"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Κόσμος :: Πορτρέτο

( πρόσωπα - θέλεις ειρήνη; κτίσε εργοστάσια :: 22-03-2003) 

ΣΤΕΦ ΒΕΡΤΧΑΪΜΕΡ

Πρόσωπα Θέλεις ειρήνη; Κτίσε εργοστάσια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στεφ Βερτχάιμερ. «Αν οι άνθρωποι έχουν κάτι να χάσουν, θα σημάνει το τέλος της βίας»

Παράγει περίπου το 10% του ισραηλινού εθνικού εισοδήματος και η περιουσία του υπολογίζεται σε 1,2 δισ. δολάρια. Αλλά ο Στεφ Βερτχάιμερ, 76 χρόνων και γεννημένος στη Γερμανία, έχει ένα πρόβλημα: θα ήθελε να πάρει το αυτοκίνητό του από την πόλη όπου ζει, το Τέφεν στο Βόρειο Ισραήλ, και να διασχίσει τον Λίβανο, τη Συρία, την Τουρκία, κι από εκεί να φθάσει στην Ιταλία για να παρακολουθήσει μια παράσταση στη Σκάλα του Μιλάνου. Μόνο που δεν μπορεί να πλησιάσει τα σύνορα. Πέρα απ' αυτά, βρίσκεται σε εχθρικό έδαφος.

Η επιχείρησή του, η ISCAR, είναι μια από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής βιομηχανικών εργαλείων στον κόσμο. Έχει περίπου 8.500 υπαλλήλους, από τους οποίους 2.000 στο Ισραήλ. Το ένα τρίτο των τελευταίων είναι Παλαιστίνιοι. Η επιτυχία αυτής τής συνεργασίας τού έδωσε μια ιδέα: «Οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου προέρχονταν από τη Μέση Ανατολή. Άρα εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα διαφορετικά, να επενδύσουμε στις υποδομές και τη βιομηχανία. Δουλειά για όλους, να η λύση». Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Στεφ Βερτχάιμερ είδε τη βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ να συμβάλλει στο οικονομικό θαύμα της κατεστραμμένης Γερμανίας και πιστεύει πως το ίδιο πρέπει να γίνει στη Μέση Ανατολή. Ένας Παλαιστίνιος που κερδίζει 6.000 δολάρια τον χρόνο είναι χαμένος για την τρομοκρατία, τονίζει, ποτέ δεν θα δέσει μια βόμβα στη μέση του όταν μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του και να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο.

Ο Βερτχάιμερ δημιούργησε τέσσερις βιομηχανικές ζώνες αφιερωμένες σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, δύο στο Ισραήλ, μία στην Άκαμπα της Ιορδανίας και μία στην Κωνσταντινούπολη. «Δείξαμε ότι μπορούμε να πάρουμε άμμο και να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο. Είμαστε ένα καπιταλιστικό κιμπούτζ», χαριτολογεί. Ήθελε να ιδρύσει μια βιομηχανική ζώνη και στη Γάζα, αλλά ξέσπασε η Ιντιφάντα. «Αν οι άνθρωποι έχουν κάτι να χάσουν», επιμένει, «θα σημάνει το τέλος της βίας».

Πολλοί πιστεύουν πως η άποψή του είναι απλουστευτική ως και αφελής. Η πηγή του παλαιστινιακού προβλήματος δεν είναι η φτώχεια, αλλά η κατοχή. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Ισραηλινός καθηγητής της Οικονομίας Νταν Σόφτεν, και στις βιομηχανικές ζώνες του Βερτχάιμερ οι Ισραηλινοί έχουν τη διοίκηση και οι Παλαιστίνιοι τα μπράτσα. Το χρήμα μένει στη διοίκηση και σύντομα οι Ισραηλινοί θα κατηγορηθούν ότι ρουφούν το αίμα των Αράβων. Αλλά ο Βερτχάιμερ επιμένει: ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται κατά 3% έως 4% ετησίως και «οι νέοι δεν πρόκειται να μείνουν ήσυχοι αν δεν τους δώσουμε δουλειά». Αν αυτό δεν γίνει κατανοητό, προσθέτει, οι Ισραηλινοί θα χρειαστεί να πληρώσουν τα δεκαπλάσια για την ασφάλειά τους.