"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ορίζοντες :: Κριτική τηλεόρασης

( αντιπολεμικές αγελάδες :: 18-02-2003) 

Φαινόμενα

Αντιπολεμικές αγελάδες

Την απομόνωσή τους από τα πράγματα επεδείκνυαν οικοδεσπότες και φιλοξενούμενη πρωινάδικου, μιλώντας για πόλεμο και ειρήνη

ΠΟΠΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Γιατί να σκονιστεί στην πορεία η Άντζυ Σαμίου; Προτίμησε τη Φάρμα, όπου η σκόνη δεν είναι μια κοινή σκόνη

"Όχι στον Πόλεμο" έγραφαν με σπρέι σε πανό το ζεύγος του πρωινάδικου "Σαν στο σπίτι σας" (Mega). Για να είναι μέσα στην επικαιρότητα η εκπομπή τους έβαλαν και ολίγη από αντι-πολεμική διαμαρτυρία, όπως βάζουν και ολίγον από μαθήματα μακιγιάζ και ολίγον από μαγειρική.

Εκεί στο πάτωμα του πρωινάδικου, που ήταν απλωμένο το λευκό πανί, συνετελέσθη το θαύμα της καταβρόχθισης ενός παγκόσμιου καημού, του πόθου για ειρήνη. Υπερβολή; Μα, είναι η ακριβής εικόνα του πολιτισμού που παρακμάζει από τη μολυσματικότητα της ευμάρειας. Τίποτε δεν μπορεί να αντέξει το πραγματικό βάρος των νοημάτων - πρέπει να υποβληθεί στη διαδικασία της τηλεοπτικής εξαέρωσης.

"Έχεις βάψει ποτέ πανό;", ρωτάει ο Φώτης. "Όχι, καλέ, πρώτη φορά βάφω", απαντάει με χαρούμενη ελαφρότητα η Μαρία. Και να, πάνω στην ώρα χτυπάει και το κουδούνι, τρέχει ο Φώτης, ανοίγει, και σεινάμενη-κουνάμενη εισέρχεται η πιο-χαμηλά-εκεί-που-καίει-το-φιλί Άντζυ Σαμίου. Ματς, μουτς τα φιλάκια, κάθησε η Άντζυ, "πήγες στην πορεία;", ρωτάει ο Φώτης.

"Όοοοοχι", με έμφαση. Γιατί; "Δεν είμαι χαζή", η απάντηση. "Τι εννοείς;", "Ε, δεν θέλω να καώ, να στριμωχτώ, να σκονιστώ".

Δίκιο έχει το κορίτσι. Γιατί να σκονιστεί στην πορεία, προτίμησε τη Φάρμα, εκεί που έχει κάμερες και είναι το γλυκό κουκούλι των κολλητών και άλλων γύρω να την προσέχουν, προτίμησε φυσικά το σόου του σκονίσματος, που θα της προσδώσει την αίγλη της τηλεοπτικής αγρότισσας. Εκεί, στους αληθινούς δρόμους, όλα είναι μάταια, δεν τα δείχνουν οι κάμερες και η σκόνη είναι μια κοινή σκόνη. Πφ!

Α! υπέροχη η "μη χαζή", τα σάρωσε όλα. Τι την νοιάζει η ειρήνη, τι την νοιάζει ο πόλεμος, τι την νοιάζει η ζωή, είναι πέραν όλων, είναι φάρμερ μπροστά στις κάμερες.

"Πιστεύεις ότι η Αμερική δεν θα κάνει τον πόλεμο;", επιμένει στην υψηλή θεωρία της ματαιότητας η κυρα-Άντζυ. "Δεν θέλω τον πόλεμο, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θέλει τον πόλεμο. Θά 'θελα να ήταν όλος ο κόσμος έτσι, με τη φάρμα του, αγαπημένος, σε μια μεγάλη οικογένεια…". Τι μου λέτε; Και νά 'χει και κάμερες, μήπως;

Χάρισε μάλιστα στους συμπαίκτες της, έλεγε υπερηφάνως, βιβλία ενός Κινέζου (ή κάτι τέτοιο) φιλοσόφου, που σου λένε πώς να σκέφτεσαι θετικά. Μικρά βιβλιαράκια, είπε - διότι, βεβαίως, το σύντομο είναι μια αξία της εποχής, πού να προλάβει κανείς τις πολλές σελίδες. Διότι είναι "σκεπτόμενη" η "μη χαζή", μη νομίσουμε ότι δεν διαβάζει κιόλας. Και τι ωραία που καταπίνει το επείγον της ευχαρίστησης και τη δίψα για διασκέδαση με τη ζαχαρωτή επικάλυψη της μόδας τού "σκεφτείτε θετικά", αλλά έως εκεί που φτάνει η μύτη σας, το παραέξω θα σκονιστείτε.

Ποια ήταν η πιο ωραία ημέρα της στη Φάρμα; Όταν βρήκαν το αυγό της στρουθοκαμήλου. Μάλιστα, τέτοιο γεγονός την συγκλόνισε.

Σιγόντο στις θολούρες της κυρίας Άντζυ κάνει και η κ. Μπακοδήμου, που συμφωνεί ότι πρέπει όλοι οι άνθρωποι να ζουν σε φάρμες, ήσυχοι, αλλά όλο διεκδικούν και επιτίθενται στον συνάνθρωπο.

"Ο άνθρωπος είναι πολύ κακό ζώο", είπε αποφθεγματικά η φιλόσοφος του πρωινάδικου.

"Η αγελάδα είναι πιο καλό ζώο", πρόσθεσε τη δική της σοφία η των χαμηλών-φιλιών Άντζυ. Να της ευχηθούμε να συναντήσει πολλές αγελάδες στη ζωή της και να τις κάνει παρέα, αφού την φτιάχνουν.

Υπέροχο το πρωινό μας παράδειγμα της αδυναμίας του σύγχρονου ανθρώπου να δει πέρα από τον μικρό εαυτό του. Φυσικά και είναι μάταιοι οι αγώνες στους δρόμους για τις Άντζες αυτού του κόσμου, με την αυτάρεσκη κουφότητα, που όχι μόνο δεν κοκκινίζουν γι' αυτήν, αλλά την θεωρούν και καμάρι τους και την εκσφενδονίζουν ενθουσιωδώς με την υποστήριξη του μιντιακού τσίρκουλου, στο οποίο κατέχουν υπερηφάνως θέση.