Ιησού Ιωάννα, σύζυγο του Χουζά, αξιωματούχου του Ηρώδη Αντίπα (βλ. Λκ 8, 3 και μάθ. 17: Μαθήτριες του Ιησού). 3. Ο χαιρετισμός στο πρωτότυπο: "Ειρήνη υμίν", εβραϊκά: "Σιαλώμ λαχέμ". 4. Εννοεί το Άγιο Πνεύμα, που θα τους φωτίσει, θα τους υπενθυμίσει όλα και θα τους ενισχύσει, όπως και έγινε στην Πεντηκοστή.